fbpx

PCOS en depressie

Depressieve gevoelens en angsten komen vaker voor bij vrouwen met PCOS. Wat is de link van PCOS en depressie? En wat is de oorzaak van deze depressieve gevoelens?

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de vrouwen met PCOS last heeft van depressieve symptomen ten opzichte van 7% van vrouwen die geen PCOS hebben. Ook heeft 45% van de vrouwen met PCOS last van angsten ten opzicht van 18% van de vrouwen zonder de diagnose. PCOS – depressie lijkt dus een duidelijke link te hebben.

Diagnose PCOS

Wanneer de diagnose PCOS wordt vastgesteld kunnen er veel emoties boven komen. Van boosheid, angst en verdriet tot grote frustratie. Of aan de andere kant juist opluchting omdat er eindelijk duidelijkheid is en er een oorzaak is gevonden voor je klachten.

Dit is bij iedereen anders. En dit kan ook van tijd tot tijd weer veranderen. Waar je jouw PCOS situatie het ene moment kunt laten rusten kun je er een volgend moment juist veel over in zitten. Vaker ook in combinatie met hevige angsten die dan ook weer opspelen.

Eerst rustig, daarna boos (en daarna weer rustig…)

Toen ik de diagnose kreeg deed de arts er vrij laconiek over. Mijn eerste reactie was ook best gelaten. Pas toen ik er (uiteraard ‘s avonds in bed) meer over ging nadenken kwamen er andere gevoelens boven.

Zo was er de angst dat ik nooit moeder zou worden. Angst voor meer lichamelijke klachten. Later ook frustratie en boosheid toen ik aanpassingen in voeding en levensstijl maakte en dit niet altijd even makkelijk was. En nog meer boosheid, want waarom zijn er andere vrouwen die alles eten en wel gewoon ongesteld worden?!

Alle gevoelens kwamen langs. De stemmingswisselingen waar ik (door PCOS) veel mee te maken had maakten het er niet makkelijker op. Mijn humeur kon omslaan als een blad aan een boom.

De gevoelens die je ervaart als je de diagnose krijgt verschillen sterk.  Net zo sterk als de klachten van elkaar kunnen verschillen eigenlijk. De emoties die boven komen hangen ook samen met de soort symptomen die je hebt en de mate waarin de klachten aanwezig zijn.

Hoeveel impact hebben de symptomen op je doen en laten? Op welk moment in je leven wordt de diagnose gesteld? Heb je al een kinderwens? Maar ook je persoonlijkheid, je leefsituatie en hoe de mensen om je heen reageren en of ze een steun voor je zijn of niet kunnen een rol spelen of je PCOS depressieve gevoelens krijgt.

Symptomen en een slechter zelfbeeld

Klachten bij PCOS die te maken hebben met de hoeveelheid androgenen (de mannelijke hormonen in het bloed) en met insulineresistentie zorgen voor zichtbare uiterlijke symptomen.

Denk hierbij aan gewichtstoename en moeilijk afvallen. Ook acne, hirsutisme (overbeharing), donkere plekken op de huid en haaruitval komen voor. Het zijn allemaal klachten die invloed hebben op je uiterlijk. Hierdoor hebben deze symptomen vaak direct invloed op jouw zelfbeeld, je stemming en hoe jij je voelt.

Zeker door social media en de focus op het uiterlijk van de huidige maatschappij zitten vrouwen steeds meer in over hun uiterlijk.

Wil je direct iets aan je klachten doen die veroorzaakt worden door een teveel aan androgenen. Ik heb een overzicht gemaakt met tips welke je hieronder kunt downloaden: 

Nog niet zwanger?

Daarnaast kan het niet (makkelijk) zwanger worden van grote invloed zijn op jouw gemoedstoestand. Een vanzelfsprekend toekomstbeeld (jij met een gezin) dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend is heeft veel impact.

Als je in een zwangerschapstraject zit bij een gynaecoloog dan eisen de vele ziekenhuisbezoeken tijdens de behandelingen ook hun tol, net zoals de teleurstellingen die je misschien keer op keer moet verwerken. De onzekerheid of het wel gaat lukken… En dan nog de  hormonen zelf die je tot je moet nemen. Het kan emotioneel allemaal zwaar zijn.

De symptomen die bij PCOS horen kunnen dus van directe invloed zijn op jouw zelfbeeld, stemming en gemoedstoestand. Het is dus niet moeilijk om te snappen hoe PCOS en depressie gelinkt zijn!

Hormonen helpen niet mee

Naast dat de klachten van invloed zijn op je uiterlijk en dit voor depressieve gevoelens kan zorgen hebben ook de onbalans van hormonen invloed op hoe je je voelt.

In onderzoek is het verband tussen insulineresistentie en depressie bekeken. Nu is het niet zo dat alle vrouwen met PCOS ook insulineresistent zijn maar veel van ons wel. Het blijkt dat als je insulineresistent bent je een grotere kans hebt op een depressie of stemmingsstoornis. Ook hierdoor zie je PCOS – depressie heeft een link.

 

Daarnaast is er ook nog een verband tussen vitamine D tekort en depressie. Amerikaanse onderzoeken uitgevoerd door Women’s Health Initiative (WHI) Observational Study tonen aan dat er een verband is tussen een lage dosis vitamine D in het lichaam en depressieve kenmerken.

Hoe dit precies werkt is overigens nog niet volledig duidelijk. Is vitamine D tekort de oorzaak van de depressiviteit of ontstaat er door de depressieve gevoelens een tekort aan vitamine D? Vrouwen met PCOS hebben ook weer vaker een tekort aan vitamine D wat ook een oorzaak zou kunnen zijn van de depressieve gevoelens.

Wat zijn de kenmerken van (PCOS) depressie?

Hoe herken je een (PCOS) depressie? Hieronder een opsomming van symptomen van een depressie.

 • Geen of een sterke vermindering van interesse en plezier aan activiteiten (vrijwel dagelijks, gedurende een groot deel van de dag)
 • Heel weinig energie hebben om dingen te ondernemen
 • Je waardeloos voelen
 • Last hebben van een verstoort slaappatroon
 • Sterke stemmingswisselingen ervaren
 • Plotselinge paniekaanvallen
 • Ineens heel weinig of juist heel veel eten
 • Sociale angst
 • Overmatig alcohol gebruik
 • Terugkerende gedachte aan de dood

De (PCOS) depressie klachten komen dan bijna dagelijks gedurende de hele dag voor.

Soorten (PCOS) depressies

Depressie komt voor in allerlei soorten.Van een lichte depressie waarbij je je dagelijkse werkzaamheden kunt blijven doen, tot een ernstige depressie. Klachten nemen dan snel toe en hebben grote impact op het dagelijks leven.

Een (PCOS) depressie kan van tijdelijke aard zijn of juist een lange periode aanhouden. Er mensen die last hebben van seizoensgebonden depressie. Elk jaar rond dezelfde tijd van het jaar komen de klachten weer tot uiting.

Wanneer klachten langdurig aanhouden (langer dan 2 jaar), is er sprake van een chronische depressie. 

Sombere stemming of depressie

Iedereen heeft wel eens last van sombere gevoelens. Maar wanneer is het nou meer dan alleen een sombere stemming? Wanneer is er sprake van een depressie? Het is soms erg lastig om dit onderscheid te maken.

Vaker zijn we geneigd om te wachten en zoeken we pas hulp als klachten toenemen. Terwijl het herkennen en er erkennen van de klachten juist zo belangrijk is. Dit omdat een (PCOS) depressie dan vaak korter duurt doordat behandelingen beter werken.  Wanneer je last hebt van 1 van bovenstaande symptomen is er geen sprake van een (PCOS) depressie maar het is wel goed om je er bewust van te zijn en er op te letten of het niet erger wordt.

Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je vrijwel dagelijks van meerdere klachten last hebt of je twijfelt of je een (PCOS) depressie hebt. Praat er met iemand over.

Behandeling (PCOS) depressie

En dus echt: zoek hulp! Je bent niet de enige. Verstop je niet. Het is zo belangrijk om je gevoelens en pijn te delen. Het is belangrijk voor jou dat je jouw gevoelens met je partner, goede vrienden, familie en eventueel op het werk kunt bespreken.

Toen ik de diagnose kreeg had ik nog nooit eerder van PCOS gehoord en er was ook nog heel weinig over te vinden. Tot ik mijn verhaal ging delen! Toen kreeg ik kreeg zo ontzettend veel reacties van vrouwen die zich in mijn verhaal herkenden. Dat deed me echt goed. En nu heb ik dagelijks contact met vrouwen die in hetzelfde schuitje als jij zitten.

Door de aanpassingen die ik heb gemaakt op gebied van voeding, levensstijl en suppletie voel ik me gelukkiger. Ik heb het gevoel weer controle te hebben over mijn lichaam én geest.

Jij kunt dit ook, als je maar actie onderneemt en de eerste stap neemt om er echt iets aan te doen!

Liefs, Myriam

Omgaan met (PCOS) depressie

Als je merkt dat je zelfbeeld en zelfvertrouwen sterk veranderd is en je herkent je in bovenstaande symptomen, dan raad ik je aan er iets aan te doen.

Neem je PCOS en depressie symptomen serieus. Zorg voor een goede PCOS Proof leefstijl. Neem voldoende rust en doe dingen waar je blij van wordt. Maak bijvoorbeeld ‘s avonds een wandeling in de buitenlucht en zoek afleiding.

Vorig bericht
Heb ik PCOS?
Volgend bericht
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

 • onregelmatig ongesteld
 • haaruitval
 • overbeharing
 • stemmingswisselingen
 • gewichtsproblemen
 • depressieve klachten
 • suikercravings
 • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>