fbpx

Waarom overgewicht bij PCOS?

Ben jij één van de vrouwen met overgewicht en PCOS? Dan weet jij waarschijnlijk als geen ander hoe lastig het is om overtollige kilo’s kwijt te raken. PCOS en overgewicht zijn dan ook vaak aan elkaar gelinkt.

Overgewicht en PCOS

Overgewicht is een symptoom van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS`0. Sommige vrouwen met PCOS merken dat ze gemakkelijk aankomen of dat een kilo afvallen heel erg lastig gaat. Andere hebben last van een te hoog BMI of te wel ernstig overgewicht.

Maar om gelijk volledig en duidelijk te zijn: het hoeft helemaal NIET zo te zijn dat je kampt met overtollig lichaamsvet.  Je kunt ook PCOS hebben terwijl je helemaal geen last hebt van overgewicht. Er zijn juist ook veel vrouwen met een gezond gewicht met PCOS en ook vrouwen met ondergewicht die de diagnose PCOS krijgen. In dit artikel lees je meer over PCOS zonder overgewicht.

Risico’s van overgewicht

Vrouwen met PCOS hebben dus vaker overgewicht, een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en zijn insuline resistent.  Hierdoor neemt de kans op diabetes type 2 toe en hierdoor is er ook sprake van een verhoogd risico op hart en vaatziekten.

Voor al deze aandoeningen geldt dat afvallen belangrijk is om de zo de gevolgen van overgewicht en obesitas op lange termijn te voorkomen.

Geen erkenning

Na een jaar ‘proberen’ ben je nog niet zwanger geworden. Je krijgt een doorverwijzing naar het ziekenhuis en na onderzoek wordt de diagnose PCOS gesteld. “Mevrouw, we kunnen u helaas nu niet verder helpen, ons advies is dat u eerst afvalt en op een gezond gewicht komt en dan kunt u terugkomen”. En dat is het dan. Minder eten en drinken, diëten of overschakelen op gezonde voeding, meer sport en bewegen, en gezonder leven… je hebt het allemaal al eens geprobeerd maar zonder het gewenste effect.

Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met PCOS…

Is overgewicht de oorzaak van PCOS of komt PCOS door overgewicht?

Dat is een ingewikkelde vraag. Het is namelijk beide mogelijk. Vrouwen met PCOS produceren veel insuline óf de insuline doet niet goed zijn werk. Dit is een van de redenen dat vrouwen met PCOS eerder de neiging hebben om aan te komen. Hierdoor is er een verhoogde kans op overwicht bij PCOS.

Door het disfunctioneren van insuline wordt vet sneller opgeslagen en hierdoor neemt je gewicht makkelijker toe. Andersom is het ook mogelijk dat klachten van PCOS ontstaan op het moment dat je veel in gewicht bent aankomen. Overgewicht en PCOS kunnen elkaar dus beïnvloeden.

Waarom is afvallen bij PCOS lastig?

Wanneer de hoeveelheid glucose in je bloed stijgt, zorgt insuline ervoor dat dit wordt omgezet in glycogeen. Dit glycogeen wordt in de lever en spieren opgeslagen, je kunt dit zien als een energievoorraad voor als je het nodig hebt. Maar wanneer de lever en spieren ‘verzadigd’ zijn, wordt de resterende glucose omgezet in lichaamsvet. Dit is ook een extra energievoorraad voor later.

Als deze voorraad nooit wordt aangesproken neemt de hoeveelheid lichaamsvet alleen maar toe, met name rond je middel. Een te hoog vetpercentage veroorzaakt en verergert op zijn beurt weer insulineresistentie. Je komt dus in een neerwaartse spiraal terecht van overgewicht bij PCOS.

Overgewicht bij PCOS door oestrogeen dominantie

Ook is bij veel vrouwen met PCOS een verlaagd progesteronniveau ten opzichte van oestrogeen te zien. Door een verhoogd oestrogeenniveau gaat je lichaam ook vet opslaan, met name op je benen en billen.

Overgewicht bij PCOS door aromatase

Dan is er nog aromatase. Aromatase is een enzym dat testosteron omzet naar oestrogenen. Hoe actiever het enzym, hoe meer testosteron er wordt omgezet naar oestrogeen. Nu vindt aromatisering onder andere plaats in vetcellen. Dus hoe meer vetcellen, hoe meer testosteron wordt omgezet naar oestrogeen. Hierdoor gaat je lichaam weer over op vetopslag. Deze negatieve cirkel houdt zichzelf in stand als je er niks aan doet.

Wanneer je hormonen niet in balans zijn is het dus een stuk lastiger om af te vallen omdat verschillende ‘processen’ in je lichaam met elkaar te maken hebben en elkaar versterken of in stand houden. Zo blijven PCOS en overgewicht heel vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hormonen in balans brengen

De artsen hebben gelijk. Op gezond gewicht komen is belangrijk. Bij een groot percentage herstelt dan de eisprong waardoor je de kans vergroot op een zwangerschap. Afvallen geeft je dus een verhoogde kans op een normale cyclus.

Alleen hoe doe je dit met PCOS? Het belangrijkste is hormonen in balans brengen zodat je hormonen mee in plaats van tegen werken.

Waar moet ik beginnen?

Waarom afvallen lastig is met PCOS is dus best een technisch verhaal zoals je hierboven kon lezen. De oplossing klinkt wel weer simpel: het in balans brengen van je hormonen. Dit doe je door voeding te eten die je bloedsuikerspiegel stabiliseert en oestrogeendominatie tegen gaat.

En er zijn drie pijlers waarmee je PCOS en je overgewicht kunt aanpakken!

1. VOEDING & LEVENSSTIJL

Wanneer je hormonen in balans komen, stopt ook de PCOS vetopslag. Het is gelukkig niet nodig om een crashdieet te volgen. Sterker nog: dat moet je juist niét doen! Je kunt het beste op een manier eten die je hormonen positief ondersteunt. Daardoor wordt er minder vet opgeslagen.

Het resultaat is dat je snel meer energie krijgt en andere PCOS klachten verminderen en verdwijnen. Door een stabiele hormoonbalans kan je menstruatiecyclus weer op gang komen of stabieler worden. Zo vergroot je kans de op een zwangerschap, als dat je wens is.

Roken en te veel alcohol zijn onverstandig omdat deze de activiteit van het aromatase enzym stimuleren (naast een heleboel andere redenen).

Benieuwd naar PCOS proof recepten. Download onderstaand proefmenu

2. STRESS

Een andere factor die een grotere rol speelt dan vaak wordt gedacht: stress. Dit kan stress zijn door werk, maar ook spanningen in privé-situaties, of stress die je lichaam ervaart door minder goede voeding of voeding waar jij niet tegen kunt.

Het is belangrijk stress te vermijden omdat dit hormoonverstorend werkt, met name in de verhouding tussen progesteron en oestrogeen. Dit is makkelijker gezegd, dan gedaan maar er zijn goede technieken die helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stress in je leven.

3. SUPPLEMENTEN

Dit is de laatste pijler. Voedingssupplementen kunnen geen gezonde levens en voedingsstijl vervangen, maar zijn een hele goede (noodzakelijke) aanvulling. Je kunt helaas niet alle goede stoffen binnenkrijgen via voeding en soms heb je te maken met een verstoorde aanmaak of problemen met de opname van deze stoffen.

Omdat afvallen met PCOS lastiger kan zijn, is het goed om hulp in te schakelen om sneller resultaat te behalen.

Vind je het ook lastig om te weten waar je moet beginnen? Schrijf je in voor mijn gratis ebook en ontvang direct tips waar je mee aan de slag kunt gaan.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je een bericht sturen en help ik je graag verder.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Lean PCOS – PCOS en geen overgewicht
Volgend bericht
PCOS en de pil: Is het verstandig om de pil te slikken?

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>