fbpx

PCOS overbeharing

Heb je last van overbeharing? In 70-80% van de gevallen van overbeharing bij vrouwen is er ook sprake van PCOS. Haargroei in het gezicht, borst en buik  bij vrouwen is één van de symptomen van PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). In de medische wereld wordt deze vorm van haargroei hirsutisme genoemd.

Niet alle vrouwen maar een deel van de vrouwen met PCOS heeft last van overmatige haargroei. De vrouwen die er last van hebben vinden het vaak het meest vervelende, gênante en tijdrovende symptoom van PCOS.

Een logische oplossing voor deze haargroei lijkt het om te kiezen voor definitief ontharen. In de vorm van laser ontharing bijvoorbeeld. Helaas hoor ik dat vrouwen hier heel veel geld aan kwijt zijn en de laserbehandingen niet voor het gewenste resultaat zorgen. De reden hiervoor is dat de oorzaak van de haargroei hormonaal is en dat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt en hierdoor haren weer vrolijk terug groeien.

De impact van PCOS overbeharing

Wanneer je last van PCOS overbeharing hebt, raakt dit ook emotioneel diep. Vrouwen schamen zich voor hun extra beharing en het heeft hierdoor een enorme impact op hun leven.Het kan je belemmeren in je sociale contacten en je kunt er dagelijks veel mee bezig zijn. Niet alleen in gedachte maar dagelijks bijvoorbeeld gezichtshaar verwijderen kost ook nog eens veel tijd.

Vrouwen met PCOS hebben naast overbeharing vaak nog andere klachten die impact hebben op je emotionele gesteldheid
PCOS symptomen en PCOS klachten zijn onder andere:
Haaruitval, overbeharing en acne
– Geen of onregelmatige cyclus
– Cyste in de eierstokken

Wanneer er geen sprake is van geen regelmatige cyclus en dus onregelmatige menstruatie, kan dit een probleem zijn als je graag zwanger wilt worden. Dit kan weer voor spanning en stress zorgen, waardoor vrouwen soms ook in lange medische trajecten terecht komen. Allemaal klachten en gevolgen die dus niet in je koude kleren gaan zitten.

Er onderzoeken gedaan die aantonen dat door de diagnose PCOS en de klachten die daarbij voorkomen vrouwen een grotere kans hebben op een depressie. De hormonale disbalans kan daarnaast ook nog eens stemmingswisselingen veroorzaken wat je emotioneel niet stabieler en sterker maakt.

Wil je meer informatie over PCOS lees dan het artikel ‘Wat is PCOS?’

Wil je meer weten over haaruitval bij vrouwen met PCOS? Ik heb een e-book gemaakt met direct toepasbare tips om je haaruitval tegen te gaan. Klik hieronder om het direct te downloaden:

Wat is hirsutisme?

Wat is overbeharing oftewel hirsutisme nou precies? Iedereen heeft namelijk over zijn hele lichaam donshaartjes. Als we worden geboren hebben we al circa 5 miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Eigenlijk zijn alleen je voetzolen, lippen en handpalmen vrij van haar.

Er zijn 2 soorten haren:

Vellus haar – kleine, lichte donshaartjes, niet gepigmenteerd
Terminaal haar – wel gepigmenteerd en is steviger, dikker en dus beter zichtbaar

De meeste haartjes over ons lichaam zijn zo fijn en kort dat het onmerkbaar is. Je hoofdhaar, wimpers, wenkbrauwen, schaamhaar etc. zijn haren die dikker en gepigmenteerd zijn en daardoor zichtbaar. Onder bepaalde omstandigheden veranderd het vellushaar in terminale lichaamsbeharing zoals in de pubertijd.

Bij vrouwen met een mannelijk beharingspatroon worden vellusharen omgezet naar terminale haren door een hormonale disbalans. Dit gebeurt alleen op plekken van het lichaam die gevoelig zijn voor hormonen dus de kin, bovenlip, kaaklijn, borst, en rug. Op de plekken waar je het dan wel graag zou willen zoals op je hoofdhuid en wimpers groeit het niet extra. Hier valt het eerder uit door als gevolg van de hormoonverstoring vaak ook nog eens meer uit.

Waardoor ontstaat overbeharing bij vrouwen?

Er zijn verschillende hormonen verantwoordelijk voor het ontstaan van extra haargroei bij vrouwen.

1. Androgenen

Androgenen is een verzamelnaam voor mannelijke hormonen. De meest bekende is het hormoon testosteron. Een andere is DHEA-S. Dit hormoon wordt aangemaakt door de bijnieren wanneer het lichaam stress ervaart.

Wanneer de hormoonspiegels te hoog worden en de lever die niet voldoende kan afbreken kunnen bepaalde hormoonwaardes te hoog blijven in het bloed.

Als gevolg van deze hormonale disbalans kan dikkere en donkerdere haargroei ontstaan in bijvoorbeeld het gezicht. Het kan er op je hoofdhuid voor zorgen dat je last krijg van haaruitval. Een hoger niveau androgenen heeft ook invloed op de talgklieren waardoor het acne kan veroorzaken.

Laten dit nou precies de klachten zijn waar vrouwen met PCOS last van kunnen hebben: haaruitval, acné of PCOS overbeharing.  Vrouwen met PCOS hebben dus vaak te hoge androgeenwaardes.

2. Insuline

Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker verlaagt. Het bindt zich aan receptoren in bepaalde cellen en zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen. Wanneer je lichaam niet meer goed reageert op insuline en glucose niet meer goed wordt opgeslagen ben je insulineresistent.

Er zijn verschillende oorzaken van PCOS maar het merendeel van de vrouwen met PCOS is (ook) insulineresistent. Controleer hier of jij ook last hebt van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel.

Wanneer het insulineniveau hoog is worden de eierstokken gestimuleerd om meer afdrogenen aan te maken. Daarnaast verlaagt het Sex Hormonen Binding Globulin. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt aangemaakt en testosteron en oestradiol sterk aan zich kan binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Wanneer SHBG lager is, bindt het minder hormonen aan zich en heb je hogere niveaus hormonen in actieve vorm in je bloed waardoor klachten ontstaan.

Studie toont aan dat een hoog insulineniveau niet alleen van invloed is op overbeharing vanwege het verhogen van androgenen (en verlagen van SHBG) maar ook dat direct effect heeft op overbeharing.

Medicatie bij PCOS overbeharing

Je hebt misschien al van alles geprobeerd van waxen, epileren, harsen, ontharingscrèmes tot IPL en laserbehandelingen om jouw PCOS overbeharing te bestrijden. Het haalt de haren weg maar vaak groeit het net zo snel weer terug.

Wanneer je bij een arts terechtkomt krijgen veel vrouwen het het advies de anticonceptiepil (Diane pil)  te gaan slikken of te blijven slikken. De pil blokkeert androgenen dus het werkt, maar het verhoogt wel de kans op insulineresistentie.

Een arts kan je spironolacton voorschrijven. Spironolacton is een medicijn dat de werking van androgeen vermindert. Het heeft bijwerkingen en ook mag je het echt niet gebruiken wanneer je zwanger wilt worden. En ook dit pakt niet je insulineresistentie aan.

Wanneer je nu de pil slikt of een medicijn gebruikt stop je niet zomaar maar je kunt wel starten met het maken van aanpassingen om er zelf voor te zorgen dat androgeen niveaus dalen en je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline.

De oorzaak van PCOS overbeharing bij vrouwen

Insuline resistentie

Zoals je hierboven al las is het meerendeel van de vrouwen met PCOS ook insuline resistent. En dit is ook een belangrijke oorzaak van de aanwezigheid van een overmaat aan mannelijk hormonen wat voor die vervelende haargroei zorgt.

Je wilt daarom je insuline niveau onder controle houden door middel van voedingsaanpassingen en het voedingssupplement D-Chiro-Inositol kan een goede ondersteuning zijn.

Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel blijft slaan eventuele laserbehandelingen ook veel beter aan omdat er dan veel minder nieuwe haartjes terugkomen.

Ontstekingen

De afgifte van androgene hormonen wordt verhoogt wanneer er ontstekingen zijn in het lichaam. Ontstekingen ontstaan wanneer het immuunsysteem chronisch wordt geactiveerd. Oorzaken kunnen zijn: dat je altijd voeding binnen krijgt waar je eigenlijk helemaal niet goed tegen kunt, een slechte darmwerking, milieu toxines en ook hoog niveau stresshormoon.

Stress

Bij stress denken we vaak aan werkstress of een andere vorm van psychologische stress maar het kan ook om fysieke stress gaan zoals te veel en intensief trainen bijvoorbeeld. Of een combinatie van deze twee vormen van stress.

Wanneer jouw lichaam veel stress ervaart gaat het stresshormonen aanmaken. Dit is adrenaline en cortisol in de bijnieren. En tegelijkertijd worden er ook mannelijke hormonen aan gemaakt zoals DHEA-S en Androsteendion. Androsteendion kan het lichaam omgezetten naar het mannelijke hormoon testosteron. Maak dus tijd om echt te kunnen ontspannen, zodat je lichaam minder stresshormonen hoeft aan te maken.

Oorzaak aanpakken van PCOS overbeharing

Veel vrouwen met ongewenste haargroei hebben dus ook PCOS. Er ontstaat haargroei op plekken waar de meeste vrouwen het niet hebben zoals in het gezicht, borst en buik of je krijgt extra haar rond de tepels. Het syndroom wordt vaak laat of soms ook niet gesignaleerd door de huisarts. Artsen adviseren geneesmiddelen maar het heeft niet het gewenste resultaat voor de lange termijn. Het bestrijd namelijk enkel de symptomen maar pakt niet de oorzaak aan. Door wel de oorzaak aan te pakken: insuline resistentie en te hoog androgeen hormonen kan je blijvend resultaat zien en voorkom je ook de lange termijn gevolgen (hart – en vaat ziekten en diabetes bijvoorbeeld) De haren blijven dan niet steeds weer terug groeien (of ergere teruggroeien als je stopt met de pil) . En de kans dat de laserbehandelingen dan wel aanslaan is ook nog eens veel groter.

Praktische tips om zelf je overbeharing aan te pakken lees je in onderstaand ebook.

Category: Symptomen PCOS, Tips
Vorig bericht
Stemmingswisselingen bij PCOS
Volgend bericht
Roos bij PCOS

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>