fbpx

Elke maand draait het om PCOS

September is de maand van PCOS. Ik schrijf er nu eind van de maand pas iets over omdat ik heel eerlijk gezegd niet zoveel heb alle dagen en maanden die aan iets ‘speciaals’ worden toegewezen. Het is deze maand bijvoorbeeld ook Happy Cat en Honing maand 🙂 !

Meer aandacht voor PCOS

Maar dus ook PCOS maand. Wel goed is dat doordat er een PCOS maand is, de media er ook meer aandacht aan besteden, dat is dan weer mooi meegenomen.

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS maar er is nog steeds zo weinig over te lezen en wordt ook veel te weinig over gesproken. Niet ongesteld worden of niet (gemakkelijk) zwanger raken is in de meeste gevalen toch nog taboe.

Het zou het makkelijker maken als we er met elkaar open over kunnen spreken. Elkaar meer steunen en rekening houden met elkaars gevoelens.

Niet elke maand, maar elke dag draait om PCOS

Ik heb zelf ervaren dat sinds ik de diagnose PCOS kreeg, het elke maand om PCOS draait. Tegenwoordig in de positieve zin van het woord omdat ik andere vrouwen kan helpen, maar toen ik het net wist hield het me dagelijks bezig.

Kan ik ooit wel zwanger worden, wat als dit niet lukt? Wat als mijn klachten nou veel erger gaan worden? Op welke ziektes heb ik een verhoogde kans? Wat kan ik daar dan weer aan doen? Zal dit supplement gaan werken? Moeten we dan toch maar eerder ‘proberen’ kinderen te krijgen?

De vragen bleven maar door mijn hoofd spoken.

Piekeren piekeren

En wat ik merk is dat dit voor veel vrouwen geldt. Word ik deze maand ongesteld of toch weer niet? Zal deze ronde Clomid aanslaan? Hoeveel rondes mogen we dan nog? Hé, dit gevoel is dit dan mijn eisprong? Ik heb wel gespannen borsten, dit is toch een teken dat ik zwanger ben? Is deze test positief? Als ik goed kijk zie ik een streepje, toch?

En ook de klachten kunnen je onzeker maken. Krijg ik nou meer haartjes in mijn gezicht? Je gaat je er onbewust steeds meer op focussen waardoor het ook erger lijkt te worden.

Stress + PCOS = geen goed idee

Deze manier van omgaan met al deze ideeën werkt bij bijna iedereen averechts. Je gaat er steeds meer stress door ervaren en dit kan juist een belangrijke oorzaak van je klachten zijn.

Ik geef je nu een advies waarbij je denk Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan (yes, I know), maar toch: probeer er minder mee bezig te zijn!!

Ga niet elke dag weer googlen en alle verhalen lezen. Hierdoor ben je bewust en onbewust heel erg veel bezig met PCOS en naast je geest ervaart ook je lichaam dit als een extra belasting.

Relax maar

Het is niet voor niets dat ik vaak hoor dat vrouwen zwanger raken op vakantie, of toen ze besloten om er maar gewoon even helemaal niet mee bezig te zijn. Het lastige hierbij is dat het ook niet iets is dat je kunt forceren. Wat wel helpt is bewust meer ontspanning opzoeken en je focussen op dingen die je leuk vindt.

Meer aandacht helpt

Er teveel mee bezig zijn is dus niet goed. Dat de media de afgelopen weken weer wat meer aandacht aan PCOS hebben besteed is dat wel. Het taboe wordt langzaam doorbroken en steeds meer mensen weten wat PCOS is en wat er bij komt kijken. Ook medische professionals.

Ik word dan ook helemaal blij als ik hoor dat steeds meer artsen bekend zijn met mijn website en de supplementen die ik verkoop en er positief tegenover staan. Zo weten steeds meer vrouwen dat er wél wat aan hun PCOS is te doen.

Liefs, Myriam

Category: Stressbeperking
Vorig bericht
Wat het effect van kaneel kan zijn bij PCOS
Volgend bericht
Het PCOS succesverhaal van… Kirsten
 • Hoi Myriam

  De vragen die je hierboven opsomt die je je stelt bij het piekeren: nagel op de kop. Ondanks je weet dat je absoluut niet alleen rondloopt met zulke vragen, en ondanks je weet dat ongeveer 1 op 10 PCOS heeft; voel je je soms toch zo verschrikkelijk alleen met al je gepieker. Het helpt je niet vooruit maar je kunt er gewoon niet mee stoppen en het maakt je zo verschrikkelijk bang.
  Ontspanning helpt inderdaad wel enorm, hoe meer leuke dingen op de planning, hoe minder tijd voor te piekeren en hoe sneller de klok gaat tikken naar een volgende afspraak of spuit.
  Onlangs ben ik gestart met het uitdiepen van een nieuw project in mijn leven; dit geeft me enorm veel voldoening en vooral afleiding.

  Kortom; Mooi geschreven & heel realistisch artikel.

  Succes aan PCO-ers. <3

  • myriam schreef:

   Hi Katrien, Dank je voor je reactie. Denk ik ook weer prettig voor andere vrouwen om te lezen dat het herkenbaar is. Fijn dat je een nieuw project bent gestart. Dat is inderdaad het beste om te doen, meer tijd besteden aan dingen die belangrijk voor je zijn, je voldoening geven en je gelukkig maken.

   Liefs, Myriam

 • De stres werkt inderdaad niet mee. Ik weet nu sinds een maand dat ik PCOS heb en ik merk dat ik er veel mee bezig ben. Ook ik probeer er niet elke dag mee bezig te zijn en er niet te veel bij na te denken. Ik ben zelf een blog begonnen om op deze manier mijn hart te luchten en ik merk dat het bij mij goed helpt. Op deze manier ben ik er thuis & op het werk minder mee bezig. Wat mij ook goed helpt is familie om mij heen die steunen mij overal in.

  Liefs

  Manon

  • myriam schreef:

   Hi Manon, kan me dus goed voorstellen dat je er veel mee bezig bent. Mooie manier om je hart te luchten en heb natuurlijk ook op je site gekeken. Ook heel fijn dat je familie hebt die je steunt. Zet hem op! Liefs, Myriam

 • Hi Myriam,

  Zo mooi en herkenbaar beschreven. Ik weet sinds januari dat ik PCOS aandoening heb. Het was toen ook de allereerste keer dat ik hierover gehoord heb.. na zelf wat research te doen kwamen steeds meer onzekerheden naar boven. Natuurlijke verklaarde het voor mij nu waarom ik meer beharing heb dan mijn vroegere klasgenootjes en mijn collega’s nu. Dit is wel iets wat me nu meer onzekerder maakt, wordt het nog erger of blijft het zo.. maar toch is dit nog een van mijn “mindere” zorgen. Mijn vriend ik zijn ook voor kindje aan’t gaan maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Bij mij werkt namelijk de medicatie clomid niet ook niet drie dubbele dosis. Hierdoor heb ik vorige week een operatie moeten ondergaan om gaatjes te branden in mijn eikerstok en alsook om een poliep te verwijderen. Ook dit is natuurlijk zonder garantie of het daadwerkelijk effect gaat hebben of niet. Weg onbewust ook wel was stress met zich meebrengt. Probeer er zo weinig mogelijk mee bezig te zijn maar aangezien het iets onbekend was voor mij is dit niet altijd even gemakkelijk. Maar we blijven positief. Bedankt om dit zo mooi te beschrijven.

  Liefs, Kelly

  • Myriam schreef:

   Dank je wel voor je reactie. Super knap hoe je omschrijft positief te blijven en dat is juist ook zo belangrijk. Heb vertrouwen in je lichaam en heb geduld (en ja ik weet het dat is heeel erg moeilijk)
   Ik wens je alle geluk. Liefs, Myriam

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >