fbpx

4 redenen om een multivitamine te slikken als je zwanger bent of wilt worden

Als je dagelijks gezond en afwisselend eet hoef je geen multivitamine te slikken, toch?

Dit is een veelvoorkomende gedachte, maar toch komt maar een klein percentage vrouwen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nutriënten. Redenen zijn dat veel mensen toch niet zo gevarieerd eten als ze zelf denken of dat ze gewoonweg niet voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Daarnaast is ook de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding bevat de afgelopen jaren afgenomen.

Daarom is het verstandig om naast de dagelijkse voeding een goede multivitamine te slikken. Eigenlijk is dit altijd van belang, maar helemaal als je graag zwanger wilt worden of al bent.

Maar wat zijn nou precies de redenen om te kiezen voor een multivitamine die speciaal ontwikkeld is voor vrouwen met een zwangerschapswens, die zwanger zijn of borstvoeding geven?

4 redenen om te kiezen voor een goede multivitamine als je zwanger wilt worden

1. Omdat het de juiste hoeveelheid en de juiste vorm foliumzuur bevat

Het geldende advies is om foliumzuur (vitamine B11) minimaal 4 weken te slikken voorafgaand aan een mogelijke zwangerschap. En om dit zeker de eerste 10 weken te blijven doen. Deze vitamine verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.  Maar wist je dat de juist vorm foliumzuur niet alleen belangrijk is om een haze-lipje te voorkomen maar ook voor de kwaliteit van je eicel en de innesteling?

Voeding bevat ook foliumzuur maar niet voldoende om de aanbevolen dosering binnen te krijgen, vandaar dat het belangrijk is om dit bij te slikken. Dit is ook het advies van de arts. Een goede multivitamine voor aankomende moeders bevat de juiste dosering foliumzuur zodat je dit niet meer als los supplement bij hoeft te slikken.

Dan is het nog van belang welke soort foliumzuur je slikt

Er zijn twee soorten foliumzuur te koop. De synthetisch vorm en de actieve vorm.
Wanneer je verlaagd vruchtbaar bent slik je misschien wel een langere periode foliumzuur en dan is het echt van belang dat je kiest voor de juiste soort. Aan de standaard soort foliumzuur heb je niet zo veel. Dit is de synthetische en goedkope vorm en zit in de meeste soorten die je bij de drogist kunt kopen en jammer genoeg ook in de meeste multivitamine die speciaal voor zwangeren zijn.
Foliumzuur moet in het lichaam eerst worden omgezet naar het de actieve bruikbare vorm (folaat). Dit lukt alleen door het MTHFR gen bij 1 op de 2 mensen niet goed. En dit terwijl het actief folaat juist erg belangrijk is voor het embryo en de eikwaliteit.
Er zijn juist ook aanwijzingen uit onderzoeken dat niet goed verwerkt foliumzuur (ongemetaboliseerd) kan ophopen in de bloedsomloop en nadelige effecten kan hebben op de gezondheid.
Dus let op welke vorm je slikt. Geen foliumzuur maar 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).

2. Omdat een gewone multivitamine teveel vitamine A kan bevatten

Een teveel aan vitamine A kan bij de ongeboren vrucht voor afwijkingen zorgen maar tegelijk is het ook een belangrijke vitamine die zorgt voor normale groei. Een goede multivitamine voor zwangeren bevat bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een anti-oxidant die in groente en fruit voorkomt. Ons lichaam kan hier zelf vitamine A van maken. Dit is een veilige vorm om te slikken omdat het lichaam nooit meer zal aanmaken dan het nodig heeft.

3. Omdat je extra vitamine D kunt gebruiken

Advies is om dagelijks extra vitamine D te nemen omdat je tijdens je zwangerschap hier meer behoefte aan hebt. Vitamine D is van belang voor de opname van calcium en calcium is van belang voor de goede opbouw van het skelet van de baby. Daarnaast wordt een tekort aan vitamine D in verband gebracht met onvruchtbaarheid. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, alleen in Nederland is hier (zeker in de wintermaanden) veel minder van dan we nodig hebben, vandaar dat het verstandig is om vitamine D bij te slikken.

4. Omdat het de juiste samenstelling heeft

Een multivitamine speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden of dat al zijn bevat de belangrijkste micronutriënten in de juiste verhoudingen en in doseringen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Dat wil zeggen dat bovenstaande vitamines op de juiste manier gedoseerd zijn, maar dat dit ook geldt voor andere vitamines en mineralen zoals ijzer, jodium, choline en B12.

Multivitamine Elke Dag Mama

Een multivitamine die ik aanraad is de Elke Dag Mama. Ik raad het vrouwen met PCOS aan die graag zwanger willen worden. Zowel voor hen die het op een natuurlijke manier proberen als de vrouwen die begeleid worden in het ziekenhuis. Dit is een multivitamine die de belangrijkste nutriënten in de juiste hoeveelheden bevat en de capsules bevatten goed opneembare verbindingen.

Het zijn capsules en geen grote pillen. Je kunt ze dus gemakkelijker doorslikken. Als je meer moeite hebt met het doorslikken van pillen kun je de capsules openen om de inhoud door bijvoorbeeld door wat water of een smoothie te mengen. Zo hoef je helemaal niets door te slikken. In deze multivitamine zitten enkel hulpstoffen van natuurlijke bron (dus geen hormoonverstorende stoffen). Dit is helaas wel eens anders bij andere merken.

Goedkoop = Duurkoop

Hele goedkope multivitamines die bevatten vaak anorganische mineralen die slecht opneembaar zijn. Hetzelfde geldt voor synthetische vormen van vitamine D en E. Ook kloppen bij goedkope merken belangrijke verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten vaak niet.

Dosering en moment van inname

De aanbevolen dagelijkse dosering van de Elke Dag Mama is 2 capsules per dag. Mijn advies is om deze in te nemen nadat je goed ontbeten hebt.
Ik heb teruggekregen dat het kan zijn dat je er in het begin een beetje misselijk van wordt (hoeft niet hoor :)). Dit kan komen door de hoge dosering en actieve vorm van foliumzuur die het bevat. Eerst goed eten zorgt ervoor dat dit minder snel gebeurt en bovendien is dit sowieso verstandig omdat de vitamines dan beter opgenomen worden.

Start je met slikken van deze multivitamine voordat je zwanger bent? Dan kun je ook eerst 1 capsule nemen en  je lichaam eraan laten wennen en dit in een week opbouwen naar 2 capsules per dag.

Bestel hier de ‘Elke Dag Mama’ multivitamine 

Inhoud en samenstelling

Hieronder een overzicht van de belangrijkste vitamines die in de multivitamine zitten en wat de reden hier voor is.

Foliumzuur

Vrouwen met een kinderwens wordt geadviseerd om minimaal een maand voorafgaand aan de conceptie extra foliumzuur in te nemen, ter verlaging van het risico op een open ruggetje. In Elke Dag Mama wordt gebruik gemaakt van een superieure vorm van foliumzuur: (6S)-5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF) gebonden aan glucosaminezout (Quatrefolic®). Deze binding met glucosaminezout maakt het mogelijk om folaat (de biologisch actieve en reeds omgezette vorm van foliumzuur) stabiel te houden en zorgt voor optimale opneembaarheid.

Vitamine B12

Vitamine B12 speelt, naast folaat, ook een rol bij de sluiting van de neurale buis. Daarnaast krijgen veel borstgevoede baby’s onvoldoende vitamine B12 binnen. Elke Dag Mama bevat daarom 160 mcg B12 (per dagdosering van twee capsules), in de biologisch actieve vormen van methylcobalamine en adenosylcobalamine. Het voordeel van deze actieve vormen, is dat ze niet omgezet hoeven te worden (zoals wel het geval is bij cyanocobalamine), maar direct beschikbaar zijn voor het lichaam.

Choline

Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen ook een verhoogde behoefte hebben aan choline, dat eveneens betrokken is bij de ontwikkeling van het kind. De waarde van choline voor zwangere vrouwen is nog relatief onbekend en komt vaak niet (in deze dosering) voor in een zwangerschapsmulti. De 125 mg choline in Elke Dag Mama is een mooie aanvulling op de inname van choline met de voeding.

Vitamine D

Vrouwen die zwanger willen worden, zijn of borstvoeding geven, hebben eveneens meer vitamine D nodig dan aangemaakt kan worden onder invloed van de zon (vooral in Nederland) of uit voeding gehaald kan worden. Elke Dag Mama bevat maar liefst 25 mcg vitamine D3 per twee capsules, wat essentieel is voor de groei en ontwikkeling van het kind.

IJzer

Vrouwen hebben in het algemeen meer ijzer nodig dan mannen. Maar vrouwen hebben ook gedurende de zwangerschap meer ijzer nodig voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van de baby. Deze multi bevat een hoge dosering ijzerbisglycinaat wat een goed opneembare en maagvriendelijke vorm van ijzer is.

Jodium & Koper

De hoeveelheid jodium (150 mcg) en koper (1 mg) in Elke Dag Mama zijn ook hoger dan in een gewone multi. Jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van het kindje. Extra koper is nodig omdat tijdens de zwangerschap ongeveer 16 mg koper in de placenta en de foetus wordt vastgelegd. Vrouwen die borstvoeding geven moeten ook extra koper binnenkrijgen, aangezien veel koper het lichaam verlaat via de moedermelk.

Vitamine A

Veel zwangere vrouwen worden gewaarschuwd voor de gevaren van te veel vitamine A. Maar vitamine A is wel essentieel voor een goede ontwikkeling van de foetus. De behoefte aan vitamine A is dan ook hoger tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is dus belangrijk om niet té voorzichtig te zijn met de inname van vitamine A. Elke Dag Mama bevat 7,2 mg natuurlijke bètacaroteen per twee capsules, wat overeenkomt met 600 mcg-RE (retinol/vitamine A-equivalenten). Het lichaam zal nooit meer bètacaroteen omzetten in vitamine A dan het nodig heeft en dit zal dus niet leiden tot een te hoog vitamine A-niveau.

Welke supplementen nou precies?!

Denk je nu: welke supplementen zijn nou precies verstandig om in te nemen wanneer je graag zwanger wilt worden? Snap ik helemaal, je kunt er ook best tegenstrijdige informatie over vinden.

Daarom heb ik een gids gemaakt met alle informatie over PCOS supplementen zodat je een goed en overwogen keuze kunt maken.

Klik op de knop hieronder en download de gratis supplementen gids:

Vorig bericht
Het PCOS succesverhaal van… Kirsten
Volgend bericht
Gewoon inositol versus D-Chiro-Inositol

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
Menu
>