fbpx

Het PCOS dieet

Een van de belangrijkste manieren om op natuurlijke manier wat aan PCOS klachten te doen is voor veel vrouwen anders te gaan eten.

Als je zoekt naar een PCOS dieet of PCOS voeding dan kom je al snel dingen tegen over koolhydraten.
Je moet radicaal koolhydraten vermijden luidt het advies!

Maar klopt dit? Geen koolhydraten?

Als je graag snel wilt afvallen dan heeft het zoveel mogelijk vermijden van koolhydraten in het begin zeker zin. De weegschaal zal je positief resultaat laten zien. Maar wat is het effect op de lange termijn?

Wanneer je een te lange periode extreem koolhydraten vermijdt kun je op den duur last krijgen van klachten die te maken hebben met een trage schildklier.

Je lichaam gaat als het ware in de spaarstand staan.

Mijn advies is altijd gericht op de lange termijn en op het langdurig in balans brengen van hormonen. Hierdoor verminderen en verdwijnen PCOS klachten en indien nodig zul je ook afvallen door het eten van de juiste combinaties.

Dit betekent dan weer niet dat mijn advies is om koolhydraten onbeperkt te eten. PCOS Proof eten betekent dat je let op het soort koolhydraten en daarnaast ook kijkt naar je eiwitinname en welke vetten je binnenkrijgt. Eigenlijk de combinaties die je maakt!

En dan natuurlijk ook altijd veel groen op je bord. Dit is PCOS Proof eten even heel kort door de bocht.

Benieuwd wat voor soort maaltijden PCOS Proof zijn? Download het Probeermenu van PCOS Proof Eten

Een PCOS dieet?

Op anders eten wordt al snel het etiket ‘dieet’ geplakt. En het heeft natuurlijk ook wel met voeding te maken en anders eten dan je gewend bent. Toch is in mijn ogen de term dieet misplaatst.

Als je kijkt naar de oorsprong van het het woord dieet klopt het trouwens wel: het komt uit het Grieks en betekent ‘levenswijze’!

Alleen met de term dieet bedoelen we tegenwoordig meestal een bepaald soort voeding eten voor een kort periode om een bepaald doel te bereiken.

Met een dieet kun je ook best kilo’s kwijtraken maar om je hormonen in balans te krijgen en blijvend gewicht te verliezen heb ik het voor de duidelijkheid liever over een levensstijl!

Jo-Jo-Jo-Jo

Je kent de term jo-jo effect vast ook wel. Dit treedt op als het lichaam een periode minder voeding binnen krijgt en, zoals ik hierboven aangaf, het lichaam op een lager pitje gaat verbranden om energie te sparen. Ga je hierna weer ‘normaal’ eten dan kom je weer heel snel aan. En vaak juist nog sneller dan voorheen.

Een eenzijdig dieet kan er ook voor zorgen dat je lichaam een tekort aan vitamines en mineralen binnenkrijgt wat ook weer gevolgen heeft voor bijvoorbeeld je vruchtbaarheid.

Snel resultaat

Het probleem schuilt in de verwachtingen van het resultaat, hoe snel dit bereikt kan worden en wat dan de vervolgstappen zijn.

Bij PCOS gaat het er namelijk om dat je juist voor langere tijd aanpassingen doet in wat je eet en hoe je leeft. Niet alleen maar ‘snel resultaat’ dus, maar juist ook effect op de langere termijn.

Het verschilt per persoon verschilt hoe erg de PCOS klachten zijn en wat de onderliggende oorzaak is. Voor veel vrouwen geldt dat er direct veranderingen merkbaar zijn bij aanpassingen in voeding en levensstijl. Een betere huid dus minder last van acne en puistjes, afname van haaruitval, meer energie, minder stemmingswisselingen en een cyclus die weer terugkomt.

Maar voor iederéén geldt dat er nóg meer verbetering optreedt bij langdurig beter eten, beter bewegen en meer ontspannen.

Daarom is het zo belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben en met een kloppende instelling anders te gaan eten. Niet diëten dus, maar echte veranderingen doorvoeren die je voor (veel) langere tijd vol kunt houden.

Om je een idee te geven: ik ga ervan uit dat je drie maanden PCOS Proof moet eten om hormonaal vergaande veranderingen te merken. Alleen je voelt je wel al veel sneller fitter, je behoefte aan zoet neemt af (na zo’n 3 weken suikervrij eten) en ook je huid kan er al veel sneller beter uit gaan zien.

Volhouden

Dit is wat het anders maakt dan een dieet. Je zult het langer vol moeten houden. Een dieet duurt een paar weken en dan ga je weer eten zoals je ervoor deed. Je valt terug in je oude patroon. En dat is nou juist niet de bedoeling bij PCOS Proof eten.

Hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Voor de ene persoon betekent dit in één keer alle veranderingen doorvoeren en voor de ander is dit per keer in kleine stappen aanpassingen maken.

Stap voor stap

Je hoeft zeker niet alles ineens te veranderen, maar kunt ook gewoon rustig aan beginnen. Met een ding op een dag, zoals bijvoorbeeld de juiste groene smoothie gaan drinken. Of alleen een ander ontbijt nemen. De volgende stap is dan bijvoorbeeld om ook PCOS Proof te gaan lunchen of avondeten.

Wen aan je nieuwe levensstijl en geef jezelf de tijd om een verandering een plek te geven in je leven. En wees trots op jezelf. Besef hoeveel je al geleerd hebt en hoeveel betere keuzes je automatisch al maakt, zonder dat je er stil bij staat.

Of toch ‘all the way’

Voor sommige vrouwen is het wel haalbaar om direct alles om te gooien. Vaak met een heel duidelijk doel voor ogen lukt het ze om snel, veel aanpassingen door te voeren (dit zijn ook vaak al meer ‘ervaren’ dames die al eerder het een en ander hebben aangepast).

Behoor jij tot deze groep? Dan is deze tip voor jou! De eerste twee of drie weken gaan meestal prima, met misschien een moeilijk momentje hier en daar. De echte beproeving komt vaak na vijf of zes weken. Een terugval hoort erbij en is volkomen normaal, maar als je er niet op ingesteld bent, kan het heel lastig zijn om de draad vervolgens weer op te pakken. Hier lees je over 1 van mijn terugvallen en waarom het er ook gewoon bijhoort.

Het moment van de terugval is vaak een moment dat vrouwen afhaken omdat ze denken ‘dat het niet werkt’ of ‘dat ze het toch niet kunnen’. Of simpelweg omdat ze ‘het dieet’ al lang genoeg hebben gevolgd.

Zet nu door

Maar stoppen bij een terugval is een enorme gemiste kans! Juist omdat je al begonnen bent en dus op het goede spoor zit. De kracht zit hem dan echt in het weer oppakken en verder gaan.

Mijn advies: probeer niet perfect te zijn en zie de veranderingen die je doorvoert niet als een kortstondige ingreep. En denk vooral om jezelf, zorg ervoor dat het anders eten niet je leven gaat beheersen waardoor je er stress door ervaart. Want dan heeft het een averechts effect.

En onthoud: elke aanpassing is er één en juist op de lange termijn wachten de echte voordelen en resultaten.

Maak wel vandaag een begin. De eerste stap is het belangrijkst. En als je begint met aanpassingen in je levensstijl, en niet alleen een snel dieet, vergroot je jouw kansen op succes een stuk.

Goed nieuws op de valreep

Ik vergeet bijna het mooiste nog te vertellen.

Want mag je dan ook nooit meer iets lekkers dat niet PCOS Proof is?

Natuurlijk wel!! Hier is de 80/20 regel voor. Ken je deze al? Simpel gezegd houdt dit in dat je 80% van de tijd de juiste keuzes maakt (lees: PCOS Proof eet) en in 20% van de tijd ook best iets kunt eten wat hier misschien niet helemaal perfect binnen past.

Zo hou je het leuk, realistisch en weet je zeker dat je geen dieet volgt 🙂

Probeer vanavond al een PCOS proof recept. Download hieronder het probeermenu

Vorig bericht
Kaneel-, groene thee extract, waarom slik je dit soort kruiden bij PCOS?
Volgend bericht
Borstvoeding geven als je PCOS hebt
 • Nunziatella Balentina schreef:

  Help ik heb pcos en een groooooooote kinder wens. Ik weeg 118 en mijn lengte is 1.57 m
  Ik ben geen grote portie eter.maar lust wel wat tussendoortjes om de halve klap.

  Help help help

  Groetjes,
  Nunziatella

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >