fbpx

PCOS en voeding, wat artsen je niet vertellen

Er is PCOS geconstateerd en je wordt naar huis gestuurd met een foldertje. Dan lees je online dat je er ook zelf invloed op zou kunnen hebben. Hoe zit dat dan precies met PCOS en voeding?  En waarom geeft je behandelend arts je na de diagnose PCOS geen voeding advies als dit zinvol zou zijn? En wat is een goed PCOS dieet?

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit vragen zijn die je hebt. Zo ontzettend vaak spreek ik vrouwen die van hun arts te horen hebben gekregen dat ze zelf NIETS kunnen doen om van hun PCOS symptomen af te komen, of om de kans op een (natuurlijke) zwangerschap te vergroten.

Maar dit kan wel. Je kunt zelf wel je kans vergroten om zwanger te worden, lees snel meer over het effect van voeding op PCOS.

Alleen bij hoog BMI = afvallen het advies

Alleen vrouwen met overgewicht of een te hoog BMI krijgen van doktoren te horen dat het verstandig is om af te vallen. Sommige vrouwen worden zelfs naar huis gestuurd met de mededeling dat ze MOETEN afvallen voordat ze verder behandeld kunnen worden.

Maar advies over hoe je dan (gezond) kunt afvallen wordt meestal niet gegeven. En afvallen kan juist een stuk lastiger zijn met PCOS dat lees je hier.

Dat je gaat twijfelen of zelf aanpassingen doorvoeren en een gezond voedingspatroon wel zin heeft om van PCOS klachten af te komen vind ik dan ook helemaal niet gek. En aanpassingen maken voor niks, snap dat je daar niet op zit te wachten.

En dan zijn het ook niet de eerste de beste personen die je dit vertellen. We hebben het over de reguliere geneeskunde. Arsten, die lang hebben gestudeerd.  Zeker gyneacologen, zij hebben zich gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de vrouwelijke vruchtbaarheid. En dus ook PCOS!

Mijn eigen ervaring met PCOS en voeding

Hoe het bij mij is gegaan? Ik ben naar de huisarts gestapt toen ik na het stoppen met de pil niet meer ongesteld werd. Na een paar maanden leek het me verstandig om hier toch maar advies over te gaan inwinnen.

Nou ik stond eigenlijk binnen no time weer buiten. Ontpillen, was de conclusie. En als ik na een jaar nog niet ongesteld zou zijn geworden mocht ik terugkomen.

Het voelde niet goed. Ik had zo’n voorgevoel dat dit helemaal niks met ontpillen te maken had en er meer aan de hand was.

Ik was op dat moment wel onder behandeling bij een gynaecoloog vanwege een verkeerde uitslag van een uitstrijkje en legde mijn situatie aan haar voor.

Ze wilde wel een echo maken en zag direct meerdere vochtblaasjes oftewel de cyste die bij het PCOS-beeld horen. En zo kreeg ik te horen dat ik PCOS had.

“Maak je niet druk, kom maar terug als je een kinderwens hebt”

PCOS behandeling

Ik moest me trouwens verder helemaal niet druk maken over de verminderde vruchtbaarheid en kon weer aankloppen als we graag kinderen wilden.. En daarmee was het gesprek na de diagnose PCOS klaar.

Zonder enig idee te hebben wat ik nou precies had, of ik er zelf iets aan kon doen en wat de gevolgen zouden zijn voor de lange termijn werd ik naar huis gestuurd.

Hallo!! Ik heb PCOS! Geen idee wat het nou precies is, maar goed klinkt het niet. Is er geen behandeling bij PCOS mogelijk? En hoe zit dit dan precies met PCOs en zwanger worden? Ik wilde op dat moment nog geen moeder worden maar het was wel van jongs af aan een wens van mij. Er werd me dus doodleuk even gezegd dat het misschien wel een stuk lastiger kon worden! Maar ik hoefde me nu geen zorgen te maken hoor!

2 van de 3 PCOS symptomen

Nog even iets anders. Toen ik later mijn huisarts er opnieuw over sprak zei hij dat het sowieso geen PCOS kon zijn omdat ik geen overgewicht had.

Dit is iets wat ik tegenwoordig nog steeds heel erg vaak hoor en wat overduidelijk een misvatting is. Het kan namelijk heel goed dat je PCOS hebt terwijl je echt GEEN overgewicht hebt.

PCOS kan worden vastgesteld als er sprake is van 2 van de 3 volgende symptomen:

 • Onregelmatige menstruatie of geen menstruatie
 • Verhoogd testosteron of LH (dit kan klachten zoals acne, overbeharing en overgewicht veroorzaken)
 • Cyste die te zien zijn op een echo
Echo van duidelijk zichtbare cyste op eierstokken.

Je hoeft dus niet van alle drie de symptomen last te hebben. Twee is voldoende om de diagnose te stellen. De een heeft dus last van acne en een menstruatie die uitblijft en de ander (zoals ik) heeft cyste en een menstruatie die onregelmatig is of uitblijft.

PCOS voedingsdeskundige

Mij heeft het onderwerp PCOS niet meer losgelaten. Vanaf de dag van de diagnose heb ik heel het internet afgezocht. Ik heb allerlei onderzoeken, boeken en artikelen gelezen. En al snel wist ik zeker dat er iets aan te doen was op een natuurlijk manier.

Ik probeerde verschillende dingen uit (dit ging met veel vallen en opstaan) maar na een jaar werd ik weer ongesteld en mijn cyclus werd met de maand regelmatiger.

Toen ik in die periode weer bij de gynaecoloog kwam vroeg ik steeds of er echt niks was wat ik zelf kon doen (het antwoord was nee). Tot dat ik zwanger was en er bij de echo ook geen vochtblaasje meer te zien waren.

De gynaecologe was verbaast en ik vertelde wat ik had aangepast. Ze zei toen dat ze wel iets van onderzoek had gezien dat dit effect had aangetoond. Maar dat ze er verder niet echt bekend mee was.

Dat gezonde voeding zo’n groot verschil kon maken heeft mij aan het denken gezet. En vooral het feit dat er zo weinig over te vinden was en is. Dit is de reden dat ik PCOS voedings- en leefstijladviezen ben gaan geven en dagelijks graag vrouwen help die met dezelfde problemen als ik toentertijd te maken hebben.

Benieuwd wat PCOS proof recepten zijn? Download hier een voorbeeldmenu:

maar dan de vraag:

Hoe kan het toch zijn dat voeding- en levensstijl aanpassingen effect hebben terwijl artsen dit niet lijken te weten?

Eigenlijk een heel kort en simpel antwoord: omdat ze dit niet hebben geleerd.

Artsen weten heel erg veel. Veel over ziektes, aandoeningen, symptomen en welke medicijnen ze hiertegen kunnen voorschrijven. Dit is wat ruimschoots aanbod komt in hun opleiding.

Maar gedurende hun zesjarige studie krijgen ze gemiddeld nog geen 30 uur les over voeding. Dit is op 6 jaar nog niet eens 1 week.

Je kunt je voorstellen dat ze daarom ook niet echt advies over voeding kunnen geven.

En precies hetzelfde geldt voor supplementen. Zoals D-Chiro-Inositol bijvoorbeeld, waarbij uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het effectief kan zijn bij klachten van PCOS.

Artsen leren over medicijnen en niet over natuurlijke supplementen. De reden dat ze hier niets over leren is omdat stoffen die in de natuur voorkomen niet kunnen worden gepatenteerd.

Het is voor de farmaceutische industrie daarom niet rendabel om veel geld in onderzoek en marketing te investeren. Of om ervoor te zorgen dat DCI de status van medicijn krijgt. Elke andere fabrikant zou er daarna namelijk direct mee aan de haal kunnen gaan en op die manier is het onmogelijk hun investering terug te verdienen.

Maar er is ook goed nieuws

Inmiddels ben ik geswitcht van huisarts. Deze vrouw is erg geïnteresseerd in het werk dat ik doe en hoe ik ervoor heb gezorgd dat mijn klachten zijn verdwenen.

Ze vertelt dat ze steeds vaker vrouwen zoals ik op het spreekuur krijgt. En dat ze het naar vindt dat ze hen naar huis moest sturen met de mededeling dat ze niet echt iets voor ze kan doen. Alleen de pil voorschrijven tot het moment dat ze zwanger willen worden.

We hebben afgesproken om wat te gaan drinken en ik heb haar meer verteld over voeding en de werking hiervan bij PCOS. Ze is geïnteresseerd want zo kan ze in het vervolg haar patiënten betere voorlichting geven. Hoe mooi is dat!

En er zijn meer van dit soort (huis)artsen. Dat hoor ik van de vrouwen die bij me langskomen en vertellen dat hun gynaecoloog mijn verhaal onderschrijft. Of van artsen die mijn website kennen (??) en ook inzien dat gezonde voeding, levensstijl aanpassingen en supplementen kunnen bijdragen aan het herstel van klachten en de kans op een zwangerschap vergroten!

En nu is ook uit onderzoek onder co-assistenten en huisartsen gebleken dat ze graag meer scholing willen op het gebeid van voeding en levensstijl. Ze merken dat ze steeds meer vragen krijgen over voeding maar nu niet voldoende kennis hebben om een patiënt goed te adviseren of door te verwijzen.

Mooi nieuws. Ik hoop dat er de komende jaren steeds meer kennis over voeding en herstel door natuurlijke middelen gedeeld gaat worden door artsen. Nu lijkt dat nog niet zo waarschijnlijk, maar ik heb er eerlijk gezegd best veel vertrouwen in. Dat is goed voor heel veel mensen, en in ieder geval vrouwen met PCOS!

De 5 redenen waarom voeding een belangrijk rol speelt bij PCOS

 1.  Voeding beïnvloed je hormonen. Alles wat je mond in gaat beïnvloed de hormonen in je lichaam op een bepaalde manier. Je hormonen kunnen hierdoor uit balans raken waardoor je klachten kunt krijgen.  Voeding in combinatie met stressbeperking en bewegen/sporten op de juiste manier kunnen er voor zorgen dat je hormonen in balans komen en klachten verdwijnen.
 2. De voedingsstoffen in eten vormen de basis van onze cellen in ons lichaam. We zijn wat we eten!
  Wanneer je niet voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt door te veel stress of een ‘ongezond’ of niet uitgebalanceerd eetpatroon raken je hormonen uit balans. Dit beïnvloed je stemming en je gezondheid op de langere termijn.
 3. Er zijn indicaties dat de juiste voeding invloed kan hebben of je de genetische aanleg voor bepaalde ziektes doorgeeft.
 4. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je gewicht verliest en je vitaler voelt. Overgewicht verergert vaak symptomen van PCOS. Studies hebben laten zien dat afvallen niet alleen klachten van PCOS vermindert maar ook een positief effect heeft op de vruchtbaarheid.
 5. Goede voeding zorgt ervoor dat medicijnen efficiënter werken. Medicijnen slik je vaak voor een specifieke reden en meestal gericht om symptomen te bestrijden. De oorzaak kun je aanpakken door voeding aan te passen. Daarnaast werken medicijnen vaak veel beter wanneer je gezond eet en op een gezonde manier beweegt.

Het PCOS dieet

Om zelf controle te krijgen over je PCOS klachten is het belangrijk om te eten wat goed voor je is. Medische studies hebben aangetoond dat de juiste voeding kan bijdragen bij het onder controle krijgen van PCOS zeker wanneer insuline resistentie een rol speelt. Test hier of jij last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel.

Door je eigen voeding en levensstijl onder de loep te nemen pak je de oorzaken van PCOS aan. In plaats van enkel PCOS symptomen te bestrijden via medicatie of de pil bijvoorbeeld. Als je nu aanpassingen gaat maken heeft het ook een positieve invloed op het het reduceren van de lange termijn risico’s. zoals onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, diabetes en hart- vaatziekten.

Dan ga je googlen ‘PCOS dieet’. En kom je werkelijk van alles tegen. Er word gesproken over een koolhydraatarm dieet, paleo, geen suikers, gezonde vetten, geen bewerkte suikers, zoveel mogelijk toegevoegde suikers vermijden, helemaal geen suikers, geen snelle koolhydraten of toch wel, verzadigde vetten, transvetten. Nou zo kan ik nog even doorgaan met termen die je tegenkomt.

Zo is het niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nou echt goed voor je als je PCOS hebt? Zijn er dingen die ik vooral wel moet eten en wat kan ik beter laten staan? Je wilt dat je insuline niveau zo stabiel mogelijk blijft en hierdoor daarna je hormonen in balans kunnen komen.

Een goede start is het halve werk!

Je kunt natuurlijk in 1 keer je hele voedingspatroon omgooien maar vaak is dit te rigoureus. Je lichaam komt dan in opstand waardoor je het maar kort volhoudt.

Dus doe het stap voor stap en begin bijvoorbeeld met je ontbijt.

Het eerste waar ik aan denk als ik ’s ochtends wakker wordt is ‘Yes, eten!” Herkenbaar?!

Een super ontbijt voor vrouwen met PCOS is een smoothie. Ik bedoel dan niet de smoothies die je vindt in de supermarkt en bij de meeste koffietentjes. Nee deze kun je beter vergelijken met een zoete snack of dessert. Lekker maar niet een echt gezond en voedzaam ontbijt wanneer je PCOS hebt. Nu hoor ik je denken ‘ maar er zitten toch vitamines in?’. Ja ze bevatten zeker de nodige vitamines en mineralen maar ook te veel suikers. Waardoor je bloedsuikerspiegel uit balans raakt en dit kan je klachten verergeren.

Wanneer je de juiste ingrediënten kiest voor je smoothie is het resultaat:

 • Stabiele bloedsuikerspiegel en hierdoor geen sugarcravings rond een uur of elf
 • Juiste inname van eiwitten waardoor je je energiek en gezonder voelt
 • Langer een voldaan gevoel
 • Krijg je voldoende vezels binnen dat bijdraagt aan een goede spijsvertering
 • Start je je dag met een hoeveelheid groente waar je niet tegenop kunt eten
 • Krijg je een mooiere huid
 • Verlies je gewicht (als dit nodig is)
 • Voorkom je vreetbuien direct na het ontbijt
 • Start je je dag goed waardoor je gemotiveerder bent om ook te kiezen voor een gezonde lunch

Weet je niet exact welke smoothies bijdragen aan het herstel van PCOS klachten? Zodat je voorkomt dat je teveel fruitsuikers binnenkrijgt die alsnog een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken? Het PCOS Smoothie Ebook bevat de lekkerste recepten. Recepten voor als je nog nooit een smoothie hebt gedronken. Maar ben jij een ver gevorderde smoothie drinker? Dan bevat dit ebook ook recepten voor echte PCOS Proof groene rakkers ? Verder belangrijke informatie waarom smoothies zo’n goede keuze zijn bij diagnose PCOS. En handige tips en tricks voor het maken van makkelijke maar vooral lekkere smoothies!

PCOS voeding schema

Als je nu direct zelf wilt starten met meer aanpassingen in je voeding- en levensstijl, kijk dan naar mijn zelfhulp programma. Je krijgt dan informatie over wat goede voeding is en voor wekenlang een PCOS voeding schema inclusief handige boodschappenlijstjes. Je kunt het 1 op 1 volgen en zo zie je al snel resultaat.
Nieuwsgierig geworden maar eerst eens kijken om wat voor soort recepten het gaat? Download dan het PCOS Proof voorbeeld menu hieronder:

Vorig bericht
Denk positief, bereik je doel!
Volgend bericht
D-Chiro-Inositol (DCI) en het effect bij PCOS
 • Heel herkenbaar qua adviezen! Ik wist al jong dat ik Pcos had, maar enige dat ze zeiden: “ga aan deze pil, gaat symptomen van Pcos tegen (haargroei) en kom maar terug als je zwanger wil worden”

  Eenmaal ons zwangerschapswens en ik ging terug… “ga eerst maar afvallen”
  Uhh hoe dan? “Ik verwijs je wel door naar een dietist”

  Eenmaal bij de dietist uitgelegd dat ik moeilijk afval maar snel aankom etc etc (inmiddels al aardig wat ervaring opgedaan met voeding maar afvallen lukte niet) programma van dietist gevolgd en ik kwam 5kg aan in 1 maand… kwam ik terug en zei ze dat ik programma niet gevolgd had en alleen maar had gesnoept… nou en dit bij 3 verschillende diëtisten! Ben toen gestopt en zelf koolhydraatarm gaan eten.
  Ben toen ook geswitched van ziekenhuis en gynaecoloog en die wou wel gelijk starten met behandelingen als ik maar wel probeerde meer af te vallen!

  Nu 4 jaar later en verwchillende hormoknbehandelingen ben ik trotse mama van onze zoon Job!

  Problemen met Pcos en afvallen heb ik nog zeker en nu ik klaar ben met borstvoeding wil ik er weer helemaal voor gaan en wil ik informatie opdoen oo je website! Zodra ik weer werk is er misschien weer geld om ook je boeken aan te schaffen! Kan niet wachten om de diëtisten en de artsen te laten zien dat het wél kan! ??☺️

  • myriam schreef:

   Ja het ‘ga maar afvallen’ wordt een beetje makkelijk geroepen. Knap dat je wel steeds bent blijven kijken wat je ook zelf kunt doen.

   Wat fijn dat je mama bent geworden :)!! Wat is het bijzonder hé zo’n klein mannetje. Op mijn site en via de mail krijg je ook al veel tips waar je mee aan de slag kunt en als je vragen voor me hebt, gewoon mailen! Groetjes, Myriam

 • Hoi!

  Wat verfrissend om dit eens een keer te lezen! Ik denk er ook al jaren zo over en ben ook eens naar een congres voor Nl Vrouwen met Pcos geweest en bezocht daar jùist het onderdeel ‘voeding en pcos’.

  Daar werd alles waar ik van overtuigd was, dat hielp, volledig ontkracht door een paar dames van het voedingscentrum?!

  In 2010 kreeg ik de diagnose Pcos en heb in 2014 een gezonde zoon gekregen na een lang ziekenhuistraject vol met medicijnen en ‘kuurtjes’.

  Na zijn geboorte heb ik een tijdje lopen rommelen met de pil maar m’n hormonen gingen door het dak en ik werd er geen leuker mens van haha! Daarom ben ik er mee gestopt en ben gaan investeren in m’n lijf. Ik vind het altijd belangrijk om te kijken naar de oorzaak van iets. En kwam dus ook op voeding uit. Het is inderdaad veel testen en vallen en opstaan.

  Soms dacht ik fuck it! Het maakt toch niets uit wat ik doe..de klachten (zware acné) bleven 🙁

  Maar ik bleef erin geloven en zag langzaam resultaat. M’n gezicht werd rustiger, m’n gewicht daalde, ik voelde me minder moe. En uiteindelijk..werd ik op m’n 37e voor het eerst uit mezelf ongesteld!! En daarna gebeurde het nog eens. En nog eens. Mijn cyclus wordt steeds ‘normaler’ en ik ben zo trots op mezelf en m’n lijf!

  Naast m’n voeding aan te passen slik ik ook (hele goede) vit b12, vit d3 druppels en smeer ik met vloeibare magnesium.

  De arts in het ziekenhuis reageerde laconiek. Ik wil binnenkort ook een echo plannen om te kijken hoe mijn eierstokken eruit zien..ben benieuwd of ik daar ook verbetering zie.

  Groet!
  Roos

  • myriam schreef:

   Hi Roos, Knap hoor hoe je bent blijven proberen omdat je er echt in geloofde! En dan zie je inderdaad dat het resultaat heeft. Duurt soms alleen iets langer dan je hoopt ;)!

   Super fijn dat je je zo veel beter voelt. Heel benieuwd wat er op de echo te zien is. Goed teken dat je ongesteld wordt dan is de kans ook aanwezig dat de cyste verdwijnen.

 • Mooi artikel. Ik heb donderdag te horen gekregen dat ik het heb aan de hand van de echo en een groot deel van de symptomen. Ik heb ook gevraagd over voeding en wat je al schrijft; geen info en ook geen bevestiging. Nu vraag ik mij wel af, omdat ik het advies kreeg voor de pil of een spiraaltje tot de kinderwens, ivm verhoogde kans op baarmoederkanker door het te dikke slijmvlies, of je dit dan ook kan negeren? Want dat vindt ik dan toch wel weer een beetje eng.
  Ik ben helemaal voor aanpassing van voeding en was al begonnen hiermee, (Ook veel aan jouw tips en artikelen, dank daarvoor.) maar durf toch niet zo goed dit advies te laten liggen.. maar aan de andere kant was ik juist zo bewust gestopt met de pil omdat ik wilde weten hoe mijn lijf zou zijn zonder hormonen ed. En dat ik dan “schoon” zou zijn ruim voor ik (we) aan kindjes willen beginnen. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierover denkt. Als je hier toevallig al over geschreven hebt, maar ik dat nog niet ontdekt heb, alvast sorry.
  Keep up the good work!! 🙂

  • myriam schreef:

   Hi Annet, Nog maar echt net te horen gekregen dus, kan me voorstellen dat je dan nog veel vragen hebt. Goed dat je direct zelf ook dacht aan voeding en levensstijl aanpassingen en hier voor openstaat.
   Snap je keuze van juist het stoppen met de pil. Over gebruik van de pil en PCOS schreef ik eerder een artikel dat je hier kunt lezen.

   Vanwege het afstoten van het baarmoederslijmvlies wordt er de pil voorgeschreven of een Primolut/provera kuur eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld. Hoe vaak zo’n kuurt wordt voorgeschreven verschilt ook weer heel erg per arts (wat ik om me heen hoor). Je kunt dus ook nu voedings / levensstijl aanpassingen maken, ondersteunend kiezen voor supplementen en je lichaam inderdaad vrij houdt van hormonen.
   Mocht je dan een hele lange periode niet ongesteld worden kun je er dan voor kiezen om dan een menstruatie op te wekken middels zo’n kuur. Dit overleg je dan met je behandelend arts.

   • Annet Randsdorp schreef:

    Dankjewel voor je reactie. Gek he.. dat de arts dan echt blijft bij het punt dat of de pil of de mirena noodzakelijk is.
    Ik heb je artikel gelezen en je pakket aangeschaft. Ik mail je apart nog even over de supplementen. Maar heel fijn dat jij dit allemaal hebt uitgezocht en wij daar van mogen leren.

    • Myriam schreef:

     Hi Annet, Wat super goed dat je ermee van start gaat. Ja mail me inderdaad gerust met je vragen. Groetjes, Myriam

 • Ja ook voor mij herkenbaar.
  Toen ik stopte met de pil werd ik niet meer ongesteld. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en die zei inderdaad “ontpillen, kom over 1 jaar maar terug” een vriendin van mij is verloskundige en vond dat raar dus ze heeft een echo gemaakt bij mij en zag toen al heel veel blaasjes! Maar ze zei het is een moment opname dus volgende maand kijken we weer dus ik maakte mij nog niet druk. Na 3 maanden een echo hebben bekeken en telkens hetzelfde beeld te zien, ben ik terug naar de huisarts gegaan met de echo’s en toen ze het zag heeft ze mij doorgestuurd naar de gynaecoloog en die heeft toen pcos vastgesteld! Na onderzoeken in het ziekenhuis ben ik gestart met medicijnen duphaston en clomid. Nu is het afwachten nog of ze gaan werken en of ik anders andere medicijnen moet nemen. Artsen zeggen idd niks over voeding maar ik deed het straight away dieet en dat in combinatie met pcos werd ik er niet echt vrolijk van. Daar ben ik nu mee gestopt en ben nu opzoek naar wat anders wat helpt om wat gewicht te verliezen.

  • myriam schreef:

   Hi Nicky, Dat het ‘straight away’ dieet niet werkt, verbaast me niet. Wat ik weet is dat de shakes en ook de andere producten o.a glucosestroop, dextrose en andere zoetstoffen bevatten. Die juist weer invloed hebben op je hormoonbalans. Dit beïnvloed bijvoorbeeld ook de werking van leptine. Het hormoon dat te maken heeft of je voelt dat je voldaan bent. Het artikel dat ik laatst schreef gaat hierover. En heeft effect op je bloedsuikerspiegel, die je juist stabiel wilt houden wanneer je PCOS hebt. Op mijn site en via de mail kun je al veel tips krijgen wat je zelf kunt doen en heb je vragen mail me dan gerust. Groetjes, Myriam

 • Zoooo herkenbaar! Je gynaecoloog zei tegen mij: “je hebt pcos maar dat is niet erg. Als je zwanger wilt worden zijn er tabletjes.”
  Echt belachelijk!

  • myriam schreef:

   Hi Anouk, Vind het ook altijd heel jammer om te horen als dit het advies is dat gegeven is :(. Zeker ook omdat er ook vrouwen zijn die niet verder kijken of ze zelf iets kunnen doen en dan heel lang met klachten blijven lopen.

   Maar je kunt het ze dus ook niet kwalijk nemen omdat dit is waar aandacht aan wordt gegeven in de opleidingen. En het is waar dat er ‘tabletjes’ zijn maar dat neemt niet weg dat je dan helemaal niet naar de oorzaak kijkt. Dat dan alleen het probleem ‘niet zwanger kunnen worden’ wordt aangepakt en andere klachten blijven of later kunnen ontstaan. En er wordt ook aan het feit voorbijgegaan dat het ook invloed heeft op je gezondheid op latere leeftijd.

 • Hallo, ook voor mij herkenbaar. Sinds een jaar gestopt met de pil voor een kinderwens en sinds een half jaar duidelijk dat ik PCOS heb omdat ik niet ongesteld werd. Ik heb verder totaal GEEN klachten en ook absoluut geen last van overgewicht. Ik leef juist erg gezond. Helaas na een aantal pogingen met clomid nog geen zwangerschap. In het ziekenhuis heb ik geen (dieet)tips ontvangen of mogelijke oorzaken, dus ik ben heel benieuwd wat er allemaal mogelijk is.

 • Naomie schreef:

  Hoi,
  Ik heb afgelopen oktober defenitief te horen gekregen tot ik pcos heb. Ik ben al vanaf mijn 10de ongesteld van vanaf mijn 13de aan de pil ivm menstruatie klachten. September 2016 ben ik gestopt met de pil omdat we hebben besloten voor een kindje te willen gaan.
  Ik heb tot april 2017 gewoon iedere maand ongesteld geworden en erna stopte het.. toen ik naar de huisarst ging begin mei zei die tot het door het ontpillen kwam. In july ben ik weer terug gegaan naar de huisarst omdat ik nog steeds niet ongesteld werd.. deze zei toen meteen ja ik denk tot je pcos heb want je bent dik… nou dat klopt ben niet de slankste maar om alleen daarop dat te zeggen vond ik zelf een beetje rot. Maar goed zo is het nu eenmaal. Toen ben ik in augustes ongesteld geworden en heb ik onderzoeken gehad in het ziekenhuis. Nu bleek tot mijn man zijn zaad niet in orde was en tot ik idd pcos heb.
  Ik moest afvallen voor een behandling te krijgen omdat ze dan met ivf wilde starten.. Ik heb u boek gekocht omdat ik met voeding misschien mijn pcos onder controlen kan krijgen . Nu ben ik 24 nov gestart met de gezonden levens stijl en ben ik nu 10 kg afgevallen. Ik ben er super blij mee en wij gaan ook einde van de maand weer terug naar het ziekenhuis. Maar ik heb nog een vraag, ik hoop tot iemand ze hier kan beantwoorden. Hoelang duurt het voordat je cyclus een beetje gaat herstellen ivm gezonde eten ?

  • Myriam schreef:

   Hi Naomie, Wat ontzettend goed dat je voeding hebt aangepast en al 10 kilo bent afgevallen. Knap gedaan! Iedereen is natuurlijk anders maar ik zeg altijd geef je lichaam 3 maanden de tijd om ook hormonaal veranderingen te zien. Wanneer je hormonen verder in balans komen kan je cyclus ook weer op gang komen. Heel veel succes en hoop op goed bericht eind van deze maand. Groetjes, Myriam

 • Hoi

  Mijn naam is Maike en ik ben 1,5 jaar geleden gediagnosticeerd met PCOS, net als mijn zusje. Ik ben in 2 jaar tijd bijna 15 kg aangekomen – wat voor mij duidelijk duidt op insuline resistentie. Ik heb geen overgewicht nu maar ik wil liever enigszins terug naar mijn oude gewicht. Daarnaast heb ik ook een grote kinderwens, ik kreeg inderdaad ook dezelfde adviezen als jij – dat dit gewoon mogelijk was op den duur en na het gebruik van medicatie. Ik wil ZO graag op een natuurlijke wijze genezen & babies krijgen – maar waar begin ik? Ik weet echt wel wat gezond is maar de motivatie om carb free & super healthy te leven is ver te zoeken…. Ik hoop dat iemand me kan helpen!

  Liefs Maike

  • Myriam schreef:

   Hi Maike, Wat naar dat je in 2 jaar tijd 15 kilo bent aangekomen. Kan echt komen door de negatieve spiraal waar je in terecht komt door hormonale disbalans. Goed om daarom naar de oorzaak te kijken en dit aan te pakken. Ook om de kans op een zwangerschap te vergroten en je sowieso beter te voelen. Heb je mijn tips gedownload? Zodat je weet waar je kunt beginnen. Dit kun je hier doen: https://healthyhormones.eu/start/
   Je zult zien dat het niet carb free is en wat is definitie van super healthy? 😉 Elke aanpassing die je maakt is er 1 en helpt om je hormonen weer in balans te laten komen.
   Op die manier kun je zelf aan de slag gaan met het maken van aanpassingen op gebied van voeding, stressbeperking en supplementen. Daarnaast begeleid ik ook vrouwen 1 op 1. Hierover kun je hier meer lezen. Voor wanneer je op zoek bent naar meer coaching en begeleiding.
   Zet ‘m op! Liefs, Myriam

 • Wat een mooi artikel en zo herkenbaar!

  Mijn menstruatie bleef ook maanden uit na het stoppen met de pil ivm een kinderwens.

  Na 2x 3 maanden te laat te zijn, heb ik meteen aan de bel getrokken, afspraak bij de gynaecoloog, waar het in de echo overduidelijk pcos was.

  Hij zei dat het heel erg moeilijk zou zijn om zwanger te worden zonder hormonen.

  Na het lezen over voeding en beter voor jezelf zorgen, heb ik mij een maand compleet ingezet op rust en veel slapen en beter, gezonder eten, geen zuivel meer (ik at elke dag yoghurt!) veel (vette) vis, avocado en zon ivm vitaminen D.

  En toen werd ik ongesteld! Gewoon op tijd! Na een maand voor mezelf zorgen en luisteren naar mijn lichaam, echt bizar zo snel!

  Ik heb besloten om het nog wat tijd te geven en misschien wel zwanger te worden zonder het slikken van hormonen, natuurlijk lijkt mij toch het fijnst! En dan kan ik de hormonen altijd nog nemen mits het niet lukt.

  Fijn om ook andere succesverhalen te horen, dat biedt hoop want het moment dat je hoort dat het moeilijk gaat worden is vreselijk!

  Mijn advies (ook naar mezelf) luister naar je lichaam en geloof in jezelf!

  Succes iedereen, liefs Robin

 • Kwam per toeval dit artikel tegen.. heb van jong af aan blijkbaar al pcos iig de klachten. Eerste keer was ik 11 toen ik ongesteld werd maar had niet iedere maand één menstruatie.. als ik dan wel ongesteld was duurde het heel lang en was het heel heftig. ach je bent nog jong is volkomen normaal.. de huisarts wilde mij aan de pil zetten. Mijn moeder was daar op tegen want ik was pas 11. Jaren later toen ik rond de 20 was toch naar de gynaecoloog want mijn huisarts vond het maar een vreemd verhaal.. werd ik naar huis gestuurd met een schema ga je menstruatie maar eens bijhouden en kom maar over een paar maanden terug. Toen kreeg ik een co-assistent en die zei je weet toch dat je pcos heb. Ehm nee wat is dat? Lang verhaal kort.. moest maar aan de pil en even afvallen want ik zou teveel snoepen en frietjes eten dus daar moest ik mee stoppen. Ik at echt maar 2x per dag een boterham met mager beleg en avond eten een normale portie. Maar ik loog want als je dat at kon je geen overgewicht hebben.. ze zei als je nu geen kinderwens heb en niet aan de anticonceptie wilt dan wil ik de boel daarbinnen preventief verwijderen om kanker te voorkomen.. ik was 21 jaar oud inmiddels en schrok hier van. Ben weggegaan met het idee dat ik kanker kon krijgen doordat ik niet aan de pil wilde gaan.. ik heb er niks mee gedaan. Toen een jaar later wel een kinderwens na een jaar zelf proberen lukte dat niet weer naar ziekenhuis, ga maar afvallen bevrucht jezelf maar met een kipdruiper en weer naar huis gestuurd. Ik wilde het opgeven maar een collega zei probeer deze kliniek eens. Daar naar toe en ze waren in shock wat ik aan adviezen had gekregen als ik mijn baarmoeder en al had laten verwijderen was ik dus onvruchtbaar en in de overgang op een hele jonge leeftijd. Na een fertiliteit traject van ruim 10 jaar het opgegeven. Heb alles geprobeerd. Diëten, aanpassingen in levensstijl en eetgewoonten, injecties om af te vallen, vorig jaar een maagverkleining.. niks helpt.. ik ben mij nu aan het inlezen over pcos. Je leest zoveel terug en inderdaad je ziet door het bomen het bos niet meer.

  • Myriam schreef:

   Jeetje wat heb je veel meegemaakt. Ik word echt verdrietig van de manier waarop er soms gecommuniceerd wordt met meiden zoals jij en ik. Er is blijkbaar ook weinig tijd om uitleg te geven of deze tijd wordt niet genomen. Dat een co-assistent tussen neus en lippen door verteld wat de diagnose is. En Het lijkt soms of men uit het oog verliest dat we geen nummer zijn maar een persoon met gevoel :(.
   Ik hoop dat door meer te lezen over PCOS je wat verder komt. Heb je een vraag. Dan hoor ik het. Liefs.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >