Gestopt met de pil maar een menstruatie blijft uit? Of met een normale cyclus is dit de datum dat je ongesteld zou worden maar je bent het nog niet? Je bent niet ongesteld maar niet zwanger want je had een negatieve zwangerschapstest? Niet ongesteld & niet zwanger: het kan! Soms word je zelfs ineens enkele maanden (of langer) niet ongesteld. Er is in ieder geval geen pijl meer op te trekken. Herkenbaar? Lees verder om erachter te komen wat hier de reden van kan zijn.
Eerlijk is eerlijk, wanneer je ongesteld bent geworden is dit niet altijd een pretje. Last van buikkrampen, vervelende PMS klachten en dan heb ik het nog niet over de tampons en maandverband waar je mee in de weer bent deze dagen van de maand.
Maar het is wel een teken dat je vruchtbaar bent; dat de processen in je lichaam functioneren zo als het zou moeten zijn en je hormonen in balans zijn.
Ben je niet ongesteld geworden? Dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn.
Maandelijkse bloeding
Als vrouw word je in principe in de vruchtbare jaren van je leven ongeveer elke maand ongesteld.
Hormonen zorgen ervoor dat er een eicel vrijkomt. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker. Wanneer de eicel springt en wordt bevrucht, groeit deze verder in het slijmvlies en ben je zwanger. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht, wordt deze afgestoten samen met het slijmvlies. Dit is wat het bloedverlies veroorzaakt.
Nu kan het zijn dat je menstruaties tijdelijk wegblijven. Wat helemaal niet direct iets is waar je je druk over hoeft te maken of kwaad kan. En in sommige gevallen zie je dat een menstruatie ook vanzelf weer op gang komt.
Maar ik kan me voorstellen dat je wilt weten wat de reden is van het uitblijven van je menstruatie.
Niet ongesteld niet zwanger
Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is ‘ben ik zwanger’? In ieder geval zeker wanneer je heel bewust bezig bent met een kinderwens. Misschien let je zelfs op symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Om te weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen vanaf de de dag dat je ongesteld had moeten worden. Is de zwangerschapstest negatief maar heb je toch nog het vermoeden dat je zwanger bent?
Misschien dat je te vroeg hebt getest.
Je kunt voor de zekerheid na 3 dagen nog een keer een zwangerschapstest doen om er echt zeker van te zijn dat de uitslag klopt.
Wanneer je zwanger bent, zal de hoeveelheid HCG snel moeten toenemen waardoor je na een paar dagen wel positief test wanneer je zwanger bent.
Geen onveilige gemeenschap gehad? En niet een keer de pil vergeten? Niet ziek geweest met overgeven of diarree waardoor je pil niet meer volledige bescherming bood? Als dat allemaal niet aan de orde is, dan is er waarschijnlijk een andere reden dat je niet ongesteld geworden bent. Niet ongesteld en niet zwanger, het is mogelijk!
Hieronder een opsomming van de mogelijke oorzaken:
Niet ongesteld door stress
Ja echt! Stress heeft meer invloed op ons lichaam dan je misschien denkt. Door je werk of privé situatie, psychische spanningen of door te intensief sporten of extreme lichaamsbeweging kun je stress ervaren. Wanneer je stress ervaart heeft dit invloed op jouw hormoonbalans. Dit kan ervoor zorgen dat processen in je lichaam niet goed functioneren en je last hebt van hormonale schommelingen. Zo kan het de oorzaak zijn dat een eisprong uitblijft of verlaat is wat dan de reden is voor het wegblijven van de menstruatie.
Onregelmatig ongesteld door wisselende hormoonbalans
De eerste jaren dat een vrouw ongesteld wordt is de menstruatie vaker nog onregelmatig. Dit komt doordat de hoeveelheid hormonen nog wisselt. Het hoort er dus gewoon bij.
Hetzelfde geldt voor de laatste vruchtbare jaren van een vrouw. Meestal wordt vanaf een jaar of 45 de menstruatie onregelmatiger door hormoonwisselingen. Ook last van andere klachten zoals opvliegers, droge vagina, ‘s nachts zweten? Dan is er een kans dat het de overgang is.
Niet meer ongesteld door het geven van borstvoeding
Geef je borstvoeding? Dit kan een reden zijn dat de eisprong wegblijft en dan dus ook tijdelijk de menstruatie. Sommige vrouwen worden wel vrij snel weer ongesteld wanneer ze borstvoeding geven en andere pas als ze volledig zijn gestopt. Hou er sowieso rekening mee dat je nooit weet wanneer je weer de eerste eisprong krijgt en dus weer vruchtbaar bent.
Niet ongesteld door overgewicht
Een andere mogelijkheid dat je menstruatie helemaal wegblijft is doorovergewicht. Overgewicht is ook een symptoom van PCOS wat ook een oorzaak kan zijn waardoor je menstruatie uitblijft. (zie oorzaak hieronder)
Niet ongesteld door ondergewicht
Overgewicht kan een oorzaak zijn maar te licht is ook weer niet goed voor je hormoonbalans. Heel snel afvallen en echt vermageren kan er voor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Op gezond gewicht komen kan er dan weer voor zorgen dat de processen in je lichaam weer op gang komen.
Verstoord dag-nachtritme
Een verstoord dag- nachtritme heeft invloed op je biologische klok en ook invloed op je hormonen en daardoor je cyclus. Reizen kan daarom ook van invloed zijn op de cyclusduur van vrouwen.
Niet meer ongesteld door PCOS
De reden dat menstruatie onregelmatig is of je niet menstrueert die steeds vaker voorkomt, is door PCOS. PCOS is de afkorting voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom en betekent dat er meerdere vochtblaasjes (cyste) ontwikkelen in de eierstokken. Eicellen groeien niet goed en daarom vindt er heel onregelmatig of geen eisprong plaats.
Het komt voor bij zo’n 10% tot 15% van de vrouwen. (best vaak dus) Een paar andere symptomen van PCOS zijn: haaruitval bij vrouwen, acne, en bijvoorbeeld stemmingswisselingen. Heb je een vermoeden dat het PCOS zou kunnen zijn of wil je weten wat PCOS precies is en wat andere symptomen zijn? Lees dan dit artikel.
Heb je PCOS en een kinderwens? En ben je opzoek naar praktische tips? Download dan hieronder mijn tips.
De ene vrouw wordt met PCOS helemaal niet meer ongesteld en de ander heeft een heel zeer onregelmatige cyclus waardoor het bijvoorbeeld heel lastig is om de vruchtbare dagen vast te stellen. Daarom is vaak het moment dat vrouwen erachter komen dat ze PCOS hebben als zwanger worden niet lukt.
Andere oorzaken dat de menstruatie wegblijft kunnen ook nog zijn: problemen met de schildklier, ziekte, medicijngebruik, verkleving en heel zeldzaam een tumor of andere medische oorzaken. Niet ongesteld geworden? De reden is niet altijd een zwangerschap!
Mijn eigen verhaal
Ook ik werd ineens niet meer ongesteld na het stoppen met de pil.
Ik ben vrij laat ongesteld geworden, op mijn vijftiende. Dit was vroeger vrij normaal geloof ik maar tegenwoordig worden meisjes gemiddeld op hun dertiende voor de eerste keer ongesteld. Ik weet nog dat ik toen dacht ‘zal ik ooit ongesteld worden?’ Mijn moeder zei steeds tegen ‘geloof me, vanaf het moment dat je ongesteld wordt, denk je terug aan de tijd dat je dat nog niet was’. Daarin had ze natuurlijk gelijk, zoals moeders vaak hebben.
Anti conceptie
Na een jaar wilde ik al aan de pil. Dus naar de huisarts en ik kreeg de pil welke ik ruim 10 jaar dag in dag uit zou slikken. Ik slikte regelmatig de pil door omdat ik het handig vond dat ik niet ongesteld werd. Ik ben een paar keer van pil gewisseld omdat ik last kreeg van doorbraakbloedingen (o.a. Diane 35, Yasmin en Microgynon 30)
Altijd hoofdpijn
Ik heb die tien jaar veel last gehad van hoofdpijn en migraine. Elke week wel een dag of meer had ik last van ‘gewone’ hoofdpijn. Dit noem ik hoofdpijn waar ik niet voor thuis hoef te blijven maar wel heel vervelend is. Dan had ik gemiddeld per maand ook 1 keer migraine. Hoofdpijn die samengaat met misselijkheid, vlekken voor mijn ogen en steken achter mijn ogen. De hoofdpijn waar ik echt voor op bed moet gaan liggen en alleen mijn migraine smelttabletten enigszins konden helpen.
Tussen mijn vriend en mij was het even over.. Ik stopte met de pil. Misschien dat dit een positief effect heeft op mijn hoofdpijn. En toen bleef mijn menstruatie uit .. Eerst namelijk nog even in lichte paniek.. Ik zou toch niet nu zwanger zijn. Test gedaan en deze was negatief.
Toen dacht ik net zoals jij: “Ok, niet ongesteld en niet zwanger, maar wáárom word ik niet meer ongesteld?”
Menstruatie blijft uit door ontpillen
Op internet las ik over ontpillen. Het kon zeker wel een half jaar kon duren dat ik niet ongesteld zou worden. Toch had ik al eerder het gevoel dat dit niks te maken had met ontpillen maar er meer achter zat. Meestal verwijzen artsen je pas door nadat je een jaar de pil niet meer slikt.
Maar na drie maanden niet ongesteld, maar niet zwanger stond er toevallig al een afspraak bij de gynaecoloog. Ik vertelde haar mijn hele verhaal. Dat ik niet ongesteld en niet zwanger ben sinds het stoppen met de pil. En dat ik er geen goed gevoel bij had.
Ze maakte een echo en hierop waren duidelijk meerdere cyste te zien. Of te wel ik had PCOS. Een hormonale disbalans die relatief veel voorkomt bij vrouwen in hun vruchtbare periode. En waarbij 1 van de symptomen niet ongesteld worden is of een heel onregelmatige menstruatie. Ik hoefde mij overigens geen zorgen te maken. Ik kreeg te horen “Het maakt voor nu verder niks uit en wanneer je zwanger wilt worden moet je maar weer terugkomen”
Wat ik heb gedaan na de diagnose PCOS.
De vraag wat ik er zelf aan kon doen heeft mij na de dag van de diagnose niet meer los gelaten. Bovendien was het niet meer ongesteld worden niet mijn enige probleem. Ik had nog steeds vaak last van hoofdpijn en ook nog eens de stemmingswisselingen. Het ene moment voelde ik mij prima en het volgende moment kon ik ineens heel boos of geïrriteerd reageren zonder dat ik eigenlijk zelf kon verklaren waar dit gevoel vandaan kwam.
Door er steeds meer over te lezen kwam ik er achter dat dit allemaal te maken kon hebben met PCOS. Zo ook mijn lovehandles (dat vet aan de zijkant van mijn heupen). Ik heb geen last van overgewicht maar dit is wel de plek op mijn lichaam waar ik het eerste aankom. En ook mijn behoefte aan suiker had een oorzaak.
En toen ik las over de risico’s voor de lange termijn: zwanger worden lukt niet altijd of duurt lang, grotere kans op diabetes en hart en vaatziektes. Er ging een wereld voor mij open. Ik heb mijn levensstijl en manier van eten en drinken aangepast en een jaar nadat ik gestopt was met de pil ben ik weer voor het eerst ongesteld geworden. Mijn cyclus werd steeds regelmatiger. En ik kan je verklappen dat ik inmiddels mama ben van 3 jongens. Lees hier mijn hele verhaal.
Mijn tips op het gebied van PCOS en zwanger worden heb ik samengevoegd in een downloadbaar bestand. Zodat je dit makkelijk kunt opslaan of printen.
Naar de dokter
Maak jij je zorgen? Maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan onderzoek doen en je eventueel doorverwijzen. Zodat je weet waar je aan toe bent. Is er een vermoeden dat je PCOS hebt dan kan een arts dit vaststellen aan de hand van bloedonderzoek of een echo. En geloof me er is gelukkig ook echt veel zelf aan te doen.
Ik werd ook laat voor het eerst ongesteld. Met 16 jaar ofzo. Is dat gewoonlijk bij vrouwen met pcos of gewoon toeval? Mijn cyclus is eigenlijk altijd onregelmatig geweest; ik dacht dat alles gewoon nog op zijn plek moest vallen maar waarschijnlijk is het al die tijd de pcos geweest. Ik vraag mij af waarom ik überhaupt aan hormonaal gestuurde anticonceptie ben begonnen. Het heeft mij alleen ellende bezorgd (en uiteindelijk bleek ik niet zwanger te kunnen raken zonder hormoonbehandeling)! Bij mij is het eind goed al goed, gelukkig. Ik heb drie gezonde kinderen gekregen. Maar hoe nu verder? Na het stoppen met de borstvoeding van mijn jongste (2,5 mnd) heb ik geen menstruatie meer gehad. Al schijnt dat ook normaal te zijn maar ergens in mijn hoofd zegt een stemmetje dat het toch die pcos is!
Hi Miranda, De meeste vrouwen met PCOS worden wel voor het eerst ongesteld rond hun 12 of 13de maar ze kunnen soms al snel merken dat hun cyclus onregelmatig is. Vaak wordt snel gestart met de anti-conceptie waardoor dit echter niet meer wordt waargenomen.
Wel heel erg fijn dat je uiteindelijk drie gezonde kinderen hebt mogen krijgen. PCOS is (helaas) niet iets wat niet overgaat maar waar je je hele leven rekening mee moeten houden qua voeding en levensstijl. Zoals je al hebt verteld zit je qua voeding op de goede weg, toch? Dus geef het nog wat tijd.
werd al op mijn 12de ongesteld,maar was gelijk heftig. Dus ook de pil voorgeschreven gekregen..die geslikt van mijn 12de tot mijn 30ste. Werd met de pil ook bijna niet ongesteld. Ben nu 34 en al 1,5 jaar niet ongesteld geweest 🙁
Heb een hele grote kinderwens en ben zo ontzettend bang dat het te laat is voor mij :(:(:(:(
Hi Marnie, Is de diagnose PCOS ook vastgesteld? Het hoeft zeker niet te laat te zijn. Heb je mijn tips ontvangen? Hiermee kun je zelf eerste stappen nemen op het gebied van voeding en levensstijl. Groetjes, Myriam
Hey,
Ik werd voor het eerst ongesteld op mijn 13de.
Nu ondertussen heb ik al 2keer mijn regels niet gehad achter elkaar.
Ik weet niet goed wat ik nu moet doen?
Ik heb in mijn pubertijd nooit de pil geslikt, netjes op mijn 12e of 13e ongesteld geworden, alleen geen flauw idee of ik regelmatig of onregelmatig ongesteld was (ik begreep er toen nog helemaal niks van, nooit in verdiept) op mijn 21e wilde ik op vakantie met vrienden, hierdoor wilde ik de pil zodat ik voor de zekerheid niet ongesteld werd (zonder idee te hebben hoe het werkte) de huisarts gaf deze en erna 5 jaar de pil geslikt… nooit acne of andere klachten. Nu ben ik 6 maanden gestopt en probeer nu 3 maanden een kindje te krijgen, onregelmatige cyclus (28 tot 39 dagen een keer 24 dagen) en na 3 maanden stoppen met de pil kreeg ik wat last van acne. Nu 6 maanden na stoppen van de pil (ronde 3) niet ongesteld geworden en ook geen eisprong gevonden (vorige maanden wel) is dit een teken van pcos?
Hi Lily, Ik snap dat je niet (meer) weet hoe je cyclus destijds verliep. Ik vind het een goed teken dat je wel ongesteld geworden bent nu je gestopt bent met de pil. Het is namelijk ook normaal dat je lichaam moet ‘ontpillen’. Het advies van een arts is altijd dat je het een jaar aankijkt. In de tussentijd kan het natuurlijk nooit kwijt om naar je voeding en levensstijl te kijken.
Hallo Myriam,
Ik lees hier veel over pcos, ook over de symptomen hiervan. Ik vraag me af of je aan alle symptomen moet voldoen of is 1 symptoom ook een teken van pcos?. Ik heb namelijk last van een onregelmatige cyclus, vaak is die boven de 36 dagen. Wel heb ik een paar keer een positieve ovulatie test gehad (soms ben ik hem kwijt), betekend dit dat ik dan ook aanleiding heb tot pcos?
In mijn familie komt geen pcos voor.