fbpx

Acne bij PCOS – de oorzaak en tips

Een vervelende kwaal die voorkomt bij PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)  is hormonale acne. Veel jongeren hebben last van acne in de pubertijd (ook vervelend) maar na je pubertijd verwacht je toch wel dat dit minder wordt. Bij vrouwen met PCOS zie je dat dit lang niet altijd zo is. Acne door PCOS komt dan ook vaak voor.

Wil je de beste tips krijgen om je hormonale acne aan te pakken? Download hieronder dan direct mijn ebook waarin je leest over de oorzaak en oplossingen voor hormonale acne:

Acne bij volwassenen

Acne is het meest voorkomende huidprobleem. Om een beeld te schetsen: acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar.

In de puberteit heeft tot wel 70% van de pubers last van acne. In de meeste gevallen gaat het hierna weg maar toch heeft nog zo’n 40% van de volwassenen af en toe of geregeld last van acne. Het grootste gedeelte hiervan zijn trouwens vrouwen.

Hormonen de oorzaak van acne

Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met hormonen. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van talgklieren. Tijdens de puberteit produceren we een overschot aan mannelijke hormonen (androgenen), en die stimuleren de productie van talg. Indien er een overproductie van talg is, kan er acne ontstaan.

Acne door PCOS

Studie heeft aangetoond dat van 27% van de vrouwen die last heeft van acne ook de diagnose PCOS krijgt. Acne en PCOS kunnen dus bij sommige vrouwen aan elkaar gelinkt zijn.

PCOS staat voor Polycysteus ovarium syndroom.
Het is een verzameling van verschillende symptomen:

 • Je hebt geen normale menstruatiecyclus met andere woorden onregelmatige cyclus of een uitblijvende menstruatie  (minder dan 8 menstruaties per jaar)
 • Klachten die te maken hebben met hogere levels van het hormoon testosteron zoals acne. Ook haaruitval of (lichte) overbeharing kan hierdoor ontstaan.
 • Cyste op de eierstokken – dit is te zien op een echo.

Wanneer je van minimaal 2 van bovenstaande symptomen last hebt kan de diagnose PCOS door een arts worden vastgesteld worden. Lees meer informatie over PCOS in ‘Wat is PCOS?’

Als je acne door PCOS hebt, dan spelen hormonen een belangrijke rol. Een vette huid en acne zijn bij PCOS het resultaat door een verstoorde hormonale disbalans. Door een overproductie aan insuline wordt de aanmaak van het mannelijke hormoon gestimuleerd. Het hoge testosteron zorgt ervoor dat talgklieren de vetachtige substantie talg produceren. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en als hier bacteriën bij komen, ontstaan er (onderhuidse) ontstekingen.

Acne op de kaaklijn

Bij acne door PCOS verschijnen pukkels vaak op de kaaklijn maar ook op de wangen, kin en nek.

Veel last van acne bij PCOS hebben is erg vervelend. Het kan je zelfbeeld beïnvloeden, je ongelukkig laten voelen en je belemmeren in je sociale contacten.

Ben je elke dag met je huid bezig? Je staat ‘s ochtends op met het vraag: “hoe zal mijn huid er vandaag uitzien?” Je schaamt je als je met mensen praat en misschien zou je soms het liefst (of doe je het) zelfs afspraken willen afzeggen vanwege je huid…

Je hebt al allerlei producten geprobeerd en veel bezig geweest met je make-up. Bezig met hoe het licht valt en of je make-up nog wel goed zit.

Advies van de huisarts bij acne

De meeste huisartsen zullen je vertellen dat er geen enkele link is tussen voeding en acne. Nou dit is een fabel.

De huisarts kan een antibioticakuur of Roaccutane voorschrijven. Dit kan wel tijdelijk voor verbetering zorgen maar je pakt er de oorzaak niet mee aan. Een nadeel van antibiotica is dat
het je darmen aantast terwijl gezonde darmen ook erg belangrijk zijn wanneer je last hebt van acne. Hierdoor zie je dat de acne vaak weer terugkomt na de antibioticakuur (of zelfs nog erger). Roaccutane heeft vele nare bijwerkingen.

Hormonale acne oplossingen

Om van je acne door PCOS af te komen is het van belang dat je de disbalans van hormonen aanpakt. Acne is een teken dat je lichaam niet functioneert zoals het zou moeten horen.

Het doel is om je hormonen in balans te krijgen en hopelijk zo af te komen van je acne door PCOS. Pak dus de oorzaak aan voor blijvend resultaat en doe niet enkel aan symptoombestrijding.

De snelste manier om verbeteringen te bemerken heb ik op een rij gezet in een handig document. Hierin staan de beste tips en je kunt deze dan makkelijk bij de hand houden. Download de tips hieronder dus gelijk:

Voeding en levensstijl

Op de eerste plaats valt er de grootste winst te behalen bij het aanpassen van je voeding en levensstijl. De insuline productie moet simpel gezegd gestabiliseerd worden.
Dit kun je doen door de inname van suikers verminderen om zo de productie van insuline onder controle te krijgen.

De consumptie van zuivel werd ook al in verband gebracht met het ontstaan van acne. Doe een test en vermijd gedurende drie weken volledig zuivelproducten en kijk hoe jij hierop reageert.

Er zijn ook voedingsmiddelen die juist een positief effect kunnen hebben bij acne. Dit zijn kurkuma, gember, brandnetel en groene thee bijvoorbeeld.

Zoals je misschien wel weet is het belangrijk om veel groente te eten. Probeer dagelijks 400 gram groente te eten. En ook veel water op een dag te drinken (1,5 liter).

Vermijd verder e-nummers. Hier zitten stoffen in die je hormoonhuishouding negatief beïnvloeden. Kies dus voor verse producten.

Een goede vetzuur balans met voldoende omega 3-vetzuren is van belang en speelt een rol bij je huidconditie.  Omega 3 is onmisbaar voor een mooie, gezonde huid. Omega 3 is onmisbaar voor de cellen in je huid. Omega 3 is ontstekingsremmend.

Mijn advies: Zorg dat je 2 keer per week vette vis eet of neem extra omega 3-vetzuren als supplement zonder vistoxines.

Ervaar je veel stress? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van je onzuivere huid. Stress heeft indirect invloed op je insulineniveau. Maak meer tijd voor jezelf vrij en doe dingen/activiteiten waar jij door kunt ontspannen.

Verzorgingsproducten voor acne bij PCOS

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je huid uitwendig goed te verzorgen als je acne door PCOS hebt. Probeer dan zoveel mogelijk chemische verzorgingsproducten te vermijden. Je staat er niet bij stil, maar de meeste verzorgingsproducten zitten vol met chemische stoffen. Heb je wel eens de ingrediënten lijst gelezen? Die staat waarschijnlijk vol ingrediënten die je zelfs amper kunt uitspreken.

Deze chemische stoffen komen via je huid in je lichaam terecht en beïnvloeden op deze manier je hormoonhuishouding.

Daarnaast kan ook het niet of niet goed reinigen van de huid zorgen voor acne. Dus ook het reinigen van de huid met verkeerde producten! Wanneer je bijvoorbeeld je huid met een product met alcohol reinigt zal het de huid verstoren. Je huid droogt uit, waardoor de huid meer talg gaat aanmaken met pukkeltjes als gevolg.

Daarom is ook het soort producten die je gebruikt van belang omdat het reinigen van je huid dus ook een averechts effect kan hebben.

Mijn verzorgingsproducten

Wat ik zelf dagelijks gebruik zijn de producten van Esse. Nadat ik hier verschillende proefmonsters van had gebruikt heb ik mijn producten hierdoor vervangen. De producten ruiken heel erg fijn, voelen prettig aan en het aller belangrijkste ik merkte al snel dat mijn huid rustiger werd en veel zachter. Sindsdien raad ik dit ook mijn clienten aan die bij mij langskomen voor een consult (met positief resultaat:)).

Esse
Ik gebruik dagelijks de cleanser, toner en dagcreme (moisturiser).

1 keer per week gebruik ik de exfoliant. Dit werkt eigenlijk als een scrub maar in tegenstelling tot de meeste scrubs bevat het geen grove korrels. Het is dus veel zachter voor je huid en dit voel je direct al na gebruik.  Wanneer ik mijn huid ‘gescrubt’ heb breng ik het creme masker van Esse aan. Dit masker mag je er na een kwartier af wassen of kun je ook de hele nacht laten zitten. Dit vind ik dus persoonlijk echt super handig omdat ik mijn huid eigenlijk altijd pas reinig wanneer ik naar bed wil gaan.

Nu hoef je natuurlijk niet gelijk alles uit je badkamerkastje weg te gooien. Maar is iets op vervang het dan door een natuurlijke, huidvriendelijke optie.

De producten van Esse kun je online bestellen. Mariska de eigenaresse van deze shop is schoonheidsspecialiste en tevens een goede vriendin van mijn schoonzus. Zo ben ik dan ook in contact gekomen met Mariska. Heb je vragen over je huid en welk product van Esse hier goed bij zou kunnen passen, mag je altijd contact met haar opnemen.

Kortingscode Esse Producten

Hoe leuk!! Mariska heeft speciaal voor vrouwen met PCOS die mijn website lezen een kortingscode aangemaakt. Gebruik je de code healthyhormones10 dan ontvang je 10% korting op alle Esse producten in haar webshop.

De tips om acne tegen te gaan nog een keer op een rij:

 • Vermijd suikers
 • Beperk of vermijd zuivel
 • Drink voldoende water op een dag – liefst 1,5 liter
 • Vermijd zoveel mogelijk e-nummers dus kies voor vers
 • Voeg kruiden zoals kurkuma en gember toe aan je maaltijden
 • Drink groene thee
 • DCI – wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel
 • Eet minimaal 1 keer per week vette vis en/of slik een goede omega 3 capsule
 • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten
 • Probeer stress te vermijden en in ieder geval meer tijd vrij te maken voor ontspanning

Je kunt deze en nog meer tips vinden in een handig document dat ik heb gemaakt. Download het hieronder zodat je verder aan de slag kunt:

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe supplementen noemen of links plaatsen naar specifieke voedingssupplementen. Heb je een vragen dan kun je mij altijd een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
PCOS en zwanger worden, hoe werkt dat?
Volgend bericht
7 redenen waarom omega-3 van belang is bij PCOS
 • Valerie schreef:

  Hallo
  Ik heb PCOS en een jaar gestopt met de pil. Ik heb acne en vette huid op voorhoofd en neus, probleem is dat de rest van mijn gezicht extreem droog is. Kan dit door PCOS komen? Ik wil liever niet opnieuw aan de pil, maar ben nog maar 30 en huid is zo droog dat het begint te rimpelen en ook acne erbij. Kan dit met dieet helemaal verdwijnen?

 • Super handige tips!

  Ik heb vooral erg veel last van acne en haaruitval.
  Ik ga dus zeker deze producten proberen.
  Ik heb al eens bij De Tuinen de lijn van Tee Trea geprobeerd, helaas ook niet echt fantastisch en ik betaal er genoeg voor!

  • Myriam schreef:

   Hi Manon,

   Hoop dat je er ook profijt van hebt. Leuk als je laat weten hoe het gaat. Liefs, Myriam

 • Myriam schreef:

  Hi Manon,

  Hoop dat je er ook profijt van hebt. Leuk als je laat weten hoe het gaat. Liefs, Myriam

 • Lucile schreef:

  Hi Myriam,

  Ik vroeg me af of jij een tip hebt voor een goede dagcreme die goed is voor een vettere huid veroorzaakt door PCOS?

  Alvast bedankt.

  Gr. Lucile

  • Myriam schreef:

   Hi Lucile,

   Ik ben zelf erg blij met de producten van Weleda omdat deze natuurlijk zijn. Deze gezichtscreme is fijn voor de gevoeligere huid.

   Verder vind ik de producten van Apivita heel fijn en zo ook de dag/nachtcreme.

 • sandra schreef:

  Hooi Myriam,

  ik heb erg veel last van acne door pcos. Mijn gezicht zit er helemaal onder. En ik wil weten welke honing het best kan gebruiken voor de masker.

  Groetjes,
  Sandra

 • Hey Myriam,

  Ik vraag me af hoe het dan kan dat ik zoveel last heb op de bekende plekken zoals o.a. mijn kin en kaaklijn. Ik las namelijk: “Door een overproductie aan insuline wordt de aanmaak van het mannelijke hormoon gestimuleerd”, maar ik heb naast mogelijk PCOS (wordt binnenkort onderzocht), ook diabetes type 1 en maak helemaal geen insuline aan.

  Ik gebruik sinds een halfjaar producten van La Roche Possay en heb hier veel profijt van maar echt weg blijft het niet. Ik heb het dan echt over van die ontstekingen op mijn kin. De producten zorgen dat t sneller weggaat en mijn huid en acne zachter is maar puistjes blijven opkomen, van binnenuit dus. Heb jij een tip voor mij?

  Liefs en bedankt!

  • Myriam schreef:

   Hi Wanda, Niet alleen de schommelende bloedsuikerspiegel (en dus insuline pieken) zorgen voor een verhoogt testosteronniveau. Hier kunnen meer oorzaken voor zijn. Bij PCOS hebben veel vrouwen verhoogt niveau testosteron wat een oorzaak kan zijn van acne.
   PCOS proof eten zal ook effect hebben op je hormoonbalans en zo indirect op je huid. Daarnaast zou ik als basis kiezen voor een omega 3 supplement en wanneer je weet dat je testosteron verhoogt is een Saw Palmetto complex een goede aanvulling waarmee je dan de oorzaak van je acne aanpakt.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >