fbpx

Borstvoeding geven als je PCOS hebt

Borstvoeding geven. Er is veel over te doen en de moedermaffia lust er wel pap van ;).  Wanneer je er voor kiest om het niet te geven is niet goed, te lang ook weer niet. Of te wel je kunt het volgens mij nooit goed doen. En ik ben van mening dat elke moeder een eigen keuze maakt en zelf weet wat goed voor haar en haar kindje is.

Zelf heb ik alle drie mijn kinderen borstvoeding gegeven. De oudste en middelste 18 maanden en de jongste 2 jaar.

Voordelen van borstvoeding als je PCOS hebt

Ik ga geen algemeen pleidooi houden voor borstvoeding, hoe gezond het is en welke voordelen het heeft. Daar kun je op veel andere plekken voldoende informatie over vinden.

Maar er zijn wel een paar punten die ik wil noemen die een rol spelen bij borstvoeding als je PCOS hebt.

Een van de dingen die je met het geven van borstvoeding bereikt is dat moeder en kind beschermd zijn tegen het ontwikkelen van type 2 diabetes op latere leeftijd.

Vrouwen met PCOS hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. En het kan ook zo zijn dat baby’s van vrouwen met PCOS een verhoogd genetisch risico hebben op het ontwikkelen van deze soort diabetes. Een goede reden om wel borstvoeding te geven als je PCOS hebt.

Effect van PCOS op borstvoeding

Een vraag die ik verder vaker krijg is of PCOS effect heeft op het geven van borstvoeding.

Er is maar beperkt onderzoek gedaan naar het verband tussen PCOS en borstvoeding geven. In een onderzoek uit 2000 kwam naar voren dat er mogelijk een verband bestaat tussen PCOS en een lage melktoevoer. Dit onderzoek werd wel maar gedaan onder 3 moeders. (1)

Later werd er onderzoek gedaan onder 36 moeders met PCOS en 99 zonder deze aandoening. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen met PCOS in de postnatale periode (direct na de geboorte) een verminderde borstvoeding productie hadden vergeleken met vrouwen zonder PCOS. Na 3 maanden was de borstvoedingproductie gelijk aan die van moeders zonder PCOS. (2)

Verklaringen kunnen zijn dat door de hormonale disbalans die voorkomt bij PCOS en de cyclus die uitblijft in de vroege pubertijd, klieren minder zijn ontwikkeld.

Verder belemmeren androgenen (mannelijke hormonen) de prolactine receptoren. Dus zelfs als het prolactine gehalte in het bloed normaal is, kan de borstgroei of de melkaanmaak beïnvloed worden als androgeengehalten abnormaal hoog zijn.

Daarnaast speelt ook insuline een rol bij de melkproductie. Omdat insulineresistentie vaak voorkomt bij PCOS, kan dit ook gedeeltelijk verklaren waarom sommige vrouwen met PCOS problemen hebben met het produceren van genoeg moedermelk.

Goed om te weten is dat er ook veel moeders met PCOS zijn (het meerendeel), die geen enkel probleem hebben bij de borstvoeding productie.

Er zijn dus nog meer studies nodig om definitief vast te kunnen stellen in welke mate er verband is tussen PCOS en melkproductie bij borstvoeding.

Maar goed, hoe kun jij nou zorgen dat je je optimaal voorbereid op het geven van borstvoeding en je slagingskans zo groot mogelijk maakt?

Kans op het slagen van borstvoeding geven vergroten

Een simpele regel: wanneer je graag borstvoeding wilt geven ga er dan voor de volle 100% voor. Bedenk je dat elk beetje borstvoeding dat je je kindje kunt geven (zeker in het begin) voordelen biedt.

Ik heb zelf ervaren dat het goed is om met de juiste verwachtingen te starten met borstvoeding en een beeld te hebben wat er zoal kan gebeuren in deze periode. Want laat ik eerlijk zijn: makkelijk vond ik het niet de eerste weken.

Voor ik zwanger werd dacht ik dat borstvoeding geven iets super vanzelfsprekends was. Je legt je baby aan de borst en hij of zij gaat drinken toch?!

Ik ben blij dat ik naar een voorlichtingsavond ben geweest en al wist dat je vaak tijd moet investeren voordat alles soepel loopt. Nou dat kan je in mijn geval ook wel zeggen.

Niet vanzelfsprekend

De eerste weken had ik last van (hele) pijnlijke tepels en het meest nare was dat ik drie keer borstontsteking had. Ik heb meerdere keren ’s nachts huilend geroepen dat ik zou stoppen.

De volgende ochtend vroeg mijn vriend dan wil je nu overstappen op de fles? Maar steeds zag ik het overdag weer positief in en wilde ik ontzettend graag doorzetten.

Ik denk dat het na circa 4 weken soepel ging en ik de echte voordelen begon te zien (en hierna gelukkig nog 17 maanden profijt heb gehad van deze voordelen).

Bijvoorbeeld: ik vergeet nogal eens wat. Bijvoorbeeld om luiers en doekjes mee te nemen… Best lastig, maar voeding had ik in ieder geval wel altijd bij me ?

Geen gesleep met flesjes, flessen verwarmen (in de nacht), alles weer steriliseren. En nog een voordeel ‘s nachts: door de hormonen die worden aangemaakt val je na het voeden weer makkelijk in slaap. Dus na een nachtvoeding lagen we alledrie weer snel te slapen.

Ook heb ik kunnen voeden op de meest gekke plekken waar ik anders een tikkeltje meer moeite had moeten doen om een fles te maken en deze warm te krijgen: staand in de Hema (wel op de baby-afdeling ?), ergens midden in het Rijksmuseum, op het strand, tijdens opstijgen en dalen in het vliegtuig of bovenin het Empire State Building in New York, ik noem maar een paar plekken.

Ja ook in een winkel kun je jouw kindje borstvoeding geven als het moet!

Maar goed, dit ging in eerste instantie dus niet vanzelf. Mijn voorbereidingen voor en tijdens de zwangerschap, waaronder het bestrijden van mijn PCOS klachten, hebben bijgedragen aan het feit dat het uiteindelijk wél allemaal goed en soepel ging.

Pak je PCOS klachten aan voor, tijdens en na je zwangerschap

Door je klachten aan te pakken vergroot je de kans op een natuurlijke zwangerschap, maar hiermee zorg je ook dat het waarschijnlijker is dat het geven van borstvoeding slaagt.

Door PCOS Proof te eten en te leven kan je lichaam hormonaal in balans komen. Hierdoor maakt je lichaam ook de hormonen aan die nodig zijn voor het geven van borstvoeding.

Hoe je je lichaam zelf kunt ondersteunen in de weg naar een zwangerschap lees je in dit ebook:

Je pakt door anders te eten en leven o.a. insulineresistentie aan en dit is een van de oorzaken waardoor er een toename is van androgene hormonen. Zoals hierboven beschreven zijn dit hormonen die naast dat ze voor veel symptomen van PCOS zorgen ook invloed hebben op je melkproductie.

Hieronder verder een opsomming van informatie waar ik veel aan heb gehad om door te zetten met borstvoeding:

Tips en feiten die mij erg hebben geholpen

 • Ga naar een borstvoeding voorlichtingsavond. Ja duurt best lang zo’n avond en het is wéér iets dat je moet doen, maar het is echt fijn dat jij en je partner weten wat je kunt verwachten
 • Maak aan je omgeving kenbaar dat je borstvoeding wilt geven, zeker aan je verloskundige en kraamhulp. Geef het ook aan bij de intake voor je kraamhulp dat je iemand wilt die pro borstvoeding is. Ze zeggen dat ze dit allemaal zijn, maar ik heb bijvoorbeeld duidelijk gezegd dat als ik even een dip zou hebben de kraamhulp me moet motiveren en het woord fles niet genoemd hoeft te worden ?
 • Zorg voor huid-op-huid contact en besteed de eerste dagen na de bevalling veel tijd aan je herstel en je baby. Geniet echt van de quality time met je baby. Het opbouwen van de band met je baby helpt ook bij het op gang brengen van de borstvoeding
 • Het is normaal dat je de eerste dagen nog heel weinig melk produceert. De paar druppels die er zijn, is colostrum en zitten vol goede voedingsstoffen. En deze kleine hoeveelheid is genoeg voor je baby deze dagen
 • Door vaak aan te leggen komt de productie op gang. Eigenlijk is er de eerste dagen dus nog niet eens echt sprake van borstvoeding geven maar vooral van heel vaak aanleggen en daar allebei aan wennen
 • Wanneer er om welke reden dan ook toch de fles wordt gegeven zorg dat je dan wel kolft. Anders komt je productie niet genoeg opgang. Door je baby aan te leggen wordt jouw productie gestimuleerd en op de behoefte van je kindje afgestemd
 • Denk goed aan jezelf en laat je (zeker in het begin) echt verwennen. Drink voldoende, eet gezond en slik een supplement speciaal ontwikkeld voor vrouwen die borstvoeding geven.
 • Ohja.. Er komen dagen dat je ‘te kort’ hebt. Je baby vraagt dan vaker en om meer voeding. Leg je baby dan gewoon wat vaker aan en na een paar dagen is je productie weer op peil.
 • Zoek hulp! Heb je problemen met het geven van voeding, schakel dan een lactatiekundige in. Ik dacht dat ik dat niet nodig zou hebben, maar ik heb dat in de eerste periode ook gedaan en ze heeft mij ontzettend fijn geholpen. Door haar mee te laten kijken kon ik Boet veel beter aanleggen. De bevestiging die je krijgt zodat je weet dat je het wel goed doet, is het echt waard.

Zoals je leest ben ik een voorstander van borstvoeding. Maar begrijp me niet verkeerd en voel je zeker niet aangevallen als je om welke reden dan ook de keuze maakt om geen borstvoeding te geven, als het niet wil lukken of als het om een andere reden niet gaat. Veel liefde geven aan je kindje is het allerbelangrijkste!!

Mijn doel met dit artikel is vrouwen ervoor te behoeden om te makkelijk over het geven van borstvoeding te denken. Of het zelfs als volledig vanzelfsprekend te zien. Als je er bewust aan begint vergroot je de kans van slagen in ieder geval, ook als je PCOS hebt.

Voor mij breekt nu dus ook weer een spannende periode aan waarin ik ga ervaren hoe borstvoeding geven een tweede keer gaat.

Ik hoor graag in de reacties hieronder wat jouw ervaringen zijn (geweest) bij het geven van borstvoeding met PCOS!

 

 1. Marasco L, Marmet C, Shell E 2000, Polycystic ovary syndrome: a connection to insufficient milk supply? J Hum Lact 16(2):143-8.
 2. Nesmith H 2008 (November), Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) and Lactation. Topics In Breastfeeding Set XVIII, Lactation Resource Centre.
Vorig bericht
Het PCOS dieet
Volgend bericht
Zwanger met PCOS: Mijn bevallingsverhaal
 • Rachelle schreef:

  Hier een verloskundige die bijna 6 mnd bv geeft. Ik heb wel degelijk het gevoel dat pcos invloed heeft op de productie! Nog nooit stuwing gehad en als ik kolf is de totale hoeveelheid nét genoeg om te kunnen voorzien! Giede zwangerschap, bevalling en kraambed gewenst!!

  • Myriam schreef:

   Hi Rachelle, Dank je wel. Geen stuwing dan wel weer een voordeel 🙂

   • Oh en ter aanvulling, ik streef trouwens naar 50/50 voeding. Dus 50 % bv en 50 % kv. Lukt niet altijd, door dat ik afgekolfde melk geef, geef ik voeding per berekening (150 cc per kg lichaamsgewicht : door het aantal voedingen). En op dieptepunten kolfde ik soms maar 25 cc, maar ik probeer het echt te zien van alles is meegenomen voor de kleine meid en ik hoorde laatst dat er een studie was gedaan dat het goed was om een klein beetje kunstvoeding te geven ivm het opbouwen van melkkoe allergieën, nouja of dat waar is weet ik niet maar ik troost me wel met die gedachten, we geven wat we kunnen 🙂

    • Myriam schreef:

     En zo is het. Je doet wat je kunt. En of dat borstvoeding is, gekolfde melk of kunstvoeding in mijn ogen is er geen goed of fout.

     Bij de 1 lukt het niet of zorgt het voor stress of wil het liever niet. Allemaal goed. Ik ben vooral ook van blije mama, blij kindje.

     Zelf is het mij 3 keer gelukt om lang te voeden. In het begin was heet zeker niet altijd gemakkelijk (borstontsteking, alle nachtvoedingen doen), maar naarmate de tijd verstreek had het steeds meer voordelen.

 • Hier ook pcos, ik heb tot nu toe genoeg voeding gehad, natuurlijk met zijn ups en downs. Nu 8 weken aan t voeden, ik merk dat t nu wel een beetje terugloopt, dus er zal wel een regeldag aankomen om het weer een beetje op gang te helpen. Goed eten is nu wel een dingetje, ik heb de hele dag honger en san kak ik nog wel eens de verkeerde dingen. Zin en tijd om dan wat gezonds klaar te maken of te mealpreppen is r dan vaak niet. Toevallig afgelopen week gezegd dat ik weer terug wil naar suikervrij maar dat ik even nog niet weet hoe! Geniet nog even van de kleine in je buik!!

  • Myriam schreef:

   Wat goed dat je al 8 weken aan het voeden bent. En die ups en downs horen er inderdaad toch gewoon bij.(helaas) Herkenbaar ook trouwens die ontzettende honger. Direct na het voeden ook altijd zo’n trek. Goed dat je er weer wat meer op wilt letten maar begrijpelijk dat je hoofd daar de eerste weken nog niet helemaal naar stond. Het is ook zo’n grote verandering en duurt ook even voor je weer een ritme gevonden hebt.

 • Hier ook pcos en bevallen dmv een keizersnede, zonder toeters en bellen opgang gekomen en nu met 8,5 maanden krijgt mijn zoontje nog steeds borstvoeding! Wilde graag 6 maanden, maar ga nu voor de 12 maanden en misschien wel langer!

  • Myriam schreef:

   Wat goed en fijn Lisa. Die 6 maanden zaten ook in mijn hoofd maar vond het toen zo makkelijk en prettig dat ik gewoon ben doorgegaan.

 • Marina schreef:

  Goed artikel! Ik geef nu bijna 4 maanden borstvoeding en vindt de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het scheelt denk ik dat ik niet zo moeilijk ben met voeden in het openbaar, gekste plek tot nu toe was een rijdende bus, haha.
  Bij mij duurde het lang voordat het op gang kwam, zoals je ook aan geeft. Dat betekende voeden, kolven en mijn dochter bijvoeden meer flesvoeding. En dat elke 3h… pff.
  Goed om ook in te zoomen op het risico van diabetes op de lange termijn. Zo gaf mijn internist aan dat ik door de combinatie van pcos en zwangerschapsdiabetes een kans heb van 50% (!!!) op het ontwikkelen van diabetes. Echt hoog! Alle vier mijn verloskundigen, de medewerkers in het ziekenhuis en de gynaecoloog waren hier niet van op de hoogte. Nu dus wel! 😉 erg belangrijk dat je mondig hebt net pcos, door vraagt en waar mogelijk beslagen ten ijs komt in contact met medici ed.

  • Myriam schreef:

   Hi Marina, Wat goed en knap dat je zo hebt doorgezet. Pittig zeg in het begin met kolven etc. Een dagtaak is het dan ongeveer pff.

   Maar wat fijn dat het nu zo goed gaat en dan heb je inderdaad profijt van voordelen. Wat je zegt als je er zelf een beetje makkelijk mee bent en ook in het openbaar wilt voeden 🙂

   Toch jammer dat veel verloskundige etc. niet op de hoogte zijn van die risico’s. Daarom maar zoveel mogelijk kennis blijven delen dan komt het vanzelf.

   • Marina schreef:

    Inmiddels geef ik alweer ruim een jaar borstvoeding. Genoeg voordelen voor mijn dochter en voor mij.
    Inderdaad is de bekendheid van PCOS nog klein. Ik ben er vrij open over en merk nu ook dat ik het vaker hoor. Twee meiden dichtbij mij hebben inmiddels ook de diagnose gekregen. Bah.

    • Myriam schreef:

     Wat fijn dat het nog steeds goed gaat. Dan is het (meestal) zo handig om borstvoeding te geven. Ja als je er open over bent, merk je echt dat je niet de enige bent. Alleen maar goed als er meer over gesproken wordt.

 • Ik ben een slanke vrouw met pcos en geen rare beharing. Enkel mijn lh en fsh zijn niet in balans. Tijdens mijn zwangerschap zijn mijn borsten 0.0 veranderd. Na de bevalling wel stuwing gehad. Met heel veel hulp en heel heel veel kolven is het helaas toch niet gelukt. Te weinig melkklieren, terwijl de pcos zich pas op latere leeftijd bij mij uitte. Ben erg nog verdrietig om 🙁

  • Myriam schreef:

   Hi Milou, Kan ik me voorstellen maar wees echt niet te streng voor jezelf. Je hebt er zoals gezegd wel alles aan gedaan en daar mag je super trots op zijn. En dan is het juist ook verstandig om te stoppen en te genieten van de kleine.

 • Desiree schreef:

  Hoi, hier ook borstvoeding en PCOS.
  Bij beide keren dat ik borstvoeding mocht geven had ik ‘slagroom’. Bij de tweede nog meer dan bij de eerst. Verder 0.0% problemen gehad met het op gang komen. Wel flinke stuwingen gehad.
  Super om te lezen dat het geven van bv de kans op diabetes verlaagt, want hier naast de PCOS, bij de laatste zwangerschap suiker gehad (moest zelfs insuline spuiten!) Ook nog erfelijke factoren… We proberen nog zo lang mogelijk door te gaan. 3 maanden volledig, nu alleen nog de eerste voeding ivm nog een boefje die ook aandacht nodig heeft, werk en niet kunnen kolven.

 • Anneleen schreef:

  Dag Myriam,

  ik heb pcos en geef al 8,5 maand borstvoeding, met plezier en zonder problemen.
  Van een verminderde melkproductie heb ik geen last gehad, ik had aan het begin zelfs enorme stuwing (vooral aan één kant). Ik twijfel hoe lang ik nog verder wil doen.
  Langs de ene kant graag nog lang (lees: misschien nog een half jaar?), langs de andere kant kriebelt het al een beetje om over een broertje of zusje na te denken.
  Niet dat baby nr. 2 er al meteen moet komen, maar door de pcos heb ik schrik dat het misschien weer wachten, wachten en onzekerheid zal zijn.
  Op dit moment heb ik een cyclus van ongeveer 7 weken.
  Maar ligt dit nu aan de pcos of aan het feit dat ik nog borstvoeding geef … geen idee …
  Maar goed, qua borstvoeding loopt hier dus alles perfect!

  Veel groeten, Anneleen

  • Myriam schreef:

   Hi Anneleen, Wat fijn dat het zo goed gaat! Super dat je zo lang borstvoeding geeft.
   Van je cyclus kun je nu inderdaad nog weinig zeggen. Bij mij bleef het zelfs dus volledig uit en werd ik erna weer gewoon ongesteld.
   Leuk dat je je ervaring hier deelt.

   Liefs, Myriam

   • Hoi Myriam. Ik geef ookal bijna 7 maanden borstvoeding en wil zeker nog lange tijd doorgaan. Nu om te reageren op jouw antwoord hier.. Ik word niet ongesteld, door PCOS ook zelden tot nooit. Stel, ik wil nog 1 jaar borstvoeding geven. Is het gezond om tot dan niet ongesteld te worden? Moet het gestimuleerd worden om toch een keer te bloeden? Of is dit een rare vraag :-).

 • Melanie schreef:

  Hier ook PCOS.. bij mijn oudste totaal geen borstvoeding gehad. Niet eens een druppeltje.
  Nu bij de 2e alleen de eerste 4 weken. Flinke overproductie en van de 1 op de andere dag was het op. Nog een week nachtvoedingen kunnen geven, maar ook dat was snel over. Nu toch maar overgestapt op de fles.. maar of dit nu allemaal door de pcos komt of dat het zo moest wezen bij mij.. geen idee.

 • Natalie schreef:

  Ik ben op heden 32 weken zwanger en heb ook pcos. Mijn gynaecoloog zei gisteren dat borstvoeding bij pco vrouwen soms moeilijk op gang komt. Dit weet ik wel maar om het gisteren nog eens te horen liet me wel schrikken.
  Het zit nu al een beetje in mijn hoofd dat het me niet zal lukken maar toch ga ik er 100 % voor!

  • Myriam schreef:

   Hi Natalie,
   zoals je hierboven kunt lezen is er echt maar beperkt onderzoek naar gedaan. Ik zie zelf in mijn praktijk dat het bij heel veel vrouwen wel lukt. Er voor de volle 100% voor gaan helpt in ieder geval zeker. Dan heb jij er alles aan gedaan. Succes de laatste weken en geniet er vooral ook van. Liefs Myriam

 • Esther schreef:

  Verhelderend om te lezen dit artikel. Bij mijn eerste heb ik een jaar borstvoeding gegeven. Helaas 1x in de kraamweek moeten bijvoeden met kunstvoeding (ik wilde dat niet, maar zowel verloskundige als kraamzorg gaf niet aan dat kolven ook een optie was). Daarna is het altijd prima gegaan, maar mijn baby dronk heel vaak kleine beetjes (bijv. heel lang iedere 2 uur en dan 45 min per voeding) en ik kolfde net te weinig of precies genoeg. Best intensief, maar nooit gedacht aan een verband met mijn PCOS… Nu 20 weken zwanger van de tweede en ik wil me heel graag beter voorbereiden op een eventuele lage productie. Kolf is nu al in huis, dat scheelt natuurlijk! En ik merk af en toe iets aan mijn borsten, terwijl die de eerste zwangerschap totaal hetzelfde bleven dus dat geeft ook vertrouwen. Maar ik blijf het spannend vinden, want hoe ga ik zoveel tijd investeren in het voeden als er ook een peuter rondloopt…

  • Myriam schreef:

   Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap. Wat knap dat je het een jaar hebt vol gehouden. 45 min per voeding klinkt inderdaad intensief.

   Goed dat je je zo aan het voorbereiden bent. Je doet wat je kunt en daar moet je op vertrouwen. Goed teken dat je ook al een jaar borstvoeding hebt gegeven. Hoe het kindje drinkt is ook weer per kind verschillend. En als het te intensief wordt zou ik me vasthouden aan de gedachte dat de kids het meeste hebben aan een gelukkige, blije mama. Dus durf ook voor jezelf te kiezen. Liefs, Myriam

   Geniet van je verdere zwangerschap.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >