fbpx

PCOS symptomen – donkere verkleuring van de huid

Insuline resistentie en Acanthosis nigricans”>Insuline resistentie en Acanthosis nigricans

Als je zelf PCOS hebt, heb je waarschijnlijk wel al gehoord dat een onregelmatige cyclus, stemmingswisselingen, acne, overbeharing, haaruitval en cyste symptomen kunnen zijn. Deze klachten zijn het meest bekend, alleen er zijn nog meer klachten die in verband staan met PCOS.

Zo is ook donkere verkleuring van de huid een klacht die ik vaker tegenkom bij vrouwen in mijn praktijk. De medische term voor deze donkere vlekken op de huid is Acanthosis Nigricans. Het kan overal op je lichaam voorkomen maar het meest worden ze gezien in huidplooien. Dus in de oksels, lies, nek, bij de anus, ellebogen en knokkels.

De oorzaak van deze vlekken is te zoeken bij insuline resistentie. En laat 90% van de vrouwen met PCOS nou insuline resistent zijn…

Deze donkere gekleurde stukken huid komen ook vaker voor gecombineerd met skin tags. Dit zijn kleine flapjes huid die vaak onder de oksel of in de lies voorkomen.

Skin tag PCOS

Insuline resistentie en Acanthosis nigricans

Studies hebben aangetoond dat insuline resistentie gekoppeld kan worden aan acanthosis nigricans en dat er een verband is met hogere androgeengehaltes bij vrouwen met PCOS. De donkere vlekken worden ook vaker gezien bij vrouwen met overgewicht en PCOS.

Anders gezegd: een schommelende bloedsuikerspiegel kan de oorzaak zijn van de vlekken. En vrouwen met een hoger gewicht hebben weer een verhoogd risico op insuline resistenite.

In sommige gevallen kunnen de medicijnen die zijn voorgeschreven voor PCOS de oorzaak zijn zoals anticonceptie-pillen, schildkliermedicatie en groeihormonen. Dit omdat ze veranderingen in insulineniveaus veroorzaken.

Pak de oorzaak aan

Als je last hebt van dit soort donkere verkleuringen is dit een teken dat je de onderliggende oorzaak van je PCOS dient aan te pakken. Acanthosis Nigricans is geen ziekte maar meestal een symptoom van een verstoring van het suikermetabolisme.

Weg met de vlekken

De vlekken verdwijnen vaak wanneer de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Er worden laserbehandelingen voor aangeboden maar het is echt verstandiger om de oorzaak aan te pakken dan het symptoom te bestrijden.  Je kunt op een natuurlijke manier aan de hand van 3 pijlers je PCOS aanpakken. 

Meer over PCOS en hoe je het op een natuurlijke manier kunt aanpakken vind je in onderstaand ebook:

Herstel van buiten

Pak de oorzaak van PCOS aan en je herstelt je lichaam van binnenuit. Ook kun je dit proces verder ondersteunen door je huid ook van buiten goed te verzorgen.

Door je huid wekelijks te scrubben verwijder je dode huidcellen. Kies voor een natuurlijke, huidvriendelijke scrub zoals die van Lavera.

Het is belangrijk om na het scrubben je huid ook goed te hydrateren. Je hoeft niet te kiezen voor dure crèmes maar smeer je in met pure biologische kokosolie. Kokosolie bevat natuurlijke vetzuren waarmee je je huid voed en hydrateert. Daarnaast heeft het ook nog antischimmel en antibacteriële eigenschappen.

Heb je ook last van haaruitval of overbeharing? Doe zelf iets aan deze klachten en download het gratis document met 8 tips bij overbeharing!

Vorig bericht
D-Chiro-Inositol (DCI) en het effect bij PCOS
Volgend bericht
PCOS, wat kan ik er zelf aan doen?
 • Marina Bos schreef:

  Bekend voor mij, gelukkig niet heel erg. Inderdaad weinig over bekend, dat dit linkt aan PCOS, maar het is wel degelijk zo! Zo mooi dat HH denkt en ondersteunt in een pad buiten pillen om toe te werken naar een gezond lijf, ook in de toekomst, en wie weet een kindje voor wie dat wenst. Keep up the good work, Myriam! 🙂

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >