fbpx

D-Chiro-Inositol (DCI) en het effect bij PCOS

Er zijn specifieke supplementen die het herstel van PCOS positief beïnvloeden. D Chiro Inositol (DCI) is daarvan een van de belangrijkste.

Wat is D-Chiro-Inositol (DCI)?

Een van de meest effectieve voedingssupplementen bij PCOS is D Chiro inositol afgekort DCI. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat DCI een positief effect heeft bij het herstel van PCOS klachten. D Chiro Inositol is een stof die behoort tot de inositol familie welke (meestal) ingedeeld worden bij de B vitamines. Wat officieel niet juist is want vitamines worden niet zelf aangemaakt door het lichaam en inositol kan wel door het lichaam worden aangemaakt.

In ons lichaam speel DCI een belangrijke rol bij de insulinehuishouding. Het zorgt ervoor dat het lichaam de aanwezigheid van insuline goed kan herkennen. Waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. En dat is ook precies de reden waarom DCI veelal werkzaam is voor vrouwen met PCOS.

Wat is PCOS?

PCOS of te wel PolyCysteus Ovarium Syndroom is de meest voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen. Een gynaecologische aandoening dat het gevolg is van een hormonale disbalans.

PCOS symptomen zijn onder andere: een onregelmatige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Acne (op de kaaklijn), haaruitval, overbeharing in het gezicht, overgewicht, hormonale stemmingswisselingen of depressieve gevoelens en cyste op de eierstokken die te zien zijn op een echo.

Wat PCOS precies is, de oorzaak en symptomen lees je in dit artikel.

Insuline resistentie en D Chiro inositol

Veel vrouwen met PCOS hebben last van insuline resistentie. Het lichaam reageert dan minder snel op insuline waardoor er een overproductie van het hormoon ontstaat. Op het moment dat er insuline in je bloed zit, wordt er in de eierstokken testosteron geproduceerd.

Normaal gesproken stopt deze aanmaak als de insuline weer uit het bloed verdwijnt. Maar bij insuline resistentie blijf het insulineniveau langer hoog en gaat de aanmaak van testosteron (te) lang door. Hierdoor ontstaan de typische PCOS symptomen.

Wanneer je weet dat je last hebt van insuline resistentie is de kans groot dat Inositol product zoals DCI een effectief PCOS supplement voor je kan zijn.

Weet je niet zeker of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Lees er hier meer over en test jezelf.

Resultaten D Chiro Inositol

Hieronder een opsomming van resultaten die geconstateerd zijn bij het gebruik van DCI door vrouwen met PCOS, gedurende minimaal 8 weken.

 • Verbeterde insulinegevoeligheid als gevolg hierdoor onder andere:
  • toegenomen energie
  • minder behoefte aan zoet
  • minder stemmingswisselingen
  • emotionele stabiliteit
  • gewichtsverlies met name rond de taille
  • toename van ovulatie frequentie (toename van 300%) – vergroot de kans op een zwangerschap op die manier
  • Toename progesteronniveau
 • Afname van verhoogd testosteronniveau (zowel het totale als het vrije testosteronniveau) als gevolg hierdoor onder andere:
  • vermindering van acne
  • zachter worden/vermindering van overbeharing
  • vermindering haaruitval
 • Vermindering van LDL-cholesterol (wat het slechte cholesterol wordt genoemd) en toename van (goed) HDL-cholesterol
 • Afname van verhoogde bloeddruk (alleen wanneer er sprake is van een verhoogde bloeddruk)

Vormen van Inositol

Naast D Chiro inositol zijn er veel meer verschillende soorten inositol. Allemaal hebben ze net een andere samenstelling. Myo-inositol is de bekendste soort welke ook het meest in dagelijkse voeding te vinden is.

D-Chiro-Inositol daarin tegen komt maar in hele kleine hoeveelheden voor in voeding. DCI vind je bijvoorbeeld in hele kleine hoeveelheden in boekweit, kikkererwten, pompoen en pompoenzaden.

Omdat het maar beperkt in voeding voorkomt en die hoeveelheid niet genoeg voor je is, maakt het lichaam het ook zelf aan door myo-inositol en d-pinitol om te zetten. Deze stoffen komen allebei wel in ruime hoeveelheden in voeding voor zodat je het gemakkelijk binnenkrijgt.

Waarom zou je DCI slikken als je lichaam het zelf ook aanmaakt?

Het omzetten van Myo inositol naar D Chiro Inositol is een lang en niet eenvoudig proces dat in sommige gevallen niet goed genoeg werkt. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS een significant lagere hoeveelheid D-Chiro-Inositol in hun lichaam hebben.

Ook is vastgesteld dat bij degenen met insulineresistentie (dit is 90% van de vrouwen met PCOS) zes keer sneller D-Chiro-Inositols uitscheiden via urine ten opzichte van vrouwen zonder PCOS.

Daarom is het dus effectief om DCI te slikken als supplement en op die manier DCI aan te vullen in het lichaam.

Samengestelde supplementen + andere vormen van Inositol

Er zijn op de markt zijn veel verschillende inositol supplementen. Bijna alle supplementen bevatten enkel Myo Inositol en veelal ook laag gedoseerd. Er zijn ook supplementen op de markt  die naast myo ook een beetje DCI bevatten. Maar let hierbij goed op want ze lijken goedkoper maar als je er goed naar kijkt is het vaak duurder omdat ze maar een klein gedeelte DCI bevatten.

Producten met vooral gewoon inositol zijn polysitol, myo inositol plus en ovasitol bijvoorbeeld. Bij de supplementen waarop staat myo-inositol & D-Chiro-inositol kun je ervan uit gaan dat de dosering DCI erg laag is.

Vrouwen met PCOS die willen weten welke vorm van inositol geschikt voor ze is gaan zich oriënteren op internet. Je komt dan informatie tegen over combinaties van Myo-inositol en D-Chiro-Inositol in een verhouding van 40:1. Dit zijn producten zoals Inositol complex, Ovasitol of Myo Inositol plus.

Normaal inositol metabolisme

Myo-inositol komt zoals ik hierboven al aanhaalde voor in heel veel verschillend voedsel dat we eten. DCI zit maar in een paar voedingsmiddelen, en dan ook nog in hele kleine hoeveelheden.

Bij de meeste mensen zijn er verschillende enzymen in het lichaam aanwezig die zorgen dat Myo-Inositol aangemaakt wordt van suiker (ja, best ironisch inderdaad…) en D-Chiro-Inositol van Myo-Inositol.

De omzetting ziet er versimpeld zo uit: Glucose -> een paar specifieke paden met een aantal stappen -> Myo-inositol -> één specifiek pad met een aantal stappen -> D-Chiro-Inositol.

Voor de duidelijkheid, je lichaam zet niet alle MYO om naar DCI net als dat het niet alle glucose omzet naar MYO inositol.

DCI of Myo inositol of beide innemen?

Heel kort door de bocht gezegd, vrouwen die niet goed Myo-inositol omzetten naar DCI zullen enkel het meeste verschil merken door puur DCI.

Verschillende onderzoeken hebben op meerdere manieren aangetoond dat vrouwen met PCOS een tekort aan DCI hebben dat sterk samenhangt met insuline resistentie. Wanneer de omzetting niet goed werkt, heeft het niet veel zin om Myo Inositol te slikken.

Maar elk geval van PCOS is natuurlijk anders. Wanneer omzetting wel efficiënt verloopt, kun je baat hebben bij een hogere dosering Myo-inositol  complex (40:1 inositol). Je lichaam kan hiermee dan zelf voldoende DCI aanmaken.

En alles tussen heel efficiënt omzetten en niets omzetten dan raad ik een combinatie van deze twee aan (1 capsule DCI in plaats van 2 per dag samen met Myo inositol poeder).

Gynositol en Inofolic

Wanneer de omzetting niet of niet goed werkt zijn ook middelen met 40:1 verhoudingen zoals ook Gynositol en Inofolic minder of niet effectief bij vrouwen met PCOS. Gynositol en Inofolic zijn voorbeelden van supplementen die bestaan uit Myo-inositol gecombineerd met foliumzuur (en gynositol ook maltrodextrine).

Wanneer je zwanger wilt worden is het inderdaad van belang om foliumzuur te slikken. Dit wordt ook geadviseerd door gynaecologen (vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie.

Ik raad aan om enkel te kiezen voor de natuurlijke vorm van foliumzuur (folaat)  Dit is de best opneembare vorm van foliumzuur en niet synthetisch in tegenstelling tot de vorm die in veel andere supplementen. Om voldoende foliumzuur te slikken raad ik een hele goede multivitamine aan waarin voldoende folaat zit.
In Gynositol en Inofolic zit de synthetische vorm van foliumzuur en dat heeft niet mijn voorkeur.

DCI niet te laag doseren

Of een Inositol complex voor je werkt of alleen DCI dat is moeilijk te zeggen en (helaas) een kwestie van proberen. Je kunt deze online test doen om te kijken of je überhaupt wel last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Vanaf 40 punten is de kans groot dat je verschil merkt door inositol producten. Hoe hoger je score hoe eerder ik DCI zou aanraden in plaats van Inositol 40:1.

Sommige vrouwen hebben al combinatieproducten met inositol geprobeerd en concluderen hierdoor onterecht dat geen van beide vormen van inositol voor ze werkt. Terwijl er helemaal niet genoeg DCI in deze producten zit om die conclusie te trekken.

De combinatieproducten bevatten tussen de 25 en maximaal 200 mg DCI per dagelijkse dosis, terwijl de standaard dosering DCI 1200 mg is.

Wil je meer lezen over het verschil tussen ‘gewoon’ Inositol (= Myo inositol) en D-Chiro-Inositol? Dat kan in het artikel Myo inositol versus DCI.

“Bij vrouwen met PCOS die DCI slikken wordt een verhoogde insulinegevoeligheid gemeten en kregen vrouwen vaker een ovulatie. Bovendien werd er bij vrouwen met PCOS en het gebruik van DCI een verbeterde BMI en WHR (waist – hip ratio) gemeten. Ook zowel de boven- en onder bloeddruk verbeterde, waardoor de algehele gezondheid was verbeterd”

DCI in combinatie met andere supplementen

Je kunt DCI veilig combineren met andere voedingssupplementen. De werking van DCI wordt niet negatief beïnvloed wanneer je het combineert. Het is een natuurlijke stof die in het lichaam zelf voorkomt en ook door het lichaam zelf wordt geproduceerd.

Een signaalstof die er voor zorgt dat de aanwezigheid van insuline in het lichaam herkent kan worden. D Chiro Inositol is in water oplosbaar, daarom worden eventuele overschotten via de urine uitgescheiden (je kunt er dus niet teveel van nemen).

D Chiro Inositol bijwerkingen

Meestal zijn het medicijnen die bijwerkingen kunnen geven. DCI is een voedingssupplement en er zijn geen bijwerkingen bekend bij het gebruik van D Chiro Inositol.

Dosering D Chiro Inositol

De opgegeven dosering is afhankelijk van gewicht: tot 60 kg lichaamsgewicht is de dagdosering één capsule (600 mg), bij een gewicht boven de 60 kg twee capsules (totaal dus 1200 mg). (let op de dosering per capsule!) Op zich is dat duidelijk, maar aangezien er veel vrouwen zijn met een gewicht dat rond de 60 kg ligt kan dit toch twijfels oproepen. Helemaal omdat het geen goedkoop supplement is en je dus niet graag teveel wilt nemen.

Ik leg graag uit wat de meest verstandige tactiek is en hoe je voor jezelf kunt uitmaken hoeveel je het beste kunt nemen per dag. Wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan waarin de effectiviteit van D-Chiro-Inositol is aangetoond gebruikten een dosering van 1200 mg per dag. Eigenlijk is die 1200 mg dus de aangewezen hoeveelheid om te nemen. Maar als het lichaam niet alle DCI nodig heeft dan wordt deze weer uitgescheiden (uitgeplast). Bij een lager lichaamsgewicht is het aannemelijk dat dit eerder gebeurd. Vandaar dat er twee gewichtsgroepen voor de dosering van DCI zijn.

Vrouwen die in de ‘twijfel-zone’ vallen (rond de 55-65 kg) vragen me vaak of ze 1 of 2 capsules per dag moeten nemen. Of ze nemen maar 1 capsule omdat ze ervan uitgaan dat dit wel genoeg is. Het gevaar ontstaat dan dat dit in hun geval niet zo is en DCI dus niet lijkt te werken.

DCI Proberen

Mijn advies is dan ook om als je rond de 60 kg weegt, te starten met 2 capsules van 600 mg. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende D-Chiro-Inositol binnenkrijgt om het zijn werk te laten doen. Het voordeel van het beginnen met de hogere dosering is dat je zeker weet dat je voldoende DCI binnenkrijgt om de effecten goed te kunnen beoordelen.

Als je duidelijk effect merkt, dan kun je vervolgens proberen de lagere dosering van 1 capsule per dag te nemen en te bekijken of de verbeteringen aanhouden. Als dit zo is, kun je vervolgens volstaan met 1 capsule per dag. Op deze manier weet je zeker of DCI voor jou werkt en loop je niet het gevaar dat je de conclusie trekt dat dit niet zo is, terwijl je eigenlijk gewoon te weinig neemt.

D Chiro Inositol ervaringen

De ervaringen en resultaat dat vrouwen zien bij het gebruik van DCI zijn uiteenlopend. De ene vrouw merkt al verschil binnen enkele weken waarbij de ander eerste verschillen ziet na de aanbevolen 2 maanden. Soms zijn er ook vrouwen die helaas geen verschil zien met het gebruik van DCI. De oorzaak van hun klachten ligt dan niet aan hun inositol metabolisme. Gelukkig zie ik, zeker wanneer je last hebt van klachten van een schommelende bloedsuikerspiegel,  vaak veel positief verschil. Hieronder een aantal reacties van vrouwen naar aanleiding van hun gebruik van D Chiro Inositol.

5 weken terug gelijk van start gegaan om te kijken of ik mijn cyclus regelmatiger kon krijgen. Het antwoord moet ik je alleen schuldig blijven.. ik ben er net achter dat ik zwanger ben van ons tweede kindje! Bizar, nooit verwacht dat dit zo snel zou kunnen gaan maar uiteraard zijn we meer dan gelukkig. Was ik vorige keer niet overtuigd van het DCI supplement en wist ik niet zeker of dit hetgeen was dat mij hielp zwanger te worden, dit keer ben ik er zeker van dat het werkt!”


“Wonder boven wonder ben ik gister spontaan weer ongesteld geworden na 5 maanden!Dus ik blijf ze voorlopig nog lekker doorslikken en ik hoop snel dat ik ook mijn gezonde voedingspatroon weer kan oppakken en de cyclus hopelijk op gang blijft.”


“In mei en juni deze pillen gaan slikken, hierdoor merk ik zeker verschil! Ik heb een stuk minder buikpijn, krijg niet snel meer een opgezwollen buik en heb meer energie. Sinds 2 weken gebruik ik DCI in combinatie met Six-sense als ondersteuning. Hopelijk gaat dit ook mijn menstruatie weer in gang zetten”

Ik ben heel blij om te kunnen zeggen dat ik vandaag, na een cyclus van 29 dagen, ongesteld ben geworden. Voordien had ik cyclussen van over de 45 dagen, dus ik ben momenteel door het dolle heen. Ook ben ik ondertussen al 3kg afgevallen en heb ik momenteel niets van puistjes of acne. Mijn huid is veel gaver!”

Hey Myriam, Ik wilde je graag laten weten dat ik (net) zwanger ben! Ik geloof heilig dat de dci eraan heeft bijgedragen om de eisprong op te wekken en een normale cyclus te krijgen. Super blij mee!”

D Chiro Inositol kopen

Wil je D Chiro inositol kopen dan raad ik je aan om het minimaal 8 weken te proberen. Dit is de tijd die het kan duren voordat je verschil merkt. Gebruik je het korter dan kan het zo zijn dat je nog geen optimaal effect bemerkt. Zonde natuurlijk!

Binnen de periode van 6 tot 8 weken zul je de eerste verschillen moeten merken. Dit zijn veranderingen zoals meer energie, minder stemmingswisselingen en een afgenomen behoefte aan zoet.  Ook de afname van acne, het zachter worden en vermindering van overbeharing en vermindering van haaruitval. En toename van ovulatie frequentie ofwel je menstruatie wordt regelmatiger.

Uiteraard zijn de effecten afhankelijk van de klachten waar jij mee te maken hebt. Door je bloedsuikerspiegel te reguleren komen je hormonen hoe dan ook meer in balans en hierdoor verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten.

Vanwege regelgeving mag ik hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je vragen dan kun je mij altijd een bericht sturen.

Bronvermelding onderzoeken DCI en PCOS

Ovulatory And Metabolic Effects Of D-Chiro-Inositol In The Polycystic Ovary Syndrome
By: John E. Nestler, M.D., Daniela J. Jakubowicz, M.D., Paula Reamer, M.A., Ronald D. Gunn, M.S., And Geoffrey Allan, Ph.D.
New England Journal of Medicine, 1999
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10219066

Larner J. D-chiro-inositol–its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance. Int J Exp Diabetes Res. 2002;3(1):47-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11900279

Cheang KI, Baillargeon JP, Essah PA, et al. Insulin-stimulated release of D-chiro-inositol-containing inositolphosphoglycan mediator correlates with insulin sensitivity in women with polycystic ovary syndrome. Metab Clin Exp. 2008;57(10):1390-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18803944

Myo-inositol content paper
Clements RS, Darnell B. Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. Am J Clin Nutr. 1980;33(9):1954-67. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7416064

An animal study that shows DCI is more effective when taken with manganese:
Fonteles MC, Almeida MQ, Larner J. Antihyperglycemic effects of 3-O-methyl-D-chiro-inositol and D-chiro-inositol associated with manganese in streptozotocin diabetic rats. Horm Metab Res. 2000;32(4):129-32.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10824707

De volgende onderzoeksrapporten kun je niet gratis lezen maar wel een samenvatting ervan:
A clinical trial in women with “lean” PCOS, published in Endocrine Practice:
Luorno MJ, Jakubowicz DJ, Baillargeon JP, et al (2002). Effects of d-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome. Endocrine practice 8 (6): 417-23.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15251831

DCI insulin signaling in women with PCOS:
Nestler JE, Jakubowicz DJ, Iuorno MJ (2000). Role of inositolphosphoglycan mediators of insulin action in the polycystic ovary syndrome. J. Pediatr. Endocrinol. Metab. 13 Suppl 5: 1295-8.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11117673

A  clinical trial in which 500 mg of DCI per day was trialed:
Genazzani AD, Santagni S, Rattighieri E, et al. Modulatory role of D-chiro-inositol (DCI) on LH and insulin secretion in obese PCOS patients. Gynecol Endocrinol. 2014;30(6):438-43.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24601829 A clinical trial that showed improved menstrual regularity with DCI:
La marca A, Grisendi V, Dondi G, Sighinolfi G, Cianci A. The menstrual cycle regularization following D-chiro-inositol treatment in PCOS women: a retrospective study. Gynecol Endocrinol. 2015;31(1):52-6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25268566

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
PCOS en voeding, wat artsen je niet vertellen
Volgend bericht
PCOS symptomen – donkere verkleuring van de huid
 • Ik slik nu al meer dan een half jaar dci, maar inmiddels ben ik elke drie weken ongesteld en dat vind ik wel erg veel, zou het helpen om nog maar één capsule per dag te nemen denk je?

  • myriam schreef:

   Hi Tessa,
   Door DCI wordt je niet vaker ongesteld maar komen je hormonen in balans. Om die reden maar 1 capsule nemen zou dan dus ook niet mijn advies zijn. Afhankelijk van je gewicht (wanneer je minder dan 60 kilo weegt) kun je naar 1 capsule per dag. En als vrouwen het idee hebben dan hun hormonen in balans zijn doordat klachten zijn afgenomen kun je ook afbouwen en kijken hoe je lichaam hierop reageert. Groetjes, Myriam

 • Hi Myriam,

  Ik ga morgen beginnen met DCI. Mijn gewicht schommelt tussen de 54 en 56 kilo. Ik weet ook niet zo goed of ik nu 1 of 2 capsules moet nemen. Omdat ik wel zonder anticonceptiepil (wat ik gebruikte als medicijn voor PCOS) heel erg last van acne krijg, ben ik wel bang dat 1 capsule misschien niet voldoende is, maar ik wil ook weer niet een overdosering nemen. Indien je teveel DCI binnenkrijgt, is dit dan schadelijk? Ik lees namelijk hierboven dat je het uitplast maar ik heb ook weer andere verhalen gehoord dat je deze stof niet kan uitplassen wanneer je een overdosering neemt.

  Ik hoor graag je advies.

  • myriam schreef:

   Hi Rowan,

   Ik adviseer je toch te starten met het slikken van 2 capsules per dag, 1 in de ochtend voor het ontbijt en 1 voor je avondmaaltijd. De onderzoeken die de effectiviteit can DCI aantonen zijn gedaan met doses van 1200mg (2 capsules) per dag.

   Merk je na 2 maanden duidelijk effect dan kun je gezien jouw gewicht afbouwen naar 1 capsule per dag en kijken of je dan nog het gewenste effect behoudt.

   Anders zou het zo kunnen zijn dat je niet voldoende DCI binnenkrijgt en het geen effect heeft, waardoor je denkt dat het niet werkt. Ik zou dus eerder nu extra nemen en dit afbouwen, dan andersom.

   Een teveel aan DCI scheidt je uit via je urine, het is een wateroplosbaar stof. Groetjes, Myriam

 • Een bloedtest wees uit dat het glucosepeil in mijn bloed dik in orde was. Heeft het dan enige zin om DCI te proberen?

  • myriam schreef:

   Hi Lisa, Ik weet natuurlijk niet of je enkel een nuchtere glucosetest hebt gehad of verschillende momenten op de dag. Maar ik kijk er eigenlijk naar of je symptomen hebt die samenhangen met een schommelende bloedsuikerspiegel. Ik zal je een test sturen waarbij je zelf aan de hand van symptomen kunt kijken of de kans groot is dat DCI voor jou zinvol is. Groetjes, Myriam

  • myriam schreef:

   Op Ovabalance vind je goede DCI en andere PCOS supplementen.
   Hoge dosering per dosering, geen vulstoffen, volledig plantaardig. Een logische combinatie met DCI is Tri Sense of met Mama Elke Dag. Omdat hier mangaan in zit waardoor DCI effectiever werkt.

 • Nikita schreef:

  Hey Myriam,

  enkele maanden geleden is bij mij ook PCOS vastgesteld, heb nog nooit gemenstrueerd en begin de laatste tijd last te krijgen van overbeharing en moodswings. Ik heb DCI en Tri Sense besteld, ben heel benieuwd naar hun effect en of het ook bij mij zal werken. Hoe lang heb jij deze genomen? Als ik na twee maanden een duidelijk verschil zou merken is het dan aangeraden dit te blijven verder nemen of kan je na twee maanden stilletjes aan afbouwen, met andere woorden is je lichaan dan terug in balans?

  groetjes

  • Myriam schreef:

   Hi Nikita,

   Ik hoop dat je snel verschil gaat merken. Ik raad aan om het een langere periode te slikken. Je kunt het veilig blijven gebruiken. Wanneer je tegelijkertijd ook voedingsaanpassingen maakt kan je lichaam verder in balans komen en in balans blijven.

   Ik slik zelf ook nog de supplementen omdat ik mij dan echt beter voel. Je kunt wel wanneer je klachten naar je zin zijn afgenomen / verdwenen langzaam aan gaan afbouwen en kijken hoe dit gaat.

 • Michelle Hendrikx schreef:

  Hallo myriam,
  Mijn bloedwaarden waren goed , maar er was op de echo cystes te zien. Is het voor mij ook goed op deze supplementen in te nemen? Ik heb wel gewoon mijn menstruatie maar heel onregelmatig.

  • Myriam schreef:

   Hi Michelle, Wat goed dat je aan het kijken bent wat je zelf kunt doen. Dat op de echo’s cyste te zien waren verklaard dat je onregelmatig ongesteld wordt.

   Weet je of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Als dit zo is dan kun je namelijk profijt hebben van DCI en Tri Sense.

   Je kunt hier de test doen: https://healthyhormones.eu/pcos-test-schommelende-bloedsuikerspiegel/

   Scoor je meer dan 40 punten dan is het de moeite waard om het minimaal 8 weken te proberen en te zien wat voor effect het bij jou heeft.

   Ben je op dit moment bezig met een kinderwens? Wanneer dit het geval is kan de multivitamine Elke Dag Mama je ook helpen. Een multivitamine speciaal samengesteld voor vrouwen die zwanger willen worden. (het vervangt dan ook je losse foliumzuur).
   Groetjes, Myriam

 • Yvonne schreef:

  Hallo Myriam, Jouw website en info is één van de meest duidelijke websites over haaruitval etc. die ik ooit heb kunnen vinden! Dank daarvoor. Mijn vraag: ik zit niet meer in de vruchtbare levensfase, ben 50+, heb wel een schommelende bloedsuikerspiegel, heftige vermoeidheid en heb al gedurende 30 jaar heftige, jaarlijks terugkerende haaruitval (dit duurt 7 maanden). Het kan dan geen PCOS zijn, neem ik aan?

  • Myriam schreef:

   Hi Yvonne, Hoe was je cyclus gedurende je vruchtbare jaren? Was deze toen regelmatig? (of weet je het niet door pilgebruik?)
   Sowieso kun je profijt hebben van DCI dit is namelijk niet specifiek alleen voor vrouwen met PCOS maar wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Door de schommelende bloedsuikerspiegel kunnen hormonen uit balans raken waardoor je bijvoorbeeld ook last kunt krijgen van haaruitval. Groetjes, Myriam

 • Hoi Myriam,

  Mijn man en ik zitten momenteel in een traject voor een tweede kindje. Ik gebruik clomid om de eisprong op te wekken. Is het aan te raden om DCI te gebruiken in combinatie met clomid?

  Groetjes Imke

  • Myriam schreef:

   Hi Imke, Wat goed dat je aan het kijken bent wat je zelf ook kunt doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Het wordt door veel vrouwen met PCOS gebruikt die ook Clomid gebruiken en is veilig. Omdat DCI werkt op de insuline gevoeligheid van het lichaam kan het een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheidsbehandeling.
   Ik moet er altijd bij vermelden dat je het ook met je behandelend arts moet overleggen.

 • Hey Myriam

  7 maanden geleden kwam ik je website tegen en ben ik (na 10 jaar sukkelen met mijn PCOS klachten) overgestapt op Heerlijk PCOS Proof Eten en Leven. Je recepten hebben ervoor gezorgd dat ik me een pak beter voel en weer durf genieten van eten zonder schrik te hebben weer aan te komen.
  Sinds een maand of twee ben ik ook gestart met sporten en volg ik je sportschema (niet gedacht dat ik het ooit leuk ging vinden om naar de sportschool te gaan!) Ik neem nu ook 3 maanden de aangeraden supplementen (DCI, Saw Palmetto, Tri-Sense en vitamine D), maar helaas is er nog steeds geen cyclus op gang gekomen…
  Ik weeg momenteel 53 kg en neem 1 capsule DCI per dag, is het bij mij aangeraden over te schakelen op 2 capsules per dag?

  Alvast bedankt voor je reactie
  Groetjes
  Ellen

  • Myriam schreef:

   Hi Ellen,
   Wat heb je een mooie aanpassingen al gemaakt daar mag je trots op zijn.
   Nu nog die cyclus :). Ik raad je aan om nu dan tijdelijk (8 weken) een dosering van 2 capsules per dag te proberen. Wanneer je dan verschil merkt kun je met jouw gewicht naar 1 per dag overstappen. Alle onderzoeken zijn namelijk wel gedaan met een dosering van 1200 mg (2 per dag)
   Het kan anders zijn dat je net te kort binnenkrijgt en niet optimaal resultaat behaalt. Je zou dan kunnen denken dat DCI niet voor je werkt terwijl het er dan alleen door komt dat je te kort inneemt. Dit zou natuurlijk zonde zijn. Ik hoop dat je er snel verschil door gaat merken. Groetjes, Myriam

   Dus ik raad aan start met 2 – en bouw af na 1 bij positief resultaat.

 • Lisette schreef:

  Goeiemorgen
  Mijn dochter heeft geduren 2maand haar menstruatie dan 3maand niet nadien ieder 14dagen nu neem ze inofolic 1sac perdag nu haar menstruatie zijn redelijk veel en ze wil ermee stopen kom dat door unofolic of niet ze is ook diabete
  Groetjes lisette

  • Myriam schreef:

   Hi Lisette, inofolic is niet de reden dat ze ineens heel vaak gaat menstrueren. Inositol kan zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en hierdoor indirect voor een betere hormoonbalans.

   Wanneer je dochter PCOS heeft is het in de meeste gevallen effectiever om DCI te slikken in plaats van Myo inositol. Inofolic bevat myo inositol gecombineerd met foliumzuur. De foliumzuur is helaas de synthetische vorm. Ik raad aan om te kiezen voor de natuurlijke, actieve vorm van foliumzuur, folaat. Groetjes, Myriam

 • Céline schreef:

  Hoi Myriam,

  Ik ben 4 jaar geleden met de pil gestopt en kreeg toen enorme acne op mijn rug, vette huid en een onregelmatige ongesteldheid (1 maand lang bloedverlies en dan weer 2 maanden niets). Na een jaar is PCOS vastgesteld en ben ik op advies van mijn huisarts weer terug aan de pil gegaan. Naast een onregelmatige cyclus heb polycysteuse eierstokken en ik denk ook verhoogd testosteron vanwege de acne. Volgens mijn huisarts had PCOS verder niet met voeding en insulineresistentie te maken. Omdat ik wist dat mijn acne weer over zou gaan van de pil en ik toch een paar keer per jaar ongesteld moet worden, ben ik hier toen toch weer mee gestart. Ik voelde me echter totaal niet gehoord door mijn huisarts (symptoombestrijding ipv de oorzaak aan te pakken). Ik heb verder een normaal gewicht (68 kg, 1.75m).

  Zodra we willen gaan proberen een kindje te krijgen (rond mijn 30ste, ik ben nu 28) wil ik graag stoppen met de pil en eerst proberen op natuurlijke wijze zwanger te worden d.m.v. jouw tips (PCOS proof eten en supplementen). Ik probeer nu ook al op voeding te letten en heb jouw HPPEL lente/zomer menu, maar ik vind het heel lastig om suiker, pasta, brood en kaas te laten staan mede ook omdat mijn vriend niet PCOS proof hoeft te eten. Ik eet geen vlees en heel af en toe vis. Ik denk/hoop dat dit beter zal lukken zodra ik met de pil stop met het doel om zwanger te worden. Heeft het zin om nu ook al DCI (en eventueel andere supplementen) te gaan slikken of werkt DCI niet optimaal i.c.m. de anticonceptiepil? Indien het wel zin heeft en ik verschil merk, raad je dan aan om DCI (en andere supplementen) te blijven slikken of om het dan weer af te bouwen?

  Ik hoor het graag, dankjewel alvast!

  • Myriam schreef:

   Goed dat je nu ook al kijkt wat je kunt doen om de oorzaak aan te pakken. Want het is inderdaad precies wat je zegt. Met de anticonceptiepil maskeer je wel de klachten maar de oorzaak wordt er niet mee aangepakt.
   Maak aanpassingen stap voor stap. Je hoeft echt niet in 1 keer alles om te gooien. Elke aanpassing die je maakt is er al 1.
   Supplementen zijn een mooie aanvulling. En kunnen zeker ook verschil maken ook als je nog aan de pil bent. Pil maskeert dus wel symptomen waardoor je misschien niet merkt dat het daarmee beter gaat maar het heeft wel positief effect op je bloedsuikerspiegel en hierdoor indirect op je hormoonbalans. Door een stabielere bloedsuikerspiegel zul je ook minder behoefte aan zoet hebben. Waardoor het ook makkelijker wordt om aanpassingen te maken in je voeding.

   Je kunt DCI veilig langere periode (of altijd) blijven slikken. Maar je kunt ook wanneer je klachten zijn verdwenen de dosering verlagen en kijken of het effect hetzelfde blijft. Wanneer dit goed gaat kun je kijken wat er gebeurt als je stopt.

   Door middel van voeding en levensstijl aanpassingen houden vrouwen dan hun hormonen in balans. Er zijn ook vrouwen die bepaalde periodes merken dat hun hormonen weer wat meer uit balans raken (bijvoorbeeld door stress) en nemen dan de supplementen weer. Je kunt hier dus een beetje mee ‘spelen’ als het ware.

 • Lisanne schreef:

  Goedemiddag,

  Ik ben nu dik 2 maanden DCI aan het slikken en voel me inderdaad een heel stuk beter, huid is iets rustiger en heb meer energie. Nu merk ik alleen nog geen verschil met mijn cyclus, is het handig om 2 DCI tabletten te gaan slikken? Op het moment weeg ik 53kg.

 • Hi Mirjam!
  Ik ben zo blij dat ik je website ben tegen gekomen!
  Ik heb een paar maanden terug een test bij de gynaecoloog laten doen, en daar was op de echo niet te zien dat ik last had van blaasjes of iets dergelijks. Ze zij in eerste instantie ook dat ze daarom niet denkt dat het om Pcos gaat, ondanks dat ik verder wel vrijwel alle symptomen heb (acne, haaruitval, onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen etc.)
  Nou heb ik ook last van uitslag op mijn tong, en is er uit bloedtesten gekomen dat ik een bacteriële, virale en schimmel infectie heb; zou dci dan ook raadzaam zijn? En zou het daarbij ook kunnen helpen?
  Ik hoop je reactie tegemoet te komen!
  Liefs, Iris

 • Beste Myriam,

  Ik gebruik dci nu 2 weken (2x per dag). Ik ben in de 3e week van mijn cyclus hiermee begonnen. Kan het zijn dat je cyclus ook langer wordt? Ik ben nu 10 dagen overtijd (zwangerschapstest is negatief). Moet ik er mee stoppen en juist mee beginnen op de eerste dag van de menstruatie?
  Ik hoor graag van je
  Met vriendelijke groet Eline

 • Goedendag ,,

  Ik slikte 2 jaar de anticonceptiepil. Dit heeft de arts voorgeschreven omdat ik last van haaruitval had en mijn haar werd dunner.

  Ik ben inmiddels 1 jaar gestopt omdat ik een relatie heb en wil heel graag zwanger raken.

  Na de pil kwam mijn menstruatie onregelmatig . . Huisarts heeft me later naar gynaecoloog verwijzen .
  Arts heeft gezegd dat ik vermoedelijk pcos heb. Ze zei ook dat ik geen zorgen hoefde te maken omdat ik veel eitjes had. Mijn menstruatie komt na 38 dagen . Voor mijn menstruatie en na mijn menstruatie heb ik extreem haaruitval . Ik heb ook last van jeuk &schilders waardoor mijn haar ook uitvalt.

  Wat raar u mij aan?

 • Elissa Van de Weyer schreef:

  Ik neem reeds 2x 850 mg metformine per dag. Kan ik deze supplementen hiermee combineren?

  • Myriam schreef:

   Ja je kunt veilig combineren. Alleen beide hebben ze effect op je bloedsuikerspiegel. Dus blijf overleggen met je arts.
   Eventueel mogelijk om minder en te stoppen met metformine (op den duur).

   Groetjes, Myriam

   Disclaimer
   Dit bericht is alleen bestemd voor de geadresseerden. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De verstrekte informatie vervangt niet de informatie die door een (behandelend) arts wordt gegeven en kan niet worden gezien als medisch persoonlijk advies.

 • Bianca schreef:

  Hallo,
  Bij mij is er al 18 jaar geleden pcos vast gesteld.
  Na 10 jaar ivf trajecten eindelijk 2 kindjes mogen krijgen. Ik heb veel pcos klachten maar die neem ik op de koop toe.
  Helaas word mijn overmatige haargroei steeds extremer. Laser en elektrische ontharing helpen niet tot nauwelijks.
  Nu deed ik de test op de website en daar kwam een uitslag van 68% uit.
  Zou ik deze overbeharing echt onder controle kunnen krijgen met supplementen en merk je dan echt snel verschil?en wat adviseer je dan en hoeveel tabletten ik weeg 58 kilo.
  Groetjes Bianca

 • Hi Myriam,
  Ik slik sinds een paar dagen DCI in combinatie met Six Sense (ivm PCOS). En ik voel me echt vreselijk. Enorm harde, opgezette buik. Koorts. Kan dit komen door deze pillen? Ik heb flink overgewicht dus slik twee pillen per dag. Zou het een idee zijn om naar 1 pil per dag te gaan?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Hartelijke groet,
  Roos

  • Myriam schreef:

   Hi Roos, Wat naar dat je je zo voelt. Gelukkig kan dat niet door de voedingssupplementen komen.
   Vanaf 60 kilo adviseer ik wel echt 2 capsules per dag. 1 voor het ontbijt en 1 voor het diner. Ik hoop dat je je snel beter voelt. In ieder geval fijn om te weten dat het niet hier aan ligt kan ik me voorstellen. Beterschap.

 • Kathia schreef:

  Ik ben net 5 weken geleden mama geworden dankzij gebruik van dit voedingssuplement . Mijn vraag is mag ik dit nemen daar ik borstvoeding geef en zou graag zo snel mogelijk een terugplaatsing doen van mijn overige embryootjes.
  Dus kan dit kwaad voor de baby want ik neem momenteel ook omnibionta postnatal

  • Myriam schreef:

   Hi Kathia, Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Ja je kunt DCI gebruiken als je borstvoeding geeft. Ook tijdens de zwangerschap wordt het gebruikt om bloedsuikerspiegel stabiel te houden (kans op zwangerschapsdiabetes te verkleinen)
   Voor nu geniet lekker van je kleintje en het rustig aan 🙂 Liefs Myriam

 • Hallo Myriam,

  Ik heb een aantal vragen. Ik ben doha en ik heb pcos, ik ben 25 jaar en mijn man en ik hebben een kinderwens al 2 jaar nu, we hebben alles geprobeerd zelfs ben ik begonnen met het spuiten met ovameap maar zelfs dat helpt niet.
  Ik weet niet wat ik nu moet doen, ik heb dit doorgestuurd gekregen van een vriendin dat ik eens ga kijken of het slikken van dci helpt dat raad u mij aan?

  • Myriam schreef:

   Heb je de test gedaan om te kijken of je bloedsuikerspiegel schommelt? Wanneer dit zo is dan is de kans het grootst dat je er verschil door gaat merken. En dan raad ik aan om het te proberen.

 • Esther schreef:

  Hallo,

  Ik heb pcos en neem sinds vorige week DCI. Ik vergeet de tablet voor in de avond nog wel eens in te nemen voor het eten. Ik kom er dan vaak wel binnen een uurtje ofzo achter. Is dit ook erg? Vermindert het de werking als ik hem na het eten in neem?
  Ik ben heel benieuwd wat het voor mij gaat doen en of ik mijn cyclus terug krijg.

  Groetjes Esther

  • Myriam schreef:

   Hi Esther, Het beste is voor je gaat eten. Je kunt de tweede ook voor je lunch nemen. Vergeet je hem dan, dan heb je nog een kans voor het avondeten.
   Ik heb een potje in de keuken in het zicht staan waardoor ik er dan eerder aan denk. Of ik weet dat sommige vrouwen een alarm op hun telefoon zetten.
   Hoop dat je snel verschil merkt. Leuk als je het laat weten. Liefs, Myriam

 • Hallo,
  Ik had een vraag over het gebruik van DCI. Ik heb geen last van onregelmatige menstruatie (geen PCOS). 2 jaar geleden ben ik bevallen van een prachtige zoon. Maar heb gemerkt na de zwangerschap, bevalling ik meer last heb gekregen van gezichtsbeharing en dunner haar. Is het verstandig om wellicht het supplement te gebruiken. (Heb de test gedaan en hieruit zat ik op de 88punten).
  Mvg

  • Myriam schreef:

   Wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel kan het goed dat je profijt hebt van DCI (hiervoor hoef je geen pcos te hebben).
   Door de stabielere bloedsuikerspiegel kunnen je hormonen in balans komen wat ook effect heeft op huid en haar klachten.

 • Wensmam schreef:

  Na stop pil door dci ongesteld hes nu hopen op meer regelmatigheid en snel zwanger worden

  • Myriam schreef:

   Wat goed! Ja ik ga voor je duimen. Hou me op de hoogte. Liefs

 • Anoniem schreef:

  Hi! Ik ben 4 jaar geleden gediagnosticeerd met Pcos. Sindsdien eet en leef ik gezonder (weleens met uitzonderingen) Ik heb heel veel klachten van de Insuline resistentie- vorm. Waaronder overbeharing op mijn gezicht, dat is iets wat mij het meeste stoort. Ik epileer het met een pincet, maar ik wil het uiteindelijk gaan laseren. Ik vind het best lastig om die stap te nemen omdat het terug groeit en ik het dan niet kan plukken met de pincet. Zal de dci hier ook voor helpen of is het beter om dat te combineren met wat anders?

 • Breastfeeding mothers can take this medicine. I have pcos for a long time and my period is irregular and hair falls a lot, my skin condition going worse

 • Anoniem schreef:

  Hi Myriam,

  Ik ben 26 jr. en ik heb langere tijd last van heftige buikkrampen. Op advies van de huisarts slik ik bijna 2 jaar de pil. Aangezien ik mij nog steeds zorgen maakte over mijn buikkrampen, heb ik na veel pogingen een verwijzing kunnen krijgen voor een gynaecoloog voor verder onderzoek. Afgelopen februari is bij mij PCOS vastgesteld n.a.v. een MRI. Ik blijk meer dan 12 cystes te hebben. Ik schrok hier best wel van. Ik heb zelf wat research gedaan over PCOS. Ik kwam zo op jouw website terecht en ik heb capsules van DCI gekocht. Nu vraag ik mij echter af of DCI goed is om in te nemen in combinatie met de pil? Momenteel heb ik geen kinderwens. Ik ben bang om weer heftige buikkrampen te krijgen als ik stop met de pil. Zou je mij kunnen adviseren wat ik zou kunnen doen in mijn situatie?

  Ik hoor graag jouw advies.

  Groetjes

  • Myriam schreef:

   Ik kan me goed voorstellen dat het schrikken was om de diagnose te krijgen. Er is gelukkig ook echt veel zelf aan te doen. Je kunt DCI zeker ook in combinatie met de pil gebruiken. Het kan dat je sommige verschillen minder snel waarneemt omdat de pil dit al maskeert (zoals haaruitval, acne bijv). Vraagje over je buikkrampen. Had je hier last van voor je ongesteld werd / tijdens de menstruatie. Zo ja dan zou ik je ook DIM adviseren.

   Liefs,

   • Anoniem schreef:

    Beste Myriam, Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad last gehad van heftige buikkrampen met name tijdens de menstruatie. Ik zal DIM proberen, dankjewel!

 • Marlies schreef:

  Hoi, hoe weet ik of mijn lichaam Myo-inositol goed omzet naar DCI? Ik twijfel wat ik nu zou moeten aanschaffen om het beste resultaat te krijgen.

  • Myriam schreef:

   Dat is inderdaad lastig en eigenlijk alleen een kwestie van proberen. DCI is het superieure product en als een inositol voor je werkt is het sowieso DCI (ook als je omzetting niet goed werkt). Wanneer je Myo inositol probeert en je merkt na 8/12 weken geen verschil zou het wel zo kunnen zijn dat DCI verschil voor je maakt.
   Scoor je niet zo heel hoog op de test of je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt zou je ook goed Myo inositol kunnen proberen omdat je bloedsuikerspiegel dan hoogstwaarschijnlijk niet erg schommelt en van beperkte omzetting (van myo inositol naar DCI) dan geen spraken is.

 • Annette schreef:

  Maar wat als je inmiddels 52 bent en dus géén kinderwens meer hebt maar wél last van alle PCOS symptomen vooral overbeharing? Daar gaat het eigenlijk nooit over terwijl wij ook een PCOS groep zijn die heel veel klachten hebben

  • Myriam schreef:

   Klopt. Veelal gaat het over PCOS in combinatie met een kinderwens maar het is veel meer dan een vruchtbaarheidsprobleem. Dit is het moment dat vrouwen er vaak achterkomen. Maar ook zijn er heel veel andere klachten die ook tot na de overgang een rol blijven spelen. Ook dan is voeding de basis als het gaat om hormoonbalans te krijgen/houden en zijn supplementen een waardevolle aanvulling.

 • Beste,

  Heb een vraagje, inositol DChiro 40:1 kan je niet in België kopen.
  Enkel via Nederland en VS mogelijk, hoe kunnen we of dit betrouwbare website zijn? Kunnen jullie ons een betrouwbare website adviseren a.u.b. ?

  Alvast bedankt.
  Deniz

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >