fbpx

5 redenen om een multivitamine te slikken als je zwanger bent of wilt worden

Als je dagelijks gezond en afwisselend eet hoef je geen multivitamine te slikken, toch?

Dit is een veelvoorkomende gedachte, maar toch komt maar een klein percentage vrouwen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nutriënten. Redenen zijn dat veel mensen toch niet zo gevarieerd eten als ze zelf denken of dat ze gewoonweg niet voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Daarnaast is ook de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding bevat de afgelopen jaren afgenomen.

Daarom is het verstandig om naast de dagelijkse voeding een goede multivitamine te slikken. Eigenlijk is dit altijd van belang, maar helemaal als je graag zwanger wilt worden of al bent.

“Maar ik heb toch al een goede multivitamine?” Gebruik je al een multi? Top! Alleen een multivitamine  voor vrouwen met een kinderwens of zwanger zijn is hier speciaal voor ontwikkeld en bevat dus enkel stoffen die compleet veilig voor jou en je kindje zijn. Sommige generieke multivitamines kunnen zomaar kruiden en stoffen bevatten die je tijdens je zwangerschap dient te vermijden. Dus door te kiezen voor een multivitamine die hier speciaal voor ontwikkeld is maak je dus een veilige keuze.

Dan maakt het ook nog eens uit voor welke multivitamine je kiest want er zit veel verschil tussen.

Wat zijn nou precies de redenen om te kiezen voor een multivitamine die speciaal ontwikkeld is voor vrouwen met een zwangerschapswens, die zwanger zijn of borstvoeding geven en waar moet ik op letten?

5 redenen om te kiezen voor een goede multivitamine als je zwanger wilt worden

1. Omdat het de juiste hoeveelheid en de juiste vorm foliumzuur bevat

Het geldende advies is om foliumzuur (vitamine B11) minimaal 4 weken te slikken voorafgaand aan een mogelijke zwangerschap. En om dit zeker de eerste 10 weken te blijven doen. Deze vitamine verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.  Maar wist je dat de juist vorm foliumzuur niet alleen belangrijk is om een haze-lipje te voorkomen maar ook voor de kwaliteit van je eicel en de innesteling?

Voeding bevat ook foliumzuur maar niet voldoende om de aanbevolen dosering binnen te krijgen, vandaar dat het belangrijk is om dit bij te slikken. Dit is ook het advies van de arts. Een goede multivitamine voor aankomende moeders bevat de juiste dosering foliumzuur zodat je dit niet meer als los supplement bij hoeft te slikken.

Dan is het ook nog eens van belang welke soort foliumzuur je slikt

Er zijn twee soorten foliumzuur te koop. De synthetisch vorm = foliumzuur en de actieve vorm = folaat.
Folaat is de actieve vorm van foliumzuur en komt van nature voor in groene bladgroente, fruit, spruitjes, avocado, peulvruchten en volkoren. Dit folaat is alleen niet stabiel genoeg om in een vitaminepil te verwerken. Daarom wordt vaak voor de synthetische vorm gekozen.
De synthetische vorm moet in het lichaam nog worden omgezet naar de stof 5-MTHF. Alleen deze omzetting verloopt bij heel veel mensen moeizaam. Nu zijn er ook multivitamines die het biologische actieve 5-MTHF bevatten. Het soort foliumzuur dat gestabiliseerd is zodat dit wel goed verwerkt kan worden in een voedingssupplement.
Dus let op welke vorm je slikt. Op het etiket staat dan geen foliumzuur maar 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).

2. Omdat een gewone multivitamine teveel vitamine A kan bevatten

Vroeger werd er gezegd dat je als zwangere vitamine A echt moest vermijden. De broodjes smeerworst of pate zijn uit den boze. Echter is Vitamine A juist ook erg belangrijk en heb je juist als zwangeren een verhoogde Vitamine A behoefte.

Vitamine A speelt namelijk een rol bij:

 • De groei van de baby.
 • De ademhaling, bloedsomloop en het centrale zenuwstelsel.
 • De ontwikkeling van het hart, botten de longen, ogen en de nieren

Alleen een teveel aan vitamine A kan bij de ongeboren vrucht voor afwijkingen zorgen.

Daarom bevat een goede multivitamine voor zwangeren Vitamine A in de vorm van  bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een anti-oxidant die in groente en fruit voorkomt. Ons lichaam kan hier zelf vitamine A van maken. Dit is een veilige vorm om te slikken omdat het lichaam nooit meer zal aanmaken dan het nodig heeft.

3. Omdat je wel wat extra vitamine D kunt gebruiken

Het advies is om dagelijks extra vitamine D te gebruiken omdat je tijdens je zwangerschap hier meer behoefte aan hebt.

Vitamine D is van belang voor de opname van calcium en calcium is van belang voor de goede opbouw van het skelet van de baby. Daarnaast wordt een tekort aan vitamine D in verband gebracht met onvruchtbaarheid, een verhoogd risico op pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes mellitus en vroeggeboorte. Verstandig om aan te vullen dus in mijn ogen.

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Dit is omdat je lichaam het kan aanmaken onder invloed van zonlicht, alleen in Nederland is hier (en dan zeker in de wintermaanden maar zelfs ook in de zomer), veel minder van dan we nodig hebben, vandaar dat het advies is  is om vitamine D te suppleren.

4. Omdat een goede multi ook b12, choline en ijzer bevat

Dat het een multivitamine heet zegt al dat er veelvuldig veel vitamines in zitten. In de ene multivitamine alleen wel meer dan in de ander en met name ook de dosering verschilt heel erg.

Waar je op wilt letten bij een multivitamine die je gaat gebruiken wanneer je een kinderwens hebt is dat het de volgende stoffen bevat.

Vitamine B12
Naast Foliumzuur is ook Vitamine B12 erg belangrijk zowel vòòr als tijdens de zwangerschap. Onderzoeken laten zien dat een tekort in verband kan worden gebracht met onvruchtbaarheid, miskramen en neurale buis defecten. Eigenlijk kunnen b12 en foliumzuur niet los van elkaar gezien worden.

Let ook op de vorm van B12 die in je multi zit. De beste vormen van Vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine . Deze zijn beide biologisch actief en hoeven niet meer te worden omgezet.

Choline
Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen ook een verhoogde behoefte hebben aan choline, dat eveneens betrokken is bij de ontwikkeling van het kind. De waarde van choline voor zwangere vrouwen is nog relatief onbekend en komt vaak niet (in de juiste dosering) voor in een zwangerschapsmulti. In de Ultimate Multi Mama zit De 110 mg choline en is een mooie aanvulling op de inname van choline via voeding.

IJzer
Vrouwen hebben in het algemeen meer ijzer nodig dan mannen. Maar vrouwen hebben ook gedurende de zwangerschap meer ijzer nodig voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van de baby. Heb je voldoende ijzer dan voorkom je dat de ijzervoorraad in je lichaam uitgeput raakt en je met een uitgeput gevoel loopt. Ijzer activeert namelijk je natuurlijke energie en helpt vermoeidheid te voorkomen.

Let ook hierbij weer op de vorm. Sommige soorten worden slecht opgenomen of veroorzaken misselijkheid of obstipatie. Goede vorm is  ijzerbisglycinaat.  Goed opneembare en maagvriendelijke vorm van ijzer.

5. Omdat het de juiste samenstelling heeft

Een multivitamine speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden of dat al zijn bevat de belangrijkste micronutriënten in de juiste verhoudingen en in doseringen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Dat wil zeggen dat bovenstaande vitamines op de juiste manier gedoseerd zijn, maar dat dit ook geldt voor andere vitamines en mineralen zoals Vitamine c, wat weer zorgt voor betere opname van IJzer. Net zoals B2 en koper.
Vitamine B6 wat helpt bij zwangerschapsmisselijkheid. En Zink omdat dit een belangrijke stof is voor de groei en ontwikkeling van het kind. En een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken bij de moeder.

Multivitamine Ultimate Mama

Een multivitamine die ik aanraad is de Multi Mama. Ik raad het vrouwen met PCOS aan die graag zwanger willen worden. Zowel voor hen die het op een natuurlijke manier proberen als de vrouwen die begeleid worden in het ziekenhuis. Dit is een multivitamine die de belangrijkste nutriënten in de juiste hoeveelheden bevat en de capsules bevatten goed opneembare verbindingen.

Het zijn capsules en geen grote pillen. Je kunt ze dus gemakkelijker doorslikken. Als je meer moeite hebt met het doorslikken van pillen kun je de capsules openen om de inhoud door bijvoorbeeld door wat water of een smoothie te mengen. Zo hoef je helemaal niets door te slikken. In deze multivitamine zitten enkel hulpstoffen van natuurlijke bron (dus geen hormoonverstorende stoffen). Dit is helaas wel eens anders bij andere merken.

Goedkoop = Duurkoop

Hele goedkope multivitamines die bevatten vaak anorganische mineralen die slecht opneembaar zijn.  Ook kloppen bij goedkope merken belangrijke verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten vaak niet.

Ook kan het wel dat er veel verschillende stoffen in zitten maar dat alles heel laag gedoseerd is.

Dosering en moment van inname

De aanbevolen dagelijkse dosering van de Multi Mama is 2 capsules per dag. Mijn advies is om deze in te nemen nadat je goed ontbeten hebt.
Ik heb teruggekregen dat het kan zijn dat je er in het begin een beetje misselijk van wordt (hoeft niet hoor :)). Dit kan komen door de hoge dosering en actieve vorm van foliumzuur die het bevat. Eerst goed eten zorgt ervoor dat dit minder snel gebeurt en bovendien is dit sowieso verstandig omdat de vitamines dan beter opgenomen worden.

Start je met slikken van deze multivitamine voordat je zwanger bent? Dan kun je ook eerst 1 capsule nemen en  je lichaam eraan laten wennen en dit in een week opbouwen naar 2 capsules per dag.

Welke supplementen nou precies?!

Denk je nu: welke supplementen zijn nou precies verstandig om in te nemen wanneer je graag zwanger wilt worden? Snap ik helemaal, je kunt er ook best tegenstrijdige informatie over vinden.

Daarom heb ik een gids gemaakt met alle informatie over PCOS supplementen zodat je een goed en overwogen keuze kunt maken.

Klik op de knop hieronder en download de gratis supplementen gids:

Vorig bericht
Het PCOS succesverhaal van… Kirsten
Volgend bericht
Gewoon inositol versus D-Chiro-Inositol

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

 • onregelmatig ongesteld
 • haaruitval
 • overbeharing
 • stemmingswisselingen
 • gewichtsproblemen
 • depressieve klachten
 • suikercravings
 • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
Menu
>