fbpx

3 hormoonverstoorders waar je dagelijks mee te maken hebt

Wel eens bij stil gestaan dat we dagelijks in aanraking komen met stoffen die onze hormonen verstoren? Dat er veel gebruikte producten zijn die je hormonen beïnvloeden is al lang bewezen maar nog niet algemeen bekend. En er wordt ook nog eens veel te weinig aan gedaan.

Inhoud

De meest voorkomende producten die onze hormonen uit balans brengen (en hoe je dit kunt voorkomen):

1. Plastic
2. Verzorgingsproducten
3. Bestrijdingsmiddelen

1. Plastic

Plastic is overal! Veel plastic bevat BPA. BPA is een xenohormoon dat onze natuurlijke hormoonbalans kan verstoren.

Onderzoek heeft aangetoond dat BPA in verhoogde niveaus wordt aangetroffen bij vrouwen met PCOS. Er komt ook uit naar voren dat wanneer het BPA niveau in het bloed stijgt de aanwezigheid van mannelijke hormoon ook toeneemt. Klachten zoals acne, overbeharing en haaruitval kunnen ontstaan door een verhoogd testosteron niveau.
Ook zijn er studies gedaan die miskramen linken aan de aanwezigheid van BPA in het bloed.

Wat je zelf kunt doen om inname van BPA te beperken:

 • Vermijd het drinken uit plastic drink flessen. Helemaal wanneer een plastic fles in de directe zon heeft gestaan.
  Kies voor herbruikbare water flesjes van een kunststof die BPA vrij is, of nog beter, die gemaakt zijn van roestvrij staal of glas.
 • Bewaar restjes eten in glazen bakjes of BPA vrije bakjes en neem je lunch mee in een rvs trommel.
 • Verwarm eten nooit in de magnetron in een plastic verpakking. Door de warmte geeft het plastic veel sneller de chemische stoffen af die zo in het eten terecht komen
 • Drink geen koffie of thee uit plastic bekertjes maar neem je eigen mok mee
 • Kies het liefst voor voedingsmiddelen uit een glazen pot in plaats van uit blik. Vaak zit er een kunstof laagje in blikken om het roesten tegen te gaan wat BPA bevat
 • Beperkt het aannemen van kassabonnen. Kassabonnen? Ja, want deze zijn gemaakt van thermisch papier en bevatten flink wat BPA. Het zit niet opgesloten in het plastic maar los op de bon. Hierdoor kom je er direct mee in aanraking. Dus was je handen na het aanpakken van bonnetjes en neem ze alleen aan wanneer je ze wilt bewaren (ook nog eens beter voor het milieu:))

2. Verzorgingsproducten

Het is ook verstandig om het badkamerkastje en ons make-up tasje onder de loep te nemen. Producten die bedoelt zijn ons te verzorgen en mooiere te maken zijn namelijk helaas niet altijd goed voor ons.

Eigenlijk bevatten bijna alle reguliere verzorgingsproducten verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen. Wanneer je etiketten leest kun je in ieder geval op de ingrediënten SLS. ftalaten, 4-Methylbenzylidene en alles wat eindigt op ‘paraben’ letten.

Nu denk je misschien ‘ja maar deze producten eet ik toch niet op?!’.  Dat hoeft ook niet, want je huid is erg goed in staat (deze) stoffen op te nemen. De chemische stoffen opgenomen door je huid komen in je bloedbaan terecht en kunnen uiteindelijk voor lange tijd in je vetcellen worden opgeslagen.

Studies hebben aangetoond dat op de lange termijn dit voor verhoogde oestrogeen levels kan zorgen. Een verhoogt oestrogeenniveau wordt ook vaak gezien bij vrouwen met PCOS, daarom is het belangrijk om ook met deze hormoonverstoorders rekening te houden.

Via de Skin deep cosmetics Database kun je bekijken of, en zo ja welke schadelijke stoffen er in jouwe cosmetische producten voorkomen. Er zijn meer dan 77.000 verzorgingsproducten in opgenomen.

Zelf ben ik fan van de producten van Weleda. Weleda is een bedrijf dat heel erg bewust bezig is met de productie, de gebruikte stoffen en de verpakking. De artikelen worden altijd getest door een onafhankelijk instituut op verdraagzaamheid en werkzaamheid. Hun producten zijn in ieder geval vrij van ftalaten, minerale oliën, synthetische parfums, genetisch gemodificeerde ingrediënten en parabenen.

De shampoo, conditioner en dagcreme van Weleda zijn bij mij op het plankje in de badkamer te vinden. Verder ben ik fan van kokosolie. Multifunctioneel zowel in de keuken als in de badkamer. Ik haal er mijn make-up mee van mijn gezicht en gebruik het als bodylotion. Ook om de droge huid van mijn zoontje mee in te smeren.

3. Bestrijdingsmiddelen

Dit ligt misschien het meest voor de hand, maar is daardoor ook makkelijk over het hoofd te zien: de hormoonverstorende stoffen die we binnenkrijgen via ons voedsel.

In de supermarkt kom je groente- en fruitproducten tegen waar landbouwgif op zit. Deze bestrijdingsmiddelen bestaan uit verschillende stoffen die giftig voor ons zijn. Het is helemaal niet ongewoon dat er tussen de 5 en 13 verschillende soorten gif (met name op fruit) gevonden worden.

 • Kies het liefst voor lokale en biologische producten, deze bevatten minder pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Lees hier wat de meest en minst bespoten groente soorten zijn
 • Was je groente en fruit goed voordat je ze gaat eten
 • Schil fruit dat niet biologisch is
 • Wanneer je vlees eet kun je het beste kiezen voor een biologische variant. Veel niet-biologisch vee krijgt tegenwoordig preventief antibiotica en groeihormonen. Op den duur kunnen wij hierdoor resistent worden voor deze antibiotica en de groeihormonen verstoren jouw eigen hormoonhuishouding

Genoeg punten dus waar je in het dagelijks leven rekening mee kunt houden zonder dat het je heel erg veel moeite hoeft te kosten.

Category: Tips
Tags: , ,
Vorig bericht
Ik stel je voor aan Boet! Natuurlijk zwanger met PCOS
Volgend bericht
Review: PCOS proof smoothie ebook
 • Hallo Myriam
  Voordat ik tot mijn vraag kom, stel ik mijn situatie eerst even voor.
  ons gezin bestaat uit vader, moeder, 3 dochters en 1 zoon.
  mijn vader en moeder hadden een tuindersbedrijf.
  Mijn zussen,broer en ik hebben alle 4 kinderen op een normale manier gekregen.
  nu is het zo dat bij allebei mijn zussen 1 dochter pcos heeft en ook mijn dochter heeft pcos.
  Weet u of er wel eens onderzoek naar gedaan is of de bestrijdingsmiddelen die mijn vader gebruikte invloed kan hebben op de kinderen van de kinderen.
  Wij vinden het wel heel toevallig

  • Hi Ina, Ik kan me voorstellen dat jullie het heel toevallig vinden. Dat er bestrijdingsmiddelen zijn (en waren) die hormoonverstorend zijn is zeker. Je vader en moeder werkte op het tuindersbedrijf maar jullie waren daar misschien ook vaak te vinden? Als je weet welk bestrijdingsmiddel er gebruikt is zou je specifiek op die naam kunnen zoeken of er onderzoeken zijn gedaan naar de gezondheidsrisico’s.
   Groetjes, Myriam

 • Jim Brunsveld schreef:

  Super behulpzaam! Dit moet meer zeker meer verspreid worden! Dankjewel!

 • Menu
  >