fbpx

Het belang van vitamine D

Vitamine D is de laatste tijd weer meer in het nieuws.

Vitamine D is een vitamine dat het kan het lichaam zelf kan maken. In de huid wordt vitamine D gevormd onder invloed van zonlicht. Daarnaast  levert onze voeding vitamine D maar is dit wel voldoende?

Ons lichaam maakt dus vitamine D aan wanneer de huid in aanraking komt met zonlicht. Tenminste, als je geen (of niet overal) zonnebrand gebruikt.

Bekend is dat wereldwijd 59% van de mensen een te kort heeft aan vitamine D. Bij ons in Nederland ligt dit percentage nog behoorlijk wat hoger. De zonkracht is hier lager en we komen minder vaak met een ontblote huid buiten. Wanneer je niet dagelijks minimaal een half uur buitenkomt met een redelijke oppervlakte huid waar de zon op kan vallen dan is de kans al groot dat je een tekort hebt.

En dan komt in Nederland de zon alleen tussen april en augustus hoog genoeg om voldoende UVB-stralen te krijgen om vitamine D van aan te maken.  In de winter bereiken de meeste UVB-stralen ons niet eens omdat de zon zo laag staat. Daarnaast is lichaam in de wintermaanden ook meer bedekt met kleding en komt er maar een heel klein gedeelte van je huid in contact met de zon.

De functie van vitamine D

Vitamine D draagt bij aan sterkere botten, een gezond gebit, goede spierfunctie en een gezonde weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij celgroei en celdeling. Ook wordt onze geestelijke gezondheid ondersteund door deze vitamine. Er zijn nog veel onderzoeken gaande naar de rol van vitamine D bij (on)vruchtbaarheid, maar het verhogen van de vitamine D spiegel in het bloed lijkt zinvol te zijn. Het ondersteunt namelijk de productie van oestrogeen en progesteron en de spermakwaliteit bij mannen.

De afgelopen jaren zijn er studies gedaan met betrekking tot PCOS en het niveau vitamine D in het lichaam. Een studie uitgevoerd door de Medische Universiteit van Graz toonde aan dat bijna drie op de vier vrouwen met PCOS een te kort aan vitamine D heeft. De studie keek naar 206 vrouwen met PCOS en hieruit kwam dat 72,8% een te laag vitamine D gehalte had1. Verder is er onderzoek dat een verband aantoont tussen verlaagde vitamine D, PCOS en insulineresistentie2. En ook worden lagere IVF resultaten in verband gebracht met een lage vitamine D status3.

Belangrijk dus dat je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine D aanmaakt of binnenkrijg omdat je hiermee een regelmatige cyclus kunt bevorderen en insulineresistentie vermindert.

En ook tijdens de zwangerschap kan een tekort aan vitamine D risico’s met zich mee brengen. Zoals vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes worden ermee in verband gebracht.

Symptomen van een te kort aan vitamine D

Klachten waar je last van kunt krijgen als je een te kort aan vitamine D hebt zijn:

  • Een slecht gebit
  • Pijnlijke spieren en of gewrichten
  • Geheugenproblemen
  • Verlaagde vruchtbaarheid
  • Depressie
  • Winterblues
  • Irritatie
  • Schilferige huid

Heb je het vermoeden dat je misschien een tekort hebt aan vitamine D dan kun je dit door middel van een bloedonderzoek laten testen. Je zou dan naar een waarde van boven de 80 nmol/l moeten streven.

Tips voor een hoger vitamine D gehalte

  • Probeer dagelijks met je huid in de zon te komen Je lichaam kan vitamine D aanmaken wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. Elke dag minimaal 20 minuten in de zon met je handen, gezicht en armen zonder zonnebrand zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D kan aanmaken. In de praktijk is dit dus erg lastig in ons koude kikkerlandje. Zonnebrand blokkeert voor het grootste gedeelte de aanmaak van vitamine D, net als vensterglas (binnen achter een raam in de zon zitten werkt dus niet). De zon kent echter ook nadelige gevolgen dus ga alleen ‘s ochtends en in de namiddag onbeschermd de zon in, de zon is dan een stuk minder fel.
  • Eet voldoende vitamine D rijke voeding In zalm, makreel en eieren zit vitamine D, maar hier moet je niet te veel van verwachten omdat je maar een klein gedeelte van deze vitamine uit je voeding haalt.
  • Suppleer vitamine D vitamine D3 als supplement is aan te raden naast gezonde voeding. Veel multivitamines bevatten vitamine D. Maar vaak te laag gedoseerd. Verstandig is het dan ook om Vitamine D3 apart te slikken. Dagelijks wordt een hoeveelheid van minimaal 50 mcg per dag aanbevolen. Combineer daarom een multivitamine met los vitamine D3.

1. Wehr E et al, “Association of hypovitaminosis D with metabolic disturbances in polycystic ovary syndrome”, Eur J Endocrinol. 2009 Jul 23.
2. Hahn, S., et al, “Low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations are associated with insulin resistance and obesity in women with polycystic ovary syndrome.” Experimental and clinical endocrinology & diabetes: official journal, German Society of Endocrinology [and] German Diabetes Association 114.10 (2006): 577-583.
3. Lagere IVF successen gerelateerd aan lage vitamine D status; Ozkan S, ea 2010, Rudicht B ea 2012

Vorig bericht
Heerlijk PCOS Proof eten & leven is er!
Volgend bericht
PCOS behandeling – Minder stress door meditatie
  • Adam Van Hoof schreef:

    Leerrijk artikel. Ik neem ook vitamine D supplementen omdat ik mij vroeger vaak futloos voelde. Ik las in dit artikel (https://www.flinndal.nl/blog/vitamine-d-belangrijk-winter) ook dat je vitamine D uit vis kunt halen, maar ik maak mij zorgen over de zware metalen die vaak in deze vis zitten. Daarom denk ik dat als je toch maar weinig vitamine D uit vis haalt, het beter is om vette vis zo veel mogelijk te vermijden. Graag had ik jullie mening gehoord.

    Met vriendelijke groet,

    Adam

    • Myriam schreef:

      Hi Adam, Goed dat je kijkt hoe je vitamine d kunt aanvullen. Het klopt dat vette vis ook vitamine D bevat (zoals makreel, zalm en haring). Maar zoals je zegt vis bevat ook vistoxines wat dan weer minder goed is voor je gezondheid / hormoonbalans. Vis bevat wel ook omega 3 maar ik kies daarom zelf liever voor een omega 3 uit algen.

      En vitamine D (zeker in de winter) aanvullen of op peil houden middels een supplement is in mijn ogen dus verstandig.

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >