fbpx

Roos bij PCOS

Heb je last van roos? Witte schilfertjes op je hoofdhuid is een onschuldige kwaal maar het kan wel vervelend zijn. Wist je dat roos ook veroorzaakt kan worden door een hormonale disbalans en vaker voorkomt bij vrouwen met PCOS?

Wat is roos?

Jeukende hoofdhuid, droge hoofdhuid of juist vette hoofdhuid en schilfers op de hoofdhuid? Dan is de kans groot dat je last van roos hebt. Roos is een milde vorm van seborrhoïsch eczeem. Gelukkig kunnen de witte schilfertjes helemaal geen kwaad, maar ze zijn wel vervelend. Het meest nare vinden de meeste mensen dat je de roos ziet op (donkere kleding) en in je haar.

Hoe ontstaat roos?

Onze huid wordt steeds vernieuwd en zo ook de cellen van de hoofdhuid. Oude cellen gaan dood en dit zijn kleine witte schilfertjes. Deze dode huidcellen laten los maar zijn normaal zo klein dat ze niet ziet. Wanneer je last van roos hebt gaat dit delen van de cellen veel sneller en hierdoor ontstaan er dus meer dode cellen (losse huidschilfers). Ze gaan aan elkaar plakken en vormen zo schilfers die je wel kunt zien.

Oorzaak van roos

Roos wordt vooral veroorzaakt door het uit balans raken van de natuurlijk vet/zuur verhouding van de hoofdhuid. De gezonde verhouding tussen gisten en bacteriën is verstoord waardoor gisten kunnen gaan overgroeien en voor klachten zorgen.

Deze gisten worden gevoed met het vetlaagje dat op je hoofd zit. Dit vetlaagje zetten ze om in vetzuren die je huid kunnen irriteren en roos veroorzaken.

Redenen voor het onstaan van roos kunnen zijn:

 • Shampoos of andere haarproducten tegen vet haar die de hoofdhuid irriteren
 • Overmatige talgproductie: Talg is een olieachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren in de hoofdhuid. Overmatige talgproductie kan leiden tot een ophoping van talg op de hoofdhuid, wat kan leiden tot roos.
 • Droge huid: Een droge hoofdhuid kan leiden tot schilfering en jeuk, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van roos.
 • Stress: Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van roos. Stress verzwakt het immuunsysteem en kan leiden tot een overgroei van malassezia op de hoofdhuid. Malassezia is een gist die van nature op de hoofdhuid voorkomt. Als er te veel Malassezia op de hoofdhuid groeit, kan dit leiden tot irritatie en roos.
 • Slechte voeding: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B, kan bijdragen aan de ontwikkeling van roos.
 • Hormonale disbalans of veranderingen: Zoals PCOS tijdens de puberteit of zwangerschap kun je last krijgen van verhoogde talgproductie wat kan leiden tot roos.
 • Klimaatverandering: Veranderingen in het klimaat, zoals koud weer, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van roos.

Roos bij PCOS

Roos wordt ook als symptoom bij PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) gezien. Vrouwen met PCOS hebben vaker last van een vettere hoofdhuid en wit of gele vette schilfertjes.

Wanneer je roos hebt hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je ook PCOS hebt maar het zou wel kunnen.

Andere symptomen van PCOS zijn: niet of onregelmatig ongesteld, last van overgewicht, acne, haaruitval, overbeharing, stemmingswisselingen en soms ook een hoge bloeddruk. Herken je jezelf in deze PCOS symptomen. Dan vind je dit waarschijnlijk een interessant artikel:“Wat is PCOS”

Wat helpt tegen roos?

Je denkt waarschijnlijk zelf als eerste aan een anti roos shampoo. Het nadeel is dat synthetische antiroos shampoos stoffen bevatten die de huidgisten doden. Hierdoor lijkt het probleem opgelost maar wanneer je stopt met de shampoo komt de roos (snel) weer terug. Dit komt doordat deze shampoos de disbalans van de hoofdhuid juist in stand houden. Je huid kan zichzelf niet meer beschermen tegen een overgroei aan gisten. Wanneer je een gezonde hoofdhuid hebt kan het zichzelf namelijk weren tegen een overgroei. Met dit soort shampoos pak je dus niet de oorzaak aan en is effect maar van tijdelijke duur. Mensen met roos kunnen wel kiezen voor een natuurlijke shampoo. Deze shampoos zorgen ervoor dat de hoofdhuid niet geïrriteerd wordt en dat de natuurlijke huidgisten hun werk kunnen blijven doen.

Tips en tricks tegen roos.

 • Zonlicht geeft verbetering, dus geniet van het zonnetje
 • Drink voldoende water
 • Vermijd stress (voor zover je hier invloed op kunt hebben natuurlijk) en plan meer tijd in voor ontspanning
 • Masseer de hoofdhuid goed voor vermindering van de schilfering. Bijvoorbeeld met een massageborstel speciaal ontwikkeld voor de hoofdhuid.
 • Gebruik een natuurlijke (anti-roos) shampoo & conditioner.
 • Voorkom een tekort aan zink. Zink ondersteunt de normale huid. Een tekort aan zink kan een rol spelen bij het ontstaan van Roos. Wanneer je kiest voor een Zink supplement kies dan altijd voor een supplement waar ook koper aan is toegevoegd. Deze 2 moeten met elkaar in de juiste verhouding in je lichaam voorkomen. Een teveel aan zink slikken kan een teveel aan koper veroorzaken.

Zelf merkte ik echt snel verschil met de conditioner van Zarqa. Welke je als conditioner kunt gebruiken, maar ook als een masker voor je haar. Na het wassen van je haar masseer je het in en laat het dan 20 minuten laten inwerken. Het is een hele milde conditioner die dode huidcellen en schilfers verwijdert en de gevoelige huid kalmeert. En niet zoals bij veel anti-roos producten dat het juist je hoofdhuid irriteert. Ook de shampoo is heel mild zelfs zo mild dat ook mensen met een zeer gevoelige hoofdhuid ook deze shampoo kunnen gebruiken.

 • Masseer je hoofdhuid goed
 • Spoel je shampoo goed uit, zodat er geen zeepresten in je haar blijven zitten ook hierbij helpt de massageborstel.
 • Spoel je haar eventueel na met appelazijn (water in een oude shampoo fles met een scheut appelazijn)

Heb je roos en ook PCOS? Pak dan de oorzaak van je hormonale disbalans aan door het maken van aanpassingen in voeding en leefstijl. Download dit handige document en leer hoe je in 7 stappen je PCOS klachten kunt aanpakken!

Vorig bericht
PCOS overbeharing
Volgend bericht
Help! Ik ben niet ongesteld & niet zwanger

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

 • onregelmatig ongesteld
 • haaruitval
 • overbeharing
 • stemmingswisselingen
 • gewichtsproblemen
 • depressieve klachten
 • suikercravings
 • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>