fbpx

Een ovulatietest & PCOS: werkt dit?

Vanaf het moment dat jullie weten dat je graag een kindje wilt, kun je de gedachte niet meer loslaten. Je wilt graag zwanger worden en er alles aan doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Je menstruatiecyclus bijhouden is één van de middelen die je kunt inzetten, alleen als je PCOS hebt is je cyclus waarschijnlijk onregelmatig en kan dit kan erg frustrerend zijn. Een manier om dan toch te monitoren wanneer je een eisprong hebt is door middel van ovulatietesten. Maar werken deze ovulatietesten met PCOS?

PCOS en zwanger worden

De meeste vrouwen met PCOS hebben een onregelmatige- of helemaal geen menstruatiecyclus en zijn dus verminderd vruchtbaar. Er vindt geen eisprong plaats en en er is geen eicel beschikbaar die bevrucht kan worden. Soms is het zo dat vrouwen wel een bloeding  hebben maar dat er geen eisprong aan vooraf is gegaan.

Een ovulatietest kan dan in sommige gevallen uitkomst bieden. Het doel van een ovulatietest is je ovulatie berekenen oftewel je vruchtbare dagen berekenen.

Wanneer is mijn eisprong?

Eigenlijk heel simpel, want theoretisch gezien valt de ovulatie 14 dagen voor de eerste dag van de komende menstruatie. De vruchtbare dagen zijn enkele dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Wanneer je geen zin hebt om te rekenen kun je online gemakkelijk je eisprong berekenen met een eisprong calculator. Alleen hebben veel vrouwen met PCOS niet zo’n regelmatige cyclus waardoor je hier helemaal niks aan hebt. Het is namelijk onmogelijk om je vruchtbare dagen in te schatten wanneer je niet weet wanneer je ongesteld moet worden.

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH (Luteïniserend Hormoon) in je urine. Vlak voor je eisprong piekt dit hormoon en deze test kan dat waarnemen. Bij een positieve test vind je eisprong binnen 24 tot 48 uur plaats. Een goede manier dus om de kans op zwangerschap te vergroten.

In de hypofyse in je hersenen wordt LH aangemaakt. Het hormoon stimuleert de eierstokken om te ovuleren. Alleen: bij 40 tot 50% van de vrouwen met PCOS is er continue een verhoogd niveau LH meetbaar. Daardoor zijn ovulatietesten lastig te gebruiken, want ze geven te vroeg (of te laat) als een verhoogd LH niveau aan. Daardoor is de uitslag niet betrouwbaar bij PCOS. Ovulatietesten kunnen jou wel helpen als je geen verhoogd LH niveau hebt.

Verhoogd testosteron door verhoogd LH

Een ander nadeel van een hoger niveau LH is dat het de productie van testosteron bevorderd. Dit samen met een verhoogd insulineniveau kunnen de oorzaken zijn van een verhoogd testosteronniveau bij vrouwen met PCOS. Door het overschot aan testosteron ontstaan klachten zoals acné, overbeharing, ongewenste haargroei (vaak in het gezicht) of juist haaruitval.

PCOS ovulatietest: zinloos of nuttig?

Bij 40 tot 50 % van de vrouwen met PCOS is het dus lastig om ovulatietesten te gebruiken maar bij het overige deel kan het een nuttig hulpmiddel zijn.

Het maakt het bij PCOS extra lastig om te bepalen wanneer je start met testen omdat de cyclus onregelmatig is. Je wilt er niet tientallen testen doorheen jagen zonder resultaat! Bovendien levert het hele proces van testen vaak extra stress op omdat je er waarschijnlijk gefocust mee bezig bent en stress heeft ook een negatieve invloed op je hormoonhuishouding.

Is jouw cyclus enigszins regelmatig, dan kun je proberen of ovulatietesten bij jou werken.

Tips die de kans op een zwangerschap met PCOS kunnen vergroten vind je in onderstaand ebook:

Wanneer start je met een ovulatietest?

Heb je een cyclus die eigenlijk altijd rond de 40 tot 50 dagen is, start dan bijvoorbeeld niet 2 weken na je menstruatie met testen. Doe dit ongeveer 2 weken voor je verwachte menstruatie. In het geval van 40 dagen dag 23 bijvoorbeeld. De eerste dag van je menstruatie telt als dag 1.

Het is het betrouwbaarst als je altijd op hetzelfde moment van de dag test en niet met ochtenurine omdat dit vaak te geconcentreerd is. Drink niet te veel 2 uur voor je gaat testen omdat je urine dan sterk verdund is en het resultaat onbetrouwbaar kan zijn.

Schijf op alle testen de datum en hou een schema bij waarop je de datum en dag van je cyclus noteert. Zo krijg je een zo goed mogelijk beeld.

Een ovulatietest kopen kun je doen bij de drogist of online. Mijn tip is om te kiezen voor simpele ovulatietesten met meerdere in een verpakking.

Voobeeld van een ovulatietest schema.

Een ovulatietest is positief wanneer de testlijn net zo donker of donkerder is dan de controlelijn. Lees voor gebruik natuurlijk altijd goed de bijsluiter om verwarring te voorkomen.

Heb je steeds een positieve test of wordt het streepje echt niet donkerder? Dan kan het zo zijn dat bij jou LH continu hoger is en het dus heel lastig of niet mogelijk is om je eisprong op deze manier te meten. Dat maakt het moeilijk voor veel vrouwen met PCOS. Ovulatietesten zijn dan jammer genoeg niet aan jou besteed.

Ovulatietest en Clomid

Wanneer je met PCOS en een kinderwens bij de gynaecoloog komt, wordt in de meeste gevallen aangeraden te starten met Clomifeen (Clomid) om een eisprong op te wekken. Vanaf ongeveer de 10de dag van je cyclus wordt er een aantal keer een echo gemaakt om te monitoren of het eitje gaat groeien.  Mocht de eerste poging niet geslaagd zijn ondanks de eisprong dan wordt er bij  vervolgkuren vaak aangeraden zelf ovulatietesten te gebruiken. Start hiermee vanaf ongeveer vanaf dag 13 van je cyclus.

Zorg dat je om de dag geslachtsgemeenschap hebt ongeveer 4 tot 5 dagen voor de verwachte eisprong en ga hier mee door tot 1 tot 2 dagen na de verwachte eisprong.

Op een andere manier de eisprong vaststellen

Afscheiding

Vaak merken vrouwen dat afscheiding verandert rond de eisprong. Veel wateriger en helderder. Na de eisprong verdwijnt dit weer en dan zijn ook de vruchtbare dagen voorbij.

Basaletemperatuurcurve (BTC)

Wanneer je elke morgen voor het opstaan je temperatuur zou opmeten zie je een temperatuurstijging (o,2 – 0,5 graden) op de dag van de eisprong. Omdat dit best intensief is, raad ik deze methode niet aan.

Pijn in de onderbuik 

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Ze voelen een pijn in de onderbuik (ovulatiepijn). Heel handig als je dit hebt natuurlijk.

Bloedonderzoek

Wil je meer weten over PCOS en wat je aan de klachten kunt doen? In het artikel ‘Wat is PCOS?’ lees je er alles over.

Weet je niet zeker of je PCOS hebt? Een bloedtest kan de diagnose PCOS bevestigen en andere aandoeningen uitsluiten. Werken ovulatietesten niet en twijfel je of je PCOS hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Vorig bericht
De gevolgen van PCOS op de lange termijn voorkomen!
Volgend bericht
Helpt lijnzaad bij PCOS?

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>