fbpx

Het PCOS succesverhaal van… Yoni

Verhalen van andere kunnen motiveren.. Vandaar dat ik het belangrijk vind om de ervaringen van andere vrouwen met PCOS te delen.

Vandaag het verhaal van Yoni.. Een reislustige vrouw die na het horen van de diagnose PCOS bleef geloven dat natuurlijk herstel mogelijk was. Spoiler alert! Ze kon haar afspraak bij de fertiliteitskliniek afzeggen!

Geschreven door: Yoni

Een baby valt niet te plannen

In augustus 2019 besloten wij na één van onze vele reizen dat ik zou stoppen met de anticonceptiepil. Er stonden nog reizen naar Brazilië en Japan gepland, maar we hadden zoiets van: we zien het allemaal wel. De eerste keer dat ik weer menstrueerde liet even op zich wachten, maar hier was ik al eens op voorbereid door de huisarts. Dit wordt dan ontpillen genoemd en ik was al zolang aan de pil, dus dat kon het lange wachten verklaren.

Tussen de twee reizen door werd ik ongesteld, dacht ik. Het was een bloeding en daarna liet het weer wat maanden op zich wachten. Ik maakte mij nog geen zorgen. Ik was nog meer aan het plannen, want zo ben ik. Ik dacht bijvoorbeeld: nee deze maand is niet handig, want dan gaan we op reis of dan hebben we al zoveel verjaardagen als het kindje dan wordt geboren. Langzaamaan werd ik vaker ongesteld en had ik een cyclus van ongeveer 21 dagen. Steeds als ik ongesteld werd, merkte ik teleurstelling. Weer niet gelukt, dachten wij dan. Onbewust waren wij op het punt beland, van: wij willen het liever gister dan vandaag.

Van EEN korte naar EEN TE lange cyclus

De cyclus van 21 dagen was van korte duur, daarna varieerde het van 40-60 dagen. Na bijna negen maanden kreeg ik steeds meer het gevoel dat er iets niet klopte. Ik snapte dat 12 jaar anticonceptie gebruiken niet zomaar uit je lichaam is, maar het voelde niet goed. Ik heb mijn huisarts gebeld en de situatie uitgelegd. Ik was erop voorbereid dat zij zou zeggen dat ik pas na een jaar proberen terug moest komen. Gelukkig luisterde zij naar mijn zorgen en verwees mij door naar het ziekenhuis voor een gynaecologische echo. Hier waren direct al onwijs veel eicellen in diverse stadia van rijping te zien (cystes).

Binnen een paar dagen kon ik de huisarts bellen voor een afspraak om de uitslag te bespreken, maar de assistent liet al iets vallen van: “de gynaecoloog heeft iets genoteerd: PCOS, geen idee wat dat is, dus dat vertelt de huisarts je wel”. De grond zakte onder mij vandaan na deze woorden, want ondertussen wist ik dondersgoed wat PCOS inhield.

1+1=

Ook was het voor mij een optelsom: al heel lang onwijs veel uitvallende haren overal in huis, onregelmatige cyclus en acne. Dit werd bij de huisarts bevestigd: zwanger worden zal moeilijk worden en hulp van een fertiliteitskliniek werd ons aangeraden. Wij kwamen op een wachtlijst van twee maanden, dus het was wachten geblazen.

Niet bij de pakken neer zitten

Wachten? Nee hoor! Wie mij kent, weet dat ik in oplossingen denk en mij daar helemaal in vastbijt. Ik mocht van mijzelf even verdrietig zijn en dan weer verder. Zo kwam ik bij Myriam (Healthy Hormones) terecht en ik kocht direct het complete PCOS proof eten & leven pakket, het smoothieboek en de supplementen. Ook begon ik met acupunctuurbehandelingen.

Hier heb ik mijn schouders onder gezet met steun van mijn lieve man, die met het eten mee deed en mij motiveerde op dagen dat het allemaal even op mij af kwam. Het zijn veel aanpassingen in één keer, maar de boodschappenlijsten en prepdays zijn erg fijn! Ook dat producten hergebruikt worden en dat er alternatieven zijn. Af en toe heb ik de yoga oefeningen en ontspanningsoefeningen uit het plan gedaan. Ik ben mij heel bewust geworden van sport, rust en leefstijl. Ik hoefde totaal niet af te vallen, maar overal las ik dat wat kilo’s kwijtraken met PCOS geen kwaad kon. Door de bovenstaande veranderingen raakte ik 10(!) kilo kwijt, groeide mijn haar als kool en verdwenen mijn inhammen op mijn hoofd.

Ook mijn acne werd minder en ik voelde mij lichamelijk goed en energiek. Het afvallen kon ik mooi als excuus gebruiken als mensen vroegen wat ik nou weer aan het eten was, want steeds het PCOS verhaal vertellen, dat knaagde toch aan me en af en toe had ik ook echt wel een dip en het idee dat het bij ons niet zou gaan lukken.

In de put

Vanaf het begin (18 mei ‘20) van het nemen van de supplementen, acupunctuur en veranderingen in leefstijl tot ongeveer mijn 60e cyclusdag (16 juli ‘20) had er nog geen ongesteldheid plaatsgevonden. Ik was een beetje in de put beland, want wat als dit ook niet lukte na zoveel inzet? En ik liet zoveel leuke en lekkere dingen achterwege en ik dacht dat iedereen mij, maar saai vond, omdat ik altijd de nee zegger was voor mijn gevoel. Maar ik wist waar ik het voor deed en met steun ging ik gewoon weer door.

“AFSPRAAK IN HET ZIEKENHUIS ZEI IK AF”

Op die 61e cyclusdag grapte ik maar dat ik misschien toch gewoon een test moest gaan doen. Nietsvermoedend deed ik deze en ondertussen ging ik allerlei dingen in huis doen. De test was ik compleet vergeten en toen ik er langs liep en hem weer zag liggen… stond de wereld even stil. Zag ik dit nou goed? POSITIEF! Dit hadden wij nooit, maar dan ook nooit meer verwacht.

Een paar dagen later heb ik een clearblue test gedaan, deze gaf 3+ weken aan en dat was voor ons reden genoeg om de intake, twee dagen later, bij de fertiliteitskliniek (nog net op tijd) af te zeggen met natuurlijk de mooiste reden: het was ons gelukt op de natuurlijke manier!

Ondertussen zijn wij nu ruim 21 weken zwanger van een meisje en alles verloopt gelukkig goed. Tegen een ander met PCOS zou ik willen zeggen: geef niet op, doe wat aanpassingen in je leefstijl en vertrouw op je lichaam, want je kan het ♡!

Net als Yoni opzoek naar tips hoe je de kans op een (natuurlijke) zwangerschap met PCOS kunt vergroten. Ik heb tips en adviezen gebundeld in een ebook. Download deze hieronder.

Category: Succesverhalen
Vorig bericht
Zwanger met PCOS: de bevalling van onze derde zoon Lou
Volgend bericht
Een eigenwijze weg naar klachtenvrij met PCOS…

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>