fbpx

De gevolgen van PCOS op de lange termijn voorkomen!

Je hebt PCOS gerelateerde klachten. Een arts stelt dat vast en je wordt naar huis gestuurd met het advies om de pil weer te gaan slikken en terug te komen als je een kinderwens hebt. Want dan krijg je een behandeling met een middel om de cyclus en eisprong op te wekken (Clomifeen of Clomid). En als dat niet zou werken zijn hormooninjecties een optie. Niks om je nu zorgen over te maken, wordt er gezegd.

Niks aan de hand?

Herkenbaar? Mijn eerste reactie na het horen van de diagnose was ‘gelukkig, geen ernstige ziekte’. Maar het voelt toch niet goed. Je hebt dan wel geen levensbedreigende ziekte maar een medisch traject is fysiek en mentaal heel erg ingrijpend.

Ook wil je er wél iets aan doen omdat je je op dit moment beter wilt voelen, gezonder wilt zijn en er beter wilt uitzien (lees: van je overbeharing, haaruitval en of acné afkomen, gewicht wilt verliezen en weer ongesteld wilt worden).

Ook zonder klachten moet je PCOS aanpakken!

Maar ook zonder echte klachten is het zaak iets te doen aan PCOS. Want als je met PCOS rondloopt zonder iets aan te doen, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid in de toekomst.

Hieronder de aandoeningen die je op latere leeftijd kunt krijgen als gevolg van PCOS:

1. Ouderdomssuikerziekte (diabetes type 2)

Diabetes type 2 is eigenlijk een ver gevorderd stadium van insuline resistentie. De receptoren zijn ongevoelig geworden voor insuline en je lichaam krijgt het bloedsuikerniveau niet meer (genoeg) naar beneden. Bij diabetes verlaat de suiker het lichaam via de urine. Diabetes kan dus worden vastgesteld wanneer er suiker in je urine wordt gemeten.

Een arts zal in zo’n geval Metformine voorschrijven dat ervoor zorgt dat het bloedsuikerniveau daalt. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt. Deze medicijnen hebben alleen vaak bijwerkingen zoals bijvoorbeeld een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

2. Hart- en vaatziekten

Een verhoogde kans op hart- en vaatziekten gaat dus hand in hand met diabetes type 2 (door de medicatie en hun bijwerkingen).

Maar er zijn meer oorzaken. Een deel van de vrouwen met PCOS heeft te maken heeft overgewicht. Overgewicht zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Onafhankelijk van het gewicht wordt er ook vaak een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte gemeten wat ook bijdraagt aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

3. Te snelle groei van het baarmoederslijmvlies

Een te snelle groei van het baarmoederslijmvlies is een risico voor vrouwen met PCOS met op den duur zelfs een verhoogde kans op baarmoederkanker.

Van een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker is sprake op het moment dat je niet of nauwelijks menstrueert. Het slijmvlies wordt niet afgebroken en hierdoor is de kans dat er gezwellen worden gevormd in het weefsel groter. Een regelmatige menstruatiebloeding vermindert het risico.

Andere oorzaken van baarmoederkanker waar vrouwen met PCOS ook mee te maken kunnen hebben:

 • Vrouwen met diabetes type 2 (0uderdomssuikerziekte) hebben een grotere kans
 • Oestrogeendominatie is een andere aanleiding
 • Overgewicht speelt ook een rol. In het vetweefsel worden oestrogenen aangemaakt. Hoe meer vetweefsel, hoe meer oestrogenen er geproduceerd worden

Gelukkig kun je er nu wel iets aan doen om te voorkomen dat je op latere leeftijd te maken krijgt met de gevolgen van PCOS. Door je levensstijl te verbeteren kunnen de insulinereceptoren weer beter gaan functioneren. Zelfs wanneer er al sprake is van diabetes type 2 kun je door voeding en levensstijl aanpassingen ervoor zorgen dat medicijnen niet meer nodig zijn omdat de receptoren weer hun werk doen.
Wanneer je hormonen weer in balans komen kan je cyclus ook weer op gang komen waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en de verhoogde kans op baarmoederkanker afneemt.

Wat kun je er dan precies aan doen?

 • Rook je? Stop met roken!
 • Verlaag het stressniveau
 • Zorg voor voldoende beweging en doe aan krachttraining
 • Eet meer vezels  in de vorm van groente
 • Bij overgewicht, afvallen
 • Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten en vervang deze door koolhydraatbronnen die wel veel vezels bevatten
 • Eet niet te vaak op een dag

Naast de klachten die PCOS op dit moment bij je veroorzaken is het dus ook belangrijk om er iets aan te doen om de gevolgen voor de lange termijn te voorkomen. Een extra motivatie dus om wel nú actie te ondernemen en gemotiveerd te blijven!

Hierboven zijn enkele tips. Meer tips? Download dan mijn gratis ebook. Dan ontvang je meer informatie over PCOS en wat je er zelf aan kunt doen. 

Vorig bericht
Review: PCOS proof smoothie ebook
Volgend bericht
Een ovulatietest & PCOS: werkt dit?
 • Annette schreef:

  Hi Myriam,
  Bij mij is ook PCOS geconstateerd. Vorig jaar meerdere chlomid kuren gehad. Helaas wegens prive omstandigheden de kinderwens tijdelijk aan de kant gezet. Op aanraden van de arts destijds weer met de pil begonnen. Echter, wil ik zo min mogelijk hormonen in m’n lichaam. Ook na het veel meer verdiepen in de symptonen, kenmerken en de mogelijkheden dmv voeding. Ik heb vorige week de gynaecoloog weer gesproken en zij heeft als alternatief het spiraaltje voorgesteld. Maar niet het koper spiraaltje. Dit zou juist, volgens haar, niet goed zijn voor PCOS patienten. Heb jij nog tips, want alles spreekt elkaar zo enorm tegen. Voornamelijk is bij mij een beetje een angstig gevoel ontwikkeld, omdat ik destijds totaal geen reactie had op de Cholomid (50 en 100 gr).
  Liefs, Annette

  • Hi Annette,

   Bedankt voor bericht. Wat goed dat je je verder aan het verdiepen bent in het natuurlijk herstel van PCOS klachten.
   Heel vervelend dat je zulke tegenstrijdige adviezen krijgt wat betreft anticonceptie.

   Ik heb zelf het koperen spiraaltje gehad voor ik mijn zoontje kreeg. Ik heb hier destijds voor gekozen omdat deze geen hormonen bevat en daarnaast wilde ik graag weten wanneer mijn menstruatie op gang zou komen. De Mirena spiraal onderdruk ook vaak een menstruatie en zo weet je helemaal niet wat de status is van je PCOS en het verloop van je cyclus.

   Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben. Succes!

 • Dag, ik bekijk nu de website , ik heb al veel toegepast afgelopen jaar; weinig snelle koolhdyraten, weinig suiker, geen vlees, wel eieren, yoghurt, geen brood, geen pasta, geen rijst e.d. Wel havermout, boekweit e.d. goede koolhydraten en véél groente en fruit.
  Er zijn geen hormonale afwijkingen gevonden bij mij. Ik denk dat het iets te maken heeft met dat ik veel heb gesport afgelopen 1 en ook zo’n 9 kilo ben afgevallen in 6 maanden tijd. Dank je wel voor alle informatie op de website want met mijn gyneacoloog kom ik niet verder. Ik ben bang, verdrietig. Ik ben 30 en zou graag kinderen willen. Ik heb wel heel veel stress door verschillende omstandigheden en een slechte jeugd die me nog steeds achtervolgd.

  • Hi Irene, Super goed dat je zo bewust bezig bent met je voeding en veel hebt aangepast. De manier waarop je sport kan er mee te maken hebben maar ook stress speelt een heel erg grote rol.

   Ik begrijp heel goed dat je bang en verdrietig bent maar dat je er nu zelf opzoek bent naar oplossingen is alleen maar heel erg positief.
   Ik zou je graag willen helpen. Om je echt persoonlijk te kunnen begeleiden heb ik meer informatie nodig wat betreft je klachten, doelstelling, eventueel medicatie gebruik en voeding op dit moment. Aan de hand hiervan en ons gesprek kan ik een disbalans vaststellen en je gericht advies geven op het gebied van voeding, sport, stressbeperking en suppletie. Mocht je hier voor open staan kun je altijd contact met mij opnemen.
   Groetjes, Myriam

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >