fbpx

Tips bij haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen komt geregeld voor. Gemiddeld verliest ieder mens tussen de 50 en 100 haren per dag. Dit is heel normaal. Maar wanneer dit echt toeneemt en meer is noem je het haaruitval. Heel erg vervelend, want haaruitval bij vrouwen zorgt vaak ook nog eens voor psychische stress. Kaalheid bij mannen wordt vaker als ‘normaal’ gezien, haarverlies bij vrouwen niet.
Wanneer je als vrouw last van haaruitval hebt wil je natuurlijk graag weten wat de oorzaak is. Wat je eraan kunt doen om er vanaf te komen of wat je kunt doen om verder haarverlies te voorkomen?! Lees snel verder!

Meer haren vallen uit dan voorheen

Als je als vrouw last hebt van haaruitval ben je zelf de eerste die dit doorheeft. Ineens veel meer haren in je borstel. Een doucheputje dat veel voller zit na een douchebeurt dan voorheen. In sommige gevallen voel je het wanneer je met je handen door je haar gaat of een staart wilt maken. Of het is (naar jouw idee) zelfs al te zien.

Wanneer is er sprake van haaruitval bij vrouwen?

Je hebt gemiddeld zo’n 100.000 haren op je hoofd en verliest er dus per dag gemiddeld 50 tot 100 (o.a afhankelijk van je leeftijd). Omdat dit verdeeld over je hoofd is, zie je dit haarverlies helemaal niet. Wanneer de haren uitvallen groeien er normaal gesproken ook al weer nieuwe haren onder.
Wanneer er meer haren per dag uitvallen of er minder nieuwe haren teruggroeien kun je dit gaan zien. Dan is er sprake van (extreme) haaruitval. Dit kun je herkennen aan:
  • Je haar is dun en wordt steeds dunner
  • Je haar laat gemakkelijk los
  • Haren vallen meer dan gemiddeld uit (overal vind je haren, op de grond en op je kleding)
  • Bij het borstelen blijven er veel haren achter (meer dan voorheen/normaal dus overmatige haaruitval)
Wil je direct aan de slag om wat aan je klachten te doen? Ik heb een overzicht gemaakt met tips dat je hieronder kunt downloaden:

Haargroeicyclus

Om meer te begrijpen van haaruitval, eerst wat meer over de groeifases van haar.

Haar kan zich in verschillende fases bevinden. De groeifase, overgangsfase en de rustfase.

Groeifase – anagene fase

Ongeveer 80 / 95 % van het haar bevindt zich gebruikelijk in deze fase. En deze fase duurt 2 tot 6 jaar. De duur van deze fase bepaalt de lengte van het haar. Sommige mensen hebben een korter groeifase dan andere. Dit is de reden dat deze personen minder lang haar kunnen krijgen dan andere personen.
Nieuwe haarcellen worden in deze fase het wortelkanaal ingeduwd waardoor het haar groeit.

Overgangsfase – katagenefase

In deze fase bereiden de haren zich voor om uit te vallen. De haar maakt zich los van de bloedtoevoer. Deze fase duurt een tot twee weken.

Rustfase – telogene fase

In deze fase vallen haren uit wanneer je je haar wast, borstelt of gewoon door het groeiproces (nieuwe haar die komt) 10 tot 15 % van alle haren zit gemiddeld in deze fase.

Wanneer haren korter in de groeifase zitten of een hoger percentage in de telogene fase verlies je meer haar dan gemiddeld. Je kunt dan last krijgen van kaalheid bij vrouwen

Typen Haarverlies

Alopecia androgenetica

In de geneeskunde wordt gewone kaalheid alopecia andragenetica genoemd. Dit is kaalheid die wordt beïnvloed door erfelijkheid maar ook door geslacht, ras, leeftijd en de hormoonhuishouding.

Telogeen Effluvium

Telogeen haarverlies is een tijdelijke overmatige uitval van haren door een verstoring van de haargroeicyclus.
Er komen teveel haren in de rustfase (= telogeene fase) terecht waardoor je als gevolg last kunt krijgen van plotselinge extreme haaruitval.

Dit komt voor in 2 vormen: acuut en chronisch
De acute vorm komt meestal voor na een een uitlokkende gebeurtenis. De haaruitval treedt dan op na 2 tot 5 maanden na deze gebeurtenis.

Chronisch telogeen haarverlies is het wanneer het het haarverlies langer dan 6 maanden aanhoudt.
Het enige symptoom van telogeen haarverlies is dat het haaruitval is zonder dat er echt kale gebieden ontstaan.  Haarvelies wordt vooral opgemerkt bij het kammen of wassen van het haar.

Alopecia Areata 

Haaruitval waarbij kale plekken ontstaan op het hoofd. Alopecia Areata is een type haarverlies dat hoogstwaarschijnlijk waarschijnlijk door een auto-immuunziekte wordt veroorzaakt. Het lichaam vormt dan stofjes  die het eigen lichaam aanvallen. Bij Alopecia Areata houdt dit in dat de haarwortelzakjes worden aangevallen en hierdoor haren uitvallen.

Soorten haaruitval bij vrouwen

Wanneer je merkt dat je ineens meer haren verliest of dat er een kale plek ontstaan kan dit verschillende oorzaken hebben. Je hebt last van erfelijke haaruitval of het komt door hormonale veranderingen welke blijvend of tijdelijk van aard kunnen zijn.

Er zijn verschillende vormen van haarverlies. Vrouwen hebben vaak een andere vorm van haaruitval dan mannen. Kaalheid bij vrouwen komt vooral tot uiting bij de middellijn van het hoofd. Het haar worden achter de haargrens dunner en de hoofdhuid schijnt door. Haaruitval bij mannen begint over het algemeen bij de voorste haargrens, bij de slapen en op de kruin.

Veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Trage schildklier

Door een trage schildklierwerking is er een minder goede doorbloeding. Hierdoor is er ook een slechtere aanvoer van voedingsstoffen naar het haar. Dit kan leiden tot haaruitval.

Haaruitval door stress

Stresshormonen hebben een negatief effect op haarzakjes waar haar uit groeit. Wanneer het haar van de groeifase overgaat naar de overgangsfase en er op dat moment sprake is van stress kan dit de zenuwen die de haarzakjes omringen beinvloeden. Dit kan leiden tot ontsteking van de haarzakjes met als gevolg haaruitval.

Wanneer jouw lichaam stress ervaart (geestelijk, lichamelijk, door slechte voeding, te fanatiek sporten of bij darmproblemen bijvoorbeeld) maakt het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon cortisol wordt ‘gemaakt’ van progesteron.
Maar progesteron is ook nodig bij het proces van omzetting van het schildklierhormoon T4 naar T3 (het actieve hormoon) en bij de menstruatie cyclus.

Zo wordt de werking van de schildklier negatief beïnvloed wanneer progesteron gebruikt wordt om cortisol van aan te maken. Er is minder progesteron beschikbaar voor de omzetting naar het actieve schildklier hormoon. En zoals hierboven genoemd is een traag werkende schildklier ook een oorzaak van haaruitval.

Crashdieten / ondergewicht de reden van haaruitval

Ook crashdieten of een ondergewicht zorgt ervoor dat de schildklier in de spaarstand gaat staan. En hierdoor ontstaat haaruitval. Een streng dieet dat haaruitval veroorzaakt is eigenlijk een vorm van kaalheid die ontstaat omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt (zie oorzaak schildklier)

PCOS de oorzaak van haaruitval

PCOS is een hormonale disbalans die bij ongeveer 10% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd voorkomt. Klachten die hiermee te maken hebben zijn; geen of een onregelmatige menstruatie (minder dan 8 keer per jaar), acne, stemmingswisselingen, eerder aankomen, overbeharing en haaruitval.

Ook kan er sprake er zijn van cystes (vochtblaasjes op de eierstokken die te zien zijn op een echo), verhoogt LH niveau en insulineresistentie bij PCOS. Dit alleen heeft invloed op het testosteronniveau (mannelijk hormoon) t.o.v. de vrouwelijke hormonen wat voor haaruitval kan zorgen.

Vrouwen met PCOS hebben vaker een verhoogd DHT (dihydrotestosteron). DHT is een sterkere variant mannelijk hormoon. Dit hormoon speelt een rol bij haaruitval en kaalheid omdat het ervoor zorgt dat een haarzakje eerder afsterft.

DHT wordt aangemaakt in het lichaam door omzetting van testosteron. Voor deze omzetting is het enzym 5-alfa-reductase nodig. Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen met PCOS ook meer 5-alfa-reductase aanmaken ten opzichte van vrouwen zonder dit syndroom. Hierdoor hebben deze vrouwen ook een hoger DHT niveau wat haaruitval en overbeharing verklaart.

PCOS komt in vele vormen voor en het is dan ook meestal niet zo dat er sprake is van alle symptomen. Het je het vermoeden dat je PCOS hebt? Lees hier meer over PCOS en wat je eraan kunt doen.

Wil je tips waarmee je direct aan de slag kunt om jouw klachten aan te pakken? Hieronder kun je het Eerste hulp document downloaden dat ik heb samengesteld met praktische tips waarmee je direct kunt starten. Download het nu:

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het percentage haren dat in de groeifase zit 95%. Daarom dat vrouwen tijdens hun zwangerschap vaak dikker haar hebben. Maar na de bevalling daalt het oestrogeengehalte en komen de haren in de afbraakfase. Waardoor een paar maanden na je bevalling deze haren gaan uitvallen. Weg dikke bos haar, en overal haren door het huis! Niet leuk maar meestal groeien de haren binnen een jaar weer vanzelf aan. Het haren verliezen is dus tijdelijk, binnen enkele maanden is dit over. Je kunt dit proces ondersteunen met de haargroei tips onderaan.

Menopauze

Ook tijdens de menopauze veranderen hormoonwaardes. De vrouwelijke hormoonspiegels nemen af en hierdoor kan het zijn dat het haar minder vol wordt. Ook hierbij kan gezond leven, voldoende vitaminen en mineralen innemen en stress beperken van invloed zijn.

Tijdens de menopauze nemen de vrouwelijke hormoonspiegels af, en zijn de androgene (= mannelijke) hormoonspiegels relatief hoger. Dit is de reden dat de haarbos bij vrouwen vanaf de menopauze minder vol worden.

Haaruitval na CORONA / ziekte

Haaruitval kan ontstaan na een heftige gebeurtenis.  Dit kan zijn na een bevalling, operatie of hoge koorts bijvoorbeeld. De laatste tijd hoor ik steeds vaker om mij heen dat er haaruitval optreed zo’n 2 a 3 maanden na het doormaken van COVID-19 Een aantal studies onderschrijven het haaruitval bij vrouwen die COVID-19 hebben doorgemaakt. De haaruitval trad op ongeveer tussen 2 tot 3 maanden na herstel van de infectie. Vooral volwassenen met ernstiger symptomen hadden meer kans op haaruitval. Hoe langer de ziekte aanhoudt, hoe groter de kans op haaruitval.

 

Tips bij haaruitval bij vrouwen

Gezond leven, ervoor zorgdragen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en stress beperken zijn keywords als je probeert haaruitval te voorkomen, haaruitval wilt verminderen en om ervoor te zorgen dat nieuwe haren kunnen groeien.

Hieronder meer tips waar je direct iets mee kunt doen

  • Ontstress. Neem de tijd voor ontspanning. Wat vind jij nou echt leuk om te doen? Op welk moment ben je even met niks anders bezig? Maak hier tijd voor vrij. Het helpt je hormonen in balans komen. Deze vorm van kaalheid of haaruitval is dus een goede waarschuwing.
  • Drink niet teveel koffie. Cafeïne verhoogt het stressniveau en dus de aanmaak van cortisol. Drink maximaal 1 of 2 kopjes per dag en start je dag er niet mee.
  • Zorg dat je gezonde voeding binnenkrijgt met voldoende eiwitten (zoals eieren, vis, vlees, noten, linzen) en omega-3 (vis of zeewieren) Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet moet je meer je best doen om er voldoende van binnen te krijgen en er dus extra op te letten.
  • Eet je elke week minimaal 1 keer vette vis? Nee? Dan is een omega 3 supplement een belangrijke toevoeging. Uit onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren mogelijk helpen bij het verlagen van hogere concentratie van mannelijke geslachtshormonen bij vrouwen met PCOS.
  • Voldoende inname van vitamine B is van belang omdat het een rol speelt bij gezonde haargroei.
  • Wanneer de oorzaak ligt aan de hormonale stoornis PCOS helpt het om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Naast haaruitval pak je hiermee ook andere PCOS gerelateerde klachten aan. Suikerrijke voeding zorgt voor insulinepieken en insuline werkt groeihormoon tegen. En het groeihormoon stimuleert juist haargroei. Een supplement dat een rol speelt bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is DCI. Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen met PCOS hier een tekort van hebben. In het artikel over D-Chiro-inositol lees je meer over de werking en het effect ervan.
  • Bij een verhoogd testosteronniveau (naast haaruitval vaak juist ook ongewenste haargroei in het gezicht en op het lichaam) is er de stof Saw Palmetto. Saw Palmetto is een kruid afkomstig van de kleine zaagpalm. Het Saw Palmetto extract wordt uit het fruit van de Zaagpalm gewonnen.

    Saw Palmetto verlaagt het DHT niveau door het remmende effect op het enzym 5-alfa- reductose. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van vrij testosteron naar DHT. En zoals je hierboven al kon lezen is hoog DHT een reden van meer haaruitval of lichaamsbeharing.

    • Gebruik liever geen haarkleuring of kies voor natuurlijke verf zoals deze.
      Deze formules bevatten geen schadelijke toevoegingen. Zijn vrij van ammoniak, parabenen, peroxide, zware metalen, minerale oliën en kunstmatige kleur en geurstoffen.
    • Vermijd schadelijke haarproducten. Veel shampoo’s bevatten SLS en parabenen. SLS ook wel Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat genoemd. Deze goedkope grondstof zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. SL(E)S reinigt zelfs zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Misschien iets te agressief voor je hoofdhuid 😉 ?! Dus wees lief voor je haar en kies voor verzorgingsproducten die geen stoffen bevatten die je hormonen verstoren.

Zelf was ik mijn haar met een natuurlijke shampoo zoals van african organics. 100% natuurlijk, biologisch, vegan, dierproefvrij, fairtrade en ook nog eens goed betaalbaar.Tip: Met de code healthyhormones10 krijg je 10% korting.

Andere natuurlijke merken zijn bijvoorbeeld Weleda of Dr Hauscka.

  • Stop met roken (omdat nicotine een negatief effect heeft op de bloedtoevoer. Naast een boel andere redenen:))
  • Gebruik je medicijnen? Check dan altijd bijsluiter. Van sommige medicijnen is haaruitval een bijwerking

 

Best veel om zo allemaal te onthouden toch? Wil je deze tips en meer informatie om jouw klachten te verhelpen later rustig teruglezen, download dan hieronder het handige document dat ik heb gemaakt.

Wanneer naar de huisarts met haaruitval?

Verlies jij plotseling verontrustend veel haren of krijg je echt kale plekken?  Neem dan altijd contact op met je huisarts voor verder onderzoek.
Raadpleeg ook altijd een arts wanneer je haaruitval niet verdwijnt nadat je zelf maatregelen hebt genomen.

Bronnen:

  • Moradi F, Enjezab B, Ghadiri-Anari A . The role of androgens in COVID-19. .Diabetes Metab Syndr. 2020 Nov-Dec;14(6):2003-2006
  • Wollina U, Karadağ AS, Rowland-Payne C, Chiriac A, Lotti T. Cutaneous signs in COVID-19 patients: A review.Dermatol Ther. 2020 Sep;33(5):e13549.
  • Goren A, Vaño-Galván S, Wambier CG et al.  A preliminary observation: Male pattern hair loss among hospitalized COVID-19 patients in Spain – A potential clue to the role of androgens in COVID-19 severity. Cosmet Dermatol. 2020 Jul;19(7):1545-1547

    Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je een bericht sturen en help ik je graag verder.

     

    Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
7 redenen waarom omega-3 van belang is bij PCOS
Volgend bericht
Stemmingswisselingen bij PCOS

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>