fbpx

3 hormoonverstoorders waar je dagelijks mee te maken hebt

Heb je er eens bij stil gestaan dat we dagelijks in aanraking komen met stoffen die onze hormonen verstoren? Dat er veel gebruikte producten zijn die je hormonen beïnvloeden is al lang bewezen maar het is nog niet algemeen bekend. Daarnaast wordt er ook nog eens veel te weinig aan gedaan.

Inhoud

De meest voorkomende stoffen die onze hormonen uit balans brengen zijn:

1. Plastic
2. Verzorgingsproducten
3. Bestrijdingsmiddelen

1. Plastic

Plastic is werkelijk overal! Veel plastic bevat BPA. BPA is een xenohormoon dat onze natuurlijke hormoonbalans kan verstoren.
Xeno oestrogenen worden ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen met een sterke oestrogeenachtige werking. De lever kan ze maar moeilijk afbreken en bij een overmaakt krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. (waar vaak al sprake van is bij vrouwen met PCOS)

Onderzoek heeft aangetoond dat BPA in verhoogde niveaus wordt aangetroffen bij vrouwen met PCOS. Er komt ook uit naar voren dat wanneer het BPA niveau in het bloed stijgt de aanwezigheid van mannelijke hormoon ook toeneemt.
Klachten die veel voorkomen bij PCOS zoals acne, overbeharing en haaruitval kunnen ontstaan door een verhoogd testosteron (mannelijk hormoon) niveau.

Ook zijn er studies gedaan die miskramen linken aan de aanwezigheid van BPA in het bloed.

Wat je zelf kunt doen om inname van BPA te beperken?

  • Vermijd het drinken uit plastic drinkflessen. Helemaal wanneer een plastic fles in de directe zon heeft gestaan. Dus gebruik niet een plastic flesje uit de supermarkt die je keer op keer weer vult. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare water flesjes van een kunststof die BPA vrij is (zoals een dopper), of die gemaakt zijn van roestvrij staal of glas.
  • Bewaar restjes eten in glazen bakjes of BPA vrije bakjes en neem je lunch mee in een rvs trommel.
  • Verwarm eten nooit in de magnetron in een plastic verpakking. Door de warmte geeft het plastic veel sneller de chemische stoffen af die zo in het eten terecht komen
  • Drink geen koffie of thee uit plastic bekertjes maar kies voor kartonnen bekertjes of neem je eigen mok mee (ook nog eens beter voor het milieu).
  • Kies het liefst voor voedingsmiddelen uit een glazen pot in plaats van uit blik. Vaak zit er een kunststof laagje in blikken om het roesten tegen te gaan wat BPA bevat

2. Verzorgingsproducten

Het is ook verstandig om het badkamerkastje en ons make-up tasje onder de loep te nemen. Producten die bedoelt zijn ons te verzorgen en mooiere te maken zijn namelijk helaas lang niet altijd goed voor ons.

Nu denk je misschien ‘ja maar deze producten eet ik toch niet op?!’. Dat hoeft ook niet, want je huid is erg goed in staat (deze) stoffen op te nemen. De chemische stoffen worden opgenomen door je huid en komen in je bloedbaan terecht en kunnen uiteindelijk voor lange tijd in je vetcellen worden opgeslagen.

Bijna alle reguliere verzorgingsproducten bevatten verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen. Wanneer je etiketten leest let dan in ieder geval op de ingrediënten SLS, ftalaten en alles wat eindigt op ‘paraben’.

SLS
SLS of te wel Sodium Lauryl Sulfate is een reinigingsproduct en wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het zo lekker schuimt en bovendien goedkoop is. SLS zit erg vaak in shampoos, badschuim, gezichtsreinigers, douchegel en handzeep. De iets mildere variant van SLS is SLES.

Het is een agressieve reiniger waar ook motoren mee worden ontvet. Deze agressieve stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid aan. Daarnaast dring SLS makkelijk je lichaam in en kan het zo via de bloedbaan terechtkomen bij je organen. Het zelfs pas jaren later kan het voor problemen zorgen. Zo kan het zijn dat je al jaren dezelfde shampoo gebruik maar er ineens last van krijgt. Klachten kunnen zijn een uitgedroogde huid, allergieën of haaruitval.
Omdat haaruitval een klacht is waar vrouwen met PCOS ook mee te maken kunnen hebben is het verstandig om er extra op te letten dat je kiest voor een shampoo die vrij is van SLS.

Ftalaten
Ftalaten weekmakers en zitten in plastic (PVC) maar ook vind je ftalaten als oplos- of fixatiemiddel in cosmetica. Het is een chemische stof die makkelijk door de huid dringt en zich door het hele lichaam verspreidt. Ftalaten kunnen de hormoonhuishouding verstoren en zijn mogelijk kankerverwekkend.

Parabenen
Parabenen staan bekend als Xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen met een oestrogeen-achtige werking die de hormoonbalans verstoren. Studies hebben aangetoond dat op de lange termijn dit voor verhoogde oestrogeen levels kan zorgen.

Hoe pak ik dit aan?
Allereerst laat je niet gek maken! Ik zeg niet dat je nu ineens als je producten uit je badkamerkastje moet weggooien.
Wanneer 1 van de producten op is vervang je het door een natuurlijk alternatief. Alleen dat klinkt nog makkelijker dan het is. Waarom?
Omdat het niet zo gemakkelijk is om te achterhalen of een product nou echt goed voor onze gezondheid is of niet. Er zijn heel veel producten die claimen dat ze natuurlijk of biologisch zijn. Alleen dit zegt helaas niet zo veel meer.

Het zijn geen ‘beschermde’ woorden en mogen dus door iedereen gebruikt worden. Ook al zit er maar één biologisch ingrediënt in dan kan de fabrikant dit al op de verpakking zetten. Verder wil dit sowieso nog niet zeggen dat er geen schadelijke ingrediënten inzitten. Lees dus echt de etiketten.

Heb je last van acne en PCOS? De snelste manier om verbeteringen te bemerken heb ik op een rij gezet in een handig document.  Download de tips hieronder dus gelijk:

Natuurlijke verzorgingsproducten

Om je te inspireren hieronder een overzicht van producten die ik gebruik.

Ik ben fan van de producten van Esse. Ik had een aantal proefmonsters gekregen en sindsdien ben ik om. Ik gebruik er nu dagelijks de reinigingsproducten (Cleanser, toner en exfoliater) en dagcreme van. Daarnaast heb ik ook dit masker gekocht: Esse Cream mask. Ideaal is dat je deze de hele nacht kunt laten zitten en doet dan zijn werk. Je kunt direct na het opbrengen ervan naar je bed.

Sindsdien raad ik het ook mijn clienten aan en eigenlijk is iedereen enthousiast (ook vrouwen met veel last van acne door PCOS).

Het voordeel van de Esse producten is ze bevatten  geen chemische bestanddelen als conserveringsmiddelen of weekmakers,  geen petrochemische stoffen of parabenen, zijn PEG- en SLS-vrij en ook nooit getest op dieren.

Wanneer je vragen hebt over de producten van Esse of wilt weten welke producten specifiek voor jouw huid geschikt zijn kun je Mariska van Mooi Schoonheidssalon mailen. Ze weet alles van echte natuurlijke huidverbetering en is schoonheidsspecialiste dus kan je ook heel erg goed helpen met je persoonlijke vragen.

Kortingcode Esse producten

Mariska is een goede vriendin van mijn schoonzus Elsemieke. Ik was dus blij verrast toen Elsemieke mij vertelde dat Mariska de producten van Esse in haar shop verkoopt. En wat helemaal leuk is, is dat Mariska mij een code heeft gegeven waarmee jij de producten van Esse met 10% korting kunt bestellen. Gebruik de code Healthyhormones10 en de korting wordt verwerkt in je winkelwagen.

Esse
Esse

Ik gebruik niet altijd een zeep tijdens het douchen maar als ik het doe is dat deze Calendula douchezeep  Zo mild dat deze zeep zelfs geschikt is voor baby’s.

Mijn haar was ik met shampoo van Africa Organics. Ze hebben hele fijne shampoo’s en conditioners.
100% natuurlijk, biologisch, vegan, dierproefvrij, fairtrade en ook nog eens goed betaalbaar. Ook hierop krijg je met code healthyhormones10 10% korting.

Verder zijn Dr Hauscka en Weleda ook hele fijne en bewuste merken.Weleda is een bedrijf dat heel erg bewust bezig is met de productie, de gebruikte stoffen en de verpakking. De artikelen worden altijd getest door een onafhankelijk instituut op verdraagzaamheid en werkzaamheid. Hun producten zijn in ieder geval vrij van ftalaten, minerale oliën, synthetische parfums, genetisch gemodificeerde ingrediënten en parabenen.

Tijdens mijn zwangerschappen gebruik(te) ik de zwangerschapsolie van Weleda om striae te voorkomen. Heb geen striae gekregen maar of het door het smeren komt zullen we natuurlijk nooit weten. Het is in ieder geval een hele fijne olie om je buik mee in te smeren. Voor mijn kids gebruik(te) ik ook de producten van Weleda zoals de billen- en douchecreme. En nu ze wat ouder zijn ook deze shampoo.

We hebben hier verschillende deodorants in huis. Wij vinden die van Dr Schmidt en We love the planet lekker ruiken en goed werken. Van al deze soorten zijn veel verschillende geuren dus kijk wat jou aanspreekt (want smaken verschillen).

pcos proof deo
pcos proof deo

Verder ben ik ook fan van gewoon pure kokosolie. Multifunctioneel zowel in de keuken als in de badkamer. Ik haal er mijn oog make-up mee af en gebruik het als bodylotion. Ook werkt het goed om de droge huid van mijn zoontje mee in te smeren.

Mijn favoriete producten zonder troep.

3. Bestrijdingsmiddelen

Dit ligt misschien het meest voor de hand, maar is daardoor ook makkelijk over het hoofd te zien: de hormoonverstorende stoffen die we binnenkrijgen via ons voedsel.

In de supermarkt kom je groente- en fruitproducten tegen waar landbouwgif op zit. Deze bestrijdingsmiddelen bestaan uit verschillende stoffen die giftig voor ons zijn. Het is helemaal niet ongewoon dat er tussen de 5 en 13 verschillende soorten gif (met name op fruit) gevonden worden.

Zo moet een boer zich kleden voordat hij bestrijdingsmiddelen gaat spuiten.
  • Kies het liefst voor lokale en biologische producten, deze bevatten minder pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Lees hier wat de meest en minst bespoten groente soorten zijn
  • Was je groente en fruit goed voordat je ze gaat eten
  • Schil fruit dat niet biologisch is
  • Ik eet zelf geen vlees maar als je dit wel doet, zou ik kiezen voor biologisch vlees ipv plofkip. Het risico op resten van diergeneesmiddelen (zoals antibiotica) is kleiner bij biologische producten. Ook is de kans op infecties zoals salmonella bij vlees kleiner, omdat de dieren minder snel geslacht worden en dus de kans hebben om over zo’n infectie te groeien.
    Gelukkig is de wetgeving in Nederland verandert en mag geen preventieve antibiotica meer aan de voeding worden toegevoegd. Dit zet geen punt achter het antibioticagebruik, maar vermindert het wel. Want het betekent nog wel dat als een dier ziek wordt, uit voorzorg de hele stal antibiotica krijgt.

Genoeg punten dus waar je in het dagelijks leven rekening mee kunt houden zonder dat het je heel erg veel moeite hoeft te kosten.

Vorig bericht
Ik stel je voor aan Boet! Natuurlijk zwanger met PCOS
Volgend bericht
Review: PCOS proof smoothie ebook
  • Hallo Myriam
    Voordat ik tot mijn vraag kom, stel ik mijn situatie eerst even voor.
    ons gezin bestaat uit vader, moeder, 3 dochters en 1 zoon.
    mijn vader en moeder hadden een tuindersbedrijf.
    Mijn zussen,broer en ik hebben alle 4 kinderen op een normale manier gekregen.
    nu is het zo dat bij allebei mijn zussen 1 dochter pcos heeft en ook mijn dochter heeft pcos.
    Weet u of er wel eens onderzoek naar gedaan is of de bestrijdingsmiddelen die mijn vader gebruikte invloed kan hebben op de kinderen van de kinderen.
    Wij vinden het wel heel toevallig

    • Hi Ina, Ik kan me voorstellen dat jullie het heel toevallig vinden. Dat er bestrijdingsmiddelen zijn (en waren) die hormoonverstorend zijn is zeker. Je vader en moeder werkte op het tuindersbedrijf maar jullie waren daar misschien ook vaak te vinden? Als je weet welk bestrijdingsmiddel er gebruikt is zou je specifiek op die naam kunnen zoeken of er onderzoeken zijn gedaan naar de gezondheidsrisico’s.
      Groetjes, Myriam

  • Jim Brunsveld schreef:

    Super behulpzaam! Dit moet meer zeker meer verspreid worden! Dankjewel!

  • Monique schreef:

    Hallo Myriam, stomme vraag misschien maar is sodium sulfate hetzelfde als sodium lauryl sulfate? Alvast bedankt. Groetjes Monique

    • Myriam schreef:

      HI Monique, Er zijn verschillende soorten sulfaten. De SLS die zitten in shampoo’s bijvoorbeeld zijn eigenlijk altijd sodium lauryl sulfate of sodium laureth sulfate. Deze zijn goedkoop en schuimen goed. (dat is wat sulfaten of te wel surfactants doen)

      Er zijn naast sulfaatvrije shampoos ook producten met mildere vormen van sulfaten. Gewoon sodium sulfate ken ik zelf niet wel Sodium Coco-Sulfate – SCS dit is een mildere sulfaat bijvoorbeeld dan de sls.

  • denise schreef:

    Hoi,

    zijn de producten van Rituals en Kerastase wel geschikt om te gebruiken of niet?

    • Myriam schreef:

      Hi Denise, Vaak bevatten ze helaas nog onnatuurlijke stoffen die ook invloed hebben op je hormoonbalans.

  • Er zitten geen antibiotica en hormonen in Nederlands vlees!
    Sinds 1961 zijn groeibevorderaars (groeihormonen) verboden. In Europa sinds 1988.
    Ook antibiotica mag alleen onder strikte vereisten. Er is een wachttijd ingesteld: als dieren antibiotica hebben gekregen mogen ze niet worden geslacht tot de wachttijd voorbij is, en hun producten mogen niet worden verkocht. Na de wachttijd zijn er praktisch geen resten antibiotica meer te vinden in vlees, vis, eieren of melk.

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >