fbpx

Gewoon inositol versus D-Chiro-Inositol

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Myo inositol en D-chiro-inositol.
En welke vorm van inositol is juist voor mij?

De laatste tijd is er steeds meer te lezen over Myo-inositol (wat meestal gewoon Inositol genoemd wordt) en PCOS. Sommige artikelen lijken bijna meer op een advertentie dan op een onderbouwd artikel. Ik schrijf daarom deze blog om je hopelijk meer inzicht te geven over Myo-inositol, D-chiro-inositol, PCOS en insulineresistentie.

Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk een stuk wijzer en in staat om te bepalen welke vorm van inositol voor jou het meeste geschikt is.

Overeenkomsten MYO en DCI

Zowel Myo-Inositol (MYO) als D-Chiro-Inositol (DCI) zijn lid van de vitamine B familie. Voorheen werd inositol ook vitamine genoemd maar omdat het lichaam ook zelf inositol aan kan maken is het officieel geen vitamine.

De belangrijkste overeenkomst is dat Myo-inositol en D-Chiro-inositol gebruikt worden bij de insuline signaaltransductie. Signaaltransductie is het doorgeven van signalen binnen een cel.

Het zijn beide boodschappers met verschillende, maar even noodzakelijke en ook complementaire rollen. De aanwezigheid van MYO en DCI in je lichaam is dan ook dan ook allebei belangrijk voor een goede gezondheid.

D-Chiro-Inositol activeert een enzym dat pyruvate-dehydrogenase heet. Dit enzyme speelt een rol bij het de omzetting van glucose in je lichaam.

Ook Myo-Inositol speelt in dit process een belangrijke rol. Elk jaar worden onderzoeken gedaan naar insulinesignalering en er wordt dus elk jaar nog meer over dit proces bekend.

Insuline Resistentie

Myo-Inositol en DCI spelen ook in andere trajecten een rol maar omdat met PCOS juist het effect op de signalering van insuline zo belangrijk is, zal ik alleen hier op ingaan.

Insuline resistentie is een van de meest voorkomende symptomen van PCOS. Wanneer je op het moment van de diagnose PCOS niet insuline resistent bent dan is de kans om dit later in je leven te ontwikkelen groter dan bij een vrouw die geen PCOS heeft. Wanneer je insulineresistent bent heb je meer kans op het ontwikkelen van diabetes 2 en het metabool syndroom.

Metabool syndroom is als er ten minste drie van de vijf volgende risicofactoren zijn vastgesteld: obesitas, hoge bloeddruk, een laag HDL-cholesterolgehalte, een verhoogd glucose- of een verhoogd trigyceridengehalte in het bloed. Dit zijn tevens allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Omzettingsproblemen

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan om te kijken naar de genetische risicofactoren van PCOS door bestudering van genen en insuline metabolisme. Tot op heden zijn de resultaten nog niet eenduidig. Wel kwamen uit deze onderzoeken dat er dingen niet goed gaan in het inositol metabolisme (de omzetting van inositol) en dit een mogelijke oorzaak voor PCOS kan zijn.

Deze omzetting van Myo-inositol naar D-Chiro-Inositol is juist zo interessant omdat bij PCOS deze omzetting vaak niet goed werkt. Myo-inositol komt in heel veel verschillende voedingsmiddelen voor maar DCI bijna niet.

Er bleek dat DCI in grotere mate word uitgescheiden dan dat het in voedingsmiddelen zit. Dit toont aan dat het lichaam DCI zelf moet aanmaken. Verder toont ook ander bewijs aan dat het lichaam DCI zelf aanmaakt van Myo-inositol.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is Myo-Inositol de voorloper van DCI. Er zitten verschillende stappen in het omzettingsproces naar DCI.

Bij sommige mensen werkt deze omzetting minder goed. En vaker bij vrouwen die PCOS hebben. Wanneer deze omzetting niet goed werkt ontstaat er een ongelijke verhouding tussen DCI en Myo-inositol. Beide zijn nodig voor een optimale insuline signalering en er kan dus een disbalans ontstaan in beide richtingen wat een negatief effect heeft.

Minder DCI is hoger testosteron

Een model van de oorzakenleer van PCOS stelt dat veel vrouwen met PCOS last hebben van een verminderende omzetting van Myo-inositol  naar D-chiro-Inositol en dit leidt tot een verhoogde verhouding van van MYO/DCI.

Het resultaat is dat deze vrouwen niet genoeg DCI in hun lichaam hebben en dat de suikers in hun bloed niet snel genoeg worden gebruikt. Als je niet voldoende DCI in je lichaam hebt, dan blijven de eierstokken testosteron produceren. Deze te hoge testosteronspiegel is de oorzaak van veel klachten die bij PCOS kunnen voorkomen: geen ovulatie, een onregelmatige of helemaal geen menstruatie, cystes op de eierstokken, overbeharing, haaruitval, acne, onvruchtbaarheid etc.

Sommige mensen zien dit model als te zwart/wit waardoor er veel slechte hypotheses of onjuiste conclusies worden getrokken.

Ze gaan er vanuit dat de werking ofwel optimaal is of helemaal niet werkt. In werkelijkheid is het veel aannemelijker dat er van alles tussen in zit. Sommige vrouwen hebben een goede omzettingen en hierdoor geen typische PCOS klachten. Andere hebben een redelijke omzetting en hierdoor geen optimale verhouding waardoor ze lichte klachten hebben. En weer andere vrouwen zijn helemaal niet in staat om MYO naar DCI om te zetten en hebben hierdoor de meest ernstige klachten (en dan nog in heel veel gradaties).

Welke vorm is geschikt voor mij?

Onderzoeken tonen aan dat een hoge dosis Myo-inositol (4000 mg per dag) effect kan hebben bij vrouwen met PCOS en een lage dosis DCI (1200 mg per dag) ook effect heeft. Je zou denken dat een van de onderzoeken niet klopt maar hou hierbij dus in gedachte dat er vrouwen met PCOS over een breed spectrum zijn (zowel qua klachten en de mate waarin omzetting werkt). Sommige vrouwen kunnen dus goede resultaten zien bij Myo-inositol en andere zien goede resultaten bij D-Chiro-Inositol zoals hierboven beschreven.

Het uiteindelijke doel is om meer DCI in je lichaam te hebben. Dus als de omzetting bij jou werkt kan Myo-inositol het gewenste effect geven. Wanneer het probleem bij jou zit in de omzetting van inositol dan heeft alleen DCI slikken effect. Direct DCI slikken is in veel gevallen ook de meest efficiënte en trefzekere manier van het nemen van een supplement, zeker als je veel PCOS gerelateerde klachten hebt. Heb je lichte klachten dan kan het zijn dat Myo voor jou ook werkt.

Ik hoop dat ik je op deze manier meer duidelijk heb kunnen geven over Myo-inositol en D-Chiro-Inositol. Het verhaal over inositol omzetting is een onderdeel dat invloed heeft op herstel van PCOS klachten. Ook zijn er genetische factoren die een rol spelen bij de ernst en het soort symptomen dat elk individu heeft. Verder maken levensstijl en voedingskeuzes een groot en dagelijks verschil. Hierin positieve veranderingen aanbrengen heeft vaak op korte termijn effect op PCOS klachten.

Wil je meer weten over DCI en andere PCOS supplementen download dan de supplementengids

Let op de kwaliteit en dosering

Welke vorm van Inositol je ook kiest zorg dat je kiest voor een supplement van goede kwaliteit. Daarmee bedoel ik goed opneembare stoffen maar ook geen onnodige toevoegingen, hulp en of vulstoffen die je lichaam onnodig belasten.

Dit is de beste kwaliteit DCI. Het bevat de meest zuivere en pure vorm van DCI die er bestaat. Volledig vrij van hulp en vulstoffen. Hetzelfde geldt voor het Inositol 40:1 verhouding supplement mocht je toch daar voor kiezen. Met myo-inositol en het deel DCI dat erin zit is ook van de beste kwaliteit en ook deze is volledig vrij van hulp en of vulstoffen. Beide 100% vegan.

Bronvermelding

_R S Clements, Jr, and B Darnell. Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. Am J Clin Nutr 1980 33: 1954-67.
Bron

_ Sun TH, Heimark DB, Nguygen T, Nadler JL, Larner J (2002). Both myo-inositol to chiro-inositol epimerase activities and chiro-inositol to myo-inositol ratios are decreased in tissues of GK type 2 diabetic rats compared to Wistar controls. Biochem. Biophys. Res. Commun. 293 (3): 1092-8.
Bron

_ Nestler JE, Jakubowicz DJ, Iuorno MJ (2000). Role of inositolphosphoglycan mediators of insulin action in the polycystic ovary syndrome. J. Pediatr. Endocrinol. Metab. 13 Suppl 5: 1295-8.
Bron

_ Larner J (2002). D-chiro-inositol its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance. Int. J. Exp. Diabetes Res. 3 (1): 47-60.
Bron

_ Nestler JE, Jakubowicz DJ, Reamer P, Gunn RD, Allan G (1999). Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome. N. Engl. J. Med. 340 (17): 1314-20.
Bron

_ Luorno MJ, Jakubowicz DJ, Baillargeon JP, et al (2002). Effects of d-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome. Endocrine practice 8 (6): 417-23.
Bron

Chiral Balance

Kalra B, Kalra S, Sharma JB. The inositols and polycystic ovary syndrome. Indian J Endocrinol Metab . 2016 Sep 1 ;20(5):720–4.
Bron

 

Vorig bericht
5 redenen om een multivitamine te slikken als je zwanger wilt worden of zwanger bent
Volgend bericht
Ovasitol, gynositol, myo inositol – inositol en D-Chiro-Inositol in 40:1 verhouding, werkt het?
 • shirley schreef:

  Hoe kom je er achter welke supplementen het beste bij je passen? Is dat een kwestie van uitproberen?

  • Myriam schreef:

   D-chiro-inositol werkt dus eigenlijk sowieso wanneer het aan je inositolmetabolisme ligt. Omdat je lichaam niet inositol hoeft om te zetten naar D-Chiro-Inositol.
   Bij vrouwen met PCOS is juist de omzetting vaak een probleem.
   Of je ook voldoende hebt aan ‘gewoon’ inositol is niet te zeggen behalve dat het voor veel vrouwen minder goed werkt. Inositol krijg je namelijk wel ook gemakkelijk via je voeding binnen.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >