fbpx

Diagnose PCOS stellen

Misschien denk je nu zelf wel dat je PCOS hebt aan de hand van verschillende symptomen die je bekend voorkomen.  Wil je er zeker van zijn dat je ook daadwerkelijk PCOS hebt? Dan kun je langsgaan bij je huisarts.

Wanneer je een afspraak maakt bij een arts zal hij of zij op de volgende manieren de diagnose PCOS kunnen vaststellen.

Symptomen

Een dokter zal kijken naar symptomen van PCOS zoals het uitblijven van menstruatie, haar en huidproblemen en overgewicht.
Echter is het zo dat je lang niet van alle symptomen verschijnselen hoeft te hebben.  Het is zo dat bij de meeste vrouwen met PCOS de menstruatie onregelmatig, uitblijft of langer dan 35 dagen is. Toch kun je nog steeds PCOS hebben wanneer je cyclus normaal is. En maar 40-60% van de vrouwen met PCOS hebben overgewicht. En zo zijn er ook weer vrouwen die helemaal geen last hebben van huid of haarproblemen.

Ik heb zelf gemerkt dat artsen hier niet altijd van op de hoogte zijn. Mijn gynaecoloog had na een echo PCOS bij mij geconstateerd maar mijn huisarts vond dit vreemd omdat ik geen overgewicht had en last heb van overbeharing. Het is te kort door de bocht om dus alleen hier naar te kijken.

Bloedtest

Er kan gekeken worden naar de levels van verschillende hormonen. Zoals o.a.  FSH, LH, testosteron, SHBG, schildklierhormoon en insuline.

Echo

Door middel van een echo kunnen je eierstokken worden bekeken en op deze manier  is te zien of je meerdere cyste in je eierstok hebt.

Door een arts te bezoeken kan dus met zekerheid de diagnose worden gesteld.  Aan de hand van een uitgebreide intake kan ik hormonale disbalansen vaststellen. Zonder echo is het niet te achterhalen of je last hebt van cyste op je eierstokken. Maar wel kan er na deze intake levensstijl en voedings advies gegeven worden dat er voor zorgt dat  klachten verminderen/ verdwijnen en je gezondheid verbetert.

Vorig bericht
De oorzaak van PCOS
Volgend bericht
Insulineresistentie: De oorzaak van PCOS
 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >