fbpx

D-Chiro-Inositol (DCI) en het effect bij PCOS

Er zijn specifieke supplementen die het herstel van PCOS positief beïnvloeden. D Chiro Inositol (DCI) is daarvan een van de belangrijkste.

In dit artikel bespreek ik het volgende:

Wat is D-Chiro-Inositol (DCI)?

Een van de meest effectieve voedingssupplementen bij PCOS is D Chiro inositol afgekort DCI. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat DCI een positief effect heeft bij het herstel van PCOS klachten. D Chiro Inositol is een stof die behoort tot de inositol familie welke (meestal) ingedeeld worden bij de de B vitamines.

In ons lichaam speel DCI een belangrijke rol bij de insulinehuishouding. Het zorgt ervoor dat het lichaam de aanwezigheid van insuline goed kan herkennen. Waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Wat is PCOS?

PCOS of te wel PolyCysteus Ovarium Syndroom is de meest voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen. Een gynaecologische aandoening dat het gevolg is van een hormonale disbalans.

PCOS symptomen zijn onder andere: een onregelmatige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Acne (op de kaaklijn), haaruitval, overbeharing in het gezicht, overgewicht, hormonale stemmingswisselingen of depressieve gevoelens en cyste op de eierstokken die te zien zijn op een echo.

Wat PCOS precies is, de oorzaak en symptomen lees je in dit artikel.

Resultaten D Chiro Inositol

Hieronder een opsomming van resultaten die geconstateerd zijn bij het gebruik van DCI door vrouwen met PCOS, gedurende minimaal 8 weken.

‣ Verbeterde insulinegevoeligheid
 als gevolg hierdoor onder andere:

 • toegenomen energie
 • minder behoefte aan zoet
 • minder stemmingswisselingen
 • emotionele stabiliteit
 • gewichtsverlies met name rond de taille
 • Toename van ovulatie frequentie (toename van 300%)

‣ Toename progesteronniveau
‣ Afname van verhoogd testosteronniveau (zowel het totale als het vrije testosteronniveau)
 als gevolg hierdoor onder andere:

 • vermindering van acne
 • zachter worden/vermindering van overbeharing
 • vermindering haaruitval

‣ Vermindering van LDL-cholesterol (wat het slechte cholesterol wordt genoemd) en toename van (goed) HDL-cholesterol
‣ Afname van verhoogde bloeddruk (alleen wanneer hier sprake van is)

Vormen van Inositol

Naast D Chiro inositol zijn er veel meer verschillende soorten inositol. Allemaal hebben ze net een andere samenstelling. Myo-inositol is een van de meest voorkomende soorten welke ook het meest in dagelijkse voeding te vinden is.

D-Chiro-Inositol daarin tegen komt maar in hele kleine hoeveelheden voor in voeding. DCI vind je bijvoorbeeld in hele kleine hoeveelheden in boekweit, kikkererwten, pompoen en pompoenzaden.

Omdat het maar beperkt in voeding voorkomt en die hoeveelheid niet genoeg voor je is, maakt het lichaam het ook zelf aan door myo-inositol en d-pinitol om te zetten. Deze stoffen komen allebei wel in ruime hoeveelheden in voeding voor zodat je het gemakkelijk binnenkrijgt.

Waarom zou je DCI slikken als je lichaam het zelf ook aanmaakt?

Het omzetten van Myo inositol naar D Chiro Inositol is een lang en niet eenvoudig proces dat in sommige gevallen niet goed genoeg werkt. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS een significant lagere hoeveelheid D-Chiro-Inositol in hun lichaam hebben.

Ook is vastgesteld dat bij degenen met insulineresistentie (dit is 90% van de vrouwen met PCOS) zes keer sneller Chiro-Inositols uitscheiden via urine ten opzichte van gezonde vrouwen.

In dit geval is het dus effectief om DCI te slikken.

Samengestelde supplementen + andere vormen van Inositol en waarom deze vaak niet werken

Er komen op de markt steeds meer supplementen die (ook een beetje) DCI bevatten. Ze lijken goedkoper maar als je er goed naar kijkt is het vaak duurkoop omdat ze maar een klein gedeelte DCI bevatten.

Ovasitol is een supplement dat deels D Chiro inositol bevat. Vrouwen met PCOS die willen weten welke vorm van inositol geschikt voor ze is gaan zich oriënteren op internet. Ze komen dan informatie tegen over nieuwe producten. Combinaties van Myo-inositol en D-Chiro-Inositol in een verhouding van 40:1. Dit zijn producten zoals Ovasitol of Myo Inositol plus.

Ik heb verschillende vragen gekregen van vrouwen die zich afvragen wat deze producten precies doen en waarom ze opeens op de markt zijn gekomen.

Waarom ovasitol niet werkt bij PCOS

De grootste vraag is waarom een verhouding van  40:1 (myo inositol / DCI)? Dat is een heel specifieke verhouding, dus je verwacht dat er ook een hele specifieke redenering achter zit.

Er is een recente publicatie die gaat over deze vraag. De beredenering waarom deze verhouding is gekozen komt er neer op dat de verhouding Myo-inositol en D-Chiro-Inositol in het plasma (het vloeibare deel van bloed) 40:1 is. Dat is alles. Deze redenering lijkt niet erg overtuigend.

De onderzoekers geven zelf toe dat de verhoudingen in alle weefsels (bloed, spieren, eierstokken enz.) anders zijn. Ook kunnen deze verhoudingen nog weer veranderen onder invloed van insuline. Waarom de verhouding in het bloedplasma (bij vrouwen zonder PCOS) leidend zou moeten zijn is dus onduidelijk.

Normaal inositol metabolism

Myo-inositol komt zoals ik hierboven al aanhaalde voor in heel veel verschillend voedsel dat we consumeren. DCI zit maar in een paar voedingsmiddelen, en dan ook nog in hele kleine hoeveelheden.

Bij de meeste mensen zijn er verschillende enzymen in het lichaam aanwezig die zorgen dat Myo-Inositol aangemaakt wordt van suiker (ja, best ironisch inderdaad…) en D-Chiro-Inositol van Myo-Inositol.

Als dit systeem goed werkt, dan hoef je geen van beide stoffen als supplement te nemen.

De omzetting ziet er versimpeld zo uit: Glucose -> een paar specifieke paden met een aantal stappen -> Myo-inositol -> één specifiek pad met een aantal stappen -> D-Chiro-Inositol.

Voor de duidelijkheid, je lichaam zet niet alle MYO om naar DCI net als dat het niet alle glucose omzet naar MYO inositol.

Omzetting werkt niet bij PCOS

Verschillende onderzoeken hebben op meerdere manieren aangetoond dat vrouwen met PCOS een tekort aan DCI hebben dat sterk samenhangt met insuline resistentie. Wanneer de omzetting niet goed werkt heeft het niet veel zin om Myo Inositol te slikken.

Het wordt dan simpel gezegd gewoon niet omgezet naar DCI!

Elk geval van PCOS is anders. Veel vrouwen zijn bijna helemaal niet in staat om zelf DCI aan te maken, waarbij direct DCI nemen de enige oplossing is. Maar andere vrouwen kunnen wellicht in kleine mate DCI aanmaken. In dat geval kan het zin hebben om het lichaam overvloedig van Myo-Inositol te voorzien (zodat er wellicht genoeg DCI wordt aangemaakt. En in wat hierboven beschreven staat zijn nog vele gradaties mogelijk.

DCI efficiënter

Hieronder een reactie uit een email van een vrouw die zowel Myo-Inositol, D-Chiro-Inositol en een combinatieproduct heeft geprobeerd:

“Bij het gebruik van alle drie de varianten (Myo-Inositol, DCI en het [40:1] combinatieproduct) heb ik gemerkt dat mijn klachten verdwijnen. MAAR bij het nemen van DCI had ik meer energie en een soort van extra pit, een lichter gevoel en een opgewektheid die ik niet heb als ik myo inositol neem, zowel in zuivere vorm als in een [40:1] gecombineerd product”.

Wat zij ervaart geeft aan wat veel vrouwen (die zelf in zekere mate in staat zijn Myo-Inositol om te zetten naar DCI) kunnen verwachten bij het gebruik van een combinatieproduct. Er zit gewoon te weinig DCI in om net zo goed te werken als een standaard dosering DCI. En er zit wel genoeg Myo-Inositol in om ongeveer net zo goed te werken als Myo-Inositol alleen.

De conclusie van het gebruik van Ovasitol

Geen van de 40:1 producten is getest in een klinische studie. Het bestuderen van de literatuur waarnaar verwezen wordt bij de producten levert twee papers op die te maken hebben met PCOS: één niet-vergelijkend observationeel onderzoek (dit wil zeggen dat de effecten van het product niet vergeleken zijn met een placebo of een ander soort behandeling) en één klinisch vergelijkend onderzoek.

Het vergelijkende onderzoek is apart: de auteurs vergelijken de combinatiebehandeling (40:1 verhouding) met 2000 mg Myo-Inositol, de helft van de normale dosis. Aan het eind van het onderzoek was er geen statistisch significant verschil waarneembaar tussen de twee behandelgroepen.

Dat wil zeggen: de 40:1 combinatiebehandeling werkte net zo goed als de halve dagelijkse dosis Myo-Inositol. Toch heeft het paper als titel: “The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone”. Dat is toch een heel andere conclusie dan uit het onderzoekt blijkt.

 

Mede daardoor ben ik geen voorstander van de 40:1 MYO en DCI producten zoals Ovasitol. Ze bieden geen toegevoegde waarde vergeleken met alleen Myo-Inositol en door de hele lage hoeveelheid DCI zijn ze ook niet anders dan Myo-Inositol alleen.
Deze combinatieproducten zorgen vooral voor meer verwarring, over een onderwerp dat op zich al lastig en verwarrend is. Onterecht wordt de suggestie gewekt dat er nog een derde alternatief is.

Te lage DCI dosering

De combinatieproducten zorgen er ook voor dat vrouwen concluderen dat geen van beide vormen van inositol voor haar werkt. Terwijl er helemaal niet genoeg DCI in deze producten zit om die conclusie te trekken.

De combinatieproducten bevatten tussen de 100 en 200 mg DCI per dagelijkse dosis, terwijl de standaard dosering DCI 1200 mg is.

Ik hoop en ga ervan uit dat de meeste vrouwen met PCOS inzien dat deze combinatieproducten meer bedacht zijn om geld te verdienen aan de belofte van een goedkopere DCI behandeling, dan als een waardevolle toevoeging zijn aan de middelen waarmee PCOS aangepakt kan worden.

Wil je meer lezen over het verschil tussen ‘gewoon’ Inositol/ Myo inositol en D Chiro Inositol kan in het artikel Myo inositol versus DCI.

Insuline resistentie en D Chiro inositol

Veel vrouwen met PCOS hebben last van insuline resistentie. Het lichaam reageert dan minder snel op insuline waardoor er een overproductie van het hormoon ontstaat. Op het moment dat er insuline in je bloed zit, wordt er in de eierstokken testosteron geproduceerd.

Normaal gesproken stopt deze aanmaak als de insuline weer uit het bloed verdwijnt. Maar bij insuline resistentie blijf het insulineniveau langer hoog en gaat de aanmaak van testosteron (te) lang door. Hierdoor ontstaan de typische PCOS symptomen.

Wanneer je weet dat je last hebt van insuline resistentie is de kans groot dat DCI een effectief PCOS supplement voor je kan zijn.

Weet je niet zeker of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Lees er hier meer over en test jezelf.

“Bij vrouwen met PCOS die DCI slikken wordt een verhoogde insulinegevoeligheid gemeten en kregen vrouwen vaker een ovulatie. Bovendien werd er bij vrouwen met PCOS en het gebruik van DCI een verbeterde BMI en WHR (waist – hip ratio) gemeten. Ook zowel de boven- en onder bloeddruk verbeterde, waardoor de algehele gezondheid was verbeterd”

DCI in combinatie met andere supplementen

Je kunt DCI veilig combineren met andere voedings supplementen. De werking van DCI wordt niet negatief beïnvloed wanneer je het combineert. Het is een natuurlijke stof die in het lichaam zelf voorkomt en ook door het lichaam zelf wordt geproduceerd.

Een signaalstof die er voor zorgt dat de aanwezigheid van insuline in het lichaam herkent kan worden. D Chiro Inositol is in water oplosbaar, daarom worden eventuele overschotten via de urine uitgescheiden (je kunt er dus niet teveel van nemen).

D Chiro Inositol bijwerkingen

Meestal zijn het medicijnen die bijwerkingen  kunnen geven. DCI is een voedingssupplement en er zijn geen bijwerkingen bekend bij het gebruik van D Chiro Inositol.

Dosering D Chiro Inositol

De opgegeven dosering is afhankelijk van gewicht: tot 60 kg lichaamsgewicht is de dagdosering één capsule (600 mg), bij een gewicht boven de 60 kg twee capsules (totaal dus 1200 mg). (let op de dosering per capsule!) Op zich is dat duidelijk, maar aangezien er veel vrouwen zijn met een gewicht dat rond de 60 kg ligt kan dit toch twijfels oproepen. Helemaal omdat het geen goedkoop supplement is en je dus niet graag teveel wilt nemen.

Ik leg graag uit wat de meest verstandige tactiek is en hoe je voor jezelf kunt uitmaken hoeveel je het beste kunt nemen per dag. Wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan waarin de effectiviteit van D-Chiro-Inositol is aangetoond gebruikten een dosering van 1200 mg per dag. Eigenlijk is die 1200 mg dus de aangewezen hoeveelheid om te nemen. Maar als het lichaam niet alle DCI nodig heeft dan wordt deze weer uitgescheiden (uitgeplast). Bij een lager lichaamsgewicht is het aannemelijk dat dit eerder gebeurd. Vandaar dat er twee gewichtsgroepen voor de dosering van DCI zijn.

Vrouwen die in de ‘twijfel-zone’ vallen (rond de 55-65 kg) vragen me vaak of ze 1 of 2 capsules per dag moeten nemen. Of ze nemen maar 1 capsule omdat ze ervan uitgaan dat dit wel genoeg is. Het gevaar ontstaat dan dat dit in hun geval niet zo is en DCI dus niet lijkt te werken.

DCI Proberen

Mijn advies is dan ook om als je rond de 60 kg weegt, te starten met 2 capsules van 600 mg. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende D-Chiro-Inositol binnenkrijgt om het zijn werk te laten doen. Het voordeel van het beginnen met de hogere dosering is dat je zeker weet dat je voldoende DCI binnenkrijgt om de effecten goed te kunnen beoordelen.

Als je duidelijk effect merkt, dan kun je vervolgens proberen de lagere dosering van 1 capsule per dag te nemen en te bekijken of de verbeteringen aanhouden. Als dit zo is kun je vervolgens volstaan met 1 capsule per dag. Op deze manier weet je zeker of  DCI voor jou werkt en loop je niet het gevaar dat je de conclusie trekt dat dit niet zo is terwijl je eigenlijk gewoon te weinig neemt.

Let op: Er zijn leveranciers die D Chiro Inositol verkopen in capsules met lagere hoeveelheden (de helft). Op het eerste oog lijkt het dan goedkoper maar is het dus niet!  Ook met de genoemde korting tot 30% is hun DCI product nog steeds duurder. Er zit namelijk maar de helft in van de hoeveelheid die je bij OvaBalance krijgt.  Bestel D Chiro Inositol,  600 mg per capsules voor de laagste prijs bij OvaBalance.

D Chiro Inositol ervaringen

De ervaringen en resultaat dat vrouwen zien bij het gebruik van DCI zijn uiteenlopend. De ene vrouw merkt al verschil binnen enkele weken waarbij de ander eerste verschillen ziet na de aanbevolen 2 maanden. Soms zijn er ook vrouwen die helaas geen verschil zien met het gebruik van DCI. De oorzaak van hun klachten ligt dan niet aan hun inositol metabolisme. Gelukkig zie ik, zeker wanneer je last hebt van klachten van een schommelende bloedsuikerspiegel,  vaak veel positief verschil. Hieronder een aantal reacties van vrouwen naar aanleiding van hun gebruik van D Chiro Inositol.

5 weken terug gelijk van start gegaan om te kijken of ik mijn cyclus regelmatiger kon krijgen. Het antwoord moet ik je alleen schuldig blijven.. ik ben er net achter dat ik zwanger ben van ons tweede kindje! Bizar, nooit verwacht dat dit zo snel zou kunnen gaan maar uiteraard zijn we meer dan gelukkig. Was ik vorige keer niet overtuigd van het DCI supplement en wist ik niet zeker of dit het gene was dat mij hielp zwanger te worden, dit keer ben ik er zeker van dat het werkt!”

 

“Wonder boven wonder ben ik gister spontaan weer ongesteld geworden na 5 maanden!Dus ik blijf ze voorlopig nog lekker doorslikken en ik hoop snel dat ik ook mijn gezonde voedingspatroon weer kan oppakken en de cyclus hopelijk op gang blijft.”

 

“In mei en juni deze pillen gaan slikken, hierdoor merk ik zeker verschil! Ik heb een stuk minder buikpijn, krijg niet snel meer een opgezwollen buik en heb meer energie. Sinds 2 weken gebruik ik DCI in combinatie met Tri-sense als ondersteuning. Hopelijk gaat dit ook mijn menstruatie weer in gang zetten”

 

Ik ben heel blij om te kunnen zeggen dat ik vandaag, na een cyclus van 29 dagen, ongesteld ben geworden. Voordien had ik cyclussen van over de 45 dagen, dus ik ben momenteel door het dolle heen. Ook ben ik ondertussen al 3kg afgevallen en heb ik momenteel niets van puistjes of acne. Mijn huid is veel gaver!”

 

Hey Myriam, Ik wilde je graag laten weten dat ik (net) zwanger ben! Ik geloof heilig dat de dci eraan heeft bijgedragen om de eisprong op te wekken en een normale cyclus te krijgen. Super blij mee!”

 

Meer D Chiro Inositol ervaringen vind je hier onder het kopje reviews.

D Chiro Inositol waar te koop

Wil je D Chiro inositol kopen dan raad ik je aan om het minimaal 8 weken te proberen. Dit is de tijd die het kan duren voordat je verschil merkt. Gebruik je het korter dan kan het zo zijn dat je nog geen optimaal effect bemerkt. Zonde natuurlijk!

Binnen de periode van 6 tot 8 weken zul je de eerste verschillen moeten merken. Dit zijn veranderingen zoals meer energie, minder stemmingswisselingen en een afgenomen behoefte aan zoet.  Ook de afname van acne, het zachter worden en vermindering van overbeharing en vermindering van haaruitval. En toename van ovulatie frequentie of te wel je menstruatie wordt regelmatiger.

Uiteraard zijn de effecten afhankelijk van de klachten waar jij mee te maken hebt. Door je bloedsuikerspeigel te reguleren komen je hormonen hoe dan ook meer in balans en hierdoor verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten. Je kunt D chiro inositol bestellen in de juiste dosering bij OvaBalance.

Wil je meer weten over waar je DCI voor kunt gebruiken? Neem gerust contact op voor persoonlijk advies of laat hieronder een reactie achter.

Bronvermelding onderzoeken DCI en PCOS

Ovulatory And Metabolic Effects Of D-Chiro-Inositol In The Polycystic Ovary Syndrome
By: John E. Nestler, M.D., Daniela J. Jakubowicz, M.D., Paula Reamer, M.A., Ronald D. Gunn, M.S., And Geoffrey Allan, Ph.D.
New England Journal of Medicine, 1999
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10219066

Larner J. D-chiro-inositol–its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance. Int J Exp Diabetes Res. 2002;3(1):47-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11900279

Cheang KI, Baillargeon JP, Essah PA, et al. Insulin-stimulated release of D-chiro-inositol-containing inositolphosphoglycan mediator correlates with insulin sensitivity in women with polycystic ovary syndrome. Metab Clin Exp. 2008;57(10):1390-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18803944

Myo-inositol content paper
Clements RS, Darnell B. Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. Am J Clin Nutr. 1980;33(9):1954-67. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7416064

An animal study that shows DCI is more effective when taken with manganese:
Fonteles MC, Almeida MQ, Larner J. Antihyperglycemic effects of 3-O-methyl-D-chiro-inositol and D-chiro-inositol associated with manganese in streptozotocin diabetic rats. Horm Metab Res. 2000;32(4):129-32.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10824707

De volgende onderzoeksrapporten kun je niet gratis lezen maar wel een samenvatting ervan:
A clinical trial in women with “lean” PCOS, published in Endocrine Practice:
Luorno MJ, Jakubowicz DJ, Baillargeon JP, et al (2002). Effects of d-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome. Endocrine practice 8 (6): 417-23.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15251831

DCI insulin signaling in women with PCOS:
Nestler JE, Jakubowicz DJ, Iuorno MJ (2000). Role of inositolphosphoglycan mediators of insulin action in the polycystic ovary syndrome. J. Pediatr. Endocrinol. Metab. 13 Suppl 5: 1295-8.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11117673

A  clinical trial in which 500 mg of DCI per day was trialed:
Genazzani AD, Santagni S, Rattighieri E, et al. Modulatory role of D-chiro-inositol (DCI) on LH and insulin secretion in obese PCOS patients. Gynecol Endocrinol. 2014;30(6):438-43.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24601829 A clinical trial that showed improved menstrual regularity with DCI:
La marca A, Grisendi V, Dondi G, Sighinolfi G, Cianci A. The menstrual cycle regularization following D-chiro-inositol treatment in PCOS women: a retrospective study. Gynecol Endocrinol. 2015;31(1):52-6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25268566

Gratis PCO(S) tips

Ik ben meer dan een jaar niet ongesteld geweest en had allerlei klachten. Nu ben ik een gezonde en blije moeder. Weten wat ik heb uitgevonden?

Ontvang gratis mijn beste PCOS tips en leer hoe je jouw klachten kunt laten verdwijnen en hoe je de kans op een natuurlijke zwangerschap vergroot.

Ik stuur geen spam. Altijd makkelijk uitschrijven. Powered by ConvertKit
Vorig bericht
PCOS en voeding, wat artsen je niet vertellen
Volgend bericht
PCOS symptomen – donkere verkleuring van de huid
 • Tessa schreef:

  Ik slik nu al meer dan een half jaar dci, maar inmiddels ben ik elke drie weken ongesteld en dat vind ik wel erg veel, zou het helpen om nog maar één capsule per dag te nemen denk je?

  • myriam schreef:

   Hi Tessa,
   Door DCI wordt je niet vaker ongesteld maar komen je hormonen in balans. Om die reden maar 1 capsule nemen zou dan dus ook niet mijn advies zijn. Afhankelijk van je gewicht (wanneer je minder dan 60 kilo weegt) kun je naar 1 capsule per dag. En als vrouwen het idee hebben dan hun hormonen in balans zijn doordat klachten zijn afgenomen kun je ook afbouwen en kijken hoe je lichaam hierop reageert. Groetjes, Myriam

 • Rowan schreef:

  Hi Myriam,

  Ik ga morgen beginnen met DCI. Mijn gewicht schommelt tussen de 54 en 56 kilo. Ik weet ook niet zo goed of ik nu 1 of 2 capsules moet nemen. Omdat ik wel zonder anticonceptiepil (wat ik gebruikte als medicijn voor PCOS) heel erg last van acne krijg, ben ik wel bang dat 1 capsule misschien niet voldoende is, maar ik wil ook weer niet een overdosering nemen. Indien je teveel DCI binnenkrijgt, is dit dan schadelijk? Ik lees namelijk hierboven dat je het uitplast maar ik heb ook weer andere verhalen gehoord dat je deze stof niet kan uitplassen wanneer je een overdosering neemt.

  Ik hoor graag je advies.

  • myriam schreef:

   Hi Rowan,

   Ik adviseer je toch te starten met het slikken van 2 capsules per dag, 1 in de ochtend voor het ontbijt en 1 voor je avondmaaltijd. De onderzoeken die de effectiviteit can DCI aantonen zijn gedaan met doses van 1200mg (2 capsules) per dag.

   Merk je na 2 maanden duidelijk effect dan kun je gezien jouw gewicht afbouwen naar 1 capsule per dag en kijken of je dan nog het gewenste effect behoudt.

   Anders zou het zo kunnen zijn dat je niet voldoende DCI binnenkrijgt en het geen effect heeft, waardoor je denkt dat het niet werkt. Ik zou dus eerder nu extra nemen en dit afbouwen, dan andersom.

   Een teveel aan DCI scheidt je uit via je urine, het is een wateroplosbaar stof. Groetjes, Myriam

 • Lisa schreef:

  Een bloedtest wees uit dat het glucosepeil in mijn bloed dik in orde was. Heeft het dan enige zin om DCI te proberen?

  • myriam schreef:

   Hi Lisa, Ik weet natuurlijk niet of je enkel een nuchtere glucosetest hebt gehad of verschillende momenten op de dag. Maar ik kijk er eigenlijk naar of je symptomen hebt die samenhangen met een schommelende bloedsuikerspiegel. Ik zal je een test sturen waarbij je zelf aan de hand van symptomen kunt kijken of de kans groot is dat DCI voor jou zinvol is. Groetjes, Myriam

 • Marieke schreef:

  Waar kan goede de DCI kopen?

  • myriam schreef:

   Op Ovabalance vind je goede DCI en andere PCOS supplementen.
   Hoge dosering per dosering, geen vulstoffen, volledig plantaardig. Een logische combinatie met DCI is Tri Sense of met Mama Elke Dag. Omdat hier mangaan in zit waardoor DCI effectiever werkt.

 • Nikita schreef:

  Hey Myriam,

  enkele maanden geleden is bij mij ook PCOS vastgesteld, heb nog nooit gemenstrueerd en begin de laatste tijd last te krijgen van overbeharing en moodswings. Ik heb DCI en Tri Sense besteld, ben heel benieuwd naar hun effect en of het ook bij mij zal werken. Hoe lang heb jij deze genomen? Als ik na twee maanden een duidelijk verschil zou merken is het dan aangeraden dit te blijven verder nemen of kan je na twee maanden stilletjes aan afbouwen, met andere woorden is je lichaan dan terug in balans?

  groetjes

  • Myriam schreef:

   Hi Nikita,

   Ik hoop dat je snel verschil gaat merken. Ik raad aan om het een langere periode te slikken. Je kunt het veilig blijven gebruiken. Wanneer je tegelijkertijd ook voedingsaanpassingen maakt kan je lichaam verder in balans komen en in balans blijven.

   Ik slik zelf ook nog de supplementen omdat ik mij dan echt beter voel. Je kunt wel wanneer je klachten naar je zin zijn afgenomen / verdwenen langzaam aan gaan afbouwen en kijken hoe dit gaat.

 • Michelle Hendrikx schreef:

  Hallo myriam,
  Mijn bloedwaarden waren goed , maar er was op de echo cystes te zien. Is het voor mij ook goed op deze supplementen in te nemen? Ik heb wel gewoon mijn menstruatie maar heel onregelmatig.

  • Myriam schreef:

   Hi Michelle, Wat goed dat je aan het kijken bent wat je zelf kunt doen. Dat op de echo’s cyste te zien waren verklaard dat je onregelmatig ongesteld wordt.

   Weet je of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Als dit zo is dan kun je namelijk profijt hebben van DCI en Tri Sense.

   Je kunt hier de test doen: https://healthyhormones.eu/pcos-test-schommelende-bloedsuikerspiegel/

   Scoor je meer dan 40 punten dan is het de moeite waard om het minimaal 8 weken te proberen en te zien wat voor effect het bij jou heeft.

   Ben je op dit moment bezig met een kinderwens? Wanneer dit het geval is kan de multivitamine Elke Dag Mama je ook helpen. Een multivitamine speciaal samengesteld voor vrouwen die zwanger willen worden. (het vervangt dan ook je losse foliumzuur).
   Groetjes, Myriam

 • Yvonne schreef:

  Hallo Myriam, Jouw website en info is één van de meest duidelijke websites over haaruitval etc. die ik ooit heb kunnen vinden! Dank daarvoor. Mijn vraag: ik zit niet meer in de vruchtbare levensfase, ben 50+, heb wel een schommelende bloedsuikerspiegel, heftige vermoeidheid en heb al gedurende 30 jaar heftige, jaarlijks terugkerende haaruitval (dit duurt 7 maanden). Het kan dan geen PCOS zijn, neem ik aan?

  • Myriam schreef:

   Hi Yvonne, Hoe was je cyclus gedurende je vruchtbare jaren? Was deze toen regelmatig? (of weet je het niet door pilgebruik?)
   Sowieso kun je profijt hebben van DCI dit is namelijk niet specifiek alleen voor vrouwen met PCOS maar wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Door de schommelende bloedsuikerspiegel kunnen hormonen uit balans raken waardoor je bijvoorbeeld ook last kunt krijgen van haaruitval. Groetjes, Myriam

 • Menu
  >