fbpx

Helpt lijnzaad bij PCOS?

Heb je last van acne of overbeharing? Deze klachten kunnen te maken hebben met een teveel aan het mannelijk hormoon testosteron. Lijnzaad toevoegen aan je dagelijkse voeding helpt hier tegen!

SHBG

Lijnzaad bevat lignanen. Lignanen stimuleren de lever om meer SHBG aan te maken. SHBG staat voor Sex Hormone Binding Globolin.

Het testosteron dat in je bloed aanwezig is, is voor het grootste gedeelte gebonden aan SHBG en ander eiwitten. Bij PCOS is de hoeveelheid SBHG in het bloed vaak te laag. Hierdoor kan het aangemaakte testosteron niet voldoende worden gebonden en gaat het ‘rondzwerven’.

Vrij testosteron

Bij een teveel mannelijk hormoon ontstaan bij vrouwen hormonale klachten. Bijvoorbeeld overbeharing op plekken waar mannen normaal meer haar hebben zoals in het gezicht, rond de navel en op de borst.

De stof in lijnzaad zorgt er dus voor dat er minder testosteron circuleert. Simpel dus: voeg 2 eetlepels gebroken lijnzaad per dag toe aan je voeding. Een gemakkelijke manier om dit te doen is ‘s ochtend door je smoothie.

Maal je lijnzaad zelf!

Het beste kun je ongebroken lijnzaad kopen en het zelf malen. De gemalen zaadjes oxideren namelijk erg snel en wanneer je ze heel zou eten dan kan je lichaam de goede stoffen niet opnemen.

Kleinere hoeveelheden kun je het best met een hakmolentje (van een keukenmachine) fijn malen. Een staafmixer kan ook werken maar is wel wat lastiger. Een koffiemolen is ook een goede manier. Als je deze apparaten niet in huis hebt of niet wilt kopen dan kun je ook een vijzel gebruiken.

Vorig bericht
Een ovulatietest & PCOS: werkt dit?
Volgend bericht
PCOS taboe doorbreken
 • Klazina schreef:

  Sinds een paar weken eet ik lijnzaad door de yoghurt! Ik had er speciaal een vijzel voor gekocht. Maar dat kost elke dag best even wat tijd. Ook krijg je het niet echt goed fijn. Er bleven nog veel hele zaadjes in zitten. Nu heb ik gisteren de F203 Grinder van Krups gekocht op bol.com. Dit is een koffiemollen maar je kunt er ook ‘spices’ mee malen. Net heb ik ‘m binnengekregen en meteen getest. 2 sec. malen en superfijn gemalen lijnzaad. Echt een aanrader! Ben helemaal blij!!!

  • Hoi, ik draai steeds 1 a 2 eetlepels lijnzaad door mijn smoothie, is dat ook een oplossing of beter niet?

 • Cherish van Amstel schreef:

  Hoi Myriam,
  Hoe snel oxideren de gemalen zaadjes? Kun je ze bijvoorbeeld ‘s avonds al klaar maken voor je ontbijt de volgende dag.
  Ik heb een koffiemolentje gekocht op jou advies, werkt echt heel goed!
  Liefs Cherish

  • Myriam schreef:

   Hi Cherish, Lijnzaad kun je ook al de avond van te voren malen als dit gemakkelijk voor je is. In de supermarkt liggen de zakken met gemalen lijnzaad er vaak al heel lang.

   Ja handig he zo’n koffiemolentje werkt echt heel goed.

 • Saskia schreef:

  Hoi Myriam,
  Is er ook enig inzicht hoe lang het duurt voor je het effect ziet van de lijnzaad? (Bijvoorbeeld minder overbeharing e.d) Is dit al merkbaar na een paar week, paar maand of past echt na een jaar o.i.d? Alvast bedankt.
  Groetjes Saskia

  • Myriam schreef:

   Hi Saskia, Het resultaat waarnemen na het maken van aanpassingen qua voeding moet de tijd geven. Gemiddeld zeg ik dat je minimaal 3 maanden een aanpassing moet doorvoeren om hier hormonaal verschil van te merken.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >