fbpx

PCOS behandeling – Minder stress door meditatie

Meditatie heeft grote impact bij het verlichten van PCOS. Het is een eenvoudige oefening die je helpt om niet je hoofd kwijt te raken bij stress of angstgevoelens. Het enige wat je hoeft te doen is een paar minuten per dag rustig zitten en niets anders doen dan op je ademhaling letten. En het heeft meteen effect. Niet ingewikkeld!

Hoezo meer stress bij PCOS?

De kans dat je extra veel stress ervaart als je PCOS hebt is groot. Je lichaam functioneert niet zoals zou moeten, je hebt er geen controle over en misschien wil je wel heel graag een kindje maar lukt het niet om zwanger te raken. Of heb je last van klachten waar je dagelijks mee bezig bent. Dit is dan nog los van de dagelijkse druk die veel mensen ervaren door hun werk, privé-leven en alles wat er ‘moet’.

Stress verminderen?

De reden dat je sowieso op je stressniveau wilt letten is dat stress verschillende negatieve reacties in je lichaam losmaakt. Een van de belangrijkste bij vrouwen met PCOS is de grote hoeveelheid van het stresshormoon cortisol dat wordt aangemaakt. Dit zorgt er bijvoorbeeld niet alleen voor dat je extra vet opslaat rond je middel, maar ook heeft het invloed op je bloedsuikerspiegel en de hoeveelheid progesteron in je lichaam. Het hormoon dat een rol speelt bij een normale menstruatie cyclus en een hele grote rol speelt bij een zwangerschap.

Waarom zou je mediteren?

Zoals gezegd is meditatie niet ingewikkeld. Toch zijn de voordelen van meditatie niet gering. Mensen mediteren al duizenden jaren en plukken er de voordelen van. De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. De uitkomsten zijn behoorlijk opzienbarend.

In het algemeen zorgt meditatie ervoor dat:
• je hartslag vertraagt en normaliseert
• je eetlust wordt gereguleerd
• je ademhaling vertraagt
• je bloeddruk naar een normaal niveau gaat of blijft
• je efficiënter ademhaalt
• je immuunsysteem wordt versterkt

Specifieke voordelen bij PCOS
Dit is allemaal al goed nieuws voor je algehele gezondheid. Maar juist als je PCOS hebt is dit heel gunstig. Andere voordelen van meditatie die helpen bij PCOS:
• de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert
• aanmaak van geslachtshormonen kan toenemen
• negatieve gevoelens en emoties nemen af
• je bent beter in staat om met stressvolle situaties om te gaan
• je wordt bewuster van jezelf en je eigen omgeving
• je kunt meer in het huidige moment zijn, zonder je te laten afleiden door alle afleidende gedachten in je hoofd

Sommige voordelen zijn wat minder concreet, maar gaan erover dat je jezelf beter gaat begrijpen en comfortabeler bent met jezelf.

Het mooie van meditatie is dat je het overal kunt doen, en dat het je maar een paar minuten per dag kost.

Hoe begin je?

Het belangrijkste bij mediteren is ermee beginnen (natuurlijk…), en vooral volhouden! Gelukkig zijn de effecten van meditatie zijn snel te merken. Alleen, je moet het wel regelmatig blijven doen.
De punten voor succes:
1. Begin met een paar minuten per dag – daarom is het slim om rustig te beginnen, met 2 minuten per dag. Zo leg je de lat niet te hoog en lukt het je sneller om daadwerkelijk vol te houden. Nog een voordeel: je hebt zo geen excuus dat je er geen tijd voor had 🙂
2. Doe het op een rustige plek – zo zorg je ervoor dat je niet afgeleid raakt en je echt even een paar minuten voor jezelf hebt
3. Kies een vast moment – het werkt vaak het beste om meteen ’s ochtends te mediteren. Zo zijn er geen andere dingen die tijdens de dag gebeuren die je kunnen afleiden. Je bent dan ook nog fris van geest en dat helpt je bij het concentreren op je ademhaling
4. Focus op je ademhaling – Je kunt je bij meditatie op verschillende dingen concentreren, maar om te beginnen raad ik aan je ademhaling te nemen als punt van focus. Adem door je neus, en voel hoe je adem door je neus naar binnen stroomt en je borst vult. Voel wat er gebeurt. Waar voel je je ademhaling het duidelijkst? Adem je diep of ondiep? Snel of juist rustig? Je zult merken dat je ademhaling elke keer een beetje anders is. Genoeg om met lichte aandacht op te letten dus!

Stel het niet uit, maar begin meteen. Je kunt nu gewoon even rustig blijven zitten en 30 seconden niets anders doen dan op je ademhaling letten. Yes, je hebt voor het eerste gemediteerd!

Wil je meer doen? Denk dan een paar keer per dag aan je meditatie oefening. Alleen daarmee ben je je al meer bewust van het hier en nu.

Je kunt ook de 30 seconden mini meditatie van hierboven herhalen. Eerst 2 keer, dan 3, dan 5 of meer keer per dag.
Een heleboel andere handelingen die je normaal routinematig doet kunnen je op een bewuste manier doen. Eten bijvoorbeeld: ga met je lunch aan tafel zitten, en wees je bewust van elke hap die je neemt, wat je in je mond hebt, hoe het smaakt, wat voor gevoel het eten je geeft.

Er is nog veel meer over meditatie te zeggen. In Heerlijk PCOS Proof Eten & Leven wijd ik er een apart onderdeel aan.

Vorig bericht
Het belang van vitamine D
Volgend bericht
Een terugval hoort er gewoon bij!

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>