fbpx

Insulineresistentie: De oorzaak van PCOS

Last van after dinner dip, veel behoefte aan zoet, vaker moe en niet zo fit, last van de welbekende love handles… Al deze symptomen kwamen mij heel erg bekend voor. Door voedingsaanpassingen merkte ik verbetering en werd bevestigd wat ik al vermoedde: ik ben insulineresistent!

Insulineresistentie is 1 van de oorzaken van veel PCOS (Polycysteus Ovarium syndroom) klachten.

Wat doet insuline?

Voor ik uitleg wat insulineresistentie eigenlijk is, is het handig om te weten wat de functie van insuline in het lichaam is.

Bij een lichaam dat volledig in balans is, zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikergehalte op niveau blijft. Wanneer je suiker/koolhydraten eet, krijgen de eilandjes van Langerhans (in de alvleesklier) een seintje en gaan insuline aanmaken.

Cellen hebben verschillende receptoren waaronder ook insulinereceptoren. Deze receptoren reageren op insuline waardoor de cel de bloedsuiker of te wel glucose uit het bloed kan opnemen, verbranden of opslaan in de vorm van glycogeen. Doordat de glucose wordt opgenomen, zal je bloedsuikerspiegel dalen.

Maar wanneer je lichaam niet meer zo goed op insuline reageert dan is het ongevoelig geworden oftewel resistent.

Insulineresistentie de voorloper van diabetes type 2

Wanneer je insuline resistent bent daalt je bloedsuikerspiegel onvoldoende wanneer je (snelle) suikers en koolhydraten gegeten hebt. De alvleesklier gaat dan nog meer insuline produceren om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat dalen. Door een overvloed aan insuline gaan je cellen er juist nog trager op reageren.

Dit kan zelfs doorgaan tot je klier volledig uitgeput is geraakt. Je alvleesklier is dan niet meer instaat om voldoende insuline aan te maken om je bloedsuiker spiegel op peil te houden. Wanneer dit gebeurt heb je suikerziekte type 2 (diabetes type 2)

De gevolgen van een overproductie van insuline bij PCOS

Door een te veel aan insuline kun je verschillende klachten krijgen. Hieronder een opsomming van PCOS klachten die veelal voorkomen bij vrouwen die insulineresistent zijn. (en voor mij heel herkenbaar waren)

Ben je benieuwd hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op jouw hormoonbalans. Ik heb mijn tips verzameld in een ebook welke je hieronder gratis kunt downloaden.

–        Love handles

Yep een bekend probleem voor mij, dat eeuwige vet op je heupen dat gewoon niet lijkt te verdwijnen. Dit komt omdat insuline ook een vetopslag hormoon is. Teveel van dit hormoon kan er dus voor zorgen dat je vet opslaat in plaats van verbrandt.

–        Trek in zoet

Vaak na het avondeten kreeg ik heel erg veel trek chocolade, koek, snoep noem maar op. Alles leek er wel in te gaan terwijl ik net had gegeten.
Doordat er te veel insuline wordt aangemaakt ontstaat er een dip in je bloedsuikerspiegel en krijg je extra behoefte aan zoet.  Het ‘gevaar’ van zo’n bloedsuiker dip is dat je er een eetbui van kunt krijgen.

–        Teveel aan testosteron

Wanneer je niet meer ongesteld wordt, vindt er ook geen eisprong plaats. Het hormoon LH wordt aangemaakt om voor de rijping van de follikel en de eisprong te zorgen. Omdat er geen eisprong plaats vindt wordt er alsmaar LH geproduceerd. Een teveel aan LH stimuleert de productie van testosteron in de eierstokken. Een hoog niveau testosteron kan tot gevolg hebben dat je last krijgt van overbeharing, acne en haaruitval.

–        Overproductie van oestrogeen                 (ten opzichte van progesteron)

Dit is een soort vicieuze cirkel. Aromatase is een enzym dat testosteron kan omzetten naar oestrogeen. Deze omzetting vindt plaats onder andere in vetcellen. Wanneer je meer oestrogenen hebt zul je meer vet opslaan en dus wordt er meer testosteron omgezet in oestrogenen.

Het gaat om de hoeveelheid oestrogeen ten opzichte van progesteron. Progesteron wordt aangemaakt in het gele lichaam. Zo wordt de follikel genoemd na de eisprong. Bij PCOS heb je alleen vaak geen of een zeer onregelmatige cyclus waardoor er minder progesteron wordt aangemaakt. Dus is er eerder een overproductie van oestrogeen ten opzichte van progesteron.

–        Verhoogde kans op hart en vaatziekten, diabetes 2 en obesitas

Wanneer je lichaam jaar in jaar uit te veel suikers en koolhydraten heeft binnengekregen heeft je alvleesklier continu heel erg veel insuline moeten aanmaken. Hierdoor kan deze op een gegeven moment uitgeput raken. Je alvleesklier kan dan geen insuline meer produceren, waardoor  diabetes 2 zich kan ontwikkelen . Dan heb je een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

Er zijn dus veel gevolgen van PCOS gelinkt aan insulineresistentie!

Doe de test!

Vul deze simpele vragenlijst in en je weet snel of jij net als ik ook last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. En dan weet je ook gelijk of je door moet lezen of niet 😉

De oplossing voor insulineresistentie en PCOS

De belangrijkste ingrediënten om ervoor te zorgen dat je receptoren weer gevoeliger worden voor insuline en je hormoonhuishouding volledig in balans komt zijn een een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl.

PCOS klachten door insulineresistentie kunnen dus verbeteren door zoveel mogelijk te letten op wat je eet en wat je doet.

Om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden is het belangrijk geraffineerde suikers te vermijden, de inname van snelle koolhydraten te beperken en voeding met een hoge GI te vermijden. dit klinkt misschien allemaal erg lastig, dus hier geef ik 5 tips die minder aanpassingen vereisen en waar je nu direct mee kunt starten.

Tips voor insulineresistentie en PCOS onder controle te krijgen:

–       Eet maximaal 6 keer per dag

Als je eet, eet dan een volwaardige maaltijd. We zijn soms gewend geraakt aan kleine beetjes eten en hierdoor stoppen we vaak onbewust gedurende de  hele dag iets in ons mond. Je bloedsuikerspiegel schommelt hierdoor continu.

Dus als je een maaltijd eet, eet dan zoveel dat je echt gevuld bent en weer even vooruit komt (3/4 uur)  Dit voorkomt dat je tussendoor steeds blijft snacken.

Kun je niet zonder tussendoortjes?  Kies dan voor een eiwit- of vet-rijk tussendoortje zoals een rijstwafel met avocado of een aantal noten met een stuk komkommer en niet voor ongezonde en onevenwichtige voeding.

–      Voeg citroen toe aan je maaltijden

Citroen vertraagt de opname van suikers in het bloed en het bevat mineralen en antioxidanten.

Als ik wakker word, drink ik een glas met water en wat citroensap. Je kunt citroensap ook goed als dressing samen met olijfolie bij je salade gebruiken of voeg een beetje citroen toe aan je groentesap.

–       Eet meer kaneel

Kaneel kan de bloedsuiker spiegel verlagen.  Dit betekent natuurlijk niet dat je gelijk geen last meer hebt van insulineresistentie wanneer je kaneel gaat eten, maar voeg het toe aan je eten.

Lekker over je havermoutpap in de ochtend!

De stof coumarine dat in kaneel zit kan in bepaalde hoeveelheden schadelijk zijn ook daarom wil je het gebruik van kaneel niet gaan overdrijven. Een oplossing kan zijn om te kiezen voor een supplement waarbij gebruik wordt gemaakt van kaneelextract waarbij coumarine is verwijderd.

Er zijn producten met combinaties van kruiden waaronder kaneelextract. Je kunt hier zelf naar googlen.

–     Drink meer water 

Door alle frisdranken en alcoholische dranken krijg je ontzettend veel suikers binnen. Deze suikers zorgen dat je bloedsuiker spiegel weer sneller stijgt. Drink meer water en thee en je zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. Tegelijkertijd krijg je veel minder suikers binnen. Let ook op vruchtensappen. Dit lijkt misschien gezond maar deze bevatten heel erg veel fruitsuikers.

Vind je alleen water een beetje saai? Doe er een schijfje sinaasappel of citroen in. Een paar schijfjes komkommer of een takje munt geven trouwens ook verrassend veel smaak af.

–      Slik voedingssupplementen 

Naast voeding kun je veel profijt hebben van voedingssupplementen. DCI of zoals het volledig heet D-Chiro-Inositol is het PCOS supplement dat helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Doordat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft kunnen je hormonen in balans komen. Met als resultaat, een cyclus die weer op gang komt of regelmatiger wordt. Geen last meer van acne, haaruitval of overbeharing. En minder behoefte aan zoet waardoor het ook veel makkelijker is om aanpassingen in je voeding te maken. In dit artikel lees je meer over D-Chiro-Inositol en het effect bij PCOS.

Wil je meer weten over PCOS en supplementen? Download dan hieronder het gratis ebook hierover.

–      Eet meer vezels

Ook vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en ze zorgen voor een goede stoelgang. In de meeste groenten (vooral groene bladgroenten) zitten veel vezels. Ook fruit, bonen en volkoren producten bevatten veel vezels.

Met name oplosbare vezels zorgen voor het op peil houden van je bloedsuiker. Deze zitten vooral in noten, havervlokken, zaden, lijnzaad en bonen.

Als ontbijt neem ik vaak een bord met havermout, lijnzaad met zonnebloem en pompoenpitten. Een bordje vol met vezels 🙂

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat nou juist wel goed is en wat minder? Kan ik mij voorstellen. Daarom heb ik de digitale methode Heerlijk PCOS Proof eten & leven ontwikkeld.

Hierin lees je heel veel meer achtergrondinformatie over PCOS, maar nog belangrijker: je krijgt kant-en-klare weekmenu’s inclusief handige boodschappenlijstjes. Zo hoef je zelf niet meer na te denken over wat je nou het beste wel en niet kunt eten, ik neem je aan de hand en vertel je precies wat je moet doen.

Een beproefde methode om echt wat aan je PCOS klachten te doen!

Benieuwd naar wat voor soort recepten het zijn? Download dan het proefmenu.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vragen dan kun je mij een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Diagnose PCOS stellen
Volgend bericht
Test: heb ik last van een schommelende bloedsuikerspiegel?
  • […] Insuline resistentie kan de oorzaak zijn van PCOS. Door voeding en levensstijl aanpassingen kun je je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Je zorgt er voor dat er minder suikerpieken ontstaan dus je lichaam minder insuline hoeft aan te maken om dit weer te corrigeren. […]

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >