fbpx

Wat het effect van kaneel kan zijn bij PCOS

Kaneel, een bekende specerij. Een echte smaakmaker, maar dat kaneel ook gezondheidsvoordelen biedt is minder bekend.

Ik strooi kaneel over mijn havermout, meng het door mijn granola, gebruik het als zoetstof in bakrecepten en roer het door een smoothie.

Ik gebruik het omdat ik het heel erg lekker vind, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat het ook gezondheidsvoordelen heeft voor vrouwen met PCO. Mooi meegenomen dus!

Bloedsuikerspiegel

Kaneel speelt een rol bij het onder controle houden van je bloedsuiker- en insulineniveau. Dit is belangrijk om op een natuurlijke manier met PCOS om te gaan.

Kaneel is een stof die op een natuurlijke manier de insuline gevoeligheid van cellen zou ondersteunen. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat kaneel voor vermindering van insulineresistentie leidt. Vermindering van insulineresistentie heeft een positief effect op het reguleren van de menstruatiecyclus.

Er zijn supplementen met kruiden (waar je naar kunt googlen) die bijdragen aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en bevatten om deze reden dus ook kaneelextract (een geconcentreerde en gezuiverde vorm van kaneel die geen coumarine bevat, een stof waarvan wordt vermoed dat die in hoge dosering kankerverwekkend is).

Progesteron

Veel vrouwen met PCO hebben een lager progesteron. Dit komt doordat het lichaam meer oestrogeen, testosteron, en cortisol aanmaakt in de bijnieren ten koste van progesteron.

Vrouwen met een laag progesteronniveau kunnen onder andere last krijgen van onregelmatige menstruatie, tussentijdse bloedingen, menstruatiepijn, angst en depressies, acne, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en een trage stofwisseling.

Volgens een studie zou kaneel kunnen bijdragen aan een verhoogde productie van progesteron in de bijnieren. En daarnaast de productie van testosteron in de bijnieren temperen.

Het is gelukkig niet moeilijk om wat meer kaneel te eten. Meng het door je smoothie, strooi het in je koffie of trek zelf thee van kaneelstokjes en drink de Female balance thee (waar onder andere kaneel in zit). Strooi kaneel verder over je havermout of granola. En het is ook heel lekker door een curry of in een bananenbrood.

Benieuwd naar PCOS proof recepten? Download hieronder het proefmenu:

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen dan kun je mij  altijd een bericht sturen en help ik je graag verder. 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Category: Voeding
Tags: PCO, pcos, pcos proof, Six Sense
Vorig bericht
Hormoonyoga bij PCOS
Volgend bericht
Elke maand draait het om PCOS
 • Mischa schreef:

  Ik heb weleens gelezen dat Ceylon kaneel dan beter voor je is dan gewoon kaneel. Kan dat kloppen?

  • Myriam schreef:

   Hi Mischa, Je hebt Ceylon en Cassia kaneel en beide zijn goed voor je bloedsuikerspiegel. Cassia is de vorm die het meeste voorkomt en te koop is in de winkel. Ceylon vind je wel ook in natuurwinkels. Er zijn niet echt onderzoeken gedaan naar welke kaneelsoorten beter is. Cassia bevat wel coumarine wat in grotere hoeveelheden schadelijk kan zijn. Dus eet je echt veel kaneel is het misschien verstandig om te kiezen voor Ceylon. In het supplement Tri Sense zit daarom ook een kaneel extract en dit is zonder coumarine zodat het niet schadelijk is.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >