fbpx

Kaneel-, groene thee extract, waarom slik je dit soort kruiden bij PCOS?

Een van de bekendste en meest gebruikte supplementen bi PCOS is D-Chiro-Inositol (DCI). Daarnaast zijn er nog andere stoffen die effectief kunnen zijn.

In dit artikel leg ik uit welke kruiden en stoffen effectief kunnen zijn bij PCOS en waarom.

Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel en insulineresistentie zijn begrippen die je veel tegenkomt als je meer over PCOS leest. Er is dan ook steeds meer bekend over de grote rol die deze processen spelen bij PCOS klachten.

Het goede nieuws is dat je hier op een natuurlijke manier veel aan kunt doen. Door middel van voeding- en levensstijl aanpassingen, maar ook met specifieke supplementen die een goede ondersteuning zijn.

Het bekendste is denk ik D-Chiro-Inositol (DCI). Hier heb je misschien ook al vaker van gehoord of misschien slik je het al. Nog niet bekend met DCI? Dan kun je er hier meer over lezen.

Maar er zijn meer stoffen die positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en dus bij PCOS.

Zes natuurlijke stoffen

Deze zes natuurlijke stoffen: kaneelextract, groene thee extract, chroom, mangaan, R-alfaliponzuur en vitamine D3.
Ze hebben ieder op hun eigen manier effect op je bloedsuikerspiegel en hierdoor indirect effect op je hormoonbalans. En daarmee zorgen deze stoffen weer voor vermindering van klachten die voorkomen bij PCOS.

Er zijn supplementen die deze 6 stoffen samen in 1 capsule hebben. Je kunt zelf naar deze 6 stoffen googlen.

Hieronder leg ik uit wat de link is tussen deze zes stoffen en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. En waarom het dus helpt om deze capsules dagelijks te slikken.

1. Kaneelextract

Vele studies hebben aangetoond dat kaneelextract een gunstig effect kan hebben op het glucoseniveau, de insulinegevoeligheid, bloeddruk en het vetpercentage bij vrouwen met PCOS.

In kaneel zit de stof coumarine, dat in grotere hoeveelheden schadelijk kan zijn. In dit supplement wordt daarom gebruikt gemaakt van een kaneelextract waarbij coumarine is verwijderd.

Je krijgt op deze manier een hoeveelheid binnen die je niet zo gemakkelijk op kunt eten.

Het is overigens altijd ook prima om wat kaneel aan je voeding toe te voegen. Hier vind je deze en nog 4 andere tips over wat je qua voeding kunt doen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

2. Groene thee extract

Groene thee bevat krachtige anti-oxidanten. Er is aangetoond dat deze zogenaamde polyfenolen in groene thee (en dit is belangrijk voor vrouwen met PCOS) de nuchtere glucose-, insuline- en hemoglobine A1c niveaus positief beïnvloeden.

Eén capsule bevat 360 mg groene thee extract, wat overeenkomt met ongeveer 4 koppen groene thee. Maar een voordeel is dat groene thee extract maar een kleine hoeveelheid cafeïne bevat (hiervan wil je namelijk niet teveel binnenkrijgen als je PCOS hebt), ongeveer 4 milligram per capsule.

Ter vergelijking, een kop groene thee bevat 24-45 milligram cafeïne en een kopje koffie bevat 100-200 milligram.

3. Chroom

Chroom helpt insuline om efficiënter te werken en op die manier de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Hierdoor verminderd je zin in zoetigheid en wordt het hongergevoel minder. Daarnaast helpt chroom ook bij de vetstofwisseling.

Dit is dus een effectieve extra om te slikken wanneer je graag wat wilt afvallen.

4. Mangaan

Onderzoek heeft aangetoond dat D-Chiro-Inositol efficiënter werkt in combinatie met mangaan. Je hebt dus meer aan DCI wanneer je ook mangaan slikt. Lees in dit artikel waarom je behalve DCI ook mangaan wilt gebruiken.

5. R-alfaliponzuur

Alfaliponzuur is een zwavelhoudend vetzuur, dat van nature voorkomt in het lichaam. Alfaliponzuur is een antioxidant. Een stof die vrije redicalen elimineert.

Er zijn 2 vormen van alfaliponzuur. R-alfaliponzuur (de natuurlijke, lichaamseigen vorm) en S-alfaliponzuur (de synthetische variant). 

 De meeste producten op de markt zijn een mengvorm van deze twee. Terwijl het R-alfa-liponzuur als de superieure variant wordt gezien. SixSense bevat enkel R-alfa-liponzuur wat de meest pure vorm is.

Alfaliponzuur zou een preventieve werking hebben bij diabetes. Er is namelijk een positief effect van alfaliponzuur op de bloedsuikerspiegel aangetoond. Alfaliponzuur blijkt de opname van glucose in het spierweefsel te bevorderen. Bovendien zorgt alfaliponzuur ervoor dat de gevoeligheid van glucose voor insuline toeneemt. Waardoor het lichaam beter in staat is  zelf de bloedsuikerspiegel te reguleren

5. Vitamine D

Last but not least, Vitamine D3. Een te kort aan vitamine D komt veel voor in Nederland en een te kort aan deze vitamine wordt ook in verband gebracht met PCOS klachten en onvruchtbaarheid.

In verschillende onderzoeken wordt tevens insulineresistentie en (overmatige) productie van het mannelijk hormoon testosteron gelinkt aan een tekort aan vitamine D. In een eerder artikel beschreef ik al het belang en de functie van Vitamine D3, als je er meer over wilt weten.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een vragen dan kun je mij altijd een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Moeite met afvallen en de hele dag trek!
Volgend bericht
Het PCOS dieet
 • Rianne schreef:

  Hi, ik heb een klein vraagje slik je het allebei dci en Six sense? En werkt het alleen als je voedingspatroon aanpast

 • Hey ik heb Six sense en dci besteld, nu vraag ik me alleen af (en misschien is dit geen snuggere vraag) of je de capsule helemaal kan doorslikken of dat je het open moet maken en alleen de poeder tot je neemt. Ik vind de smaak van Six sense namelijk best intens. Dankjewel!

  • Myriam schreef:

   Je kunt juist de capsules gewoon met water innemen. Ik kan mij voorstellen dat het poeder vermengt met water niet lekker smaakt. Het mag wel maar gemakkelijker is de capsule in zijn geheel met water doorslikken.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >