fbpx

PCOS en zwanger worden, hoe werkt dat?

Ik stopte met de pil, maar mijn ongesteldheid bleef uit. Dus ging ik naar de gynaecoloog om te horen wat er aan de hand was.

Daar kreeg ik de diagnose te horen: PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

Wow, dat was heftig! Vrijwel direct werd ik echter gerustgesteld door de gynaecoloog. Ik had geen overgewicht, dus het zou wel goedkomen. Het enige dat ze wel aangaf: als zwanger worden niet lukt, moest ik terugkomen. Op het moment dat ik een kinderwens zou krijgen, kon ik starten met hormoonbehandelingen. Met PCOS kun je namelijk moeilijk zwanger worden, maar in het ziekenhuis konden ze ons medisch begeleiden.

En nu, jaren later kan ik je vertellen dat ik alsnog zwanger ben geworden. Zonder behandelingen, op een natuurlijke manier. En twee keer zelfs!

Graag vertel ik je in dit artikel over mijn ervaring over zwanger worden met PCOS. PCOS zorgt ervoor dat je verminderd vruchtbaar bent, een onregelmatige cyclus hebt en dat maakt de kans dat je zwanger wordt kleiner. Maar dat hoeft niet! Ik deel de opties die je hebt en vertel hoe ik het zelf heb aangepakt.

Het is een flink artikel, maar als je net zoals ik de diagnose PCOS hebt gekregen √©n zwanger wilt worden zeker de moeite waard om te lezen ūüôā

Direct opzoek naar praktische tips. Download dan onderstaand ebook.

Mijn lichaam functioneert niet

Ik kwam thuis en het voelde niet goed. Mijn lichaam werkt niet zoals het bedoelt is. Ik word niet ongesteld, ik heb heel vaak last van hoofdpijn en die stemmingswisselingen zijn die dan normaal en waarom word ik in die toekomst niet zwanger op een natuurlijke manier?

Daarnaast was ik bang dat ik meer symptomen van PCOS zou krijgen zoals overgewicht, overbeharing en acne. Ik heb altijd wel wat meer haartjes op mijn armen gehad maar die waren blond dus dat heeft me nooit zo gestoord, maar ik maakte me wel zorgen dat het erger zou worden.

Experimenteren

Voor mij was dit de¬†reden om verder op onderzoek uit te gaan. Na heel heel erg veel¬†lezen, praten met experts en het volgen van een specifieke opleiding (ja zover wilde ik gaan) wist ik wat ik¬†moest aanpassen aan mijn voeding en levensstijl. Na heel veel geprobeerd en ge√ęxperimenteerd te hebben werd ik na een jaar voor het eerst weer ongesteld. Nooit gedacht dat ik daar¬†ooit zo blij mee zou zijn… En de maand erna werd ik weer ongesteld!

Eerst was mijn cyclus nog lang, ongeveer 60 dagen, maar dit werd per cyclus korter. Zie je, dacht ik, mijn lichaam kan het wel zelf! En nog belangrijker, ik zit veel beter in mijn vel en heb niet meer wekelijks last van hoofdpijn.

Medische behandelingen als zwanger worden met PCOS niet lukt

Om een compleet beeld te krijgen was ik ook benieuwd naar de behandelingen die artsen voorstellen wanneer je graag zwanger wilt worden als je PCOS hebt. Hieronder leg ik deze kort uit.

 • Slikken van clomifeen citraattableten (clomid)

  Nadat je ongesteld bent geworden (natuurlijk of opgewekt met medicijnen) slik je een of meerdere tabletten 4 à 5 dagen na een menstruatie. De kans op een eisprong wordt hiermee vergroot. Nadeel is dat je last kunt krijgen van stemmingswisselingen. Het kan zijn dat je eierstokken ongevoelig zijn voor clomid en dat er geen eisprong optreedt.

 • Gonadotrofine injecties

  Je moet jezelf gedurende meerdere dagen injecties geven met een follikel stimulerend hormoon (FSH). Hierna volgt altijd een echoscopie. Er wordt bekeken of de dosis moet worden aangepast of dat er voldoende eiblaasjes rijp zijn en er een injectie met HCG (Humaan Choriongonadotrofine, ook wel het zwangerschapshormoon genoemd) gegeven kan worden om de eisprong in gang te zetten.

  Nadeel is dat je meerdere afspraken bij het ziekenhuis hebt en dat je jezelf hormooninjecties moet geven. De kans op een meerling is groter en ook op overstimulatie: er worden dan bij de echoscopie meer dan twee tot drie eiblaasjes gezien die groter zijn dan 15 mm. In dat geval wordt de behandeling afgebroken

 • Laparoscopische elektrocoagulatie van de eierstokken (LEO)

  Dit is een kijkoperatie die plaatsvindt onder narcose. In de eierstokken worden kleine gaatjes gebrand waardoor de aanmaak van hormonen veranderd en er een eisprong kan optreden.

  Nadeel is dat de kans op zwangerschap kleiner is dan met clomid of gonadotrofinen. Er kunnen verklevingen rond de eierstokken ontstaan waardoor de eicel soms niet in de eileider terecht kan komen

 • Metforminetabletten

  Dit zijn tabletten die ook worden voorgeschreven bij diabetes type 2. Er is uit onderzoek gebleken dat sommige vrouwen met PCOS de suikerstofwisseling alleen kunnen regelen door veel insuline aan te maken. Hoge insuline waarden leiden tot verhoogde testosteron waarde en verstoren de eisprong. Deze tabletten verlagen de hoeveelheid insuline.

  Nadeel is dat er nog niet duidelijk is wat de kans op eisprong en zwangerschap is bij het gebruik van metformine. Daarnaast kan het maag en darmklachten veroorzaken

PCOS en zwanger worden zonder medische hulp

Ik vind dat artsen vrij snel een van deze behandelingen voorstellen.

Je kunt hierdoor wel zwanger raken maar je andere mogelijke klachten zullen hier niet door verdwijnen. Ook komen er (grote hoeveelheden kunstmatige) hormonen in je lichaam. Wat zijn hiervan de gevolgen op lange termijn?

Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat er vrouwen zijn die door deze methodes zwanger zijn geraakt. Alleen wilde ik heel erg graag weten waar de disbalans in mijn hormoonhuishouding vandaan kwam en deze oplossen, in plaats van een eisprong op een medische manier opwekken.

PCOS be√Įnvloed je leven

PCOS kan namelijk een grote invloed hebben op je leven. De onzekerheid of je ooit wel zwanger zou kunnen worden kan zwaar drukken. Afvallen is niet makkelijk en tabletten, injecties en ziekenhuisbezoeken gaan je ook niet in je koude kleren zitten.

Wanneer je met deze behandelingen start ben je er automatisch veel mee bezig. En wanneer behandelingen niet aanslaan heeft dit emotioneel heel erg veel impact op je leven. Dit kan veel stress met zich meebrengen wat weer een negatieve uitwerking op PCOS heeft.

Help, ik word niet zwanger! Zal ik ooit wel zwanger worden met PCOS? Ik denk dat ik wel kan zeggen dat dit DE vraag is die het meest door het hoofd van vrouwen met PCOS spookt.

En heel herkenbaar voor mezelf: ook in mijn hoofd was het een vraag die maar bleef terugkomen. Vaak ook als ik ’s avonds in bed lag en me realiseerde dat die stomme PCOS mijn toekomstbeeld weleens helemaal in de war kon schoppen. Er is nou eenmaal een kleinere kans op een zwangerschap met PCOS.

Ik heb altijd al moeite gehad met¬†uitspraken als ‚Äúwe nemen een kind‚ÄĚ. Of ‚Äúnee nu nog geen kinderen maar over 2 jaar en dan 3 jaar ertussen tot de tweede.‚ÄĚ
Een kind neem je niet en kun je niet plannen.

Kinderwens met PCOS

Inmiddels werd ik dus weer maandelijks ongesteld. Omdat we nog niet toe waren aan kinderen heb ik een spiraaltje laten plaatsen. Ik koos voor het koperen spiraaltje omdat deze geen hormonen bevat en ik op deze manier wel zou weten hoe mijn cyclus maandelijks verloopt.

Toen we wel klaar waren voor kinderen rees de vraag: kan ik wel natuurlijk zwanger raken? Ik werd wel ongesteld maar was het wel een echte eisprong? Kan het vruchtje innestelen? Hoe zit het met die verhoogde kans op een miskraam? Al deze vragen kwamen weer boven.

We besloten dat ik mijn spiraaltje eruit zou laten halen.

De eerste 2 maanden werd ik gewoon ongesteld maar de derde maand niet.  Dus deed ik een test.

Menstruatie blijft uit test negatief

De test was negatief. Een week later was ik nog niet ongesteld dus deed ik weer een test maar weer kwamen er geen twee streepjes in beeld.

Twee weken later, maandagochtend. Vraag me niet waarom maar ik deed toch nog één keer een test. En wauw, ik kon het niet geloven maar er verschenen twee hele duidelijke streepjes. Ik vloog de slaapkamer in en deelde het nieuws met de nog slapende Frank. Gelijk nog een test gekocht gedaan om te controleren of het echt zo was. En ja hoor weer gaf de test aan dat ik zwanger was.

Blijkbaar had ik de weken ervoor te vroeg de test gedaan en was het HCG hormoon nog net niet te meten door de zwangerschapstesten.

Echo

Met 9 weken hadden we onze eerste echo en ja het vlekje dat we zagen op de echo was een vruchtje. Tussen neus en lippen door vertelde de gynaecoloog¬†ook dat mijn eierstokken er goed uit zagen. Wat zeg je? zei ik direct. “Dat je eierstokken er goed uit zien, er zijn geen cyste te zien”.

Het ultieme bewijs dat het echt kan en dat alle moeite ik heb gedaan om uit te zoeken hoe het allemaal in elkaar steekt niet voor niets is geweest.

Uiteindelijk was het dus al raak bij mijn derde cyclus zonder spiraaltje. Ik ben nog steeds heel blij dat ik onderzoek ben gaan doen naar mijn voeding en levensstijl en ons de medische trajecten bespaard zijn gebleven.

Het is het ultieme bewijs: voedings- en levensstijl aanpassingen dragen bij wanneer je natuurlijk zwanger wilt worden of van je PCOS klachten af wilt komen.

Ook als je al met een medisch traject bezig bent kun je er veel baat bij hebben om te kijken naar hoe je eet en wat verder je levensstijl is. Het verhoogt de slagingskans van je behandeling en dat verhoogt de kans dat het vruchtje zich goed kan innestelen.

Weer geen menstruatie?

Onze eerste zoon Boet is geboren in april 2015. Ik heb hem tot hij 1,5 jaar was borstvoeding kunnen gegeven. Een hele bijzondere tijd, maar mijn menstruatie bleef deze periode wel uit. Iets wat heel goed kan want er is een percentage vrouwen bij wie menstruatie volledig uitblijft tot je helemaal geen borstvoeding meer geeft.

Maar toch kwam regelmatig de twijfel boven. ‚ÄúWat als mijn cyclus helemaal niet opgang komt? Wat als PCOS eigenlijk weer terug is?‚ÄĚ.

Ik heb meerdere malen om die reden willen stoppen met borstvoeden. Nu had ik de pech (of het geluk) dat Boet geen enkele andere melk accepteerde en ik dus wel door moest gaan met borstvoeding tot hij volledig met onze maaltijden mee at.

In november ben ik gestopt. In december werd ik weer voor het eerst na mijn zwangerschap ongesteld. Jeetje wat was ik opgelucht. Het blijft toch grappig dat vrouwen met PCOS ontzettend blij kunnen zijn met een menstruatie… Terwijl vrouwen voor wie het de gewoonste zaak van de wereld is vaak juist klagen over hun maandelijkse bloeding.

De wens voor een tweede

In januari zijn we met elkaar op reis in Thailand. Een fantastische trip om met elkaar te kunnen maken.

Halverwege onze vakantie heb ik ineens last van bruine afscheiding. Yes, mijn menstruatie komt eraan was mijn eerste gedachte. Maar het zette eigenlijk niet echt door.

5 dagen lang had ik last van een heel klein beetje bloedverlies. Even schoot door mijn hoofd ¬†‚Äėzal dit een¬†innestelingsbloeding zijn?‚Äô. Maar het zijn¬†wel erg veel dagen en het is¬†misschien wel iets te veel¬†wishful thinking. Ik wil een test doen maar op het zo goed als onbewoonde eiland waar we zijn is deze niet te krijgen.

Dus uit mijn hoofd zetten die gedachtes! Wel baal ik enorm, want zie je, die PCOS speelt weer op. Als ik thuis ben moet er qua voeding weer een extra tandje bij. Aan genoeg ontspanning kan het in Thailand niet liggen en ik slik ook weer supplementen voor het reguleren van mijn hormonen.

Een verrassing bij terugkomst

Op een late avond komen we terug in Nederland. Ik kan het niet laten om meteen ’s avonds voor het slapen een test te doen. We dronken daarvoor een wijntje en dat beviel me niet en smaakte ook helemaal niet lekker.
En eigenlijk toch ook echt wel tot mijn eigen verbazing: 2 streepjes! Frank ligt al bijna¬†te slapen. Ik ren¬†de kamer in met de test en roep¬†‚ÄėIk ben zwanger?!‚Äô. Frank antwoord ‚ÄėNee dat kan toch helemaal niet‚Äô. Haha!!

De dag erna doe ik nog een test en ja hoor. Het is gewoon echt waar! IK BEN ZWANGER!

In september 2017 is Jur geboren en ben ik dus voor de tweede keer mama.

Neem het heft in eigen handen!

Ik hoop dat ik alle vrouwen met een kinderwens een hart onder de riem kan steken met mijn verhaal. Natuurlijk lopen dingen bij iedereen anders en heb je niet alles zelf in de hand. Maar vertrouw erop dat aanpassingen wel degelijk zin hebben! Dat je je hormonen kunt reguleren en op die manier controle kunt uitoefenen op de werking van je lichaam.

Ik vertel hier mijn verhaal, maar dit kan in mijn ogen net zo goed jouw verhaal zijn. Ik ben niet anders dan jij. Je kunt echt zelf wat aan PCOS doen.

Neem het heft ook zelf in handen en pas je voeding en levensstijl aan. Al is het maar een kleine eerste stap, elke stap die je maakt is er 1.

Heb je je al opgegeven voor mijn gratis PCOS ebook? Zo niet, doe dit dan nu, dan kun je vandaag nog beginnen!

Wat je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap met PCOS te vergroten.

Uit eigen ervaring maar ook  door de verhalen van vele andere vrouwen met PCOS, weet ik dat wanneer de wens voor een kindje duidelijk is, je eigenlijk zo snel mogelijk zwanger wilt raken. Elke maand dat je dan niet zwanger blijkt te zijn is een teleurstelling.

Het gevoel dat je een hopeloos geval bent en het helemaal niet in de hand hebt kan extra frustrerend zijn.

Maar geloof me: er zijn stappen die je zelf kunt nemen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Dus heb je NU de wens om zwanger te worden lees dan onderstaande tips. Maar ook als je weet dat je niet nu, maar ooit wel graag een gezin wilt kun je met de meeste tips al starten.

Zwanger worden lukt niet: tips!

1. Stoppen met de pil

Ja, best logische eerste stap wanneer je een kinderwens hebt, stoppen met anticonceptie!

Misschien is het wel even een lastig moment¬†voor je. Als¬†je de pil slikt omdat je daarom ‘geen last’ hebt van¬†symptomen (de klachten worden in feite gemaskeerd) kan ik me goed voorstellen dat je bang bent dat je klachten terug zullen komen.¬†Als je de juiste aanpassingen maakt in je levensstijl is de kans groot dat je weinig merkt van PCOS symptomen of dat deze snel weer verdwijnen.

Het is ook het moment dat je gaat zien hoe jouw cyclus verloopt. Wanneer je een stopweek inlast bij de pil, dan krijg je alleen een onttrekkingsbloeding. Wanneer je gestopt bent met de pil is het wachten op je eerste echt natuurlijke menstruatie. Dit kan best even duren, ook als je geen PCOS hebt trouwens. Het verschilt erg per persoon en varieert van een paar weken tot een jaar.

Bedenk je wel dat er vanaf nu al een kans dat je in verwachting raakt. Wil je wel al stoppen met de pil omdat je geen hormonen meer wilt slikken of je cyclus echt wilt monitoren, maar nog echt niet zwanger worden, gebruik dan wel een ander voorbehoedsmiddel zoals een condoom.

2. Start met het aanpassen van je voeding

Om de kans op een zwangerschap te vergroten en om te voorkomen dat de klachten die de pil bij je maskeerde terugkomen, is het belangrijk om je voeding onder de loep te nemen. Hoe en wat je eet, is belangrijk bij het stabiliseren van je hormoonbalans en het stimuleren van je vruchtbaarheid.

Dit is stap 1 als je als vrouw met PCOS je vruchtbaarheid wilt vergroten. Er zijn meerdere onderdelen waaraan je iets kunt doen maar voeding draagt in bijna alle gevallen veel bij aan het gewenste resultaat. Ook wanneer je zwanger raakt is het alleen maar positief voor het kindje dat in je buik groeit als je gezond leeft.

Hou er rekening mee dat het minstens drie maanden duurt voordat een eitje in je eierstokken volledig is volgroeit en tot eisprong komt. Start daarom zo snel mogelijk met het aanpassen van je voeding zodat dit hormonaal effect heeft.

Waar je direct mee kunt starten is zo natuurlijk mogelijk eten. Dus maak je eten zelf met verse, onbewerkte ingredi√ęnten en vermijd de pakjes en de zakjes uit de supermarkt. En voeg meer groen toe op je bord. Eet je meer groente dan heb je ook minder zin in de minder goede onderdelen van je maaltijd of snacks tussendoor.

Doordat groente weinig koolhydraten bevatten en vol vezels zitten wordt glucose (suiker) langzaam opgenomen in je darmen. Daarnaast zit je ook veel eerder vol wanneer je meer groente eet. Heb je al eens groene smoothies geprobeerd? Dit is een goede en makkelijke manier om meer groente binnen te krijgen.

Ik kan me goed voorstellen dat je veel meer vragen hebt over PCOS Proof Eten. En er is ook veel meer over te vertellen. Hier lees je wat mijn volgorde van aanpak is als je zelf aan de slag wilt.

3. Cyclus bijhouden met PCOS

Bij PCOS is er soms helemaal geen touw aan vast te knopen, maar hou toch je cyclus bij. Zo kun je ook zien of je aanpassingen effect hebben en of er meer regelmaat komt en je cyclus korter wordt. Het is dan op den duur veel makkelijker om je vruchtbare dagen te berekenen.

Je cyclus bestaat uit twee fases: de fase voor je eisprong en de fase erna. De tweede fase is 14 dagen (met nu en dan een verschil van 2 dagen). Dus 14 dagen na je eisprong word je ongesteld. De fase voor de eisprong is veel variabeler en is bij PCOS dus veelal langer.

Het meest vruchtbaar ben je van 3 dagen voor je eisprong tot 1 dag erna. Een vrijgekomen eicel leeft tussen de 12 en 24 uur en een zaadcel tot 72 uur.

In een menstruatiekalender (gezondheid app van apple) op je telefoon kun je gemakkelijk je cyclus bijhouden. Je geeft hierin aan wanneer je ongesteld bent geworden en je kunt dan op een gegeven moment (wanneer je cyclus regelmatiger is) zien wat je vruchtbare dagen zijn.

Om je vruchtbare dagen vast te stellen kun  je ook ovulatietesten doen. Ik scheef eerder al een artikel over ovulatietesten en PCOS.

4. Start met het slikken van foliumzuur (beter nog: een speciale multi)

Begin met het innemen van foliumzuur op het moment dat je stopt met de anticonceptiepil en zwanger probeert te raken. Door het slikken van foliumzuur (vitamine B11) verklein je namelijk de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip.

De reden dat je start met slikken vóór je zwanger bent is dat de baby zich al ontwikkelt voor jij weet dat je zwanger bent. Het geeft niks als je foliumzuur een langere periode slikt terwijl je nog niet zwanger wordt, je kunt dit veilig lange tijd gebruiken.

Een vollediger alternatief is een goede multivitamine voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Niet elke multivitamine is dan namelijk geschikt.
Lees hier wat de voordelen zijn van een goede multivitamine als je zwanger wilt worden.

5. Andere supplementen: DCI en vitamine D

Er zijn onderzoeken gedaan naar de voordelen van bepaalde supplementen bij PCOS en zeker als het gaat om de verbetering van vruchtbaarheid. Twee wil ik in het bijzonder noemen en dat zijn DCI en vitamine D.

Deze en nog meer tips overzichtelijk bij elkaar in 1 document? download dan dit ebook:

Waarom is DCI belangrijk als je PCOS hebt?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS een significant lagere hoeveelheid D-Chiro-Inositol (DCI) in hun lichaam hebben. Ook is vastgesteld dat bij degenen met insulineresistentie (ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS) de Chiro-Inositols 6x sneller wordt uitgescheiden via urine vergeleken met gezonde vrouwen.

Een tekort aan DCI is een voorspellende factor en waarschijnlijk zelfs ook een veroorzaker van insulineresistentie. Insulineresistentie heeft weer invloed op je hormoonbalans en hierdoor op je vruchtbaarheid.

Resultaten van gebruik van DCI

Resultaten die geconstateerd zijn bij het gebruik van DCI door vrouwen met PCOS:

 • ¬†Verbeterde insulinegevoeligheid als gevolg hierdoor onder andere:
  ‚ÄĘ minder behoefte aan zoet
  ‚ÄĘ minder last van stemmingswisselingen
  ‚ÄĘ toegenomen energie
  ‚ÄĘ emotionele stabiliteit
  ‚ÄĘ gewichtsverlies met name rond de taille
 • Toename van ovulatie frequentie (toename van 300%)
 • Toename progesteron niveau
 • Afname van verhoogd testosteron niveau (zowel het totale als het vrije testosteron niveau) als gevolg hierdoor onder andere:
  ‚ÄĘ vermindering van acne
  ‚ÄĘ zachter worden/vermindering van overbeharing
  ‚ÄĘ vermindering haaruitval

6. Denk aan jezelf!

Ken je zo’n¬†verhaal van iemand bij wie het niet lukte om zwanger te raken, maar¬†op vakantie was het ineens raak? Ja, ik hoor deze verhalen vaak genoeg. En hoe komt dat… Er komen vaak meerdere factoren samen, maar je bent op vakantie vaak lekker ontspannen en misschien wel wat minder gefocust op je¬†kinderwens. Allerlei andere stressvolle gebeurtenissen en activiteiten zijn er ook even niet zo aanwezig. En dat helpt!

Want wanneer jouw lichaam ‚Äėstress‚Äô ervaart maakt het cortisol en adrenaline aan. Dit is een normaal proces en dit kan je lichaam ook heel goed aan, als er maar ook voldoende ontspanning tegenover staat. En dit is vaak niet het geval.

Voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol wordt een ander hormoon gebruikt, namelijk progesteron. Hierdoor verlaagt de aanmaak van cortisol je progesteronspiegel. Deze is dus lager wanneer je lichaam veel stress ervaart. Verlaging van de hoeveelheid progesteron is nadelig omdat het diverse klachten kan veroorzaken en de kans op zwangerschap verkleint. Progesteron is namelijk erg belangrijk bij de innesteling van het eitje.

Dus zorg dat je voldoende ontspant. Plan vaker iets leuks met familie of vrienden, neem een lekker warm bad of laat je masseren.

En zorg voor voldoende slaap! Dit doe je door op tijd naar bed te gaan, ervoor te zorgen dat je kamer donker is en je niet vlak voor het slapen nog met je telefoon, tablet of laptop bezig bent (hier moet ik zelf ook nog aan werken ;))

Want als je alleen druk aan de slag gaat met de vorige tips, dan ben je als je niet oppast nergens anders meer mee bezig. En dat werkt dus juist averechts.

Zwanger worden blijft boven alles ook een wonder van de natuur. Naast de optimale omstandigheden en een gezonde hormoonhuishouding (van jullie beiden), heb je ook nog steeds wat geluk nodig. Dat dwing je wel makkelijker af als de andere factoren zo optimaal mogelijk zijn!

Voor meer informatie over voedings- en levensstijl aanpassingen start je hier. 

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een vragen dan kun je mij altijd een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?
Volgend bericht
Acne bij PCOS – de oorzaak en tips
 • Marloes schreef:

  Wat wat een geweldig nieuws! Gefeliciteerd! Super om te lezen! Geniet van je zwangerschap.

  • Myriam Koning schreef:

   Hi Marloes dank je wel! Hoe is het met jou?

 • Superherkenbaar! Zelf heb ik ook pcos zonder overgewicht. Ik ben bij toeval op de site pcos-sulutions.nl terecht gekomen waar ze homeopathische pillen (choline en inositol) en een dieet adviseren. Bij mij zijn de grootste klachten: stemmingswisselingen, acne, hoofdpijn en vermoeidheid. Tijdens de zwangerschap van mn zoon kreeg ik diabetes en na de bevalling een post natale depressie, allen te wijten aan de pcos icm een slecht voedingspatroon en stress.
  Ik slik de pillen maar merk dat vooral het dieet (suikers laag houden en gelijkmatig verdeeld eten en natuurlijk gezond) het grootste effect heeft. De artsen komen alleen maar met extra hormonen wat het alleen maar erger maakt. Het is echt belachelijk dat ze dit niet weten.
  Ik merk wel dat ik sinds het dieet sneller gevoelig ben voor suikers en slecht eten. Tijdens een vakantie krijg ik na een paar dagen al last van stemmingswisselingen, maar gelukkig trekt dat snel bij als ik weer oplet.
  Ook bij mij bleek na een echo 1 eierstok al pcos vrij te zijn. Nu die tweede nog!
  Graag zou ik wel willen weten wat voor dieet jij volgt, misschien kan ik wat overnemen.
  Ik weet niet wanneer je bent uitgerekend, maar fijne zwangerschap en geniet van de kleine! En natuurlijk succes met je gezondheid!

  • Myriam Koning schreef:

   HI Fiona, Bedankt voor je leuke bericht.
   Wat goed om te horen dat bij je laatste echo 1 eierstok cyste vrij was en nog belangrijker dat je je veel beter voelt.

   PCOS kan verschillende oorzaken hebben. Er kunnen meerdere hormonen uitbalans zijn en dit is bij elke persoon verschillend. Wanneer je weet welke hormonen dit zijn, kun je ervoor zorgen, door middel van voeding en levensstijl aanpassingen dat deze weer in balans komen. Tijdens mijn consults kijk ik dus altijd specifiek naar de klachten van de persoon en pas daar mijn advies en suggesties voor weekmenu’s op aan. Mijn persoonlijk advies is voor iedereen weer anders.

   Heb je de tips al gedownload? Dit zijn de algemene tips op het gebied van voeding die een positief effect hebben op PCOS.

   Ik wens jou uiteraard ook veel succes en heel erg veel gezondheid. Toch super om te ervaren wat voeding voor je kan betekenen?!

   Groetjes, Myriam

 • Hoi Myriam,
  Wat fijn om te lezen dat het toch kan… Ik ben inmiddels al ruim 2,5 jaar in mijn pcos proces. Precies dezelfde symptomen die jij ook had, niet ongesteld worden na pil, geen overgewicht. Clomid, injecties en alle bijwerkingen die daar bij komen kijken heb ik gehad. Rond oktober vorig jaar besloten een tijdje pauze te nemen. Ik ben toen ook naar een acupuncturist gegaan die Chinese geneeskunde doet en mij heeft behandeld. Na ongeveer 8 behandelingen zei hij, ik kan nu niks meer voor je doen want je bent in balans. En ja…de maand erna werd ik ineens, geheel vanzelf ongesteld! En de maanden daarna ook, steeds regelmatiger. Mijn cyclus hangt ergens tussen de 28 en 33 dagen. Een wonder! Ik ben toen naar het olvg gegaan om te zeggen dat ik voorlopig niet terug zou komen maar wou wel graag weten of ik een eisprong had. In april getest en toen bleek dat zo te zijn. Zulk fijn nieuws!
  Maar deze maand werd ik ineens niet ongesteld…dus afgelopen zaterdag een test gedaan. Niet zwanger. Maar ook nog steeds niet ongesteld. Woensdag ben ik een week overtijd. Ik merk dat ik heel erg twijfel wat ik nu moet doen…ergens ben ik bang dat ik weer helemaal terug bij af ben maar ergens is er, zeker na het lezen van jouw verhaal stiekem hoop dat ik toch zwanger ben. Maar ik weet nu nog niet of ik gewapend ben tegen de teleurstelling dat het dus echt niet zo is. Dus ik blijf nog even dubben..
  Van harte met jullie zoontje Boet, wat een mooi kereltje! Heel veel geluk en wie weet kom ik in de toekomst een keer langs voor een consult, maar stiekem hoop ik dat dat niet nodig is… Groetjes, Femke

 • Sophie schreef:

  Hoi
  Blij te lezen dat zwanger worden in sommige PCOSgevallen dus toch ook “eenvoudig” kan.
  Weet al sinds mijn 12e dat ik hieraan leid. Al lang aan de pil en we zouden nu graag aan kinderen beginnen. Maar de angst dat dit niet zou lukken speelt wel… Heb me net ingeschreven voor de cursus. Ben benieuwd welke inzichten deze me zal brengen.

  • Hi Sophie, Leuk en goed dat je je hebt opgegeven. Hoop dat je veel profijt van de tips zult hebben. Succes en mocht je vragen hebben kun je altijd een mail sturen. Groetjes Myriam

 • Hallo Myriam,

  Wat fijn om te lezen dat er toch hoop is ondanks het pcos syndroom. Zelf weet ik sinds een jaar dat ik pcos heb. Nadat ik al een jaar van de pil af was en hierna besloten heb om verdere onderzoeken te laten verrichten. Ik werd in dit jaar wel ongesteld maar dit was altijd tussen de 35 a 40 dagen. Helaas werden er bij de onderzoeken geen eicellen gevonden, maat toch wel elke keer ongesteld. We hebben de medicatie ronde al gehad mer weinig resultaat en ook zijn we nu met de laatste ronde injecteren begonnen alvorens we starten met iui. Ik kijk hier erg tegen op, omdat we weer een stapje verder gaan. En de angst nu echt de overhand gaat nemen of we ooit wel een kindje mogen krijgen. Ook het gevoel(onderbuik) geeft dit steeds maar aan. Ik vraag me af of dit normaal is of andere vrouwen dit ook hebben. Of dat ik echt naar mijn onderbuik gevoel moet gaan luisteren.

 • Marjolein schreef:

  Hoi Myriam,

  Ik ben zo blij dat ik je blog/site heb gevonden. Mijn vriend en ik proberen nu bijna 3 jaar om zwanger te raken. Vanaf het begin heb ik al een onregelmatige menstruatie cyclus en periodes wanneer ik helemaal niet menstrueer. Toch ben ik vorig jaar drie keer zwanger geweest, dit heeft alleen helaas drie keer tot een miskraam geleidt. Een paar weken geleden is bij mij ook vastgesteld dat ik PCOS heb. De gynaecoloog zei dat mijn miskramen niets met de PCOS te maken kan hebben, maar nu lees ik in dit berichtje iets over een verhoogde kans op miskramen als je PCOS hebt? Kun je mij daar meer over vertellen, ik ben heel benieuwd geworden.

  Groetjes Marjolein

 • Marjolein schreef:

  Hoi Myriam!

  Ik ben zo blij dat ik je site/blog heb gevonden! Ik ben nu bijna drie jaar geleden gestopt met de pil omdat mijn vriend en ik een kinderwens hebben. Sinds die tijd heb ik een erg onregelmatige menstruatie cyclus, met periodes waarin ik helemaal niet menstrueer. Toch ben ik vorig jaar drie keer zwanger geraakt, echter is dat helaas alle keren in een miskraam ge√ęindigd. Dit jaar is er PCOS bij mij vast gesteld, de gynaecoloog gaf aan dat mijn miskramen niets met mijn PCOS te maken kunnen hebben. Maar nu lees ik in jouw bericht iets over een verhoogde kans op miskramen bij PCOS. Kun je mij daar iets meer over vertellen? Ik ben heel nieuwsgierig geworden..

  Groeten Marjolein

  • Hi Marjolein,
   Natuurlijk! Voldoende aanwezigheid van het hormoon progesteron is heel erg belangrijk gedurende een zwangerschap. Vaak is juist dit hormoon wat lager ten opzichte van oestrogeen en testosteron bij vrouwen met PCOS.

   Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt zodat een eitje kan innestelen en als het is ingenesteld dat het intact blijft. Vooral de eerste weken van je zwangerschap is dit van groot belang zodat het vruchtje goed blijft zitten en er geen miskraam ontstaat.

   Wanneer je zwanger bent maakt het gele lichaam extra progesteron aan en wanneer de placenta eenmaal ontwikkeld is, neemt deze de productie hiervan over. Dus vooral de eerste weken is voldoende progesteron belangrijk zodat een zwangerschap in stand blijft.

   Groetjes, Myriam

 • Astrid schreef:

  Heel erg herkenbaar, mooi geschreven! Ook bij mij is in januari 2015 PCOS geconstateerd. Op dat moment was ik al bezig om op een gezonde manier af te vallen en een gezond voedingspatroon aan te houden. Ik was gestopt met de pil vanwege combinatieproblemen met mijn schildkliermedicatie. Na de diagnose PCOS werd geadviseerd om toch aan de anticonceptie te gaan om de baarmoederwand te versterken. Ik had nog geen kinderwens op dat moment. Ik begon aan de Nuvaring. Amper vier maanden later was ik geheel onverwachts zwanger (en een paar kilo lichter), ondanks PCOS, gebruik van anticonceptie, een stofwisselingsziekte (schildklier), een Uterus Bicornis (afwijking aan baarmoeder) en veel studiestress. Nu een gezonde zoon van vier maanden oud. Ik had alles tegen, maar ik ben er ook van overtuigd dat ik zwanger ben geworden dankzij mijn gezonde eetpatroon. Leuk om op deze manier verhalen van anderen te lezen!

  • Bedankt voor je reactie. Fijn om dit soort positieve verhalen te lezen. Ik word er altijd weer heel erg vrolijk van en denk dat het andere vrouwen motiveert!
   Wat is het bijzonder he zo’n kleintje?! Geniet van elkaar! Liefs, Myriam

 • Wat leuk! Ik werd ook een maand geleden verteld dat ik PCOS heb en dat ik 10 kg moest afvallen om zwanger te kunnen geraken. Nu, 1 maand later, heb ik nog maar 6 kg verloren en ben gelukkig toch zwanger geraakt zonder medicijnen te nemen. Goed eten heeft bij mij ook een grote invloed gehad.

 • Mariette schreef:

  Waaauww wat goed te lezen dat er dus nog veel meer dames zijn die via dit veel beter in hun lichaam zitten ūüôā
  Ik zal kort mijn verhaal vertellen want deze heeft best wat overeenkomsten met die van jou ūüôā

  Toen mijn partner en ik besloten voor een kindje te gaan in 2011 had ik na 10 maanden eindelijke een positieve test in mijn handen ( ik nam geen pil gezien ik trombose factor v van leiden heb). al snel liep dit uit tot een miskraam met 6.5 week. daarna naar de gyn geweest en mijn lichaam had dit zelf opgeruimd alles zag er oke uit alleen kwamen ze er wel mee dat ik een lichte vorm PCOS heb, mijn menstruatie was namelijk wel aanwezig maar soms sloeg ik een maand over 60 dagen of 75 dagen was normaal, en dan mis je op een jaar veel pogingen, ook veel overproductie van talg en overbeharing in mijn gezicht.
  in 2013 zijn wij doorverwezen naar een ander ziekenhuis vanwege de trombose, en daar was ik met 3 maanden zwanger door middel van clomid. Inmiddels een heerlijk ventje van 3 jaar. na een pittige zws en bevalling dacht ik echt nooit meer.
  Na mijn bevalling kreeg ik alle klachten weer, ik kreeg op mijn haarlijn eczeem de talg werd weer erger en amper een menstruatie.
  Ik ben toen naar de dokter gegaan en zalfjes gekregen en voor mijn menstruatie moest ik toch maar een keer terug naar het zkh. Ik liet het allemaal maar even op zn beloop.
  in maart 2016 met de verjaardag van onze zoon, attendeerde mijn vriendin mijn erop doordat ik zoveel hoofdpijn had en mijn acne en eczeem weer gekker werd om eens te kijken op pcos solutions.
  Hierdoor ging er knop om en ik dacht wie niet waagt wie niet wint.
  Ik ben gaan google en kwam bij Ralf op zijn site, ik verving mijn brood voor andere koolhydraten, zetmeel voor zoete aardappel zuivel voor alpro amandelcocosmelk , alle glazen cola voor water met mint en citroen en verving mijn ontbijt voor smoothies met lijnzaad, noten, koolsoorten en fruit.
  Ik kocht meteen 2 potjes choline inositol en ben die week meteen begonnen.
  na een paar weken merkte ik zoveel verschil met mijn lichaam, ik merkte dat ik meer energie had en dat mijn huid wat rustiger werd, dit is waar ik het voor deed!! plots had ik na 4 weken een menstruatie die was lekker meegenomen natuurlijk dat dat ook weer een beetje op de rit was.
  het was in het begin best pittig om de juist balans te vinden maar het ging steeds beter!
  als klap op de vuurpijl had ik na 2 cyclussen gehad te hebben de 3e maand een positieve zwangerschap in mijn handen.
  Dit was best een shock omdat we er nog niet mee bezig waren ( maar zo welkom), ons voornemen was als onze zoon 3 zou worden we weer contact met het ziekenhuis zouden opnemen. We gebruikte al die tijd dus geen anticonceptie omdat het toch niet vanzelf zou gaan. Maar nooit bij stil gestaan dat dit zon effect zou hebben ūüôā Inmiddels is onze 2e zoon bijna 9 weken oud, in mijn zws heb ik op wat smoothies na weinig gedaan aan het dieet omdat ik niet wist welke voedingen er dan juist goed waren en alles wat ik voorheen at weer nam. Nu sinds 1 week weer begonnen met alles omdat het na het verlaten van mijn hormonen dubbel zo hard is terug gekomen, nu uiteraard wel met anticonceptie ( ik ga een spiraal laten zetten) want wij weten de consequenties inmiddels ūüėČ
  Ik ben nu al hoofdpijn vrij, hopelijk volgt de rest ook weer snel en dan dit keer goed doorpakken.
  Veel meiden die ik spreek raadt ik dit aan en wil zelf via Ralf ook nog eens een cursus doen om mij hier meer in te verdiepen want toch ben je het bewijs dat het op deze manier kan.

  Gave site heb je, ik ga deze zeker eens opslaan in mijn favo’s!

 • Wat een leuke en nuttige site heb je, Myriam! Ik ben heel blij dat ik deze heb gevonden. Ook ik heb 1,5 jaar geleden te horen gekregen pcos te hebben. Ik heb geen overgewicht maar wel veel last van stemmingswisselingen, acne en cystes op de eileiders. Toen ik stopte met de pil vanwege onze kinderwens bleef mijn menstruatie zo goed als uit en dat was de aanleiding om naar de huisarts te gaan. Op advies van de gynaecoloog ben ik toen gestart met de hormoonbehandeling via clomid. Na 3 rondes helaas geen eisprong gehad, maar had wel heel veel last van de bijwerkingen die de hormonen veroorzaakte. Wat mij erg tegen stond was dat de hormoonbehandeling de pcos en bijbehorende klachten niet verminderd maar enkel helpt om de eisprong op te wekken, als ze al aanslaan wat bij mij dus niet gebeurde. Daarnaast voelde ik me door alle ziekenhuis bezoeken echt een pati√ęnt en ging ik steeds minder lekker in mijn vel zitten. Ik kon aan niks anders meer denken dan of ik wel ongesteld zou worden, of ik wel een eisprong zou krijgen en of ik √ľberhaupt wel zwanger zou worden. Daarom gestopt met clomid en nu actief op zoek naar informatie over hoe pcos en bijbehorende klachten minder kunnen worden en naar alternatieve manieren dan de bekende hormoonbehandelingen die het ziekenhuis aanbiedt. Ik slik het supplement DCI nu 5 weken en vind het lastig om te zeggen of dit iets doet maar proberen kan geen kwaad. Sinds ik weet dat ik pcos heb ben ik al bewuster geworden over wat ik eet.

  Ik ben blij te lezen dat er meiden zijn waarbij voeding een positieve rol heeft gespeeld bij pcos. Bij mij is spanning echter volgens mij de grootste boosdoener. Ik heb een groot deel van mijn leven PTSS (post traumatische stress stoornis) gehad en ben hier recent intensief voor behandeld. Over spanning in verhouding tot pcos kan ik tot nu toe weinig vinden. Heb jij meer informatie over (langdurige) spanning in combinatie met pcos? En wat ik zelf (buiten therapie) allemaal kan doen om meer in balans te komen.

  Ik hoop dat ik ooit net als de andere mee kan praten over op een natuurlijke manier zwanger worden en pcos vrij zijn en wens iedereen veel sterkte!

 • Cornelia schreef:

  Hai miriam vraagje ben je toen je zwanger was doorgegaan met de dci? Groetjes

  • Myriam schreef:

   Hi! Ja zelf DCI doorgeslikt. Omdat er geen specifiek onderzoek is gedaan naar veiligheid van DCI bij zwangerschap staat er op de verpakking dat je moet stoppen bij zwangerschap.

   Alleen, er is w√©l onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van DCI tijdens de zwangerschap (samen met myo inositol, mangaan en foliumzuur). Dat deze studie √ľberhaupt is goedgekeurd en heeft plaatsgevonden geeft aan dat de gebruikte stoffen als veilig werden gezien, in ieder geval door de toetsingscommissie en de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Santa Maria Ziekenhuis in Bari, Itali√ę (beiden keurden het onderzoek goed).

   Zij onderkennen daarmee dat DCI een natuurlijk menselijk metaboliet is (een stof die in het lichaam zelf wordt aangemaakt), dat het nodig is in de stofwisseling, en dat er geen reden is om aan te nemen dat het schadelijk zou kunnen zijn voor moeder of baby. Sterker: het onderzoek liet een positief effect zien op de gemeten glycemische (bloedsuiker) en cholesterol waardes.
   Dit is belangrijk, want vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes en insuline(on)gevoeligheid

   Om deze reden kies ik ervoor het door te slikken.

   Groetjes, Myriam

   (De verstrekte informatie vervangt niet de informatie die door een (behandelend) arts wordt gegeven en kan niet worden gezien als medisch persoonlijk advies.)

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >