fbpx

Hoog niveau oestrogeen en testosteron bij PCOS

Bij PCOS is te zien dat sommige hormonen niet meer in belans zijn. Dit is met name te zien wanneer er helemaal geen eisprong meer plaatsvindt.

Er kan een disbalans ontstaan tussen LH, het hypofyse hormoon dat de eisprong opwekt en de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron.

 

Omdat er geen eisprong plaatsvindt gaat het lichaam hierop reageren door nog meer LH aan te maken. De aanmaak van oestrogeen en testosteron wordt hierdoor aangewakkerd en progesteron stijgt niet omdat er geen eisprong plaatsvindt. Progesteron wordt namelijk aangemaakt door het gele lichaam. De eicel wordt het gele lichaam genoemd na de eisprong.

Verhoogd testosteron niveau

Bij een te hoog niveau testosteron in het bloed kan het zijn dat een vrouw met PCOS last krijgt van;

 • Overbeharing (hirsutism) Met name extra haar in het gezicht, laag op de buik en op de borst.
 • Acne. Acne dat aanblijft houden na de puberteit.Mijn tips om hier verbeteringen te zien met je hormonale acne heb ik op een rij gezet in een handig document. Download de tips hieronder:
 • Haaruitval. In sommige gevallen zie je dat vrouwen last krijgen van haaruitval
 • Een teveel aan testosteron kan in de vetcellen worden omgezet naar oestrogenen door een enzym (aromatase). Hoe meer vetcellen je hebt hoe meer testosteron er wordt omgezet naar oestrogeen. En hoe meer oestrogeen je hebt hoe meer vet je zult opslaan. Dit is dus een vicieuze cirkel waar je in blijft hangen wanneer je het niet doorbreekt.

Oestrogeendominantie

Je spreekt van oestrogeendominantie wanneer de oestrogeen waarden te hoog zijn ten opzichte van het progesteron niveau. Klachten die onder andere kunnen ontstaan zijn overgewicht, vocht vasthouden, hevige menstruaties wanneer je menstrueert, gevoelige borsten en migraine.

Volgend bericht
De oorzaak van PCOS
  • Evapetra schreef:

   ja dat kan, dat doen ze in een speciaal laboratorium. Via Happy gut in Paterswolde (Groningen) kun je bijv. zo’n test aanvragen.

 • Nienke schreef:

  Misschien een rare gedachte, maar ik vraag me af of er een relatie kan zijn tussen veel sporten en PCOS. Ik heb pas geleden de diagnose gekregen, en ben de laatste jaren steeds meer aan sporten (ik had voorheen licht overgewicht, nu een normaal gewicht). Ik doe vooral veel krachttraining en merk dat ik ook gemakkelijk spieren opbouw. Zou het kunnen dat ik door de zware trainingen meer testosteron aanmaak, waardoor de hormoonbalans verstoord raakt? Ik heb hier tot nu toe nog niet echt een antwoord op gevonden (en mijn huisarts beantwoorde de vraag ook niet), en zou graag horen wat jouw ideeën hierover zijn.

  • myriam schreef:

   Hi! Krachttraining is juist een goede manier van sporten bij PCOS. Onder andere omdat het de insuline gevoeligheid kan verbeteren.

   Het klopt dat je lichaam testosteron aanmaakt maar dit heeft voordelen. Zoals afbraak van vetten, gezonde huis, spiermassa, gezond libido en een platte buik bijvoorbeeld. De nadelen waar jij misschien aan denkt (overbeharing / haaruitval) komen niet zozeer door verhoogt testosteron maar door een hoger niveau DHT. DHT wordt geproduceerd wanneer testosteron (het mannelijke androgeen hormoon) zich aansluit met 5-alpha-reductase enzymen. Er is geen bewijs dat in de korte tijd dat testosteron piek door krachttraining verhoogde hoeveelheid DHT tot gevolg heeft.

 • Hallo

  Ik heb een vraag.

  Kan door het eten van voeding zoals kikkererwten, linzen en fenegriekzaad waar veel fyto oestrogeen in zit. Een oestrogeendominantie veroorzaken.?

  Ik heb PCOS dat “komt en gaat” volgens de Gynaecoloog .
  Ik heb niet de klachten van oestrogeendominatie die hier boven beschreven staan.
  Ik heb alleen overbeharing op dit moment. En wel elke maand mijn menstruatie.
  Bedankt

  • Myriam schreef:

   Het is niet zo dat je een dominantie ontwikkeld door het eten van deze producten. (tenzij dit het enige is dat je eet 😉 maar daar ga ik niet vanuit)

   Wanneer er sprake is van een dominantie moet je letten op producten met fyto-oestrogenen maar dan bedoel ik meer producten als sojabonen, bier en pinda’s bijvoorbeeld. Kikkererwten en linzen passen wel binnen een PCOS proof eetmenu.

   Overbeharing wordt meestal veroorzaak door verhoogt testosteronniveau ten opzichte van oestrogeen/progesteron.
   Klink dus niet alsof er bij jou ook sprake is van oestrogeendominantie wanneer je je niet herkent in de symptomen die hierbij horen.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >