fbpx

PCOS en de pil: Is het verstandig om de pil te slikken?

Een veel gegeven advies van artsen is: slik de anticonceptiepil wanneer je de diagnose PCOS gekregen hebt. Het zorgt ervoor dat je maandelijks een onttrekkingsbloeding krijgt en het verlaagt het testosteron niveau (mannelijk hormoon). Maar is dit de enige oplossing en zitten er nadelen en risico’s aan? In dit artikel neem ik PCOS en anticonceptie onder de loep.

Onregelmatig ongesteld

Je hebt een erg onregelmatig cyclus? Of bent op een wat latere leeftijd nog nooit ongesteld geworden? Of stopt met de pil en vanaf dat moment komt er geen cyclus meer opgang? Allemaal een reden om bij een arts aan te kloppen. Nadat er wat onderzoeken gedaan zijn komt de diagnose eruit: je hebt PCOS.

Zelf heb ik meer dan 10 jaar de pil geslikt. Toen ik startte met de pil leek het me vooral handig om zelf te kunnen bepalen wanneer ik ongesteld zou worden en het verhaal van minder puistjes klonk ook aantrekkelijk. Een afspraak bij de huisarts was zo gemaakt en ik kreeg direct de Diane 35 mee naar huis. Deze pil heb ik jaren geslikt, later ben ik overgestapt op de Yasmin en de Microgynon.

Toen ik stopte met de pil omdat ik erachter wilde komen of er een verband was tussen mijn hoofdpijn en anticonceptiepil werd ik niet meer uit mezelf ongesteld. Toen duidelijk werd dat PCOS hier de oorzaak van was, werd ook mij geadviseerd om weer met de pil te starten. Om zo een “menstruatie” op te wekken om ervoor te zorgen dat het slijmvlies van de baarmoeder wordt afgestoten. Alleen was ik net blij dat ik van de pil af was en ging dus opzoek naar alternatieven om van mijn PCOS klachten af te komen.

PCOS en anticonceptiepil

Wanneer de diagnose PCOS of Polycysteus ovarium Syndroom wordt gesteld, is de vervolg vraag: “heb je nu op dit moment een kinderwens?” Is het antwoord nee, dan volstaat het om in de tussentijd de pil te slikken en om die manier je klachten te maskeren.

De pil wordt voorgeschreven omdat wanneer je niet menstrueert er een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker is. Het slijmvlies wordt namelijk niet afgebroken als je niet menstrueert, waardoor de kans groter is dat er gezwellen vormen in dit weefsel. Daarom wordt de pil aangeraden zodat je hierdoor ontrekkingsbloedingen krijgt die lijken op ongesteldheid.

Een andere reden is dat bepaalde merken anticonceptiepillen de hoeveelheid testosteron verminderen of de werking ervan blokkeren. Een verhoogd testosteronniveau is de oorzaak van haarverlies op het hoofd, acné of overbeharing bij PCOS.

Risico’s: PCOS en de pil

Maar er zijn ook risico’s verbonden aan het slikken van de pil. Ik nam de keuze om te stoppen met de pil omdat het niet goed meer voelde en ik niet meer dagelijks deze hormonen wilde slikken. Ik had ook sterk het vermoeden dat bepaalde klachten veroorzaakt werden juist door die stoot hormonen.

Hieronder lees je wat de risico’s van het slikken van de pil zijn:

 • Toename van risico op een hartaanval of beroerte
  Uit een Amerikaans-Canadees onderzoek is gebleken dat de anticonceptiepil het risico op een hartaanval en beroerte vergroot. Vrouwen met PCOS hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.
 • Verhoogde kans op insuline resistentie
  Een studie laat zien dat de anticonceptiepil de insulinegevoeligheid beïnvloed.
  De pil pakt dus wel bepaalde symptomen aan, maar verergert eigenlijk de mogelijke oorzaak.
 • Lager libido / minder zin in seks
  De pil verhoogt de productie van SHBG (Sex Hormone Binding Globulin). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je de pil gebruikt je een 4 maal zo hoog gehalte SHBG hebt dan wanneer je deze nooit geslikt hebt. Een verhoogd niveau van dit hormoon zorgt vaak voor vermindering van de zin in seks.
 • Dood goede bacteriën in je darmen
  De pil heeft een negatief effect op je darmflora waardoor je last kunt krijgen van verschillende darmproblemen. De anticonceptiepil speelt ook een rol bij het ontstaan van Candida.

Oorzaak PCOS aanpakken

Realiseer je dat door het slikken van de pil je niet de oorzaak van PCOS aanpakt maar enkel symptomen (tijdelijk) maskeert. Stop je met de pil dan kunnen klachten weer terugkomen. Ook doe je zo niks aan de lange termijn risico’s. Een deel van de vrouwen met PCOS heeft ook overgewicht. Hierdoor heb je ook nog eens een verhoogde kans op hart en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Dat er ontzettend veel zelf aan te doen is, is helaas nog niet zo bekend. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl kunnen bijdragen aan je herstel. Je hormonen kunnen in balans komen waardoor je klachten verdwijnen en je cyclus reguleert.

Ik werd een jaar lang niet meer ongesteld, maar heb zelf mijn cyclus weer opgang en regelmatig gekregen. En toen we graag een kindje wilde raakte ik twee keer ontzettend snel natuurlijk zwanger. Hoe ik dit gedaan heb? Door gezonde PCOS Proof voeding (PCOS dieet menu) te eten, de juiste manier van sporten die bij mijn lichaam en hormonale disbalans past te vinden en te kiezen voor het slikken van voedingssupplementen die mijn lichaam ondersteunen.

Het is een misvatting dat je niet spontaan zwanger kunt raken met PCOS en van je klachten af kunt komen. Dit wil ik de wereld uit helpen en vrouwen laten zien wat gezonde voeding en een gezonde leefstijl met je en je PCOS-klachten kan doen! Ook jij kunt het!

Hieronder kun je mijn tips en adviezen downloaden

PCOS: welke anticonceptie

Wanneer je nu nog niet zwanger wilt raken moet je wel voor een vorm van anticonceptie kiezen. Je kunt namelijk wel ineens een eisprong hebben en op dat moment ben je vruchtbaar. Helemaal als je aanpassingen gaat maken, is het bedoeling dat je cyclus weer opgang gaat komen. Dan heb je twee weken voor je ongesteld wordt een eisprong gehad en ben je vruchtbaar!

Mijn voorkeur gaat uit naar een vorm van anticonceptie zonder hormonen. Ik heb het koperen spiraaltje gehad en momenteel na mijn zwangerschappen gebruiken wij condooms. Niet perse fan van condooms (toch altijd zo’n onderbreking) maar wel vrij van hormonen en dat vind ik nu het belangrijkste.

P.S.: Ik ben geen arts dus wanneer je om medische redenen de anticonceptiepil slikt overleg dan altijd met je behandelend arts wat het beste voor jou is.

Vorig bericht
Waarom overgewicht bij PCOS?
Volgend bericht
Welke supplementen zijn voor mij geschikt?
 • Roekiye schreef:

  ” Ik heb ervoor gekozen mijn cyclus weer opgang te krijgen door voedingsaanpassingen, juiste manier van sporten dat bij mijn lichaam en hormonale disbalans past en slik voedingssupplementen die dit ondersteunen.”
  Zou je dit verder willen toelichten ajb?

  • Myriam Koning schreef:

   Hi Roekiye,

   Natuurlijk wil ik dit verder toelichten. PCOS heeft meerdere oorzaken. Het is daarom belangrijk om exact te weten waar de disbalans qua hormonen zit. Dit bepaald namelijk ook welke voedingsstoffen je beter volledig kunt vermijden en welke juist belangrijk voor je kunnen zijn.

   Bij mij was er sprake van insuline resistentie in combinatie met een te hoog oestrogeen ten opzichte progesteron. Mijn voeding is er op gericht om deze hormonen weer in balans te houden (destijds krijgen). Qua sport bleek het voor mij niet verstandig te zijn om hele lange afstanden te hardlopen terwijl ik destijds meedeed aan verschillende halve marathons. Nu loop ik kortere afstanden en combineer ik het met krachttraining. (voor mijn zwangerschap dan) Nu blijf ik wel sporten en doe ik Mom in Balance in het park en zit op yoga.

   De 10 tips die je kunt downloaden zijn algemene tips die voor iedereen van toepassing zijn. Het is een erg gezonde manier van leven en heeft een positief effect op PCOS.. Maar niet iedereen reageert bijvoorbeeld hetzelfde op zuivel of gluten. Dus je lichaam en hormonale disbalans bepaald uiteindelijk welke voeding gezond voor je is.

   Groetjes, Myriam

 • Melissa schreef:

  Maar hoe doe je dat dan als je zeker niet zwanger wilt raken?
  Er zit toch altijd een kleine kans in dat je wel zwanger kunt raken met PCOS.
  Gr Melissa

  • Myriam Koning schreef:

   Hi Melissa,
   Ja dat is zeker waar. Het is dus niet verstandig wanneer je niet zwanger wilt worden om helemaal geen anticonceptie te gebruiken.

   Ik heb destijds gekozen voor het koperen spiraaltje. Omdat deze vrij is van hormonen en je wel merkt wanneer je weer ongesteld wordt. Ook om die reden vind ik het erg prettig omdat je doorhebt wanneer je cyclus weer opgang komt. Of het condoom is natuurlijk ook een alternatief maar dat ligt er net aan waar je voorkeur naar uitgaat.

   Groetjes, Myriam

 • Marina schreef:

  Hoi Myriam,

  Mijn gynaecoloog raadt aan om eens per drie of vier maanden een onttrekkingsbloeding op te wekken middels het middel provera. Dit, omdat ik anders een periode van een jaar niet menstrueer. Wat zal ik doen?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Hi Marina, Het is inderdaad niet onverstandig om eens per 6 maanden een menstruatiebloeding na te bootsen. In plaats van synthetische hormonen zoals Provera zijn er ook bio-identieke hormonen. Deze zijn gemaakt van plantaardig materiaal en helemaal gelijk aan de hormonen die het vrouwelijk lichaam zelf produceert. Je zou aan je arts kunnen vragen of hij of zij een bio-indentiek progesteron kan voorschrijven.
   Groetjes, Myriam

 • Nina Nooteboom schreef:

  Hoi! Kan het kwaad om de pil door te slikken (dus geen stopweek) als je PCOS hebt? En kan het wel kwaad als je dit 2 keer achter elkaar doet? Groetjes Nina!

  • Hi Nina, Dit kan in principe geen kwaad. Artsen raden vaak aan om eens in de zoveel tijd een stopweek in te lassen zodat er een ontrekkingsbloeding ontstaat en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.

   Verder vind ik persoonlijk dat er ook veel nadelen zitten aan het slikken van de pil. Dit was wat voor mij een reden om ermee te stoppen.

 • Dag, toen by mij voor het eerst PCOS werd gediagnostiseerd wilde ik nog niet zwanger worden, maar ik was niet aan de pil want ik had geen vaste vriend. De gynaecoloog zei dat ik direct aan de anticonceptiepil moest beginnen (zij het in een vrij lage dosis) omdat bij mij de oestrogeenspiegel van mijn bloed juist heel erg laag was. (Dat hangt dus samen met het niet rijpen van de eicellen.) Door dat lage oestrogeengehalte zou ik last van botontkalking (broze botten) kunnen krijgen, al ver voor de overgang. Toen ik later vanwege zwangerschapswens stopte met de pil, brak ik al een paar maanden later drie ribben door een simpele val. Na controle bleek ik osteopenie te hebben, dat is een voorstadium van botontkalking. Ook niet fijn dus, je kan krimpen, en ik ben al bepaald niet lang. Of het een wijs advies was van de arts, om anticonceptiepillen te slikken, weet ik niet… Nu ben ik nog steeds niet aan de pil, maar wel aan de hormonen – ivf traject. Ook slik ik nu calcium en vitamine D om verdere botontkalking in toom te houden. Dit bericht is om jullie te laten weten dat er behalve opwekken van ontrekkingsbloedingen nog andere redenen zijn die een arts heeft om de anticonceptiepil voor te schrijven.

  • Hi Anne, Bedankt voor je bericht. Ontzettend vervelend dat je last hebt van osteopenie.
   Het is inderdaad belangrijk om altijd eerste te overleggen met een arts voor je stopt met de pil en na te gaan wat de reden is dat ze de pil hebben voorgeschreven.
   Osteoporose of osteopenie (inderdaad een voorstadium van osteoporose) kan verschillende oorzaken hebben. Laag oestrogeen en het hierdoor uitblijven van een menstruatie is een van de oorzaken. Maar dit hoeft niet met PCOS te maken te hebben. Bij vrouwen met PCOS is juist vaak ook sprake van een hoog oestrogeengehalte.
   Groetjes, Myriam

 • claudiatotindepuntjes@gmail.com schreef:

  Hoe ging het met de symptomen van pco na het stoppen van de pil .ik bedoel de overbeharing ,acne en haaruitval en vooral juist je gewicht . ?werd dit erger of juist beter ?
  En is het boek ook in een papieren versie te krijgen dat zou ik namelijk fijner vinden .

  • Hi Claudia, Deze klachten kunnen verergeren wanneer je stopt en er niet op een andere manier iets aan doet. De pil onderdrukt namelijk deze symptomen en dit is de reden dat een arts de anticonceptie pil voorschrijft. Je pakt alleen niet de oorzaak aan. Door je voeding en levensstijl aan te pakken werk je aan de oorzaak en wanneer je hormonen in balans komen/zijn kun je dan ook stoppen met de pil zonder dat de klachten erger hoeven te worden.

   Er zijn nu nog geen plannen voor een papieren versie voor Heerlijk PCOS Proof Eten.
   Groetjes, Myriam

 • steffi schreef:

  beste,
  een jaar geleden hebben ze mij verteld dat ik pco had. zwanger worden lukte maar niet. Ik ben dan in behandeling geweest in het Uz te jette. Heb in totaal voor ik zwanger 5 kuren met clomid gehad, waardoor ik 15 kilo bijgekomen ben. nu ben ik reeds 7.5 maand zwanger en ben ik door zwangerschap nog eens 15 kilo aangekomen. ik zou hierna terug al deze kilo’s verliezen en had gelezen dat dit kan door terug te starten met de pil. mijn vraag is nu of dit ook lukt met koper spiraal?

  groetjes steffi

 • claudia schreef:

  Beste Myriam,

  ook ik heb pcos
  Geen gram overgewicht. Gestopt met de pil
  Onwijze acne , 1x p jaar maar ongesteld dus te weinig om risico op baarmoederslijmvlieskanker te verkleinen. Wat kan ik doen tegen die acne? Wat om bloedinf op te wekken?
  en nog een vraag ik heb hele kleine borsten. Wat is baker lees bij pcos. Is daar niks aan te doen? Andere hormonen slikken?

  Groetjes Claudia

  • myriam schreef:

   Hi Claudia, Goed dat je bent gaan kijken op internet wat je ook kunt doen om van je klachten af te komen.
   Je kunt door middel van voeding, levensstijl en ondersteunende supplementen zelf invloed uitoefenen op je hormoonbalans en ervoor zorgen dat je klachten verminderen / verdwijnen. En wanneer je hormonen in balans komen kan ook je cyclus weer op gang komen. Heb je al gekeken naar Heerlijk PCOS Proof Eten?

   Weet je of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Wanneer dit het geval is kun je profijt hebben van DCI. Je kunt via dit artikel zelf nagaan of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel en als dit zo is dan is het de moeite waard om het te proberen. Mijn advies is om het 8 weken te slikken. Je moet dan verschil merken. Start vaak met meer energie, minder behoefte aan zoet, minder stemmingswisselingen en na 8 weken moet je ook verschil met je huid merken. Merk je geen enkel verschil dan ligt de oorzaak niet aan je inositol metabolisme.

   En dan je laatste vraag. Ik zie vrouwen met PCOS in alle soorten en maten, met overgewicht, zonder overgewicht en ook met ondergewicht. En dus ook met ook verschillende maten borsten. Uiteraard hebben hormonen ook invloed op de ontwikkeling en groei van je borsten en ook erfelijkheid speelt een rol. Mijn advies zou niet zijn om hormonen te gaan slikken.

   Als je meer vragen hebt kun je natuurlijk ook altijd mailen. Groetjes, Myriam

 • Martine schreef:

  Beste Myriam,

  Ik heb een paar vraagjes; Ik weet sinds kort dat ik pcos heb en ben 19, nog nooit anticonceptie gebruikt (en nóg geen kinderwens). Laatste tijd heb ik last van acne en haartuitval. Ik wil graag toch de pil gaan gebruiken nu om snel van deze klachten af te komen (stoor me erg aan dus wil er zsm van af) en ook zodat ik vaker mijn baarmoederslijmvlies af kan stoten. Ik wil tegelijkertijd ook gezonder eten en bewegen om mijn natuurlijke cyclus terug te krijgen, maar afvallen wil ik echt niet.. ik heb namelijk wat ondergewicht en zou meer willen aankomen. Kan ik dan pil gebruiken en tegelijk mijn levensstijl te veranderen? Zodat als ik zou stoppen met de pil ik vanzelf weer menstrueer doordat ik op mijn voeding/beweging etc let?. En hoe zorg ik er dan voor dat ik niet afval en liefst wat aankom? Alvast bedankt!!

  Groetjes

  • Myriam schreef:

   Hi Martine, Super goed dat je ook kijkt wat je zelf kunt doen. Want ja het is verstandig als je er wel voor kiest de pil te slikken om tegelijkertijd je voeding en levensstijl onder de loep te nemen. Op die manier werk je er ook aan dat je hormonen in balans komen. Zodat de kans groter is dat je menstruatie (sneller) op gang komt dan dat je dit niet zou doen wanneer je stopt met de pil. Je hoeft niet af te vallen als je PCOS Proof eet. Je hormonen komen in balans en hierdoor zal iemand bij wie het gezond is om af te vallen, gewicht verliezen. Maar ik geef ook tips hoe je op een gezonde manier ervoor kunt zorgen dat je op gewicht blijft of aankomt. Door meer gezonde vetten toe te voegen bijvoorbeeld. Op gewicht blijven of aankomen kan ook op een gezonde en PCOS Proof manier.

 • Annemiek schreef:

  Hoi Mirjam,
  Mag ik je vragen welke voedingssupplementen je slikt en welk dieet je gebruikt?

  • Myriam schreef:

   Hi Annemiek, Ik heb mijn voeding en levensstijl aangepast en deel deze informatie nu met andere vrouwen. Dat is waar deze site ook over gaat. Je kunt hier meer over mijn eigen verhaal lezen. Ik gebruik zelf de supplementen van OvaBalance (DCI, TRI SENSE, vitamine D3, Omega 3 in de vorm van Algenolie en multi) Mocht je meer willen weten, laat het me weten.

 • Lisanns schreef:

  Hoi Myriam,

  Sinds vorige week weet ik dat ik pcos heb n.a.v een inwendige echo en bloedonderzoek. Momenteel heb ik nog geen kinderwens en werd er door de gynaecoloog geadviseerd om wel 4x per jaar mijn menstruatie op te wekken om mijn baarmoederslijmvlies optijd af te stoten. Ik kan kiezen voor een lichtere pil, mirena spiraal of 4x oer jaar een hormoonkuur. Wat zou het beste zijn om te kiezen? Ik heb namelijk 10 jaar de pil geslikt en ben daar vorig jaar mee gestopt omdat ik veel last had van bijwerkingen. Ik voel me dan ook stukken beter zonder pil. Ik vind het lastig wat ik moet kiezen omdat een spiraal weer 5 jaar blijft zitten en ik binnen nu en 5 jaar wel wil beginnen aan kinderen. Hopelijk kunt u mij advies geven!

  Groet, Lisanne

  • Myriam schreef:

   Hi Lisanne,

   Hieronder beschrijf ik wat ik zelf zou doen.

   Ik zou kijken of je je hormonen zelf in balans kunt krijgen. Zodat er weer een cyclus is en er geen “hormoonkuur” nodig is voor een onttrekkingsbloeding.

   Dit kan door het maken van voedingsaanpassingen. Heb je je al opgegeven voor mijn gratis tips? Dit kan hier: https://healthyhormones.eu/start/

   Ik zou zelf dus niet starten met de pil of spiraal maar gaan voor natuurlijk herstel. Wanneer het wat langer duurt in de tussentijd een keer een onttrekkingsbloeding middels provera tablet opwekken. Zorg dat wanneer je nog geen kinderwens hebt in de tussentijd dan ook wel een ander voorbehoedsmiddel zoals bijvoorbeeld condoom of koperspiraaltje (zonder hormonen) gebruikt want je weet niet wanneer je weer een eerste eisprong krijgt (en dan ben je vruchtbaar). Hoop dat ik je zo heb kunnen helpen met het maken van een juiste persoonlijke keuze.

 • Hoi ik heb zelf ook pcos en momenteel ben ik al bijna 10 weken niet ongesteld geworden.. meestal werd ik wel 1x in de 6 weken ongesteld maar nu dus al een poos niet. Ik ben ongeveer 10 weken geleden wel gestopt met mijn anti depressiva en ik heb twee weken de mini pil geslikt maar ben daar toen ook gelijk mee gestopt toen ik stopte met mijn anti depressiva. Ik heb namelijk veel last van stemmingswisselingen en heb veel last van andere mentale problemen waardoor ik me erg vaak af vraag waar dingen aan liggen. Zijn het me hormonen waardoor ik last heb van mentale dingen of zijn het juist de mentale klachten die ervoor zorgen dat mijn menstruatie uit blijft.
  Ik weet niet echt wat ik er mee aan moet omdat ik veel klachten wel heb van hoofdpijn, moe, mentale klachten en uitstralingen van pijn vaak richting de benen.
  Ik wil graag weer naar mijn huisarts toe maar ik krijg elke keer hetzelfde verhaal dat ik dan maar aan de pil moet in plaats van verdere onderzoeken. Ik heb wel een keer een inwendige echo gehad en daar zagen ze meerdere van die blaasjes op de eierstokken dus toen hebben ze ook de Pcos vastgesteld.
  Momenteel maak ik me erg druk om zowel mijn mentale staat als mijn gezondsheid staat.
  Weet jij wat ik eventueel zou kunnen doen ?

  • Myriam schreef:

   De disbalans van hormonen kan zeker ook mentaal invloed hebben. Weet je of je bloedsuikerspiegel schommelt? Dat kun je hier testen

   Scoor je meer dan 40 punten dan raad ik aan om te kijken wat DCI voor je doet.

   Wanneer je menstruaties heftig zijn (wanneer je dus wel ongesteld wordt) kun je DIM proberen. Heftig in de zin van krampen of veel bloedverlies. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam helpt oestrogeen te verteren en af te breken, zodat de hormoonspiegel weer in balans komt.

   Als basis zou ik sowieso D3 aanraden bij Mentale klachten.
   Zet ‘m op! Liefs, Myriam

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >