fbpx

Heb ik PCOS?

Je hebt een artikel gelezen over PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) of iemand heeft je erover verteld en je herkent je in de omschrijving. Of je hebt gegoogeld en kwam toen de term PCOS tegen. In ieder geval hebt je een vermoeden dat je het PCOS syndroom zou kunnen hebben? Stel je jezelf de vraag: “Heb ik PCOS?” Lees dan vooral verder.

PCOS symptomen

Wat zijn nou typische PCOS klachten? Vaak kom je achter dat je PCOS hebt op het moment dat je zwanger wiLt worden. Dit is het moment dat je stopt met de anticonceptiepil. Zodat je cyclus weer opgang komt, maar dan wordt je ineens niet ongesteld. In het begin kan het nog door het ontpillen komen, maar het blijft het nog steeds uit of je wordt heel onregelmatig ongesteld. Dit kan komen doordat je PCOS hebt.

Veel voorkomende PCOS symptomen / PCOS klachten zijn:

* Onregelmatige menstruatie (minder dan 9 maal per jaar) of uitblijvende menstruaties

* Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid

* Acne

* Vettere huid  & vette roos

* Meer haargroei bijvoorbeeld op de kin, bovenlip, rond de tepels, buik, onderrug, binnenkant bovenbenen

* Haaruitval

* Overgewicht

* Skin tags – huidflapjes vooral in de oksels, rond de hals en nek

* Hoog cholesterolgehalte

* Hoge bloeddruk

* Hyperpigmentatie van de huid

* Angsten of depressie

* Stemmingswisselingen

* Cyste eierstok (cyste op eierstok is alleen met een echo vast te stellen)

Niet van alle PCOS symptomen last

Een groot misverstand is dat de diagnose PCOS alleen vastgesteld kan worden wanneer je last hebt van alle klachten.

Wanneer je PCOS hebt, hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je van alle symptomen last hebt. Sterker nog het komt juist vaker voor dat je maar één of een paar klachten herkent. Daarom zijn er ook zoveel verschillende ‘vormen’ van PCOS.

Weet je trouwens al dat je PCOS hebt? Download dan deze handige gids waarmee je direct aan de slag kunt om van je PCOS klachten af te komen.

Diagnose PCOS vaststellen

Eerst even waar staat de afkorting PCOS eigenlijk voor.

PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom.

Poly
– Meerdere
Cysteus – Vochtblaasjes
Ovarium – Eierstokken
Syndroom – PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Dit geeft aan dat het een combinatie van verschillende verschijnselen is.

Eigenlijk betekent het  dat er meerdere vochtblaasjes op de eierstokken zitten. Het hoeft alleen niet zo te zijn dat je last hebt van deze vochtblaasjes. Kun je me nog volgen? 😉

Dit hangt samen met de vraag:  Hoe stelt een arts de diagnose PCOS?

Hoe wordt de diagnose PCOS gesteld?

Een arts stelt de diagnose PCOS wanneer je van twee van de drie onderstaande symptomen last hebt:

1. Oligo- of anovulatie: een verminderde of ontbrekende eisprong – of te wel je wordt niet ongesteld of onregelmatig ongesteld  

2. Klachten die horen bij een te hoog vrij-testosteron (mannelijk hormoon) in het bloed. Zoals haaruitval, overgewicht, overbeharing en acne.  

3. Cysten op de eierstokken. (vochtblaasjes)

Niet van alle drie de bovenstaande symptomen hoef je dus last te hebben.  Als twee symptomen worden vastgesteld is dit voldoende om de diagnose te stellen. Dit is dan dus ook reden dat er grote verschillen zijn qua klachten tussen vrouwen met PCOS.
Voorbeeld: Zo kan het dat de één last heeft van extra haargroei in het gezicht en maar 1 keer in het half jaar ongesteld wordt.  En een ander deel van de vrouwen met PCOS helemaal geen klachten heeft die horen bij een verhoogd testosteron niveau. Maar toch hebben ze meerdere eicellen, die  zich hebben ontwikkeld als cyste en worden ze niet elke maand ongesteld.

Maak een afspraak bij je huisarts

Uiteindelijk is de gynaecoloog de persoon die je echt uitsluitsel kan geven en de diagnose stelt. Heb je een vermoeden dat je PCOS hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts voor een doorverwijzing.

Uit eigen ervaring weet ik dat niet alle huisartsen ervan op de hoogte zijn dat je ook PCOS kunt hebben als je geen last hebt van de symptomen van verhoogd mannelijk hormoon bijvoorbeeld. Ik kreeg destijds te horen dat ik geen PCOS kon hebben omdat ik geen overgewicht had. Maar uit de echo kwam naar voren dat er wel degelijk sprake was van cyste in de eierstokken. Mijn advies is: vraag om een doorverwijzing naar de gynaecoloog.

Wanneer je bent doorverwezen naar een gynaecoloog zal er een bloedonderzoek worden gedaan om je FSH, LH, testosteron, oestrogeen en progesteron waardes na te gaan.

En door middel van een inwendige echo kunnen je eierstokken beoordeeld worden en kan er gekeken worden of er bij jou meerdere eiblaasjes voorkomen.

PCOS en zwanger worden

De kans op een zwangerschap is met PCOS kleiner. Wanneer je bij een arts bent geweest en de diagnose PCOS gekregen hebt en je wilt graag zwanger worden, zal de arts vaak iets voorschrijven om een menstruatie op te wekken. Daarna kun je een behandeling met hormonen krijgen om zwanger te raken.

Speelt de kinderwens nog niet dan word je meestal naar huis gestuurd met de mededeling ‘ga maar weer aan de pil’ en kom terug als je zwanger wilt worden. Of met de opdracht kom op gezond gewicht, ga afvallen, eet gezond en zorg voor voldoende beweging.

Maar juist met dit advies kun je zo weinig. Afvallen met PCOS kan juist heel lastig zijn. En wat is dan gezonde voeding wanneer je PCOS hebt? En ja beweging is goed voor je maar je moet wel op de juiste manier bewegen anders kan het zelfs averechts werken.

PCOS behandeling

Gelukkig is er dus ook wel heel veel zelf te doen aan je PCOS symptomen. En je kunt de kans dat je spontaan zwanger raakt vergroten. (ik en vele met mij zijn het bewijs :))

Ook zijn er lange termijn gevolgen zoals verhoogde kans op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht  die je dus kunt voorkomen.

Ga aan de slag met een gezonde leefstijl en pak je PCOS klachten zelf aan. Ook voordat de diagnose definitief is vastgesteld kun je  starten met het maken van aanpassingen om je klachten te verminderen. Leer hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en je klachten op een natuurlijke manier aanpakt.

Door het maken van soms maar kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat de cyclus weer op gang komt en er een normale menstruatiecyclus ontstaat. Hormonen kunnen hierdoor in blaas komen en zo vergroot je ook de kans op een zwangerschap!

Echt ook jij kunt dit! Heb vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam en zet de eerste stap.

 

Vorig bericht
PCOS, wat kan ik er zelf aan doen?
Volgend bericht
PCOS en depressie
  • Désirée schreef:

    Hai Myriam,

    Goede website met veel info!! Dank. De onderzoeken staan nog uit bij mij… stel ik heb geen PCOS, dan helpt de DCI ook niet, of werkt t zelfs averechts??
    Groetjes Désirée

    • Myriam schreef:

      Nee hoor je kunt ook veilig DCI slikken wanneer je geen PCOS hebt. Het is niet specifiek alleen voor vrouwen met pcos maar iedereen die last heeft van een schommelende bloedsuikerspiegel kan er positief verschil door merken. Wanneer je al voldoende DCI in je lichaam hebt, plas je het weer uit. Het is niet zo dat het dan averechts werkt.

  • Hoi myriam,
    Ik ben nog nooit aan de pil geweest maar heb wel het vermoeden dat ik misschien wel pcos heb (ik heb last van de meerderheid van de symptomen). Is dat mogelijk? Of is het alleen iets wat je krijgt nadat je van de pil afgaat?
    Mvg. Meike

    • Myriam schreef:

      Hi Meike, dat zou goed kunnen. Het hoeft niet zo dat zijn dat je eerste de pil hebt gebruikt. Wanneer je het vermoeden hebt, raad ik je aan om een afspraak te maken bij je huisarts en te vragen naar een doorverwijzing. Zet ‘m op! Je weet nu in ieder geval wel al dat er gelukkig ook zelf iets aan te doen is :). Liefs

  • Onderwerpen

    START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

    Leer wat je zelf direct kunt doen!

    1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

    • onregelmatig ongesteld
    • haaruitval
    • overbeharing
    • stemmingswisselingen
    • gewichtsproblemen
    • depressieve klachten
    • suikercravings
    • niet zwanger kunnen worden

    PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


    De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
    Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
    >