fbpx

Skin tags: een symptoom van PCOS

Een skin tag, of steelwratje is een plat of rond huidflapje dat ook wel fibroom of acrochordon wordt genoemd. Skin tags zijn bruin of huidkleurig en bestaan uit bindweefsel. Skin tags komen vooral voor in de plooien van de huid zoals in de hals, oksel of liezen.

Skin tags of steelwratjes bij PCOS

Bij Poly Cysteus ovarium syndroom of PCOS komen verschillende huidklachten voor zoal  acne, ascanthosis nigricans, en ook huidflapjes/skin tags. Het is nog niet bekend waarom skin tags bij PCOS voorkomen.  Wanneer je last hebt van skin tags betekent dit trouwens niet automatisch dat je ook PCOS hebt. Ook vrouwen die geen PCOS hebben kunnen last van skin tags hebben. Er zijn dus skin tags door PCOS en skin tags die je zomaar kunt krijgen. Wil je meer weten over PCOS dan vind je dit artikel “wat is PCOS” vast interessant.

Steelwratjes of skin tags

Skin tags zijn huidflapjes die ook wel zachte fibromen of steelwratjes worden genoemd.  Ze komen voor op verschillende delen van het lichaam zoals op oogleden, hals, nek, oksels en in de liezen. Het zijn goedaardige huidgezwelletjes.

Steelwratjes zijn niet hetzelfde als een gewone wrat waardoor de naam misschien wat verwarrend is. Wratjes ontstaan door een virus en dit is bij skin tags/steelwratjes niet het geval.

Uiterlijk van skin tags

Skin tags zien eruit als een flapje huid: je ziet een bobbeltje of een steeltje dat qua vorm rond of plat is. Meestal zijn ze niet groter dan een rijstkorrel en groeien ze niet verder. Ze zijn huidkleurig of lichtbruin en voelen zacht aan.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Het is nog niet geheel duidelijk hoe skin tags kunnen ontstaan. Wrijving zou een verklaring zijn, gezien de plekken waar het voorkomt. Mensen met overgewicht hebben er eerder last van.

Maar ook hormonen lijken een rol te spelen bij het ontstaan van skin tags. Veel vrouwen krijgen er last van na een zwangerschap en na de menopauze.

Steelwratjes zijn verder gerelateerd aan verschillende aandoeningen, zoals het metabolisch syndroom, insulineresistentie, diabetes, het human papillomavirus. en een aantal andere medische problemen. Causale verbanden hiertussen zijn echter niet aangetoond.

Dat er een link bestaat met insuline resistentie zou kunnen verklaren dat skin tags vaker voorkomen bij vrouwen met PCOS. De reden hiervoor is dat 90% van de vrouwen met PCOS insuline resistent zijn. Krijg je skin tags door PCOS>? Dan is dit misschien een verklaring.

Skin tags verwijderen

Skin tags zijn niet gevaarlijk en meestal ook niet pijnlijk. Wanneer ze in de nek of oksel zitten kunnen ze wel door kleding gaan irriteren.

In sommige gevallen verdwijnen de skin tags vanzelf maar meestal is dit niet het geval. Je hoeft er om gezondheidsredenen niks aan te doen. Alleen om cosmetische reden worden ze wel vaak verwijderd.

Steelwratjes verwijderen door een arts

Heb je last van skin tags door PCOS? Dan kun je een afspraak maken bij je huisarts om de steelwratjes te verwijderen. Artsen kunnen ze op een gemakkelijke manier “operatief” verwijderen. Dit gebeurt met een steriel schaartje/mesje, met vloeibare stikstof of ze worden weggebrand. Dit is een effectieve behandeling.

Steelwratjes zelf verwijderen

Het verwijderen van skin tags kun je tegenwoordig ook zelf thuis doen. Er is een product waarmee je op een effectieve manier de skin tags zelf kunt bevriezen. Vaak is 1 behandeling al voldoende.

De behandeling is gebaseerd op de cryo behandeling (bevriezen) van de huisarts. Je stipt de steelwratjes aan met een simpele applicator en gaat zo op een hygiënische wijze te werk. De steelwratjes bevriezen en vallen na circa 2 weken van de huid. Om te voorkomen dat de huid eromheen niet beschadigd raakt en niet kan gaan bloeden kun je deze goed beschermen met bijgeleverde beschermpleister. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing voor gebruik.

Skin tags en PCOS

Wanneer je PCOS hebt en dit in relatie staat met insuline resistentie is het ook verstandig om je PCOS onder controle te krijgen, anders zie je vaak dat de steelwratjes weer terugkomen (op andere plekken).

Vorig bericht
Vet verbranden door het eten van meer eiwitten
Volgend bericht
Vaker eten en juist afvallen!

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>