fbpx

Magnesium en PCOS: Wat je moet weten over Magnesium

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat betrokken is bij honderden processen in ons lichaam. Juist van dit mineraal hebben ook veel vrouwen met PCOS een te kort wat voor vervelende klachten kan zorgen.

Magnesium is noodzakelijk bij allerlei processen in ons lichaam. Het speelt het een rol bij de ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten. Het is betrokken bij het vrijmaken van energie uit voeding. Zorgt voor verhoogde weerstand tegen stress en spanning en versterkt het geheugen en je concentratievermogen. Ook geeft het stevigheid aan het skelet, bevorderd het de gezondheid van je hart en bloedvaten en zorgt voor het goed functioneren van je spieren. En dit is nog maar een greep uit de processen waarbij het een rol speelt.

Een hele hoop en daarom is het ook zo belangrijk dat je het voldoende magnesium binnenkrijgt want je lichaam kan het niet zelf aanmaken. Je bent dus compleet afhankelijk van je inname.

Wat zijn de voordelen van Magnesium bij PCOS?

Je magnesiumgehalte op orde hebben is om heel veel redenen van belang. Maar specifiek bij PCOS heeft het effect omdat het ontstekingen verminderd, positief effect heeft op PMS klachten (krampen), slaap bevorderd en een positief effect op de insuline gevoeligheid. En uit onderzoek blijkt dat bij een tekort aan magnesium het risico op PCOS 19 keer groter is dan bij een normale magnesiumwaarde.(1)

Verbeterd de insuline gevoeligheid

Vrouwen met PCOS hebben in vergelijking met vrouwen zonder PCOS vaker last van hoge insulinespiegels en zijn vaker insuline resistent. Meer over insulineresistentie en PCOS lees je in dit artikel.

Magnesium draagt bij aan een normale insulineafgifte en insulinewerking in je lichaamsweefsels.

Verminderd angst

Angst(aanvallen) zie je vaker bij vrouwen met PCOS. Een laag magnesiumgehalte kan hier een onderliggende oorzaak van zijn. Studies toonde aan dat magnesiumsuppletie een gunstig effect kan hebben bij angstsymptomen zoals slapeloosheid, hartklopping, woede of angstig gedrag. (5)

PMS klachten

Magnesium speelt een rol bij PMS klachten als krampen, prikkelbaarheid, negatieve stemming en migraine.

Magnesium voor en tijdens de zwangerschap

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je graag weten hoe je je kunt voorbereiden op een gezonde zwangerschap. Het algemene advies luidt: start vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie met het slikken van foliumzuur. Ik raad aan om in plaats van een los foliumzuur supplement te slikken te kiezen voor een complete multivitamine. En dan specifiek een hoogwaardig multivitamine met de natuurlijke vorm van foliumzuur (folaat).

Folaat is de het best opneembaar. Daarnaast bevat een goede multivitamine nog veel meer vitamines en mineralen. Waaronder vitamine B12. Het langer slikken van foliumzuur kan een tekort aan B12 maskeren en daarom is het belangrijk om foliumzuur te combineren met B12.

Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan vitamine B12 in verband gebracht wordt met onvruchtbaarheid, miskramen en neuralebuisdefecten. De beste vormen van Vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Beide vormen zijn biologisch actief en hoeven niet meer te worden omgezet.

Maar even terug naar Magnesium ;). In Amerika is het heel gebruikelijk dat vrouwen met een kinderwens Magnesium suppleren. Het wordt naast foliumzuur aangeraden om een open ruggetje te voorkomen en tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapsvergiftiging te verkleinen.

Tijdens de zwangerschap ligt de magnesiumbehoefte zo’n 20 tot 40 procent hoger dan normaal. Ondanks dat het voldoende in je voeding zit lopen sommige vrouwen toch de kans om een te kort te ontwikkelen.

Magnesium kan helpen bij typische zwangerschapskwaaltjes. Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Daarnaast verhoogt Magnesium het energieniveau.

Een magnesium tekort komt vaker voor dan wordt opgemerkt

Een tekort aan magnesium komt veel voor. En niet alleen bij mensen met een ongezonde leefstijl. Nee, ook bij mensen met een gezonde leefstijl. Doordat de bodem verder raakt uitgeput en de hoeveelheid stress is toegenomen bijvoorbeeld. Een tekort aan magnesium wordt alleen wel vaak over het hoofd gezien.(2, 3)

Dit komt doordat er geen symptomen zijn die direct te linken zijn aan een magnesium tekort. Het zijn symptomen die ook een andere oorzaak kunnen hebben en dus is het lastiger te herkennen.

Daarnaast geeft een bloedonderzoek geen realistisch beeld. Wanneer er een vermoeden bestaat wordt er vaak een bloedonderzoek gedaan, alleen geeft dit geen goed beeld.(3,4)
Waarom niet? De resultaten van dit onderzoek laten enkel zien wat het magnesiumgehalte in je bloed is, maar dit zegt niets over het magnesium gehalte in je botten en weefsel en cellen. 99% alle magnesium bevindt zich in cellen (intracellulair) of in botweefsel en slechts 1% in de extracellulaire ruimte.
Alleen ernstige tekorten zullen dus uit een bloedonderzoek naar voren komen.

Symptomen van een tekort aan magnesium

Omdat het lastig waar te nemen is, is het van belang om symptomen van een mogelijk te kort aan magnesium te herkennen. Magnesiumtekort kan de volgende klachten geven. Dit is verschillend per persoon en wanneer je last hebt van 1 of meerder van deze klachten hoeft het ook niet per definitie zo te zijn dat je een te kort hebt, maar is wel een indicatie.

  • vaak hoofdpijn/ migraine
  • spierpijnen / krampen
  • trillend ooglid
  • rusteloze benen
  • insulineresistentie
  • laag energieniveau
  • geheugenproblemen
  • moeite met focussen
  • vermoeidheid
  • PMS klachten
  • pijnlijke menstruatie
  • moeite met slapen of in slaap komen
  • tintelingen in handen of voeten
  • stressgevoelig
  • stemmingswisselingen
  • Trek in chocolade. Het kan dat je hier meer zin in hebt om (naast dat het gewoon lekker is;)) in je behoefte aan magnesium te voorzien.

Waar zit Magnesium in?

Wat kun je doen om er voor te zorgen dat je magnesiumgehalte op peil blijft of aangevuld wordt?

Voeding

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesiumrijke voeding eet zoals:

  • groene groente
  • tarwekiemen
  • zaden zoals pompoenpitten, chiazaad, en zonnebloempitten
  • noten zoals amandelen en cashewnoten
  • havermout
  • bananen
  • volkoren granen en peulvruchten
  • avocado’s

Zoals je leest bevat veel voeding magnesium, maar veranderingen in voedselproductie en eetgewoonten hebben er voor gezorgd dat mensen minder magnesium door middel van voeding binnen krijgen.

Magnesiumsupplementen

Daarom zie je dat Magnesium in de vorm van pillen steeds populairder wordt. Alleen is het wel van belang dat je de juiste vorm slikt.

De ene magnesium is namelijk de andere niet. Zo wordt magnesiumoxide en magnesium sulfaat helemaal niet zo goed opgenomen door je lichaam. Hartstikke zonde en bovendien kan magnesiumoxide zorgen voor darmklachten. Organische magnesiumverbindingen zoals magnesiumbisglycinaat, gluconaten en citraten worden veel beter opgenomen. (6)

Magnesiumzout

Ook kun je magnesium via de huid binnenkrijgen. Door een magnesiumolie/lotion te gebruiken of magnesiumzout toe te voegen aan een voetenbadje of in bad.

PCOS en magnesium

Mijn ervaring met magnesium

Zelf gebruik ik dagelijks magnesium. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik geregeld last van rusteloze benen en kramp in mijn kuiten. Voor mijn tweede zwangerschap ben ik magnesium als supplement gaan gebruiken en ik heb er geen last meer van gehad.

Ook is er een relatie met een tekort aan magnesium en hoofdpijn / migraine waar ik in het verleden veel last van heb gehad waardoor ik ervan overtuigd ben dat het voor mij een waardevolle toevoeging is. Wanneer ik in bad ga voeg ik er ook meestal magnesiumzout aan toe en dit doe ik ook bij de kids. Goed ter ontspanning van het hele lichaam.

Wat zijn jouw ervaringen met magnesium of heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het hieronder weten.

Bronnen:

1 Sharifi F, Mazloomi S, Hajihosseini R, Mazloomzadeh S. Serum magnesium concentrations in polycystic ovary syndrome and its association with insulin resistance. Gynecol Endocrinol. 2012;28(1):7-11. doi:10.3109/09513590.2011.579663
2 Watson RR et al. Magnesium in human health and disease. Humana Press, 2013. ISBN 9781627030434.
3 Witkowski M et al. Methods of assessment of magnesium status in humans: a systematic review. Magnes Res. 2011;24(4):163-80.
4 Arnaud MJ. Update on the assessment of magnesium status. J Nutr. 2008;99 Suppl 3:S24–36.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een vraag dan kun je mij een bericht sturen en help ik je graag verder.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Een eigenwijze weg naar klachtenvrij met PCOS…
Volgend bericht
De link tussen oestrogeendominantie en stress

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>