Je komt bij een arts terecht omdat je menstruatie uitblijft of onregelmatig is. Of omdat jullie al een jaar bezig zijn met jullie kinderwens. Vervolgens word je door je huisarts doorverwezen naar een gynaecoloog en daar krijg je te horen ‘diagnose PCOS’.
Nog voor je kunt bijkomen van de schrik wordt het vervolgtraject uitgelegd. Je kunt namelijk direct starten met het slikken van Clomid.
Vrouwen met PCOS krijgen vaak als eerste optie Clomid aangeboden om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar wat is Clomid eigenlijk? Hoe werkt het? Word je dan gelijk zwanger? Hoe moet je het gebruiken? Krijg ik last van bijwerkingen? Is er ook een andere oplossing? Kan ik de Clomid kuur zelf ondersteunen? Ik kan me voorstellen dat deze en nog andere vragen bij je spelen. Hieronder zal ik op veel voorkomende vragen antwoord geven.
Ben je op zoek naar informatie om het zwanger worden met PCOS te ondersteunen download dan onderstaand ebook
Zwanger worden met PCOS
Een symptoom van PCOS is dat je niet of onregelmatig ongesteld wordt. Ook vindt er niet altijd een eisprong plaats. Om deze reden is het niet mogelijk of kan het het lastig zijn om natuurlijk zwanger te raken.
Waarom Clomid bij PCOS?
Een veel voorkomend probleem bij PCOS is dat een eisprong uitblijft. Daarom is de eerste stap die artsen nemen het voorschrijven van Clomid. Dat komt omdat Clomid een medicijn is dat een ovulatie kan opwekken.
Wat is Clomid / Clomifeencitraat?
De naam Clomid wordt meestal gebruikt maar eigenlijk is dit de merknaam van de werkzame stof Clomifeencitraat. Clomifeencitraat behoort tot de groep anti-oestrogenen. Clomifeencitaat is een synthetische stof die een ovulatie kan opwekken. Deze stof gebruik je in tabletvorm.
Wat doet het precies in je lichaam?
Er is wel veel informatie over dit middel, maar hoe het helemaal precies werkt is onbekend. Wat wel bekend is, is dat Clomifeencitraat het lichaam eigenlijk voor de gek houdt en laat geloven dat er minder oestrogeen in het lichaam aanwezig is.
Als gevolg hiervan zal je lichaam meer GnRH (een hormoon) aanmaken waardoor de hypofyse (hersenklier die hormonen afscheidt) onder andere meer van het hormoon FSH en LH gaat aanmaken. FSH en LH zorgen samen voor de stimulering en de rijping van de follikels (eicellen) in de eierstokken. En ze zorgen voor de productie van oestrogenen.
Wanneer oestrogeen een bepaald niveau heeft bereikt krijgt de hypofyse een seintje dat er geen FSH meer geproduceerd hoeft te worden. De productie van LH wordt niet geremd en neemt langzaam toe. Wanneer de follikel bijna rijp is wordt er extra oestrogeen aangemaakt en hierdoor ook nog extra LH, waardoor een piek in het bloed ontstaat. Dit is ook het hormoon waar ovulatietesten op reageren. Deze testen zijn opzoek naar de LH piek want vlak na deze snelle toename vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Zie afbeelding hieronder voor een visuele weergave van dit proces.
In dit artikel lees je trouwens meer over ovulatietesten en of het wel zin heeft om ze te gebruiken als je PCOS hebt.
Het moment dat de eicel door de eierstok wordt afgestoten heet de ovulatie. Na de ovulatie kan het eitje bevrucht worden door een zaadcel.
Hoe gebruik je Clomid?
Wanneer je Clomid gaat gebruiken krijg je uiteraard uitleg van je behandelend arts, dit advies is leidend. Hieronder een korte beschrijving zodat je weet hoe het in zijn werk kan gaan maar dit vervangt dus niet het advies van je arts.
Je start met slikken van een of meerdere tabletten (vaak wordt gestart met 50 mg clomid, 1 tablet per dag) op meestal de derde dag van je menstruatie tot en met de zevende dag. Je slikt gedurende 5 dagen van je cyclus dus een tablet.
De eerste dag dat je helder rood bloedverlies hebt, telt als eerste menstruatiedag.
Deze menstruatie moet je afwachten. Wanneer je (vrijwel) niet menstrueert kan een Provera (ook een hormoon) kuur worden voorgeschreven om een menstruatie op te wekken.
De eisprong treedt dan op tussen ongeveer de dertiende en eenentwintigste cyclus dag. Vaak wordt je cyclus gemonitord door middel van inwendige echo’s (zeker bij het eerste gebruik) om de groei van de follikels te volgen. Ander opties om je cyclus te monitoren zijn het bijhouden van temperatuur of via bloedafname.
Als er sprake is van een eisprong moet je uiteraard geslachtsgemeenschap tijdens je vruchtbare dagen hebben om zwanger te kunnen worden ?!
Na de eisprong kunnen er twee dingen gebeuren: je wordt wel of niet ongesteld. In het laatste geval ben je waarschijnlijk zwanger. Je kunt een test doen op de dag dat je anders ongesteld zou worden. En kun je niet wachten? Sommige gevoelige testen kun je zelfs al voor je NOD (niet ongesteldheids dag) doen. Dit soort testen bestel je gemakkelijk online of koop je bij een drogist of de Action.
Wanneer je ongesteld wordt en er wel een ovulatie is geweest ga je vaak op dezelfde manier verder, met dezelfde dosering.
Wanneer er geen eisprong heeft plaatsgevonden wordt er meestal een bloeding opgewekt en ga je verder met een volgende ronden clomid. De dosis wordt dan vaak verhoogt met een tablet clomifeencitraat per dag. De hoogste dosering die (meestal) wordt gehandhaafd is 150 mg clomid (3 tabletten) per dag.
Bijwerkingen van Clomid
Zoals bij het gebruik van elk medicijn zijn er ook bij het gebruik van Clomid bijwerkingen mogelijk. Hieronder een opsomming van mogelijke bijwerkingen:
Regelmatig (bij 10 – 30 op de 100 mensen)
- Opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten)
- Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose.
De verschijnselen van deze overreactie merkt je na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen je arts. - Stemmingswisselingen
Soms (bij 1 – 10 op de 100 mensen)
- Maag/darmklachten, zoals diarree, buikkrampen, buikpijn, opgezette buik, misselijkheid en braken
- Gewichtstoename
- Pijnlijke gespannen borsten
- Hoofdpijn
- Hevigere menstruaties en tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen)
- Tijdelijke verandering van het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor zaadcellen moeilijker kunnen passeren. Meestal moet je dit middel maar enkele dagen gebruiken en is het slijmvlies weer hersteld op het moment van de geslachtsgemeenschap. Soms zal de arts een medicijn voorschrijven tegen deze bijwerking.
- Meerlingzwangerschap. Door gebruik van dit middel kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot twee- of meerlingen.
Zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Psychische klachten, zoals nervositeit, angstgevoelens, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, een draaierig gevoel en depressie
- Oogklachten (wazig zien, kleurvlekken, lichtflikkeringen). Raadpleeg je arts als je hier last van krijgt.
- Haarverlies. Dit herstelt zich weer als je weer stopt met het slikken van Clomid
- Vaker moeten plassen
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merk je aan huiduitslag of galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen je arts.
- Bij gebruik langer dan een jaar is er een verhoogde kans op kanker van de eierstokken.
- Hartkloppingen of een versnelde hartslag. Raadpleeg je arts als je deze bijwerkingen opmerkt
Stel altijd je behandelend arts op de hoogte als je last hebt van bijwerkingen.
Ervaringen van andere vrouwen
Zelf heb ik geen Clomid hoeven gebruiken. Dit was niet nodig omdat ik met de juiste aanpassingen op natuurlijke manier weer een regelmatige cyclus kreeg. Toen ik graag zwanger wilden worden was ik de eerste keer al vrij snel zwanger (na 3 maanden. De tweede keer had ik de eerste maand al een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Alle twee de keren ben ik dus natuurlijk zwanger geraakt.
Maar hoe is het dan om daadwerkelijk Clomid te slikken en zo’n traject door te gaan?
Om een goed beeld van wat er dan allemaal speelt heb ik mijn lezers gevraagd te reageren. Zodat je beter weet wat je eventueel te wachten staat. Deze ervaringen en meningen heb ik verzameld in dit artikel.
Zoals je zult lezen is een conclusie in ieder geval dat vrouwen heel erg verschillend reageren op Clomid. Maar ook dat het met name vaak emotioneel zwaar kan zijn en veel invloed heeft op je lijf en je leven.
Zijn er ook andere mogelijkheden?
Zoals ik hier boven al een beetje verklap, ja, er zijn andere manieren! En je bent misschien wel op mijn website terecht gekomen omdat je aan het kijken bent naar wat je op een natuurlijke manier kunt doen om van je klachten af te komen en de kans op een zwangerschap te vergroten.
If not dan vertel ik je er wat meer over. Even heel kort gezegd: er zijn drie pijlers die van belang zijn als je zelf invloed wilt uitoefenen op je hormoonbalans en dus ook op het verminderen van klachten en het verbeteren van je vruchtbaarheid:
1. Voeding
2. Stressbeperking / sport
3. Ondersteunende supplementen
Tips die betrekking hebben op deze drie pijlers en gaan over zwanger worden met PCOS heb ik gebundeld in 1 document. Welke je hieronder kunt downloaden.
Het clomid traject ondersteunen
Als je werkt aan bovenstaande onderdelen ondersteun je het traject met Clomid optimaal. Je vergroot ook de kans op een zwangerschap doordat je lichaam op een natuurlijke manier ‘klaar raakt’ voor een zwangerschap.
En twijfel je over het gebruik van Clomid of wil je het (nog) niet gebruiken, dan kun je op een natuurlijke manier aan de slag kunt om je lichaam in balans te brengen. Ik en vele vrouwen met mij zijn het voorbeeld en zwanger geworden.
Wil je precies weten welke aanpassingen je zelf kunt maken om het traject met Clomid optimaal te ondersteunen of natuurlijk zwanger te raken met PCOS? Geef je op en ontvang direct tips waar je mee kunt starten. Je ontvangt dan toepasbare informatie op het gebied van de drie bovenstaande onderdelen waar je direct mee aan de slag kunt.
Heb je andere vragen over Clomid en PCOS of wil je er zelf wat over kwijt? Laat dan onder dit artikel je reactie achter.
Hi Myriam, dank voor je tips en adviezen! ik ben momenteel in verwachting na gebruik van clomid, echter wil ik na mijn zwangerschap graag op natuurlijke wijze mijn cyclus/hormoonhuishouding herstellen. Kan ik ‘gewoon’ je tips volgen? Of heb je na zwangerschap een ander vertrekpunt? Hoor het graag! Alvast bedankt.
Hi Noor, Wat fijn, gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik hoop dat alles voorspoedig verloopt en je niet te veel last van ongemakken hebt ;).
Je kunt zeker na je zwangerschap starten met het volgen van de tips, kan ook nu tijdens je zwangerschap al! Alleen maar heel erg gezond om ander te gaan eten en leven. Geniet van de komende tijd.
Groetjes, Myriam