fbpx

Hormoonyoga bij PCOS

Een drukke baan met veel deadlines in de evenementenbranche, een relatie die net verbroken was en daar nog is bovenop de diagnose PCO(S). Kortom veel stress en te weinig tijd voor ontspanning. Dit was mijn situatie een paar jaar geleden en het moment dat ik daadwerkelijk besloot hier verandering in te brengen.

Een van de adviezen: yoga zou me kunnen helpen. Dat zag ik alleen niet echt zitten. Yoga, niks voor mij! Te zweverig, ik ben niet lenig genoeg en heb er de rust niet voor. Allemaal argumenten om er niet aan te beginnen.

Tot een vriendin me overhaalde om een proefles te volgen. En tegen alle verwachtingen in was ik direct enthousiast. Wat ontspannend en relaxed!

Het werd een vast moment in de week waarop ik me echt kon ontspannen. Ik dacht niet aan de deadlines, de boodschappen die ik nog moest doen of andere to do’s. Door de (ook soms best inspannende) houdingen is er geen ruimte om hier aan te denken en tijdens de afsluitende meditatie was ik verbaasd over al de gedachtes die blijkbaar continu langskomen.

Yoga als oplossing

Yoga is een manier om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Yoga oefeningen geven je energie en kracht en aan de andere kant rust en ontspanning. De houdingen kunnen je helpen om zowel fysieke als emotionele spanningen af te voeren. Wanneer je aan yoga doet, breng je verandering in je stemming en komt je geest meer in balans. Hierdoor ervaar je minder druk en kunnen ook je hormonen in balans komen.

Dit klinkt kort door de bocht, maar omdat stress heel vaak een grote rol speelt bij (of zelfs de oorzaak kan zijn van) PCOS is yoga een effectieve manier om je klachten aan te pakken. Je kunt de stress die je ervaart even helemaal loslaten en dat gaat je op termijn (ook in het dagelijks leven) steeds beter af.

Stress de boosdoener

Steeds vaker zie ik dat ‘stress’ een van de grootste oorzaken is van PCOS bij vrouwen die ik persoonlijk begeleid. Het duidelijkst wordt dit als zij bij me komen met de vraag wat ze nog anders kunnen doen omdat ze al ontzettend veel hebben aangepast op het gebied van voeding.
Mijn advies bij deze vrouwen is veel meer gericht op aanvullende supplementen en op welke manier ze stress kunnen reduceren in hun leven.

Dit is dan ook de reden dat Heerlijk PCOS Proof eten & leven ook  ebooks over sport, meditatie maar dus ook yoga bevat.

Voordelen van yoga bij PCOS

Yoga is een hele mooie manier om je kansen op een zwangerschap te vergroten, je klachten te verminderen of te laten verdwijnen.. Door yoga raak je meer bekend met je lichaam en waar het toe in staat is. Ook helpt het je angsten te bedwingen en zo je stressniveau onder controle te houden en stress te verminderen.

Als je veel stress ervaart, geven je hersenen een signaal aan je eierstokken dat het niet het goede moment is om je voort te planten. In reactie verminderen de eierstokken de productie van oestrogeen en progesteron, iets wat je juist wilt voorkomen. Veel yogahoudingen helpen de vruchtbaarheid te vergroten. In mijn ebook heb ik een aantal belangrijke op een rij gezet in makkelijk te volgen sets.

Deze yoga is niet zweverig maar juist heel praktisch en toepasbaar. Het Yoga & PCOS ebook bevat yoga series voor als je nooit eerder yoga hebt gedaan maar ook voor als je juist wel al gevorderd bent. En de sets zijn gewoon thuis uit te voeren.

Ga op les

Je kunt natuurlijk ook les buiten de deur volgen. Kijk online waar er bij jouw in de buurt yoga wordt aangeboden en volg net als ik een of meerdere proefles(sen). Zo kom je erachter welke yogaschool en eventueel welke vorm van yoga jou het meest aanspreekt.

Conclusie van dit alles:  ja we hebben het al druk genoeg, maar gun jezelf dit moment van ontspanning :).

Stap op die mat (of een handdoek om te beginnen). Het gaat niet om hoe lenig je bent en of je benen helemaal recht staan. Het gaat erom dat je het doet, je de drukte los laat en je jezelf deze momenten van ontspanning gunt.

Liefs, Myriam

Category: Stressbeperking
Tags: PCO, pcos, stress
Vorig bericht
Gezonde snacks met PCOS: bananenbrood
Volgend bericht
Wat het effect van kaneel kan zijn bij PCOS

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>