fbpx

Vijf simpele tips om te ontstressen waar je direct mee kunt starten

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress is een vorm van spanning die in je lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. Sommige vormen van stress kunnen positief zijn, maar veelal is dat niet het geval.

De positieve stress houdt je scherp en alert. Zolang spanning en ontspanning maar in balans zijn. Maar wanneer er te weinig ontspanning is en teveel spanning heeft je lichaam geen tijd om te ‘herstellen’. En dan kunnen er lichamelijke en geestelijke klachten optreden.

Eerder vertelde ik ook waarom stress in combinatie met PCOS verre van ideaal is. Maar je niet druk maken of geen stress ervaren in je dagelijks leven is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Wil je direct meer concrete tips ontvangen? Geef je hieronder op voor mijn gratis e-book.

Waar komt stress vandaan?

Je kunt stress ervaren door de drukte in je dagelijks leven. Dit kunnen privé- of werkomstandigheden zijn. Maar wist je dat je lichaam ook stress ervaart door de voeding die je binnenkrijgt? Veel suiker, alcohol, roken, chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen of voeding waar je allergisch of intolerant voor bent zijn voorbeelden van stoffen waarvan je lichaam stress ondervindt.

Je kunt trouwens intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen zijn zonder dit zelf door te hebben, maar je lichaam is hierdoor wel in een continue staat van stress.

Ga na waar jouw stress vandaan komt

Wanneer je weet wat de oorzaak is kun je er gericht mee aan de slag gaan. Misschien weet je direct waar bij jou stress vandaan komt, maar misschien ook helemaal niet. Probeer bewust na te gaan op welke moment je stress ervaart en waar dit door veroorzaakt wordt.

Onderstaande vragen kunnen je hierbij wellicht helpen:

  • Ervaar je stress door alledaagse privé omstandigheden?
    bijv. te laat komen bij afspraken, rotzooi in huis, reclames op tv, een lange rij bij de kassa, bellende mensen in de trein?
  • Veroorzaken bepaalde omstandigheden (of collega’s) op het werk stress?
  • Zijn er situaties die alsmaar voortduren en onbewust veel stress veroorzaken?
    bijv. chronisch ziek kind, financiële problemen, geluidshinder, burenoverlast, een familieconflict, woon-werk verkeer met veel files, een reorganisatie op het werk?
  • Heb je ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt?
    bijv. het overlijden van familielid of vriend, een scheiding, ontslagen op het werk, relatieproblemen, verhuizen, moeilijkheden in je seksleven, korter dan 8 uur slapen, moeilijkheden met (schoon)familie etc?
  • Heb je persoonlijke eigenschappen die je kwetsbaar maken voor stress?
    Zoals perfectionisme, veel van jezelf moeten, grote betrokkenheid bij je familie, werk etc., moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, het lastig vinden om hulp te vragen, pessimisme en een negatieve kijk op je eigen kunnen en prestaties of bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit zijn allemaal voorbeelden van eigenschappen waardoor je eerder in een situatie terecht komt die je lichaam ervaart als stressvol.
  • Ervaar je stress door verkeerde voeding zoals alcoholgebruik, medicijngebruik, te veel suiker, roken of een allergie voor een bepaald voedingsmiddel?

Ontstressen

Wanneer je weet waar bij jou de stress vandaan komt kun je gerichter de oorzaak aanpakken. Gaat het om een bepaalde situatie probeer deze bijvoorbeeld bespreekbaar te maken thuis of op je werk.

Soms kan het lastig zijn om je werksituatie bespreekbaar te maken. Maar bedenk je dat je werkgever er meer aan heeft als je eerlijk en open bent dan dat hij straks een werknemer heeft die thuis zit met een burn-out.

Wanneer je stress te maken heeft met een voortdurende situatie of ingrijpende gebeurtenis of trauma is het wellicht verstandig om hier met een professioneel iemand over te praten.

Hieronder een paar tips waar iedereen direct mee aan de slag kan gaan:

1. Ga doen wat je leuk vindt

Simpel toch?! Probeer elke dag iets te doen waar je blij van wordt. Voor de een is dit in de avond lekker sporten, voor de ander een magazine lezen op de bank en weer een ander wordt blij van een drankje met een vriendin in de stad drinken.

Het klinkt zo simpel maar hoe vaak schiet dit er bij in? Hoe vaak doe je nou echt de dingen waar je gelukkig van wordt? Sta hier dagelijks even bewust bij stil en ga iets doen waar JIJ blij van wordt.

2. Meditatie – ademhalingsoefeningen

Meditatie is vaak niet het eerste waar je aan denkt wanneer je gestresst bent. Je hebt er dan juist geen tijd voor.  Toch kan meditatie stress verminderen en je aandacht verbeteren.

Tot 10 tellen
Een oefening die je kunt doen is je ademhaling tellen. Ga rustig zitten op de vloer op een kussen in een houding die je prettig vindt. Laat je blik rusten voor je op de vloer, of doe je ogen dicht. Start met het tellen van je uitademingen. Tel tot 10. Lijkt simpel maar je zult in het begin misschien best vaak de tel kwijt raken doordat je gedachtes afdwalen. Helemaal niet erg, begin gewoon weer opnieuw. Ben je bij 10 dan start je ook weer bij 1. Doe dit zo’n  5 tot 10 minuten per dag.

Misschien gaat je dit in eerste instantie al even te ver. Probeer dan op je werk op thuis eens bewust je koffie of thee te drinken. Hoe vaak is je drankje al op zonder dat je het eigenlijk echt geproefd hebt? Juist! Wees bewust van wat je aan het doen bent. Dit kan eigenlijk op elk moment, als je een ui snijdt, als je om je heen kijkt op straat, als je een gesprek met iemand hebt.

Ben je geïnteresseerd in meditatie, dan is Effe zitten een heel leuk boekje over meditatie dat makkelijk en vlot te lezen is. Ben je al iets verder en sta je er voor open dan vind ik de Kracht van het Nu een echte aanrader. Dit boek heeft mij echt op een ander spoor gezet en in sommige opzichten mijn leven veranderd.

3. Zet jezelf op de eerste plaats

En nee dat is niet egoïstisch. Maak bewuste, weloverwogen keuzes. Dus zie je dat je agenda voor de komende week weer eens volstroomt, zeg dan een keer ‘nee’. Het is echt niet gek als je een keer niet naar een verjaardag gaat omdat het gewoon een beetje teveel is. En die vriendin die je al een tijd niet hebt gezien vindt het echt niet erg om 1 of 2 weken later af te spreken.

Ga dan iets doen voor jezelf. Neem een lekkere douche of ga uitgebreid in bad, lak je nagels, lees een boek in bed of reserveer een massage of een avondje sauna.

4. Niet te fanatiek sporten

Lichaamsbeweging is belangrijk maar te lang sporten zorgt ervoor dat je lichaam cortisol, het stresshormoon, aanmaakt. Sport dus liever niet langer dan een uur intensief. En wanneer je al veel stress ervaart kan het verstandiger zijn om even helemaal niet fanatiek te sporten of zware inspanning te vragen van je lichaam. Op deze manier put je je lichaam alleen maar verder uit. Dus kies voor lichte tot matige inspanning zoals yoga of pilates. Probeer het een keer, boek bijvoorbeeld ergens bij jou in de buurt een proefles. Of beoefen zelf yoga thuis zonder dat je hiervoor les hoeft te hebben gevolgd.

Geen fan van dit soort inspanning? Een wandeling in de natuur kan ook heerlijk ontspannend zijn.

5. De lat verlagen

Stel je niet te hoge eisen aan jezelf? Zijn je doelen wel realistisch en vraag je soms niet net iets (of veel) te veel?

Je mag de lat soms ook best wat verlagen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Wanneer je de lat altijd te hoog legt en je doelen niet haalbaar zijn werkt dit demotiverend. Je bent gemotiveerder wanneer je doelen wel haalbaar zijn.

Dus doe eens eens een stapje terug en denk wat meer om jezelf. Je zult merken, het wordt er allemaal een stuk leuker en relaxter van.

Vorig bericht
Waarom stress en PCOS geen goede combinatie zijn
Volgend bericht
Ik stel je voor aan Boet! Natuurlijk zwanger met PCOS
  • Interessant artikel! Hoe kom je erachter welke voedsel intoleranties je hebt, zijn daar artsen oid voor die daarbij kunnen helpen, zo ja wie dan, ik wil er graag achter komen welke voedselintolleranties ik heb!!

    • Hi, Allergieën zijn echt te testen dit gebeurt vaak via een huidtest.
      Met intoleranties is dit lastiger. Sommige intoleranties kun je testen bij een huisarts of ziekenhuis middels een voedselitolerantietest.

      Je kunt het zelf testen door voedingsmiddelen voor een periode te elimineren.(eliminatiedieet) Je moet hier wel heel strikt mee zijn anders zou je verkeerde conclusies kunnen trekken. Je vermijd de producten voor een periode en kijkt hoe je lichaam reageert wanneer je ze weer toevoegt. Je moet hierbij erg goed naar je lichaam luisteren. Vermoeidheid de volgende dag of chagrijnig kunnen bijvoorbeeld ook een symptoom zijn.

  • Hoi myriam,
    Bedankt voor alle tips. Ik heb zelf veel baat bij elke avond een rondje lopen buiten. Gewoon even een blokje om helpt me enorm te ontstressen.

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >