PCOS is op zijn zachtst gezegd een uitdagende aandoening (en ja, ik spreek uit ervaring), met symptomen variërend van een onregelmatige cyclus, tot acne, haaruitval en moeilijkheden bij zwanger worden.
Maar er zijn natuurlijke, veilige en effectieve manieren om deze symptomen aan te pakken. En dit is ook waarom NAC in beeld komt. Deze stof, oorspronkelijk bekend om zijn krachtige antioxidant eigenschappen, heeft de aandacht getrokken van onderzoekers vanwege resultaten bij vrouwen met PCOS.
In deze blog duik ik wat dieper in op wat NAC precies is en de specifieke voordelen die eventueel kan bieden voor vrouwen met PCOS.
Wat is NAC?
N-Acetylcysteïne, afgekort als NAC, is afgeleid van L-cysteïne. L-cysteïne is een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en wordt gesynthetiseerd uit L-methionine. Onder bepaalde omstandigheden kan de synthese van L-cysteïne onvoldoende zijn om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in ons lichaam. N-acetylcysteine is o.a. belangrijk omdat de aanmaak van de sterke anti-oxidant glutathione vergroot. Glutathione speelt een grote rol in de detoxificatie van zware metalen, xeno-oestrogenen en pesticiden bijvoorbeeld.
Onder bepaalde omstandigheden kan de synthese van L-cysteïne onvoldoende zijn om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
NAC als supplement innemen heeft voordelen ten opzichte van L-cysteïne, omdat het beter wordt verdragen, een hogere biologische beschikbaarheid heeft en minder gevoelig is voor oxidatie.
Hieronder een opsomming van de 3 potentiële voordelen van NAC voor vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS):
- Verbetering van de vruchtbaarheid
- Herstel van hormonale balans
- Bestrijding van ontstekingen
Verbetering van de vruchtbaarheid
Een grondige review en meta-analyse uit 2015 (1) onderzocht de effecten van NAC in acht gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarbij 910 vrouwen met PCOS betrokken waren. Deze analyse wees uit dat NAC significante verbeteringen bracht in ovulatie, zwangerschapspercentages en geboortes in vergelijking met enkel een placebo.
NAC heeft vergelijkbare voordelen laten zien als metformine (medicatie dat in Amerika vaker wordt voorgeschreven bij PCOS) bij het bevorderen van zwangerschap, spontane ovulatie en het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen met PCOS.
Daarnaast kan het ook zinvol zijn voor mannen om NAC te suppleren ter bevordering van de vruchtbaarheid. Doordat het effect heeft op de vermindering van oxidatieve stress. Oxidatieve stress heeft een negatief effect op de zaadcellen. (3)
Herstel van hormoonbalans
Bij vrouwen met PCOS is er vaak sprake van een verhoogde bloedconcentratie van testosteron en een verminderde concentratie FSH, het hormoon dat de rijping van de follikels stimuleert. En daarnaast hebben veel vrouwen met PCOS last van insulineresistentie (in verschillende gradaties). Deze verstoringen leiden uiteindelijk tot een toename van oxidatieve stress. Diverse onderzoeken naar het gebruik van NAC bij PCOS hebben aangetoond dat de belasting door vrije radicalen afneemt. En dat NAC-suppletie leidde tot een afname van de concentratie testosteron en een toename van de FSH-concentratie. (4)
Bestrijding van ontstekingen
Vrouwen met PCOS hebben meer last van oxidatieve stress hebben dan vrouwen zonder PCOS. Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress. Hoge niveaus van oxidatieve stress kunnen cellen beschadigen en ontstekingen bevorderen, wat op zijn beurt de metabole aspecten van PCOS verergert.
Conclusie
NAC is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress bestrijdt en ontstekingen vermindert. Mijn conclusie is dat NAC een veilige antioxidant is die potentieel vrouwen met PCOS kan helpen. Doordat het ontstekingen in vetweefsel zou kunnen verminderen zou het ook de bloedsuikerregulering kunnen verbeteren, maar om dit ook met zekerheid te kunnen zeggen is nog meer onderzoek nodig.
Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een vraag dan kun je mij een bericht sturen en help ik je graag verder.
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Bronnen
(1) Thakker D, Raval A, Patel I, Walia R. N-acetylcysteine for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Obstet Gynecol Int. 2015;2015:817849. doi:10.1155/2015/817849
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17364286/}
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19091331/
(4) Asl, Z. S., Parastouei, K., & Eskandari, E. The effects of N-acetylcysteine on ovulation and sex hormones profile in women with polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 1-28.