fbpx

Clomid ervaringen bij PCOS

Start met een Clomid kuur, meestal is dit het advies dat vrouwen met een kinderwens en PCOS krijgen in het ziekenhuis. Het is de 1e stap die wordt gezet wanneer vrouwen het medische traject om zwanger te worden instromen. Sta je op het punt om te starten met Clomid of sta je voor de keuze om het te gebruiken en ben je benieuwd hoe andere dit traject ervaren? Lees dan dit artikel met Clomid ervaringen van andere vouwen met PCOS. Oftewel verhalen van echte ervaringsdeskundigen!

Op mijn oproep om je ervaringen met Clomid te delen kreeg ik veel reacties! Ik wil allereerst iedereen die een bijdrage heeft geleverd ontzettend bedanken voor alle openhartigheid. De verhalen hebben me geraakt en ik heb respect voor de manier waarop jullie er 1 voor 1 mee omgaan!

Herkenning en support!

In de onderstaande ervaringen delen vrouwen met PCOS hoe ze het traject met Clomid ervaren, wat het resultaat is en of ze last hebben van bijwerkingen (zo ja welke).

Ben je benieuwd wat Clomid precies is, hoe het werkt en waarom het eigenlijk wordt gebruikt bij PCOS? Lees dan vooral ook dit artikel.

Mijn doel is om je met onderstaande verhalen te helpen. Ik kan me voorstellen dat het best spannend is als je voor de keuze staat of je gaat starten met Clomid of niet. Is het wel de beste keuze en wat kan ik ervan verwachten?

En ook als je net bent gestart of al een paar rondes verder bent heb je vragen. Dan is het prettig om jouw verhaal terug te lezen in de reacties van andere vrouwen. Of misschien geeft het lezen van deze reacties je duidelijkheid of hoop.

Naast ervaringen opzoek naar praktische tips? Zodat jij je lichaam zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen en hiermee de kans op een zwangerschap kunt vergroten? Download onderstaand e-book. Hierin heb ik mijn tips overzichtelijk in 1 document gebundeld.

Ervaringen van vrouwen met PCOS en het gebruik van Clomid

Marieke
“Dit zijn mijn ervaringen met Clomid!
Mijn man en ik wilde graag jong kinderen dus nadat we getrouwd waren ben ik meteen gestopt met anticonceptie (nuvaring gebruikte ik toen). Voordat ik de nuvaring gebruikte had ik een cyclus van 3 weken dus ik was bang dat dat weer het geval zou zijn maar dit bleek niet zo te zijn!

Na een jaar ‘geklust’ te hebben raakte ik maar niet zwanger en ben ik uiteindelijk de medische molen in gerold! Na allerlei verplichte onderzoeken bleek ik heel veel eitjes te hebben maar geen ‘goede’ eisprong! Ik ben vrij snel begonnen aan Clomid en dan de laagste dosis!

Hier reageerde ik meteen goed op en mijn eitjes rijpte steeds goed. De derde ronde Clomid was ik zwanger van mijn dochter!

De bijwerkingen die ik kreeg waren hetzelfde als dat ik van bijvoorbeeld de pil kreeg, stemmingswisselingen en gewichtstoename!

Na een prima zwangerschap met precies 40 weken bevallen van een kerngezonde dochter! Omdat ik toch moeilijk zwanger kon raken en ik slecht tegen hormonen kan had ik besloten om geen anticonceptie te gebruiken! Mocht het ‘misgaan’ dan waren we er toch heel blij mee! Nadat onze dochter een jaar oud was wilde we er weer echt voor gaan en hebben we eerst een aantal maanden actief ‘geklust’ omdat de artsen hadden gezegd dat een lichaam gereset kon worden na een bevalling!

Helaas werden we niet spontaan zwanger en gingen we weer de medische molen in en begon ik weer een Clomid! De laagste dosis deed niks, die daarna ook niet en uiteindelijk zat ik op de hoogste dosis! Op deze dosis had ik 4 kansen (4 x een cyclus) en als dit niet lukte moest ik hormonen gaan spuiten! Bij de laatste poging waren twee eitjes gerijpt de kans dat ze tegelijk zouden springen was klein maar een paar weken later bleek ik zwanger van een tweeling!

Ook deze zwangerschap is verlopen zonder complicaties en met 38 weken ben ik ingeleid en bevallen van een zoontje en dochtertje! Mijn man heeft zich vrij snel daarna laten steriliseren omdat ik dus slecht tegen hormonen kwam maar helaas heb ik tot op de dag van vandaag nog geen balans in mijn hormonen! Niet met maar ook niet zonder vorm van hormonen! Sinds een aantal weken heb ik een Mirena spiraal maar deze wil ik weer laten verwijderen want ik voel me zowaar nog rotter dan voorheen!”

Anoniem 
“In het kort mijn verhaal :-). In mei 2013 stopte ik met de pil (Diane 35), maar maand na maand werd ik niet ongesteld. Ik ging vrij snel naar de huisarts, zij zei dat ik het minimaal een half jaar de kans moest geven. In dat half jaar 1x ongesteld geweest, in augustus. Ik ging weer terug naar de huisarts, toen kreeg ik medicatie om m’n menstruatie op te wekken, om te kijken of mijn lichaam het daarna zelf zou doen. Helaas, het bleef bij die ene keer door de medicatie. In januari weer naar de huisarts, dit keer de mannelijke huisarts, alle andere keren bewust gekozen om naar de vrouwelijke arts te gaan, omdat ik dacht dat zij het beter zou begrijpen.

Inmiddels was ik wel een beetje klaar met wachten en voelde ik dat er meer was en had ik een heel pleidooi bedacht om mij door te laten verwijzen en dan het liefst naar het VU. Het pleidooi kon ik achterwege laten, voor ik het wist belde mijn huisarts hoogstpersoonlijk zelf het VU om direct een afspraak te maken. Geweldig! Het traject daar ging redelijk snel. De eerste keer een inwendige echo en ik moest flink wat bloed laten afnemen. Aan de hand van m’n echo sprak de arts al haar vermoedens uit van PCOS, ze zag een eikrans. De uitslag van het bloed bevestigde het. Ze vond het wel zo eerlijk als ik binnenstebuiten word gekeerd dat dan het zaad van m’n vriend ook onderzocht werd, maar dat was gelukkig meer dan goed.

Voor mij was het een klap, er was dus echt iets mis met mij. Meteen werd de behandeling besproken en gestart. Ik kreeg eerst medicatie om mijn menstruatie op te wekken en vervolgens Clomid. Hier moest ik op een bepaalde dag mee beginnen en zou ervoor zorgen dat ik een eisprong kreeg. We begonnen met de laagste dosering, 50 (volgens mij). We kregen ook te horen op welke dagen het belangrijk was dat we sex zouden hebben. Ondertussen moest ik mijn temperatuur bij houden en met dat grafiekje terug naar de arts.
Aan de hand daarvan bepaalde zij dat ik, halleluja, een eisprong heb gehad. Nu afwachten of het ook bevrucht is.

Tijdens het slikken van Clomid had ik last van stemmingswisselingen en was ik behoorlijk emotioneel, maar of dat echt door Clomid kwam of gewoon dat traject….dat weet ik niet. Dat afwachten vond lastig, maar het werd beloond met een positieve zwangerschapstest!! Na 1 ronde met de laagste dosering was ik al zwanger!! Ik heb daar nog een echo gehad, toen was ik 6/7 weken, toen klopte het hartje al en daarna nog een echo en toen ‘gewoon’ naar mijn verloskundige.

In januari 2015 is ons dochtertje geboren. Al met al is het bij ons supersnel gegaan en ben ik erg blij dat het met de laagste dosering al gelukt is.
Wel neem ik het het VU kwalijk dat er nooit gesproken is over op een andere manier omgaan met PCOS. Al moet ik eerlijk zeggen dat als ik de keuze kreeg eerst een flinke periode met aanpassingen qua voeding aan de slag of meteen met medicatie, ik toch voor Clomid had gekozen, omdat ik het wachten echt wel zat was. Maar nu ben ik vanaf oktober 2016 bezig met zoveel mogelijk suikervrij en koolhydraatarm te eten en te drinken en slik ik DCI en heb ik gewoon weer een normale cyclus!

We hopen heel erg dat het dan ook lukt om zonder hulp van Clomid in verwachting te raken van een tweede kindje. In het VU vertelde ze ons namelijk dat als we opnieuw in verwachting zouden willen raken, ik weer opnieuw dat traject zal moeten volgen.”

Sarah
“Het was een zwaar traject door de bijwerkingen. Het doet een hoop met je.. Maar de kansen zijn maar minimaal met Clomid.

Ik ben er niet door zwanger geraakt. Nog steeds niet zwanger helaas. Ik heb 5 maanden / rondes Clomid gebruikt. Toen gestopt door de bijwerkingen.

Ja ik had erg last van bijwerkingen. Ik  kwam een kilo per ronde aan. Had erge moodswings. Hoofdpijn. Maar in maand 4 en 5 kreeg ik last van mijn ogen en ging ik lichtflitsen zien. Toen ik dit aan de arts vertelde moest ik per direct stoppen.

Clomid doet veel met je. Het heeft mij weer 3/4 maanden gekost voordat ik me weer goed voelde en me mezelf voelde.”

Houda

‘Ik wil mijn ervaring delen met clomid, ik heb het 2 maanden maar gebruikt, ik moest de 2ede dag van me menstruatie gebruiken gedurende 5 dagen….

Ik vond het zelf maar niks… Ik werd er moe,  lui , warmte en nog chagrijnig en ik ben gestopt.
Ik wil actief blijven en ik ben van zelf vrolijke persoon, ik vond het niks.”

Anoniem
“Ik heb geen baat gehad van het traject met Clomid. In totaal heb ik het maar 1 ronde gebruikt. De gynaecoloog vond het eigenlijk ook geen hele goede interventie maar t moet van de verzekering..
Ik heb tijdens die ronde volgen mij geen last gehad van bijwerkingen.

De volgende ronde hebben we gebruik gemaakt van injecties en was ik meteen zwanger. Daarnaast misschien belangrijk om op te merken dat ik een soort lichte beeld had van PCOS, geen reguliere kralen beeld, een (korte) cyclus etc maar wel wat verstoorde hormoon spiegels die in PCOS beeld passen”

Lieze
“Ik heb inderdaad Clomid gebruikt.
Ik had het niet zozeer moeilijk met het feit dat ik Clomid zou moeten gebruiken om zwanger te geraken, maar eerder met het algemene idee dat ik nooit ‘vanzelf’ zwanger zou geraken. Ik voelde mij toen minder vrouw zeg maar.

Na de vaststelling van de diagnose PCOS ben ik direct met Clomid mogen starten van de gynaecoloog. De eerste ronde was 1 pilletje van 50g. Dit sloeg bij mij niet aan helaas. Er was niets te zien bij de echo die daarop volgde ter controle. Vanaf toen mocht ik 2 pilletjes nemen. Dit gaf echter overstimulatie waardoor er 2 eitjes klaar zaten om te springen. Ik had toen de keuze om die maand gewoon te laten passeren, of een eicel punctie te doen waarbij er 1 eitje dan werd weggezogen zeg maar. Wij hebben voor de laatste optie gekozen. Dit was echter zo pijnlijk, ook de dagen erna dat we het ‘goede moment’ hebben gemist.

Daarna besloot ik er even tussenuit te gaan en met vriendinnen 3 weken op vakantie te gaan. Ik zat nog zo in het verwerkingsproces dat ik nooit natuurlijk zwanger zou kunnen geraken en met het verdriet van de teleurstelling bij elke nieuwe controle.

Na die maand vakantie had ik wat nieuwe moed om er weer tegenaan te gaan. Mijn gynaecoloog zei dat Clomid voor mij niet de oplossing zou bieden, dat mijn lichaam hier raar op reageerde. Hij heeft me toen Fermana voorgeschreven. Dit is eigenlijk een medicijn voor vrouwen met borstkanker, maar zou mij ook helpen met mijn hormonale tekorten. Dus heb ik dit maar geprobeerd, in combinatie met jouw maaltijden en deze medicatie sloeg perfect aan. Alles was in de juiste verhouding zoals het zou moeten zijn. Onze eerste echte kans na 7 maanden proberen en kijk, vandaag 11 weken gelukkig zwanger 😉

Ik had op zich niet zoveel bijwerkingen van het gebruik van beide medicijnen.”

Merel
“Het traject met Clomid heb ik als langzaam ervaren!  Omdat je telkens op een nieuwe cyclus moet wachten totdat je weer mag beginnen gaat het niet zo snel als dat je zou willen. Zeker bij vrouwen met PCOS waar de menstruatie niet uit zichzelf begint. Na 35 dagen schrijven ze Provera voor zodat je gaat menstrueren. Die Provera slik je 10 dagen en dan ben je na ongeveer 7 dagen ongesteld. Dus er zitten ongeveer 52 dagen tussen voordat je weer een nieuwe poging kunt wagen.

Verder moet je 2x in de week naar het ziekenhuis voor echo’s.
Ik ben ben begonnen met 50 toen 100 en als laatste 150mg Clomid.
Verspreid over ongeveer 7 maanden.
Helaas heeft ook de dosis van 150 niet geholpen en begin ik deze maand met spuiten.

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Ja!!!! opvliegers, huilen, vermoeidheid en vooral een een enorme bitch hahaha!”

Melany
“Ik ben moeder van een zoontje van 1,5 jaar oud die met behulp van clomid is verwekt.

Overigens moet ik zeggen dat mijn cyclus van het begin af aan nooit goed is geweest. Ik werd op mijn 11e of 12e voor het eerst ongesteld, toen duurder het een jaar en daarna was het een zooitje om het zomaar te zeggen en ben ik snel met de pil begonnen. Het vermoeden voor PCOS was er ook snel. Ik heb doorgaans (nu met clomid wel iets te zwaar) geen overgewicht, geen overbeharing, wel wat pukkels als ik varkensvlees en melkchocola eet. Uit testen bleek ook dat ik een verhoogd testosterongehalte heb en ik dacht verlaagd progesteron (weet dit laatste niet meer zeker)

Ik ben ongeveer 2 jaar geleden met clomid gestart, 50 gram deed niets, 100 gram was mijn cyclus nog te lang en bij 150 had ik destijds een goede cyclus. Toen het goed liep was ik vrij snel zwanger, dacht na 2 of 3 maanden en dat werd een miskraam. Daarna zat er wederom maar 1 of 2 maanden tussen en toen was ik zwanger van mijn zoontje, hij is nu 1,5.

Na zijn geboorte heb 7,5 maand borstvoeding gegeven en toen ik daar mee stopte (helaas) werd ik na 5 maanden ongeveer ongesteld, daar was ik heel blij mee want dat betekende dat ik een eisprong had gehad. Daarna kwam het toch niet goed op gang, kende ik jou nog niet ? en ging ik weer naar de fertiliteitspoli. Ik ben begonnen met 100 waarna ik na 2 of 3 maanden een overstimulatie mee had (5 eitjes) en die week mochten we dus niets doen. Dat hadden we voor die echo echter al gedaan en tussen de daad en de eisprong zat 5 dagen en ik was alsnog zwanger. Helaas werd dit ook een miskraam (heel misschien maar beter). Daarna ben ik overgegaan op 75 gram, wat niet gebruikelijk is, maar had daarmee een mooie en regelmatige cyclus mee. Daarna gebeurde er maanden niets en zijn we naar de 100 gram gegaan en die cyclus was waardeloos. Het was de bedoeling dat we 1 maal naar de 150 zouden gaan en daarna een pauze zouden inlassen, echter die cyclus ervoor gooide roet in het eten en dat kwam dus met de vakantie niet meer uit en zijn we direct gestopt.

Het is ook bekend dat als je clomid langere tijd gebruikt dat de werking minder wordt. En toen kwam jouw mailtje tijdens de vakantie en nu gaan we dus starten met voedings en levensstijl aanpassingen.

Mbt de bijwerkingen kan ik het volgende zeggen. Beide keren gewichtstoename van 5 kilo en veel (warmte) opvliegers.

Na mijn zwangerschap erg veel stemmingswisselingen, had ik daarvoor niet of in veel mindere mate. Was nu op sommige momenten heel erg aanwezig.”

Myrthe
“Hoe heb je het traject met Clomid ervaren? In één woord: emotioneel. De stap naar het ziekenhuis zetten is voor veel stellen best een “flinke” stap. Voor ons was dat niet zo omdat ik zelf altijd een onderbuikgevoel heb gehad dat zwanger worden voor mij niet vanzelfsprekend zou zijn. Maar ondanks dat, verlies je toch een stukje dat alleen van jou en je partner was. Een kindje krijgen zou immers voor iedereen iets heel intiems moeten zijn. Iets tussen jou en je partner. En niet iets tussen jou, je partner, de gynaecoloog, de fertiliteits verpleegkundige en de echoscopiste. Dat het ons niet gegeven is om zonder hulp zwanger te worden vind ik nog altijd jammer. Maar.. ik klap in mijn handen dat de hulp er is en ben enorm dankbaar dat voor ons het eerste stapje in de fertiliteitsmolen al werkt. Namelijk Clomid.

Hoeveel rondes heb je het gebruikt en als je er zwanger van bent geraakt bij de hoeveelste ronde was dit?Dit is waarom ik het traject in één woord kan benoemen als emotioneel.
Tijdens het eerste traject raakte ik bij de derde ronde in verwachting. Dolblij en niet verwacht dat het binnen 3 maanden al raak zou zijn. Tot ons grote verdriet werden wij tijdens een reguliere controle halverwege de zwangerschap geconfronteerd met een echo waarop bleek dat het hartje van onze dochter niet meer klopte. Sophie werd op 4 oktober 2014 levenloos geboren. Een oorzaak voor haar overlijden is nooit gevonden.

Tijdens het tweede traject raakte ik bij de vijfde ronde in verwachting. Ik denk dat het door alle spanningen, stress en verdriet langer heeft geduurd. Het noodlot sloeg echter nog een keer toe. Na een zwangerschap van 14 weken ben ik op 30 augustus 2015 bevallen van ons tweede dochtertje Nova. Uit onderzoek bleek dat Nova triploïdie had, een afwijking waarbij een kindje 3x 23 chromosomen heeft.

Van de poli klinische genetica en onze gynaecoloog kregen we groen licht om, als wij daar klaar voor waren, nogmaals te starten met het fertiliteitstraject. Er was uit diverse onderzoek immers gebleken dat ook wij net zoveel kans hadden op een gezond kindje als ieder ander stel.
En bij het derde traject was ik al na de eerste ronde zwanger van onze derde dochter. Beau wordt 28 juli 1 jaar, we genieten volop van ons wonder.

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Volgens mij heb ik last gehad van bijna iedere bijwerking die Clomid kent; misselijkheid, gevoelige borsten, doorbraakbloedingen, gewichtstoename, haarverlies, buikpijn, hoofdpijn maar vooral veel last van opvliegers en stemmingswisselingen. Met andere woorden ik ben dan echt niet te genieten.

En daarnaast natuurlijk nog alles wat je er zelf over kwijt wilt.
Het is het waard! Na iedere positieve zwangerschapstest was ik het traject met temperaturen, follikel metingen, bloedprikken en geplande seks alweer vergeten. Ik ben dankbaar voor mijn drie dochters, zij hebben alle drie mijn leven verrijkt. En hopelijk gunt Clomid ons in de toekomst nog een vierde kindje!”

Anoniem
Ik heb Clomid 1 maand gebruikt en na 1 maand was het raak. (Mijn PCOS klachten waren: insuline resistentie en uitblijvende menstruaties. Verdere kenmerken heb ik niet).

Toen ik het slikte was ik soms misselijk, opvliegers. Wat opvallend was tijdens de zwangerschap was dat ik met 16weken met serieuze pijnklachten bij de fysio belandde (ik had zo’n last van m’n rug/bekken, tot aan einde zwangerschap). Zij gaf aan dat in de praktijk vaak zagen dat vrouwen die Clomid gebruikten, eerder met klachten bij hen kwamen. Volgens haar ontkennen de gynaecologen dit nog.

Terugkijkend op mijn zwangerschap denk ik dat ik behoorlijk last heb gehad van die hormonen. Ik werd ineens overal angstig voor, schommelde qua stemming en ben al vrij snel minder gaan werken. Ik was zo moe en de energie kwam na de eerste periode ook niet meer terug. Het lukte mij niet meer om de emoties van mijn cliënten te reguleren, omdat ik al moeite had met die van mezelf ?
De vraag is of dit echt door de Clomid komt, van nature ben ik een best wel sensitief mens. Maar toch heb ik vermoedens dat de Clomid het wel versterkt heeft. Want ik ben nogal gevoelig op hormonen. De dagen voor mijn ongesteldheid schommel ik dan behoorlijk en ik ben opgelucht als het dan eindelijk doorzet.

Het voelt nogal onnatuurlijk om met Clomid zwanger te worden. Het ziekenhuis was gelukkig wel soepel met het langskomen voor de echo’s. We moesten ook op zondag en wij gaan dan s morgens vaak naar de kerk. Ze vonden het prima dat we na die tijd kwamen. Die medewerking was wel prettig.

Uiteindelijk ben ik geen lange ervaringsdeskundige met gebruik van Clomid. Ik hoop dat we met een tweede op natuurlijke manier zwanger kunnen worden, ondanks mijn inmiddels weer lange cyclus. Maar nu heb ik mijn voeding e.d. aangepast, dus wie weet.”

Tips over voeding die het zwanger worden kunnen ondersteunen lees je in onderstaande download:

Fieke
“Ik heb 5 ronden Clomid gebruikt.
Ronde een 50mg, onvoldoende effect.
Ronde twee 100mg, onvoldoende effect.
Ronde 3-4-5 150mg, voldoende effect voor 1 eicel.
Ik heb zelf pas bij ronde 3 echt invloed ervaren op mijn humeur en emotie wisselingen gehad.

In mijn ervaring waren deze schommelingen niet prettig maar wel te handhaven, mijn man denkt daar ook zo over.
De eerste keer Clomid 150mg was ik de eerste paar dagen erg emotioneel (ook in combinatie met een nieuwe werkplek erg lastig).
De 4e en 5e ronde heb ik dat niet meer zo intens ervaren, wellicht ook omdat ik inmiddels wist wat ik kon verwachten.

Helaas zijn wij niet zwanger geworden uit deze rondes.”

Jennifer 

“Ik heb 9 maanden clomid gebruikt. Vorig jaar besloten mijn levensstijl aan te passen; voeding, sporten en ontslag nemen van mijn stressvolle baan.

6 weken na mijn ontslag stond ik al met een positieve zwangerschapstest in de hand!
Nu alweer 11 weken zwanger, echt zwanger met de nodige kwalen haha.
Pcos en zwanger worden, het kan! Maar je moet er wel wat voor over hebben en je leven even goed onder de loep nemen :-)”

Maud

” Ik wilde even reageren op je onderzoek naar Chlomid.

Ik heb dit 4 rondes gebruikt, toen bleek dat het gebruik bij mij niet leidde tot een eisprong. Gebruik leidde wel tot menstruatie, die ik voor gebruik niet had, dit was het afgevoerde baarmoederslijmvlies.

Bij echo’s groeide er 1 follikel uit, maar na zogenaamde eisprong duurde mijn laterale fase duurde steeds +-8 dagen ipv 14dgn.

Bij gebruik van Chlomid krijg je tijdens de groei vd follikel echo’s, maar daarna stopt de controle/begeleiding. Houdt bij gebruik dus goed deze 2e fase (laterale) van je cyclus in de gaten.”

Bianca
“Ik heb drie rondes clomid gebruikt: 1x 50mg, 1x75mg en de laatste keer 100 mg. Helaas sloeg ook de zwaarste dosering bij mij niet aan. Er groeide geen ei. Ik had geen last van bijwerkingen.

Ik heb bij mijn vorige zwangerschap gebruik gemaakt van clomid.
Nadat ik stopte met de pil werd ik niet meer ongesteld. De huisarts gaf aan dat ik het de tijd moest geven en na anderhalf jaar weer terug te mogen komen. Uiteindelijk ben ik eerder weer terug gegaan en toen wel door gestuurd naar de gynacoloog. De huisarts dacht zelf niet aan PCOS omdat ik geen overgewicht (BMI was toen 19) heb en geen overbeharing.

Bij de gynaecoloog werd echter direct PCOS vast gesteld en kon ik direct beginnen met de clomid behandeling. Op dat moment was mijn wens om zwanger te worden zo groot dat ik het meteen met 2 handen heb aangegrepen.

Uit mijn hoofd start je met 50 mg clomid. Voor mij bleek dat te veel te zijn waardoor er te veel eitjes tot rijping kwamen. Dit was volgens de gynacoloog erg uitzonderlijk bij deze dosering. De eerste ronde moesten we uiteindelijk oppassen dat ik niet zwanger zou worden.
Daarna de 2e en 3e ronde heb ik 25 mg clomid gebruikt wat volgens . Dit werkte bij mij goed. De tweede keer met 25 mg werd ik gelukkig al zwanger.
Ik voelde me tijdens het clomid traject helemaal niet fijn. Vooral de eerste ronde waarbij ik 50 mg clomid hebt gebruikt was heftig. Ik voelde me helemaal niet mezelf en was erg down. Ik denk dat ik me toen een beetje heb voor kunnen stellen hoe mensen zich voelen als ze depressief zijn. Gelukkig werden de bijwerkingen met 25 mg een stuk minder. Verder kwam ik geloof ik ongeveer 4 kg aan in die tijd. Verder kan ik me niet herinneren dat ik veel bijwerkingen heb gehad.

Ik hoop zelf heel erg dat ik niet weer clomid hoef te gaan gebruiken om zwanger te worden. Zie er tegen op om clomid te gebruiken en ook tegen het hele medische traject. Maar als het anders niet lukt dan is het niet anders.”

Anoniem
“Ik heb PCOS ben 35 en in januari moeder geworden van een gezonde zoon. Door gebruik van clomid.

Na een half jaar proberen om zwanger te worden ben ik naar de huisarts gegaan voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Aangezien mijn vriend vaak weg is voor z’n werk en ik al mijn hele leven heel onregelmatig ongesteld ben was t heel moeilijk om raak te schieten.

Ik had al jaren div. symptomen van PCOS te hebben zoals o.a. overtollige haargroei, hypoglykemie (waar is steeds meer last van kreeg).

Er werd na een aantal onderzoeken inderdaad PCOS geconstateerd en bij mijn vriend was alles goed dus mochten we beginnen met clomid. Ik had er veel vertrouwen in maar was wel altijd bang voor een miskraam.

Na 2 pogingen raakte ik zwanger, maar dit werd helaas een miskraam. Dit heeft er behoorlijk in gehakt. Ik had toch best wel last van stemmingswisselingen en een extreem schommelende bloedsuikerspiegel na gebruik van Clomid. Maar het medicijn deed wel z’n werk.

Na de miskraam was ik alle hoop kwijt en iedereen om me heen werd maar gewoon zwanger. En ik maar ouder. Ik was al begonnen met het PCOS dieet maar de clomid 50 mg sloeg niet meer aan. Maar bij 100 mg kreeg ik meerdere eicellen en moest ik dus weer stoppen.

We hebben 6 mnd pauze genomen in de hoop dat ik iets rustiger zou worden.

Na een tijdje mochten we het zelf proberen zonder steeds echo’s en ben ik tegen het advies van de arts in de tabletten gaan breken (er zit geen breeknaadje op en mag daarom niet zo worden voorgeschreven) en 75 mg gaan nemen. Dit sloeg aan en toen we weer een afspraak hadden zei ze mij dat het ok was als ik weer controle echo’s gaan doen.

Ik ben ook onder behandeling gegaan bij een acupuncturist en kreeg meer rust door die behandelingen. De eerst volgende keer dat we een poging deden met clomid heeft deze mij behandeld op de momenten van mijn cyclus die belangrijk waren. En ben toen zwanger geraakt. Ik had weer vertrouwen en voelde me super. Alsof ik me eindelijk normaal voelde zoals een ‘normale’ vrouw. Zo bizar! Buiten wat zwangerschaps kwaaltjes heb ik me fantastisch gevoeld. Trots op mijn buik en relaxed alsof ik nu geen last meer had van verstoring in mijn hormoonhuishouding.

Ik heb 9 pogingen gegaan en bij de 9e werd ik zwanger (2e ook maar dat ging niet goed).

Ik heb bij iedere poging met clomid me heel erg opgefokt gevoeld en heel erg last van schommelende bloedsuikerspiegel maar het heeft z’n werk gedaan. Het heeft een heftig effect op onze relatie gehad omdat ik verdrietig, chagrijnig en meer niet leuks was. Heel pittig ook voor mijn vriend.  Ik ben een trotse moeder en hij een trotse vader en het gaat goed met ons! Ik zou het nog een keer doorstaan als het moet om een tweede kind te krijgen of hij dat nog een keer wil doorstaan weet hij nog niet.

Achteraf gezien heeft mijn moeder ook clomid geslikt om zwanger te worden van mij.”

Anoniem
“Wat ik erg fijn vond na de diagnose PCOS is dat het ziekenhuis mij de mogelijkheid heeft gegeven om met clomid te starten. Voor die periode had ik nog nooit van clomid gehoord. Uiteindelijk start je bij het begin alvorens je IUI/IVF kunt gaan doen. Dit vond ik zelf erg fijn! Ook komt er bij kijken dat het zaad van mijn partner niet geheel optimaal is, maar toch geloven ze bij het ziekenhuis erin dat we dit traject goed kunnen doorlopen.

Bij de eerste controle zag alles er prima uit. Ik had 2 rijpende eitjes en het progesteron in m’n bloed was prima. We mogen dit traject met clomid dan ook 6 maanden gaan doen. 6x kans dus om via deze manier zwanger te worden.

Helaas liep ronde 1 op niets uit, gewoon ongesteld, maar wel een hele mooie cyclus van 29 dagen. Op naar de volgende ronde. Je moet toch verder, verstand op 0 en verder gaan.

Ronde 2: m’n ‘menstruatiesymptomen’ komen een week later dan verwacht, Maargoed, een week langere cyclus is ook nog niet zo een probleem. Op de beruchte dag 33 toch maar een test gedaan en wat bleek ‘2 streepjes’!! Ik geloofde er niet zo in, ik dacht meteen: ‘dit komt door dat clomid dat nog in m’n lijf zit’. Opgezocht op internet of dit kan en dit kan helaas voorkomen dat je een positieve test krijgt door clomid. Jammer, maar we blijven in spanning afwachten op de dagen die komen gaan. Ik was immers nog niet ongesteld. Vijf dagen na de eerste test een nieuwe test gedaan, want ik was nog steeds niet ongesteld geworden. Ook deze keer verschenen er 2 mooie duidelijke strepen. Is het dan toch echt zo? Ja, het is gewoon raak! We zijn zwanger na ronde 2!!

Daarna het ziekenhuis gebeld en ongeveer 2 weken later kregen we onze eerste echo. Daar zagen we direct dat er wat zat. Zo bijzonder… we hebben het hartje zien kloppen!

Dit is dan ook meteen een afsluitende afspraak in het ziekenhuis en mogen we verdere afspraken met de verloskundige in de buurt gaan maken.

Momenteel nog wel in een beginstadium van de zwangerschap. Soms zelfs nog zo onwerkelijk. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ik nergens last van heb, alleen ontzettend moe. Ook tijdens het gebruik van clomid nergens last van gehad, ik heb geen bijwerkingen gehad. “

Anoniem
“Hoe heb je het traject met Clomid ervaren?
Goed. Duidelijke uitleg van gynaecoloog.

Hoeveel rondes heb je het gebruikt en als je er zwanger van bent geraakt bij de hoeveelste ronde was dit?
1 ronde en was daarna gelijk zwanger

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Nee

Het feit dat ik rust nam, beter kon slapen, gezond at (lettend op hormonen n.a.v Myriam haar begeleiding) en daarmee dus ook zorgde voor mijn lijf heeft zeker bijgedragen aan het snel zwanger worden na gestart te zijn met de clomid.”

Anoniem
“Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat Clomid gebruikt heb. Mijn ervaring was goed.
Ik heb het 12 keer gebruikt maar helaas niet zwanger van geworden.

Ik had weinig last van bijwerkingen, alleen na een paar dagen last van mijn zicht.
Met witte muren/plafonds zag ik flitsen. Een soort stethoscoop flitsen, de lijnen zag ik dubbel naast elkaar ‘dansen’.
Af en toe emotioneel en vreetbui, maar verder was het prima te doen! “

Linda
“Ik ben met behulp van clomid 2x zwanger geraakt. Na een afspraak bij de gynaecoloog, echo en bloedprikken ben ik de eerste keer gelijk gestart ermee. Op de opvliegers na heb ik geen bijwerkingen gehad. Ik was toen de 3e ronde zwanger.

Bij mijn 2e zwangerschap heb ik eerst medicatie geslikt om een menstruatie op te wekken. Weet niet meer hoe het medicijn heet. Daarna met clomid begonnen. Toen was ik de 1e ronde al zwanger.

Al met al is het heel makkelijk gegaan gelukkig. Je mag mijn naam gebruiken hoor. Hoop dat het iemand die nog de molen in moet vertrouwen geeft, zonder valse hoop?”

Anoniem
“Ik heb Clomid gebruikt, in het verleden en nu bezig bij het ziekenhuis met het krijgen van een kindje.
In het verleden had ik al eens Clomid gebruikt, maar daar kan ik me niet zoveel van herinneren.
Een paar weken terug heb ik Clomid weer gebruikt, en dan de hoogste dosering, 150 mg p/d.

Ik ben nog niet zwanger, al hoewel ik me wel zwanger voelde.
Het traject met Clomid zelf heb ik wel als zwaar ervaren. Naast het slikken van de pillen, had ik ontzettend last van de bijwerkingen. Ik had last van stemmingswisselingen, continue eigenlijk buikpijn, vochtophoping. Ik voelde me gewoon een monster, en gedroeg me ook zo haha.

Ik ga nu in overleg met de arts over op het spuiten van hormonen, dan schijn je wat minder last te hebben van de bijwerkingen. We zullen het beleven.”

Chrisje 
“Aangezien ik nu met verlof ben, en dus alle tijd heb, reageer ik graag op jouw mailtje om je te vertellen over mijn ervaring met het gebruik van Clomid.

Zo’n 14 maanden geleden werd bij mij PCOS ontdekt tijdens een onderzoek bij de gynaecoloog aangezien mijn menstruatie al ruim 8 maanden niet op gang kwam na het stoppen met de pil. Tijdens dit onderzoek werd direct ook gezien dat ik een grote cyste (ruim 10 cm) op mijn eileider had, die operatief verwijderd moest worden (morgen precies 1 jaar geleden). Vanwege de diagnose van PCOS en het missen van 1 eileider (die was helaas niet meer te redden…) werd mij in het ziekenhuis, na mijn herstel van de operatie,  een medisch traject aangeraden in verband met onze kinderwens.

Tegelijk tijdig heb ik bij jou de workshop in Amsterdam gevolgd en heb ik  mijn eetpatroon grotendeels aangepast. Puur omdat dat goed voelde en ik geïnspireerd raakte door jouw informatie en de lekkere recepten uit het handboek.

Augustus 2016 was de eerste maand dat ik Clomid ging gebruiken, na een kuurtje om mijn menstruatie kunstmatig op te wekken. Er werd gestart met 50 mg Clomid, waarbij vervolgens een aantal keren in het ziekenhuis een follikelmeting gedaan werd om de ontwikkeling van de eicellen te kunnen bekijken. Die eerste maand kwam de rijping wel op gang, maar duurde dit officieel ‘te lang’. Toen de eicel eenmaal ‘rijp’ genoeg was kregen we het advies tot gemeenschap mee naar huis. Hoewel je als stel weet dat het erbij hoort, is het hebben ven gemeenschap op commando erg onwennig en vreemd. Maargoed… 😉 Na ongeveer 14 dagen kreeg ik menstruatie en was er dus geen bevruchting geweest. Enerzijds goed nieuws om te zien dat je lichaam op de juiste wijze reageert met een menstruatie, anderzijds natuurlijk ook enigszins teleurstellend dat ‘het’ niet gelukt was. Maar gelukkig zijn Jurgen en ik allebei redelijk nuchter en hadden we zeker rekening gehouden dat dit proces wel eens maanden kon gaan duren. En dat zou prima geweest zijn!

De tweede maand (september 2016) werd de dosis Clomid verhoogd naar 100 mg om zo de snelheid van de rijping iets op te voeren. De metingen, welke overigens best intensief zijn bij een fulltime werkend en druk leven, verliepen goed en de ontwikkeling van de eicel ook. Wederom kregen we het advies tot gemeenschap…Met resultaat. Bij de tweede ronde Clomid ben ik zwanger geraakt en zodoende over 9 dagen officieel uitgerekend..en mogen we ons dochtertje in onze armen verwelkomen.

Het traject met Clomid zelf verliep dus eigenlijk heel vlot. Het gebruik van de pillen vond ik persoonlijk helemaal niet belastend en heb daarbij dan ook geen bijwerkingen van dit middel ervaren. Het is wel intensief om op de meest onlogische tijden (bijvoorbeeld midden op de dag) naar het ziekenhuis te moeten voor een meting. Hoewel mijn werkgever wist van mijn operatie heb ik niet verteld over het medische vruchtbaarheidstraject en moest ik dus soms midden op de dag weg van mijn werk. Persoonlijk vond ik het emotioneel ook best wat, om in het ziekenhuis te komen tussen veel zwangere vrouwen, voor de zoveelste meting die week en ben ik blij dat het traject niet veel langer heeft hoeven duren. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat een langere periode in dit traject emotioneel zwaar kan zijn. Dat is ons wel bespaard gebleven.

Na 8 weken hadden we een eerste echo waarop een kloppend hartje te zien was; heel onwerkelijk dat het allemaal zo snel gegaan was! En als ik nu terugdenk, zittend op de bank met een buik zo rond, vind ik het wonderlijk dat ik exact een jaar geleden nog niet had kunnen bedenken er nu zo bij te zitten. Onze kinderwens leek toen nog een ‘ver van ons bed show’.

Mijn zwangerschap is heel goed verlopen en onder controle blijven bij het ziekenhuis was verder niet nodig. Vanaf de 12 weken echo ben ik dan ook gewoon bij een verloskundige onder behandeling geweest en ben ik niet terug gehoeven naar het ziekenhuis. Heel prettig! Tijdens mijn zwangerschap ben ik overigens gestopt met het aangepaste PCOS eetpatroon, omdat ik vooral veel trek kreeg in zuivelproducten en toch ook in bijvoorbeeld brood. Wel ben ik van plan om dit straks, als alles een beetje gewend is, weer op te pakken!

Tot dusver mijn ervaring met het gebruik van Clomid :-). “

Ikra
“Hoe heb je het traject met Clomid ervaren?
Tot nu toe zonder effect (niet effectief)

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Ja, obstipatie + opgeblazen gevoel

Het lijkt erop dat het middel niet effectief/zwaar genoeg is om zijn werking goed te kunnen doen. Ik ben benieuwd hoe de artsen wel een eisprong kunnen opwekken, als dit middel niet helpt.”

Marielle
“Je vragen over Clomid wil ik graag beantwoorden, maar misschien handig om eerst even wat meer informatie te geven over mijzelf en waarom ik met de DCI pillen begonnen ben.

Ik ben 27 jaar, vorig jaar begin februari gestopt met de anticonceptie (nuvaring) na zo’n 12 jaar de pil en de nuvaring gebruikt te hebben, omdat mijn vriend en ik graag een kindje willen. Sindsdien zeer onregelmatig ongesteld geweest en een zeer lange cyclus. Sinds begin dit jaar nadat ik zelf mijn vermoedens over PCOS aan mijn huisarts had vermeld, zijn wij onder behandeling bij een gynaecoloog in het OLVG. Zoals jij zelf al eerder schreef, schreven zij ons al zeer snel Clomid voor, nadat er diverse onderzoeken waren geweest en er buiten de PCOS niets op wees, bij zowel mij als bij mijn vriend dat er iets anders medisch aan de hand zou zijn.

We hebben net de tweede ronde Clomid gehad, na de eerste keer had ik na 1,5 een echo en daar waren twee rijpe eitjes duidelijk zichtbaar. Helaas is de bevruchting die keer niet gelukt en nu zijn wij aan het wachten tot we weer een test mogen doen.
Sinds ik weet dat ik PCOS heb, zijn er veel puzzelstukjes op hun plek gevallen. En zeker na het lezen van jouw site en verhalen kwam ik er achter dat sinds ik anders ben gaan eten, zo’n 3 jaar geleden ik mij veel beter voel dan voorheen. Ook sinds ik gestopt ben met de anticonceptie voel ik mij een stuk beter. Ik eet gezond, ik werk in de catering en train ook mensen op gezonde voeding, ik ben er dus zowel in mijn privé leven als zakelijk leven veel mee bezig.

De tips die jij geeft over wat er wel en niet goed is, zijn voor mij erg prettig, zo leer ik steeds beter wat er wel en minder goed voor mij is. Naast het gezonde eten, sport ik regelmatig bij BBB health boutique, heerlijk sporten in de warmte en ga ik regelmatig naar yoga. En als laatste heb ik een droom werk-prive balans, een heerlijk leven met mijn vriend in Amsterdam en een top baan. Kortom stress komt bij mij amper voor.

Dan nog kort mijn ervaringen over Clomid. Ik heb het nu dus twee keer gebruikt, vrijwel geen bijwerkingen gehad, ik voelde me er eigenlijk heel erg lekker door en was ontzettend ontspannen. Hopelijk heeft Clomid zijn werk deze keer weer goed gedaan en is onze test binnenkort positief.

Ondanks dat ik geen voorstander ben van ‘troep’ in mijn lichaam stoppen en nog meer hormonen toegediend te krijgen, hoop ik toch dat het middel mij zal helpen om zwanger te worden. Ik zit zelf nog in twijfel om op een gegeven moment te stoppen met de Clomid en te vertrouwen op de DCI, zodat mijn cyclus regelmatig wordt. Die keuze kan ik nu nog niet maken, omdat ik pas een klein weekje DCI slik.”

Waarom DCI een goede ondersteuning is en nog meer tips lees je in onderstaand ebook:

Marijn
“Na ruim een jaar zelf proberen werd bij mij PCOS vastgesteld. Daarna ben ik met behulp van clomid zwanger geworden van twee kinderen. Beide keren had ik maar één ronde nodig en was ik gelijk zwanger.

Ik had opvliegers als bijwerking maar aangezien ik steeds maar één keer de clomid slikte, was dat maar tijdelijk. Het traject was wel wat intensief vanwege de ziekenhuisbezoekjes, maar ik vond het jaar daarvoor met zelf proberen persoonlijk zwaarder (temperaturen en ovulatietestjes en veel verplicht vrijen omdat je niet weet wanneer je ovuleert). Bij het clomid traject wist je precies wanneer je een kans had. Omdat mijn grote wens waarheid werd, is het clomid traject mij dus erg goed bevallen.
Nu achteraf zie ik echter dat mijn lichaam niet in een goede conditie was om zwanger te worden. Mijn hormonen waren niet in balans, ik at niet gezond, ik dronk te weinig en ik had een matige conditie. Ik was dan ook zeer vermoeid en ziek tijdens de zwangerschappen, kon niet werken en moest meerdere keren opgenomen worden vanwege uitdroging.

Mijn tip aan mensen die PCOS hebben en zwanger willen worden zou zijn om eerst een gezondere leefstijl aan te nemen. Je kan mogelijk je PCOS verminderen en daardoor makkelijker zwanger worden, maar nog belangrijker: als je dan eenmaal zwanger wordt (spontaan of met hulp), dan is je lichaam er klaar voor om de zware taak van een zwangerschap aan te gaan.”

Joyce
“Nog voor het ivf traject heb ik denk ik een maand of 8 Clomid gebruikt. Bij mij groeiden m’n eitjes/follikels of in te grote aantallen waardoor de behandeling werd stil gezet omdat een kans op een meerling te groot werd of er groeiden nauwelijks tot geen eitjes/follikels. Na deze maanden werden we ‘al’ doorverwezen voor ivf, doordat ik de ziekte van Crohn heb kwam ik daar al wat eerder dan de meeste vrouwen voor in aanmerking. Met de eerste punctie ivf hadden we 25 (!)embryo’s. Stijn, Fleur en Pim zijn dan ook van dezelfde ‘lichting’ 😉

Ik heb nooit bijwerkingen gehad, de Clomid had ook geen negatieve invloed op m’n stemming. Natuurlijk was het traject wel intensief, met ups en downs, maar ik ben altijd erg positief ingesteld en heb er altijd in geloofd dat we een kindje zouden krijgen. Uiteindelijk was Stijn precies 3,5 toen ons 3e kindje werd geboren. Drie kinderen in 3,5 jaar. Onze droom is uitgekomen…:)”

Amy
“Ik ben nu vanaf november 2016 bezig met Clomid. In het ziekenhuis is het de normaalste zaak van de wereld: we schrijven gewoon dit voor en dit helpt. Ik liep al langer bij de gynaecologie afdeling vanwege m’n menstruatieklachten (onregelmatig en heel heftig).

Ik heb 5 rondes van 50 mg gehad.
De eerste ronde waren er twee follikels klaar, waardoor ze de tweede ronde de dosis lager wilde hebben. Maar toen gebeurde er niks.
De derde ronde zag er goed uit. Toen weg gestuurd met: ga maar met deze dosis verder, dat gaat goed.
Zelf begonnen met temperaturen en ovu-testen daarna.
De vierde ronde ging nog “goed”, vijfde niet. Ik werd namelijk weer niet ongesteld, dus geen eisprong. Ik was uiteraard ook niet zwanger.. 🙁
Nu 6e ronde gehad met een dubbele dosering (100 mg). Tot dan weinig tot geen bijwerkingen gehad, met deze dosis des te meer! Stemmingswisselingen, hoofdpijn, veel puisten, gewoon helemaal niet fijn!

Dit ook met arts besproken, volgende stap zou hormonen spuiten zijn, zit ik ook nog niet op te wachten eigenlijk..

Vind het vreselijk en ben nu ook echt weer meer naar jouw tips en adviezen aan het kijken om op natuurlijke manier zwanger te kunnen worden. Dat voelt toch wel prettiger.”

Anoniem
“Hoe heb je het traject met Clomid ervaren?
Ik vond het heel stressvol. Er kwam voor mijn gevoel zoveel druk op mij te staan, want onderzoek had mijn partner volledig uitgesloten van onvruchtbaarheid. Dus “het lag echt aan mij”, wat ik natuurlijk al wist. Ik weet namelijk al sinds begin 20 dat ik pcos heb, nu was ik eind 20 en slechts 1 x zwanger geweest, wat helaas een miskraam werd. Opnieuw proberen was niet succesvol dus besloot ik huisarts te bellen en mochten we gelijk door voor onderzoek. Achteraf gezien is het ook een heel “zakelijk” iets terwijl je zo kwetsbaar bent. Ik heb de arts ook nooit meer gezien na de laatste echo, (nog wel een keertje daarna telefonisch gesproken toen ik nog niet zeker wist of ik zwanger was of niet). Ik ben wel een gevoelsmens dus met dit soort persoonlijke onderwerpen ga ik misschien ook wel gevoeliger mee om dan anderen.

Hoeveel rondes heb je het gebruikt en als je er zwanger van bent geraakt bij de hoeveelste ronde was dit?
Ik heb maar 1 ronde gedaan, nadat we eerst een maand hebben gewacht op een menstruatie. Dus het duurde voor mijn gevoel heel lang. Ik zei toen al tegen mijn vriend: “schat, ik geef het 6 rondes de kans, want dit ga ik niet volhouden”. Ik Vond 6 nog erg veel zelfs! Ik voelde heel veel druk en was mij ook aan het voorbereiden op de mogelijkheid dat het krijgen van een kind misschien niet voor mij was voorbestemd. Zo dubbel was dat dus voor mij. Ik had hoop en tegelijk was ik bezig om te bedenken “wat als het niet lukt?”

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Nee niets.

Achteraf gezien had ik liever eerst een traject gedaan om natuurlijk zwanger te kunnen worden. Tijdens mijn zwangerschap ben ik heel bewust geworden over wat er mij en mijn baby gebeurde en heb ik gekozen voor een holistische vroedvrouw, Marieke Verschelling. Daardoor realiseerde ik mij dat er ook naast natuurlijke begeleiding tijdens je zwangerschap, ook natuurlijke trajecten zijn om zwanger te proberen worden. Hier heb ik mij niet in verdiept. Het lag zo voor de hand om de huisarts te bellen en verwijzing te vragen.

Ik ben dankbaar dat het slechts een ronde was bij ons en dat ik in november een gezonde zoon heb gekregen. Wat een geschenk is het elke dag om moeder te zijn van mijn kleine droppie.  “

Anoniem
“Ik zit nog volop in mijn traject met Clomid, maar ik ervaar het eerder als een zwaar traject (vooral emotioneel dan). Je denkt dat Clomid het magische antwoord zal zijn op al je problemen, maar al snel kom je erachter dat enkel Clomid je niet zal helpen. (Zo is het toch in mijn geval) Elke keer als je Clomid hebt genomen ontstaat er ook weer hoop & angst tegelijkertijd: ‘Zou het deze keer wel gewerkt hebben?’ ‘Wat is de volgende stap als de Clomid niet aanslaat?’ ‘Hoe lang kan ik Clomid zo blijven nemen zonder resultaat?’ Momenteel begin ik stilaan resultaat te boeken, maar dat is omdat ik nu veel gezonder en bewuster eet & een ovariële drilling heb gehad in maart. In mei heb ik mijn eerste eisprong gehad in lange tijd maar hier had ik wel een zetje voor nodig van Clomid. Dus het kan je wel in de juiste richting helpen, maar het is ook geen wondermiddel op zich.

Ik ben begonnen met Clomid in november (nu dus al 8 maanden)
> Begonnen met 1 pilletje per dag (1) : geen resultaat. Het  baarmoederslijmvlies bouwde mooi op maar mijn follikel rijpte niet genoeg.
> Volgende kuur (2) : 2 pilletjes per dag: zelfde resultaat als met 1 pilletje
> Volgende kuur (3) : 3 pilletjes per dag: Een eisprong! Wat was ik blij. Maar niet zwanger.
> Volgende kuur (4) : Opnieuw 3 pilletjes per dag: opnieuw geen eisprong meer. Clomid sloeg niet aan.
Nu was het kiezen tussen de ovariële drilling of spuitjes. Ik heb gekozen voor de operatie. Bij mijn eerste controle was er nog niet veel activiteit te zien dus toch maar opnieuw 1 x Clomid genomen. Uiteindelijk hiermee opnieuw een eisprong gehad + gynaecoloog heeft een Pregnyl spuitje gezet.  (Wel 4 keer op consultatie moeten gaan, dus ook niet goedkoop) Ik was niet zwanger vorige maand maar had dus wel mijn eisprong & daarna mijn maandstonden (wat ik op zich ook al een prestatie vind)

Nu opnieuw aan een kuur met 1 pilletje per dag bezig en vrijdag mag ik op consultatie om te zien of het deze maand opnieuw heeft gewerkt.

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Vooral tijdens de eerste kuur had ik last van steken en opgezwollen klieren in mijn borsten; eigenlijk meer onder mijn oksel. Dat is bij de volgende kuren gelukkig wel geminderd.
Ik heb wel vaak last van een opgeblazen gevoel. Het meest vervelende is dat ik enorme stemmingswisselingen heb de laatste tijd. Ik weet niet zeker of dit enkel van de Clomid komt; ik vermoed van niet maar dat maakt het hele traject nog veel zwaarder. Er zijn momenten dat ik er volop voor wil gaan en echt geloof dat alles goed komt en dan zijn er momenten waarop ik alles zeer somber inzie en nergens zin in heb. Het lastige is dat die 2 extremen soms op 1 uur tijd de revue passeren.
Gelukkig heb ik wel een geweldige echtgenoot die me enorm steunt.

Dit is een beetje mijn verhaal tot nu toe. Er zit dus een beetje verbetering in; hopelijk blijft het positief evolueren vanaf nu.

Ik wil je graag nogmaals bedanken voor je mooie website & e-book. Die hebben me echt op goede weg geholpen en veel geleerd over PCOS op zich. Het helpt enorm veel om te weten wat er precies scheelt en hoe je lichaam in elkaar zit. Maar vooral hoe je zelf ook kan helpen om die vervelende symptomen onder controle te krijgen. Nu weet je dat je niet machteloos moet toekijken en wachten tot de medische molen zijn werk doet maar je kan er zelf ook toe bijdragen. Dat helpt wel om alles een plaats te geven en de moed er in te houden. “

Esther
“Hoe heb je het traject met Clomid ervaren?
Goed ik had de minste hoeveelheid nodig en ik had een cycles van 31 dagen ipv bijv. 60

Hoeveel rondes heb je het gebruikt en als je er zwanger van bent geraakt bij de hoeveelste ronde was dit?
Ik heb het 3 rondes gebruikt. Bij de 1e 2 rondes kreeg ik een week na de eisprong bruinverlies. Ik baalde hier enorm van want als er een bevruchting zou hebben plaats gevonden zou het naar mijn idee niet kunnen innestelen. De gynaecoloog vond dit niet zorgwekkend omdat mijn progesteronwaarde oké was. De 3e en laatste ronde heb ik gesmeekt om progesteronpillen die je vaginaal moet toedienen in combinatie met chlomid en ik was zwanger. Nu mijn man en ik graag een 2e kind willen en ik weer met chlomid zou moeten gaan starten wil ik van begin af aan protestan gaan gebruiken.

Heb je last (gehad) van bijwerkingen?
Ja dat wel enorm last van opvliegers in de avond”

Anoniem
“Ik heb 3 cycli Clomid gebruikt. In de eerste cyclus was ik zwanger, helaas is dit op 6 weken geëindigd in een miskraam. De volgende twee cycli heb ik opnieuw Clomid gebruikt, maar bouwde mijn baarmoederslijmvlies zich onvoldoende op (een typisch gevolg van Clomid) waardoor ik in mijn derde cyclus zelfs geen bloedverlies meer had tijdens mijn menstruatie.
Ik vond het gebruik van Clomid heel gemakkelijk: 5 dagen een pilletje nemen en ik had een regelmatige cyclus met een eisprong op dag 13 of 14. Ik had ook geen last van bijwerkingen bij het nemen van de Clomid. Enkel op het einde van de cyclus kreeg ik last van typische ‘zwangerschapssymptomen’ zoals gespannen borsten en pijnlijke tepels. Dit kwam volgens de gynecoloog doordat mijn progesteronniveau door het gebruik van de Clomid hoger was dan ik normaal heb in een natuurlijke cyclus. “

Tine
” Mijn zoontje van 5 maanden is een Clomid-baby 🙂

Na 11 jaar de pil te hebben genomen (vanaf mijn 18 jaar) waren we er klaar voor. Ik herinnerde me nog dat ik voor mijn 18e ongeveer om de 3 maanden een cyclus had en dan nog redelijk onvoorspelbaar. Toen vond ik dat vooral handig!
Maar toen ik stopte met de pil had ik na 2 maanden menstruatie, dan nog eens na 3 maanden.. Een half jaar later kreeg ik de diagnose PCOS bij de gynaecoloog. Na een bloed- en sperma-onderzoek stelde ze Clomid voor.
Ik nam op de juiste dagen 1 pilletje, ging op dag 12 terug voor een echo en warempel, daar was 1 groot follikel in plaats van de +- 12 aan elke kant vorige keer. Wat een opluchting al! Met een Pregnyl-spuit werd de eisprong opgewekt een dag later. Bijwerkingen had ik niet gehad. Na 2 spannende weken had ik een menstruatie. Ik was hier best blij mee, dat had tenminste al gewerkt. En het was precies of het mijn eerste keer ècht menstruatie was. Op naar ronde 2. Het was eventjes verwarrend doordat Pregnyl een vals positieve test kan geven, maar toen er na 2 weken niks kwam, bleek het raak!
We hadden dus blijkbaar maar een heel klein zetje nodig en zo bekijken we het ook, als een klein pushke in de juiste richting. En ondertussen is Otto 5 maanden oud! :D”

Vragen over supplementen en voeding

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe supplementen noemen of links plaatsen naar specifieke voedingssupplementen. Heb je een vragen dan kun je mij altijd een bericht sturen en help ik je graag verder.

Ben je nieuwsgierig wat je verder zelf kunt doen om de kans op zwangerschap te vergroten en waarmee je het traject optimaal kunt ondersteunen? Lees meer over PCOS Proof eten in dit artikel!

Hier lees je wat Clomid precies is, hoe het werkt en waarom het eigenlijk wordt gebruikt bij PCOS.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Wel of geen koffie drinken als je PCOS hebt?
Volgend bericht
Hoe werkt Clomid bij PCOS?
 • Mijn ervaring met Clomid:

  Ik heb 3 keer een ronde gehad. Van 50 mg naar 100 mg en als laatste de hoogste dosering van 150 mg.
  Vervolgens werd ook ik voor een keuze gezet. Injecties of een LEO operatie. Ik heb voor de operatie gekozen omdat ik helemaal klaar was met alle hormonen.

  In eerste instantie leek de operatie zo goed geslaagd dat ik 2 keer vanzelf ongesteld werd. Helaas bleef de 3e cyclus uit. Inmiddels heb ik net de Provera kuur afgerond en wacht ik op de kunstmatige menstruatie. En dan toch weer opnieuw beginnen met de Clomid.

  Helaas zit ik dus nog steeds in het traject en kan dit verhaal dus nog niet op een positieve manier afsluiten.

  • myriam schreef:

   Dank je wel voor je verhaal. Ik duim voor je mee dat je snel zwanger raakt. Succes!

 • Cécile Heins schreef:

  Heel fijn om dit te kunnen lezen. Ik ben 29 jaar en momenteel met de eerste ronde Clomid bezig, gelijk door de gynaecoloog op 100mg gezet. Ik ben benieuwd wat het voor ons gaat doen. We hebben goede hoop. Ik heb PCOS, maar als symptomen alleen de cystes en een iets verhoogd LH-hormoon (maar nog normaal volgens de gynaecoloog). Ik vermoed dat het bij mij vooral samenhangt met stress, aangezien ik daar in de afgelopen jaren behoorlijk veel last van heb gehad. Ik probeer dat nu te beperken en let ook zeker op mijn voeding. Ik gebruik ook maca en vitex als supplement om de hormoonbalans te ondersteunen.
  Ik zoek soms naar erkenning bijj andere vrouwen die ook PCOS hebben en ervaring hebben met het hele gynaecologische traject. Daarom is het fijn om bovenstaande reacties te kunnen lezen, dank je wel!

 • Melanie schreef:

  Ik begon met 50 mg clomid werkte helemaal niet maar de klachten die ik kreeg opvliegers etc waren heel hevig dus ik kreeg duphaston menstruatie opwekken en weer clomid 100 dit keer. Deze deed ook helemaal niets en toen kreeg ik 150, deze gaf een goede eisprong met als resultaat zwanger helaas een miskraam kort erna. Maar goed we kunnen zwanger worden ik moest deze maand kijken of ik zelf een eisprong kreeg wederom niet dus ik begin deze maand weer met clomid 150 deze geeft bij enkel de bijwerkingen aan mijn ogen als ik op meer niet ja emotioneler maar ik denk dat vrouwen die in deze positie verkeren allemaal wel een stuk emotioneler zijn dan normaal. Voor de rest hopen en anders aan de injecties.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >