fbpx

Het PCOS succesverhaal van… Femke

Verhalen van andere kunnen motiveren.. Vandaar dat ik het belangrijk vind om de ervaringen van andere vrouwen met PCOS te delen.

Vandaag het verhaal van Femke.. Een jonge vrouw die bij mij in de praktijk kwam en haar schouders eronder heeft gezet. Aanpassingen heeft gemaakt die best wel wat impact hadden op haar leven maar met het mooiste resultaat wat ze had kunnen wensen..

Geschreven door: Femke

Dagelijks bloedverlies

“Vier jaar terug begonnen bij mij de klachten. Ik menstrueerde zo’n half jaar bijna elke dag. Is dit normaal? Was dit nog wel een menstruatie? Ik zag geen lijn meer in mijn cyclus en ging hiermee naar de dokter. Niet wetende dat dit een lange zoektocht zou worden.

Hij verwees me door naar de gynaecoloog, die mij vertelde dat het heel goed zou kunnen dat mijn lichaam niet goed reageerde op de pil. Ik kreeg dan ook het advies om hiermee te stoppen voor een tijdje om te kijken wat voor effect het had.

Helaas werden mijn klachten toen alleen maar meer en duidelijker. Ik verloor elke dag kleine beetjes bloed, begon erg veel nachtelijk te zweten, kon slecht slapen, overdag had ik last van klamme handen en voeten en ik hield vet vast op mijn bovenbenen, heup, kont en onderbuik.

De diagnose

Stoppen met de pil, daar lag het dus niet aan. Wat het wel kon zijn, de artsen hadden geen idee. Veel verschillende artsen hebben gezocht naar wat het kon zijn. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Concluderend werd ik naar huis gestuurd met een gevoel alsof ik gek was en er maar mee moest zien te dealen. Maar het gevoel dat er iets niet klopte in mijn lichaam was zo sterk, dat ik weer een afspraak maakte bij de gynaecoloog.

Toen de gynaecoloog bij de vijfde echo vroeg of ik last had van ´mannelijke´ overbeharing en ik zei dat ik altijd al wel veel donker haar op mijn onderarmen had, gingen ze eindelijk gericht kijken. Op de echo zagen ze dat mijn beide eierstokken vol zitten met cystes.

Ik kreeg de diagnose PCOS.

Ze hadden hier eerder niet goed naar gekeken, omdat ik erg dun ben en dat past niet in het plaatje van PCOS waarbij de meesten vrouwen overgewicht hebben. Er werd mij toen vertelt dat als ik ooit een kinderwens heb, ik terug moest komen. Op een natuurlijke manier zwanger worden is bijna onmogelijk als PCOS de baas over je lichaam is.

Tot die tijd moet ik aan een zware pil of hormooninjecties.
Ergens verlieten mijn moeder en ik opgelucht het ziekenhuis, omdat ik eindelijk weet wat het is en ik niet gek ben, maar daarentegen ook zo angstig omdat mijn grootste droom om jong moeder te worden even in duigen viel.

De regie over mijn lichaam terug

Ik zei gelijk al dat ik niet aan een zwaardere pil of hormooninjecties wilde. Ik hoef die troep niet in mijn lichaam. Ik wilde die stomme PCOS de baas worden op een natuurlijke manier! Ik ging op zoek hoe ik dat voor elkaar kon krijgen.

Twee jaar verder koos ik als anticonceptie voor een koperspiraal, eentje zonder hormonen. Daarnaast kwam ik terecht bij Myriam Koning- PCOS expert van Healthy Hormones die mij overtuigde dat ik PCOS de baas kon zijn door aanpassingen in mijn voeding en leefstijl.

Zo ben ik gestopt met op topniveau handballen, gestopt met het eten en drinken van zuivel, geraffineerde suikers en varkensvlees en at ik alleen nog maar volkorenbrood als broodsoort. Ook ben ik gestopt met het drinken van alcohol en moest ik meer mijn rust momentjes pakken. Al met al, geen leuke keuzes die je op je 20e al moet maken.

Gelukkig had ik al vrij snel resultaat. Ik had weer een menstruatie na 2,5 jaar! Aan het begin nog niet regelmatig, na een paar maanden wel.

Waar de meesten ongesteldheid vreselijk vinden, deed ik elke keer dansjes van geluk.

Een menstruatie betekent een eisprong, en dus zwanger kunnen worden op een natuurlijke manier. Niet dat ik dat op dat moment wilde, maar het was zo fijn dat ik zelf de controle had over mijn eigen lichaam en dat al mijn klachten zo goed als verdwenen waren!

Natuurlijk ging deze periode ook niet vanzelfsprekend en was ik wel eens onzeker. Maar mijn grootste droom in mijn achterhoofd motiveerde mij om hier mee door te gaan.

Onze droom is uitgekomen

Het klinkt veel wat ik heb gedaan, maar het enige wat ik echt heb gedaan is gaan geloven in mezelf en lief zijn voor mijn lichaam! En kijk mij nu, vier jaar verder.

Mijn grootste droom is uitgekomen. Een klein gezond ventje op komst met de leukste vriend die je je kan bedenken. Geen ziekenhuis voor nodig. Ik ben onwijs blij en vooral dankbaar!”

Femke 27 weken zwanger!

Update:

Femke is inmiddels mama geworden van een gezonde zoon Tijn!

Vorig bericht
Vruchtbaarheid man verhogen – ook van belang bij PCOS
Volgend bericht
Zwanger met PCOS: de bevalling van onze derde zoon Lou
 • Shanne schreef:

  Hoi! Wat mooi om te lezen dat aanpassingen in je voeding en leefstijl je geholpen heeft. Ik ben wel benieuwd of je nog supplementen oid van ovabalance bent gaan innemen. Kun je mij dat laten weten?

 • Nelleke Vroegop van Dijk schreef:

  Super fijn om zulke verhalen te lezen. Ik ben benieuwd hoe je de discipline vond om het voortdurend de gezonde leefstijl vast te houden..

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >