fbpx

De link tussen oestrogeendominantie en stress

Oestrogeendominantie en stress kunnen beide invloed hebben op het hormonale evenwicht in het lichaam. Oestrogeendominantie verwijst naar een situatie waarin er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is ten opzichte van progesteron.  Stress kan dit in de hand werken of verergeren. Lees in dit artikel wat de invloed van stress op oestrogeendominantie is. 


Oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie, ook bekend als een verhoogde oestrogeenbelasting, is een aandoening waarbij het oestrogeengehalte in het lichaam van een persoon relatief hoog is in verhouding tot progesteron. Meer over oestrogeendominantie, welke klachten erbij horen en wat je eraan kunt doen lees je hier.

Stress en hormonen

Stress is een van de grootste verstoorders van onze hormoonbalans. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en wordt in de bijnieren aangemaakt wanneer je stress ervaart.

Omdat we zoveel stress ervaren merken we het soms niet eens meer dat we last van stress hebben. Stress is niet alleen stress door werk of privéomstandigheden, maar ook slechte voeding, medicijn gebruik, te veel en fanatiek sporten, angsten, verdriet, een verstoord dag en nachtritme kunnen je stress geven.

Langdurige stress kan de productie van cortisol verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot een verstoring van andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron.

Meer over de invloed van stress bij PCOS lees je in het artikel ‘Waarom stress en PCOS geen goede combinatie zijn’.

Cortisol verlaagt progesteron

Bij langdurige stress kan het lichaam de productie van progesteron verminderen om cortisol te produceren, waardoor er een hormonale onbalans kan ontstaan. Progesteron is namelijk de grondstof van het stresshormoon cortisol. Wanneer je lichaam stress ervaart, zal het cortisol aanmaken en hiervoor verbruikt het progesteron.  Op deze manier verlaagt het jouw progesteron en heeft het invloed op de verhouding oestrogeen en progesteron wat oestrogeendominantie in de hand kan werken.

Vicieuze cirkel oestrogeendominantie en stress

Oestrogeendominantie en stress kunnen elkaar beïnvloeden en een vicieuze cirkel veroorzaken. Oestrogeendominantie kan bijvoorbeeld leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, vermoeidheid en stemmingswisselingen, die op hun beurt stress kunnen veroorzaken. En langdurige stress kan de hormonale balans verstoren en oestrogeendominantie verergeren

Stress verminderen

Het is belangrijk om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te behouden om de hormonale balans terug te krijgen of te behouden..

Meer rustmomenten plannen 

Stress verminderen kan vaak een lastige opgave zijn. De oplossing is dan meer rustmomenten plannen. Dit kan zijn in de vorm van ademhalingsoefeningen, yoga, een wandeling maken, een massage inplannen of een bad nemen bijvoorbeeld. Het gaat erom dat je iets doet waar je echt blij van wordt.

Verhoog het hormoon oxytocine

Het hormoon dat de tegenhanger is van cortisol en stress kan verlagen is oxytocine. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit is omdat dit hormoon vrijkomt wanneer je knuffelt of vrijt. Uit onderzoek blijkt ook dat (vooral) vrouwen ook oxytocine aanmaken door te kletsen. Een manier om van je stress af te komen is dus ook door af te spreken met vriendinnen en de stress van je af te kletsen.

Beperk koffie, alcohol en vermijd energiedrankjes

Dit verhoogt je cortisol niveau en dit wil je voorkomen. Kies liever voor kruidenthee. Female balance is een kruidenthee die speciaal is ontwikkeld voor vrouwen.

Supplementen bij stress 

 • Verhoog je omega 3 vetzuren inname. Uit onderzoek blijkt dat dit kan helpen bij het verlagen van cortisol niveaus. Eet wekelijks 2 keer vette vis of kies voor algenolie supplement.
 • verhoog je vitamine C inname. Ondersteun je bijnieren met vitamine C. Dus eet extra groente en fruit en neem aanvullend een goed opneembare vitamine C supplement.
 • Magnesium is het supplement dat je wilt gebruiken wanneer je stress ervaart. Door stress verbruik je namelijk veel meer magnesium. Magnesium werkt ook rustgevend, dus neem deze ‘s avonds in voor het slapen gaan. Ook kun je wanneer je bad gaat magnesiumvlokken toevoegen voor de opname van magnesium en ter ontspanning.,

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag? Stuur een berichtje en help ik je graag verder.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Magnesium en PCOS: Wat je moet weten over Magnesium
Volgend bericht
Oestrogeendominantie bij PCOS

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

 • onregelmatig ongesteld
 • haaruitval
 • overbeharing
 • stemmingswisselingen
 • gewichtsproblemen
 • depressieve klachten
 • suikercravings
 • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>