Het is zomer en de vakantieperiode staat voor de deur. En dus is het ook helemaal niet gek dat ik ineens meerdere vragen krijg over wat te eten met PCOS op vakantie.
Wanneer je nog niet bekend bent met PCOS proof eten kun je hieronder een voorbeeld menu downloaden
Ga je naar het buitenland? Je hebt dan meestal niet je eigen keukenspullen en ingrediënten mee (tenzij je met de caravan gaat!). En ook hebben de winkels in veel gevallen niet alle producten in de schappen die je kent en gewend bent.
Wil je toch graag verantwoord blijven eten dan heb ik 9 handige tips voor je!
1. Drinken, drinken en nog meer drinken
Ehh sorry.. ik bedoel geen wijn, cocktails of bier ;). Ik bedoel dat het verstandig is om voldoende water te drinken.
Het verschil tussen honger en dorst maakt je lichaam eigenlijk niet heel goed, dus vaak denk je dat je trek heb terwijl je eigenlijk iets zou moeten drinken.
Zeker met warm weer heeft je lichaam echt meer vocht nodig. En juist op vakantie schiet dit er dan ineens bij in!
Tip: neem je eigen fles mee. Ik heb een Dopper en zorg ervoor dat ik die meerdere keren per dag vul. Als je in een land bent waar je geen water uit de kraan kunt drinken koop dan grote flessen water (5 of 10 liter bijvoorbeeld) waarmee je makkelijk je eigen drinkfles kunt vullen. Extra lekker met wat citroen of munt ? !
Ook belangrijk is het om voldoende te drinken als je onderweg bent, zowel in de auto als in het vliegtuig. Neem een leeg flesje mee door de douane en vul het daarna zelf weer. Vraag de stewardess ook regelmatig om water (op langere reizen krijg je dit nog wel gratis).
Verblijf je in een hotel of appartement dan kun je makkelijk thee maken met je eigen meegenomen kruidentheezakjes.
2. Start je dag goed!
I know, het is heeeel verleidelijk om je dag te starten met een croissant met jam en een jus d’ orange, maar juist wanneer je dit doet is het lastig om de rest van de dag nog goede keuzes te maken.
Je bloedsuikerspiegel gaat direct omhoog waardoor je als snel weer trek krijgt, weinig energie hebt of je niet zo lekker voelt en dan wil je snel weer iets eten.
Dus neem niet elke dag een broodje of croissant. Kijk of je op je bestemming ook havermout als ontbijt kunt eten. Makkelijk mee te nemen en te maken als je in een appartement of op de camping zit.
Er zijn ook kleine portie verpakkingen te koop zodat je ook in een hotel een zakje havermout kunt mengen met heet water bij het ontbijt. Voeg wat stukjes fruit toe en meng er wat noten doorheen, mmmm…
Geen mogelijkheid om havermout te eten? Kies dan voor een gerecht met ei en kijk of je er ook wat groente bij kunt eten.
3. Tussendoortjes in je (strand)tas
Een verstandig meid is voorbereid ?! Wat je gemakkelijk kunt doen is zorgen dat je altijd wat noten in je tas hebt. Noten geven snel een gevuld gevoel en bevatten veel gezonde vetten.
En koop daarnaast groenten zoals komkommer en tomaten of vers fruit (eet samen met wat noten) bij de plaatselijke markt of lokale supermarkt.
Handig is om een goed afsluitbaar bakje of wat ziplock zakken van thuis mee te nemen. Zo voorkom je dat je tas en je boek onder het groente- en fruitsap zit.
Verder zijn rijstwafels ook makkelijk mee te nemen en ook in veel landen te verkrijgen. Lekker met een wat avocado bijvoorbeeld!
4. Gebruik de minibar!
Heb je een minibar in je hotelkamer? Haal deze dan leeg. Nee, niet opdrinken en -eten, zet de producten die je eruit haalt ergens anders neer (wel in het zicht zodat niet alles wordt bijgevuld en op je rekening komt!).
Gebruik het koelkastje dan om je eigen groente, fruit, beleg en water lekker koel in te houden.
5. Uitgebreid tafelen tijdens de lunch
In veel landen eet men vaak een stuk later dan wij gewend zijn. Nadeel: je gaat tussendoor veel eerder (en meer) snacken. Wat je kunt doen en wat ook heel gezellig is: in de middag uitgebreider eten. Verplaats dus je avondmaaltijd naar de middag.
In plaats van alleen een salade kies je bij de lunch voor een voor- en een hoofdgerecht. Zo zit je langer vol, ga je minder snacken en heb je vaak ’s avonds voldoende aan enkel een salade bijvoorbeeld.
6. Uiteten
Ga je uiteten? Patat zit er vaak standaard bij maar groenten worden nog wel eens vergeten. Vraag hier gerust om, dit is helemaal niet gek.
Verder een paar tips voor als je buiten de deur eet:
- Laat het mandje brood staan
- Neem als voorgerecht een salade of een ander gerecht met groente, vis, schelp- of schaaldieren
- Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht
- Bestel extra groente en neem niet elke dag frites of witte rijst
- Kies je voor een dessert, deel dit dan. Scheelt toch alweer letterlijk de helft! En neem alleen een dessert als je echt iets heel lekkers op de kaart ziet staan
Lekker scheppen!
Ga je eten op een plek waar je gebruik kunt maken van een buffet? Meestal is er dan ook een saladebar. Maak hier je eerste ronde enkel gebruik van. Je legt zo een goede bodem en krijgt veel vezels binnen die bijdragen aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het geven van een vol gevoel. De volgende ronde kies je dan misschien wel voor wat dingen die niet zo gezond zijn maar wel erg lekker.
Neem de tijd om van je eten te genieten, ga er echt voor zitten en kauw goed! Dit geeft je ook sneller een verzadigd gevoel.
7. Let op met ‘gezonde shakes’
De zo gezond ogende shakes zijn vaak helemaal niet zo gezond. Ze bevatten erg veel fruitsuikers omdat ze vaak voor een groot deel uit fruit bestaan. Één zo’n glas vruchtensap bevat 3 tot 5 stukken fruit. Dat zijn zomaar 8 klontjes suiker! En vaak wordt er in het buitenland dan ook nog eens suiker aan toegevoegd. Zo lijkt het misschien een gezonde keuze maar dit is het dus niet.
8. Vergeet je supplementen niet
Slik je supplementen? Neem deze dan gewoon (deels) mee. Als je net als ik een multivitamine slikt is dit ook op vakantie een goede aanvulling qua vitamines en mineralen.
En een PCOS supplement zoals DCI helpt bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel waardoor je o.a. minder behoefte hebt aan zoet. Best handig op vakantie!
Je losse vitamine D supplement kun je wat mij betreft wel thuis laten als je naar een zonnige bestemming gaat, dit maakt je lichaam dan voldoende aan.
Dus zorg dat je tijdig je supplementen in huis hebt en er niet een dag van tevoren bij het inpakken van je tas erachter komt dat je niet meer voldoende hebt. Veel supplementen zijn namelijk niet zo makkelijk in het buitenland verkrijgbaar.
9. Geniet!!
En dan eigenlijk de belangrijkste tip: geniet van je vakantie! De vakantie is er om heerlijk bij te komen en dingen te doen die je leuk vindt. Je bent dan dus hartstikke goed bezig om je stressniveau te verlagen. Iets dat zeker ook bijdraagt aan je hormoonhuishouding.
Maak je dus niet té druk om wat je wel of niet kunt eten. Zonde!
Natuurlijk geniet je ook van een dessert, ijsje of een cocktail!! Hallo, het is vakantie! En de 80/20 regel schiet misschien even iets door… maar dat moet kunnen zolang het niet het hele jaar door vakantie is.
Liefs, Myriam
Heb jij ook een goede vakantie eettip? Leuk als je die hieronder deelt.