fbpx

5 redenen om een multivitamine te slikken als je zwanger wilt worden of zwanger bent

Als je dagelijks gezond en afwisselend eet hoef je geen multivitamine te slikken als je  zwanger wilt worden, toch?

Dit is een veelvoorkomende gedachte, maar toch komt maar een klein percentage vrouwen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nutriënten. Redenen zijn dat veel mensen toch niet zo gevarieerd eten als ze zelf denken of dat ze gewoonweg niet voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Daarnaast is ook de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding bevat de afgelopen jaren afgenomen.

Daarom is het verstandig om naast de dagelijkse voeding een goede multivitamine te slikken. Eigenlijk is dit altijd van belang, maar helemaal als je graag zwanger wilt worden of al bent.

De ene multivitamine is de andere niet!

“Maar ik heb toch al een goede multivitamine?” Gebruik je al een multi? Top! Alleen een multivitamine voor vrouwen met een kinderwens of die zwanger zijn is hier speciaal voor ontwikkeld. Deze bevat dus enkel stoffen die compleet veilig voor jou en je kindje zijn.

Sommige generieke multivitamines kunnen zomaar kruiden en stoffen bevatten die je tijdens je zwangerschap dient te vermijden. Dus door te kiezen voor een multivitamine die hier speciaal voor ontwikkeld is maak je dus een veilige keuze.

Dan maakt het ook nog eens uit voor welke multivitamine je kiest want er zit veel verschil tussen.

Wat zijn nou precies de redenen om te kiezen voor een multivitamine die speciaal ontwikkeld is voor vrouwen met een zwangerschapswens, die zwanger zijn of borstvoeding geven en waar moet ik op letten?

De 5 redenen om te kiezen voor een goede Multi als je zwanger wilt worden

Er zijn een aantal stoffen die heel belangrijk worden wanneer een vrouw zwanger is of wil worden. Een tekort aan bepaalde stoffen kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.  Een tekort aan vitamine D3 kan de kans op een gezonde zwangerschap bijvoorbeeld verminderen. Vrouwen die jarenlang de pil hebben geslikt doen er goed aan om vitamine B12 en foliumzuur bij te slikken, aangezien deze waarde dan vaak verlaagd zijn.

Tijdens de zwangerschap gaan de meeste stoffen eerst naar de foetus en dan pas naar de moeder. Daarom is het ook zo belangrijk om al vóór de zwangerschap ervoor te zorgen dat er geen tekorten zijn.

1. Omdat het de juiste hoeveelheid en de juiste vorm foliumzuur bevat

Het geldende advies is om foliumzuur (vitamine B11) minimaal 4 weken te slikken voorafgaand aan een mogelijke zwangerschap. En om dit zeker de eerste 10 weken te blijven doen. Deze vitamine verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.  Maar wist je dat de juist vorm foliumzuur niet alleen belangrijk is om een hazenlipje te voorkomen maar ook voor de kwaliteit van je eicel en de innesteling?

Voeding bevat ook foliumzuur, maar niet voldoende om de aanbevolen dosering binnen te krijgen, vandaar dat het belangrijk is om dit bij te slikken. Dit is ook het advies van de arts. Een goede multivitamine voor aankomende moeders bevat de juiste dosering foliumzuur zodat je dit niet meer als los supplement bij hoeft te slikken.

Biologische best opneembare vorm van foliumzuur

Dan is het ook nog eens van belang welke soort foliumzuur je slikt.
Er zijn twee soorten foliumzuur te koop. De synthetisch vorm = foliumzuur en de actieve vorm = folaat.

Folaat is de actieve vorm van foliumzuur en komt van nature voor in groene bladgroente, fruit, spruitjes, avocado, peulvruchten en volkoren. Dit folaat is alleen niet stabiel genoeg om in een vitaminepil te verwerken. Daarom wordt vaak voor de synthetische vorm gekozen.
De synthetische vorm moet in het lichaam nog worden omgezet naar de stof 5-MTHF. Alleen deze omzetting verloopt bij heel veel mensen moeizaam. Nu zijn er ook multivitamines die het biologische actieve 5-MTHF bevatten. Het soort foliumzuur dat gestabiliseerd is, zodat dit wel goed verwerkt kan worden in een voedingssupplement.

Dus let op welke vorm je slikt. Op het etiket staat dan geen foliumzuur maar 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).

Combineer B11 met B12

Een goede multivitamine bevat daarnaast ook de juist vorm van b12. Let ook hierbij op welke vorm je slikt.  De natuurlijke vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine of adenosylcobalamine. Deze zijn beide biologisch actief en hoeven niet meer te worden omgezet.
Toch zie ik ook dat de synthetische vorm cyanocobalamine  nog vaak wordt gebruikt  in supplementen.

Waarom ook b12 van belang is, is omdat tussen foliumzuur en vitamine B12 een nauwe relatie bestaat.
Foliumzuur en Vitamine B12 gebruiken elkaar namelijk om werkzaam te zijn in het lichaam. Neem je foliumzuur zonder Vitamine B12 aan te vullen dan daalt het Vitamine B12 gehalte in je lichaam. Waardoor een Vitamine B12-tekort kan ontstaan.

Onderzoeken laten zien dat een tekort in verband kan worden gebracht met onvruchtbaarheid, miskramen en neuralebuisdefecten.

 

2. Omdat een gewone multivitamine teveel vitamine A kan bevatten

Vroeger werd er gezegd dat je als zwangere vitamine A echt moest vermijden. Nu zijn de broodjes smeerworst of pate nog steeds uit den boze (als je er te veel van eet). Echter is Vitamine A juist ook erg belangrijk en heb je juist als zwangeren een verhoogde Vitamine A behoefte.

Vitamine A speelt namelijk een rol bij:

  • De groei van de baby.
  • De ademhaling, bloedsomloop en het centrale zenuwstelsel.
  • De ontwikkeling van het hart, botten de longen, ogen en de nieren

Alleen een teveel aan vitamine A kan bij de ongeboren vrucht voor afwijkingen zorgen.

Daarom bevat een goede multivitamine voor zwangeren Vitamine A in de vorm van bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een anti-oxidant die in groente en fruit voorkomt. Ons lichaam kan hier zelf vitamine A van maken. Dit is een veilige vorm om te slikken omdat het lichaam nooit meer zal aanmaken dan het nodig heeft.

3. Omdat je wel wat extra vitamine D kunt gebruiken

Het advies is om dagelijks extra vitamine D te gebruiken omdat je tijdens je zwangerschap hier meer behoefte aan hebt.

Vitamine D is van belang voor de opname van calcium en calcium is van belang voor de goede opbouw van het skelet van de baby. Daarnaast wordt een tekort aan vitamine D in verband gebracht met onvruchtbaarheid, een verhoogd risico op pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes mellitus en vroeggeboorte. Superverstandig dus om dit aan te vullen.

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Dit is omdat je lichaam het kan aanmaken onder invloed van zonlicht, alleen in Nederland is hier (en dan zeker in de wintermaanden, maar zelfs ook in de zomer), veel minder van dan we nodig hebben, vandaar dat het advies is is om vitamine D te suppleren.

4. Omdat een goede MultiMama ook choline en ijzer bevat

Dat het een multivitamine heet. zegt al dat er veelvuldig veel vitamines in zitten. In de ene multivitamine alleen wel meer dan in de ander en met name ook de dosering verschilt heel erg.

Waar je op wilt letten bij een multivitamine die je gaat gebruiken wanneer je een kinderwens hebt is dat het de volgende stoffen bevat.

Choline

Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen ook een verhoogde behoefte hebben aan choline, dat eveneens betrokken is bij de ontwikkeling van het kind. Het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en is daarom ook veelvuldig te vinden in borstvoeding.

De waarde van choline voor zwangere vrouwen is nog relatief onbekend en komt vaak niet (of niet in de juiste dosering) voor in een zwangerschapsmulti. In een goede Ultimate Multi Mama zit 110 mg choline en dit is een mooie aanvulling op de inname van choline via voeding.

Choline zit in dierlijke vetten wanneer je vegetarisch eet of minder vet kun je eerder last krijgen van een te kort.

IJzer

Vrouwen hebben in het algemeen meer ijzer nodig dan mannen. Maar vrouwen hebben ook gedurende de zwangerschap meer ijzer nodig voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van de baby. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam hier meer dan één liter bloed voor aan.

Heb je voldoende ijzer dan voorkom je dat de ijzervoorraad in je lichaam uitgeput raakt en je met een uitgeput gevoel loopt. Ijzer activeert namelijk je natuurlijke energie en helpt vermoeidheid te voorkomen.

Let ook hierbij weer op de vorm. Sommige soorten worden slecht opgenomen of veroorzaken misselijkheid of obstipatie. Goede vorm is  ijzerbisglycinaat.  Goed opneembare en maagvriendelijke vorm van ijzer.

Ook spelen foliumzuur en b12 hier weer een rol bij. Deze vitamines zorgen samen voor de opname van ijzer door het lichaam.

5. Omdat het de juiste samenstelling heeft

Een multivitamine speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden of dat al zijn bevat de belangrijkste micronutriënten in de juiste verhoudingen en in doseringen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Dat wil zeggen dat bovenstaande vitamines op de juiste manier gedoseerd zijn, maar dat dit ook geldt voor andere vitamines en mineralen zoals Vitamine c, wat weer zorgt voor betere opname van IJzer. Net zoals B2 en koper.
Vitamine B6 wat helpt bij zwangerschapsmisselijkheid. En Zink omdat dit een belangrijke stof is voor de groei en ontwikkeling van het kind. En een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken bij de moeder.

Goedkoop = Duurkoop

Hele goedkope multivitamines die bevatten vaak anorganische mineralen die slecht opneembaar zijn.  Ook kloppen bij goedkope merken belangrijke verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten vaker niet.
Ook kan het wel dat er veel verschillende stoffen in zitten, maar dat alles lager gedoseerd is.

Ik raad vrouwen met PCOS die graag zwanger willen worden aan te kiezen voor een multivitamine speciaals ontwikkeld en samengesteld voor deze doelgroep. Zowel voor hen die het op een natuurlijke manier proberen als de vrouwen die begeleid worden in het ziekenhuis.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een vraag dan kun je mij altijd een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Het PCOS succesverhaal van… Kirsten
Volgend bericht
Gewoon inositol versus D-Chiro-Inositol
  • Céline schreef:

    Hoi Myriam,

    Is deze multivitamine ook geschikt als je nog niet meteen zwanger wil worden? Als ik 30 word (volgend jaar juli) willen we wel gaan proberen voor een kindje maar dat is dus nog even. Kan ik deze multivitamine nu ook al slikken of raad je dan een andere aan?

    Groetjes,
    Céline

    • Céline schreef:

      Ter aanvulling: ik ben nu sinds 4 weken gestopt met de pil, ben zoveel mogelijk PCOS proof aan het eten (via jouw HPPEL), ik eet geen vlees en vis. Ik slik nu sinds 4 weken DCI, SixSense, Omega 3 algenolie, Vitamine B12 en Vitamine D3.

    • Myriam schreef:

      Wat slik je al een goede basis. Je kunt deze multi er zeker aan toevoegen. Verschil zit erin dat in deze multi alles in de juiste hoeveelheden bevat wanneer je zwanger wilt worden of bent maar alleen maar goed om je daar nu al op voor te bereiden zonder dat de wens echt actief speelt.
      Je zou nu ook 1 capsule er dag kunnen nemen en wanneer de wens wel actief speelt overgaan op 2 (gezien je dan wel echt de juiste dosering van foliumzuur wilt binnenkrijgen)

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >