fbpx

De oorzaak van PCOS

De oorzaak van PCOS is in bijna alle gevallen niet hetgene waar een arts naar kijkt. De symptomen worden als uitgangspunt genomen en daar wordt een plan voor gemaakt. Dit heb je misschien al ervaren als de diagnose PCOS bij je is gesteld. De symptomen worden vervolgens (zover als dat gaat) bestreden. Het eigenlijke echte probleem wordt niet aangepakt en veel klachten verdwijnen maar tijdelijk. Niet alleen vervelend, maar potentieel gevaarlijk gezien de mogelijke vervolg aandoeningen.

Advies en medicatie

Het advies dat vaak wordt gegeven is dat je moet afvallen. Insuline resistentie is namelijk een belangrijk onderdeel van PCOS en gezonder eten en afvallen worden dan als ‘acties’ aangegeven. Alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat moet je dan precies doen? Welke dingen kun je wel eten en welke niet? Wat is gezond en goed voor je en wat moet je per se mijden? Extra lastig is dat de echte onderliggende oorzaak van PCOS het juist lastig maakt om af te vallen.

Een ander veelgegeven advies als acne en overbeharing de hoofdklachten vormen is het slikken van de anticonceptiepil (zoals de Diane 35 pil). Dit werkt meestal wel doordat je dan een boost vrouwelijke hormonen krijgt, alleen zodra je stopt met de pil zullen de symptomen weer terugkomen. Daarnaast is dit natuurlijk geen oplossing wanneer je graag zwanger wilt worden.

Metformine wordt voorgeschreven bij PCOS omdat vrouwen met PCOS zoals gezegd vaak last hebben van insuline resistentie. Metformine is een medicijn dat ook wordt voorgeschreven bij type 2 diabetes. Een nadeel van Metformine is dat je last kunt krijgen van allerlei vervelende bijwerkingen.

Wanneer je zwanger wilt raken worden vruchtbaarheidsbehandelingen gestart met bijvoorbeeld clomifeen citraat en Gonadotrofine injecties.

Al deze (tijdelijke) oplossingen bestrijden enkel symptomen. Dat terwijl blijvend resultaat te behalen is door de oorzaak te achterhalen en hier je eet- en levensstijl op aan te passen. Begin dus bij het begin!

Starten bij de oorzaak

Insuline resistentie

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van insuline resistentie en PCOS. 70% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben zijn insuline resistent. Bij 30% van de slanke vrouwen met PCOS is dat ook het geval.

Als je insuline resistent bent dan is er een verhoogd insulineniveau aanwezig in je bloed. Insuline is het hormoon dat betrokken is bij de regulering van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je simpele koolhydraten of suikers eet stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam insuline aan om je bloedsuiker naar beneden te brengen. Als dit proces te vaak in extreme mate plaatsvindt (dat gebeurt bij het vaak eten van veel simpele suikers) worden je insulinereceptoren ongevoeliger en is er steeds meer insuline nodig.

Een te hoog bloedsuikerspiegel is schadelijk voor je vaatwanden en zenuwen dus wordt er insuline geproduceerd zodat het niveau weer daalt. Maar wanneer de insulinereceptoren ongevoeliger worden zullen je cellen en spieren minder snel reageren op insuline en minder suikers opnemen. Als gevolg hiervan wordt er nog meer insuline aangemaakt en hierdoor gaan je cellen en spieren steeds slomer reageren tot ze zijn uitgeput en ze je bloedsuikerspiegel niet meer op peil kunnen houden

Een hoog niveau van insuline in het bloed stimuleert testosteron en een lager niveau van SHBG. Hierdoor zijn het level vrije testosteron hormonen hoger.

DCI is een supplement dat klachten kan helpen verminderen wanneer de insuline resistentie een rol speelt en helpt bij het reguleren van je cyclus.  Lees hier meer over het supplement DCI.`

Schildklier probleem

Je schildklier is onmisbaar voor veel belangrijke functies in je lichaam zoals stofwisseling, temperatuur, vetverbranding en spijsvertering.

Je schildklier produceert een bepaalde hoeveelheid hormoon (T4) zodat al deze processen goed werken. Wanneer er een disbalans is kan het zo zijn dat er niet de juiste hoeveelheid van het hormoon T4 wordt geproduceerd of er een probleem is bij de omzetting van het hormoon T4 naar het actieve hormoon T3. Er is vaker een probleem met de omzetting naar het actieve hormoon T3 maar dit wordt meestal niet door artsen getest.

Wanneer er een disbalans is kun je onder andere last hebben van vermoeidheid, overgewicht, onregelmatige cyclus en insuline resistentie. Zoals je leest komen deze symptomen overeen met die van PCOS. Het lijkt dus sterk of er een link is tussen deze twee.

Chronische stress

Er is ook een verband tussen PCOS en stress. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het wordt aangemaakt bij stress. Wanneer cortisol is vrijgekomen wordt de werking door bepaalde enzymen in het lichaam teniet gedaan door het omzetten naar het inactieve cortison.Onderzoeken hebben aangetoond dat sommige vrouwen met PCOS deze enzymen niet hebben. Hierdoor kan hun lichaam cortisol niet goed verwerken.

Cortisol is het hormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren en eiwitten en vetten in ons lichaam afbreek om deze om te zetten in glucose, oftewel bloedsuiker. Als reactie hierop moet er insuline worden aangemaakt om het bloedsuikerniveau te laten dalen. Bij te veel stress (prive, werk of door voeding) wordt er continue cortisol en insuline aangemaakt. Je insulinereceptoren kunnen ongevoelig raken met insulineresistentie tot gevolg.

Genen

Onderzoekers hebben geconstateerd dat PCOS vaak bij meerdere vrouwen in een familie voorkomt. Daarnaast  is ook  aangetoond dat genen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van het syndroom.

Pak de hormonale disbalans aan

Er zijn positieve resultaten te behalen door het aanpassen van voeding en levensstijl. Wanneer je exact weet waar de hormonale disbalans zit kun je gericht hierop je voeding en levensstijl aanpassen. Ieder persoon is anders en kampt met andere eventuele disbalansen.

Vorig bericht
Hoog niveau oestrogeen en testosteron bij PCOS
Volgend bericht
Diagnose PCOS stellen
 • Miranda schreef:

  Mooie foto; had mijn buik kunnen zijn!! Zelfs met aanpassingen in levensstijl krijg ik de love handles er niet af (maar misschien wil ik wel te snel na drie kinderen in vier jaar – ja dat kan, ook met pcos). Mijn vetpercentage gaat gelukkig gestaag omlaag; dat lijkt mij een goed teken!

  • Myriam Koning schreef:

   Ja de lovehandles zijn een typisch PCOS symptoom, helaas :S. Vet slaat zich op deze plekken als eerst op en gaat er ook pas als laatst vanaf. Minder suiker consumptie en een juiste manier van trainen helpt zeker.

 • Hoi Myriam, kan ik ipv dci supplementen metformine gebruiken? Heeft dit hetzelfde werking?

  • Myriam schreef:

   Metformine is een medicijn en DCI een voedingssupplement. Metformine kent ook bijwerkingen en DCI niet.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >