fbpx

Test: heb ik last van een schommelende bloedsuikerspiegel?

Last van after lunch of diner dip, zin in zoetigheid, geprikkeld reageren en vet op de heupen, de welbekende love handles. Al deze symptomen kunnen de oorzaak zijn van insulineresistentie

En laat insulineresistentie nou één van de oorzaken van PCOS klachten zijn.

Insulineresistentie komt de afgelopen jaren steeds meer voor en dat is de reden dat er ook steeds meer vrouwen met PCOS zijn.

90% van de vrouwen met PCOS heeft te maken met insulineresistentie. Twijfel je of je te maken hebt met een sterk schommelende bloedsuikerspiegel en dus insulineresistentie? Via onderstaande screeninglijst van Harper kun je controleren of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel.

Waarom is een schommelende bloedsuikerspiegel een probleem?

Voor elk beetje koolhydraten dat je eet (suikers maar ook zoet fruit of brood) maakt je lichaam insuline aan. Wanneer er constant sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel en insuline reageren je cellen op een gegeven moment steeds zwakker op insuline.

Met als gevolg dat je lichaamscellen resistent worden voor insuline. De suikers worden dan slecht of helemaal niet meer opgenomen in je cellen. Je alvleesklier blijft maar insuline produceren omdat het ervoor wilt zorgen dat je bloedsuikerspiegel lager wordt. Een hoge insuline hoeveelheid is slecht voor je gezondheid maar het zorgt er ook voor dat je dikker wordt doordat de suikers worden omgezet in vet.

De volgende symptomen kunnen wijzen op insulineresistentie

– Je kunt eigenlijk geen maaltijd overslaan.
– Je moet eerst eten voor je gaat sporten.
– Wanneer je ‘s ochtends opstaat is het eerste dat je wit doen eten.
– Je wilt altijd iets zoets na de maaltijd.
– Je krijgt trek na het eten van een appel.
– Veel last van vermoeidheid.
– Dip na de maaltijd.
– Geprikkeldheid.
– Stemmingswisselingen.
– Depressieve gedachtes.

Insulineresistentie en PCOS

Insulineresistentie kan de oorzaak zijn van PCOS. Maar juist hierdoor kun je er zelf veel op een natuurlijke manier aan doen. Door voeding en levensstijl aanpassingen kun je je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Je zorgt er voor dat er minder suikerpieken ontstaan dus je lichaam minder insuline hoeft aan te maken om dit weer te corrigeren.

Natuurlijk herstel

Wanneer je last hebt van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel is de kans groot dat je profijt zult hebben van het voedingssupplement D-Chiro-Inositol of te wel DCI. Meer over de stof DCI en de werking bij PCOS lees je hier.

Afhankelijk van je PCOS klachten en doel zijn er verschillende supplementen. Vind je het lastig om te bepalen welk supplement voor jou werkt? Dat kan ik me voorstellen er is ook veel over te vertellen. Daarom heb ik een handige supplementengids gemaakt met alle informatie op een rij. Download deze hieronder.

Vorig bericht
Insulineresistentie: De oorzaak van PCOS
Volgend bericht
Vet verbranden door het eten van meer eiwitten
 • Fijne website Myriam. Bedankt voor het delen van je kennis en ervaring. Ik heb een vraag met betrekking tot de Glycemische index. Aardappelen, bruine rijst en volkorenbrood hebben veel vezels en andere vitamines dat veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het bevordert ook je metabolisme. Helaas hebben deze producten wel een hoge GI, wat je afraadt om PCOS goed te bestrijden. Kun je het beste deze koolhydraten links laten liggen? Of kun je deze eten met bepaalde voorwaarden? Kleine porties, alleen met de lunch etc. Ik hoor het graag.

  • Myriam schreef:

   Hi Lisa, Ja goede vraag. Ze hebben een hoge GI maar gaat ook om de lading. En zoals je zegt ze bevatten wel meer vezels.
   Bruine rijst komt bijvoorbeeld zeker wel terug in mijn PCOS proof recepten. Soms lees je dat je met PCOS alle koolhydraten moet vermijden maar ik ben van mening dat dit niet vol te houden is en op de lange termijn ook niet het gewenste resultaat geeft. Je hebt je koolhydraten ook nodig voor energie alleen gaat het er wel om hoe je ze eet. Dus combineer het goed met groente en eiwitten.
   OF je volkorenbrood kunt eten hangt er weer vanaf hoe jij reageert op gluten. Mocht het zo zijn dat je gluten wel goed verdraagt, beleg je boterham dan goed. (rijk en PCOS proof belegt)

   • Dankjewel voor het antwoord, goeie tips. Inderdaad beter om gebalanceerd koolhydraten te blijven eten.
    Wat bedoel je precies met hoe ik reageer op gluten? (glutenintolerantie?) Waar moet ik op letten om daarachter te komen?

    • Myriam schreef:

     Ja precies. Je gaat kijken of je er gevoelig voor bent.
     Je kunt hierachter komen als je het drie weken strikt vermijd. Na deze periode eet je het heel bewust weer een keer wel. Een volkoren boterham bijvoorbeeld en dan observeer je je lichaam hierna. Hoe voelt het in je buik, hoe is je ontlasting hierna, hoe voel je je? Blijk je er niet sterk op te reageren dan kun je gluten best met mate eten.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >