fbpx

Stemmingswisselingen bij PCOS

In een split second van vrolijk naar geïrriteerd, boos of verdrietig. Je kunt een geweldige dag hebben en dan ineens overstuur raken.  Heel erg veel zin hebben om ergens mee aan de slag te gaan maar dan de volgende ochtend met een vreselijke bui wakker worden en jezelf tot niks kunnen motiveren.  Een tikkeltje overdreven reageren 😉 … als je er zelf op terug kijkt realiseer je je dit ook maar op het moment lijkt het een hele normale en redelijke reactie. Van een mug een olifant maken terwijl je weet dat het het niet waard is. En gewoon om de kleinste dingen je heel verdrietig voelen of in tranen uitbarsten..
Herken je iets van dit soort stemmingswisselingen? Wanneer jij een vrouw met PCOS bent kan het heel goed dat dit soort situaties je meer dan bekend voorkomen. Stemmingswisselingen en PCOS zijn immers vaak aan elkaar gelinkt.

Wat is PCOS?

PCOS is een afkorting die staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het is een hormonale stoornis die voorkomt bij 5-10% van de vrouwen.

Vrouwen met PCOS worden vaak niet elke maand ongesteld maar hebben een onregelmatige ongesteldheid. Door deze onregelmatige cyclus is de kans dat je spontaan zwanger raakt een stuk kleiner.  Andere PCOS klachten zijn acne, overbeharing, overgewicht of moeite met afvallen en dus ook stemmingswisselingen zijn een symptoom van PCOS.

Wil je meer lezen over PCOS? Welke klachten er precies door veroorzaakt kunnen worden en wat de oorzaken zijn? Lees het artikel ‘Wat is PCOS’ en kom erachter of dit misschien ook bij jou de oorzaak is van je stemmingswisselingen.

Wat is PCOS?

PCOS is een afkorting die staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het is een hormonale stoornis die voorkomt bij 5-10% van de vrouwen.

Vrouwen met PCOS worden vaak niet elke maand ongesteld maar hebben een onregelmatige ongesteldheid. Door deze onregelmatige cyclus is de kans dat je spontaan zwanger raakt een stuk kleiner.  Andere PCOS klachten zijn acne, overbeharing, overgewicht of moeite met afvallen en dus ook stemmingswisselingen zijn een symptoom van PCOS.

Wil je meer lezen over PCOS? Welke klachten er precies door veroorzaakt kunnen worden en wat de oorzaken zijn? Lees het artikel ‘Wat is PCOS’ en kom erachter of dit misschien ook bij jou de oorzaak is van je stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen bij PCOS

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en depressie lijken hand in hand met elkaar te gaan met PCOS.
We zijn snel geneigd om dit soort gedrag toe te rekenen aan ons karakter of de manier waarop je over dingen denkt. Of met welke been je toevallig uit bed bent gestapt die dag.
Hiermee negeren we dat stemmingen nauw verbonden zijn met het algemene welzijn van ons lichaam en er fysieke oorzaken voor kunnen zijn.

En dit is het geval bij PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom). Er is duidelijk een verband tussen de fysieke conditie; een hormonale disbalans en de emotionele effecten; stemmingswisselingen die erdoor ontstaan. Het is goed dat we dit weten om zo te bekijken wat we eraan kunnen doen. Werd er bij jou PCOS geconstateerd? Dan kan je last hebben van stemmingswisselingen door PCOS.

Karakter of toch een andere oorzaak?

Ik dacht zelf ook altijd dat het mijn karakter was dat ik opvliegend kan zijn, eerder geïrriteerd raak en dat ik en mijn omgeving er maar mee moest dealen dat mijn stemming als een blad kon omslaan. Het bleek dat dit niet zo was toen ik aanpassingen maakte in mijn voeding en levensstijl en mijn humeur echt begon te verbeteren en vooral stabieler werd.

Begrijp me niet verkeerd dit betekend niet dat ik nooit meer prikkelbaar ben of een kort lontje heb hoor 😉 (Zeker mijn vriend kan dit beamen) maar zo’n ontzettend verschil met voor dit tijd. Ik voel me vooral zoveel gelukkiger!  Stemmingswisselingen bij PCOS kunnen dus verbeteren!

Stemmingswisselingen bij PCOS oorzaken:

Onderzoek toont aan dat vrouwen met symptomen van hyperandrogenisme vaker depressief zijn dan vrouwen zonder PCOS.
Ander onderzoek toont aan dat er een verband is tussen depressie en insulineresistentie. Niet alle vrouwen met PCOS zijn insuline resistent maar velen wel. Test hier of je zelf ook last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel.
Wanneer je insuline resistent bent, heb je dus ook meer kans op een depressie of stemmingswisselingen.
Verder vind ik een niet te onderschatten reden dat de klachten waar veel vrouwen met PCOS mee te maken hebben, direct invloed hebben op je humeur. Gewichtstoename, overbeharing, haaruitval, acne, drang naar koolhydraten… het zijn allemaal symptomen waardoor je minder in je vet gaat zitten en op die manier je stemming negatieve beïnvloeden.

Wat kunnen we doen aan die extreme stemmingswisselingen door PCOS?

Er zijn gelukkig ook mogelijkheden om zelf iets op een natuurlijk manier aan PCOS en dus ook de klachten te doen. Wanneer de diagnose PCOS wordt gesteld, krijg je meestal de keuze of je (weer) wilt starten met de pil of je krijgt direct een doorverwijzing omdat je graag zwanger wilt worden als behandeling van PCOS.  Maar je kunt ook zoveel zelf doen om van je klachten en dus ook die nare stemmingswisselingen af te komen.
Aanpassingen maken op het gebied van voeding en levensstijl heeft echt effect. Je denkt misschien: “komt zij aan met advies over gezonde voeding”. Maar echt… PCOS proof eten is een van de beste dingen die je kunt doen om al je symptomen aan te pakken. Snel zul je merken dat je meer energie hebt. Je hormonen komen in balans komen en hierdoor verminderen en verdwijnen ook je klachten. Plus zo voorkom je ook nog eens de lange termijn gevolgen van PCOS zoals diabetes type 2, hart en vaatziekte en een hoge bloeddruk.

Supplementen inzetten bij stemmingswisselingen door PCOS

Naast de juiste voeding kunnen verschillende voedingssupplementen heel erg goed ondersteunend werken bij stemmingswisselingen. De volgende supplementen zijn van invloed op jouw hormoonbalans en hierdoor indirect op jouw stemming en humeur.

Vitamine D3 – Vitamine D3 maakt je lichaam zelf aan door middel van zonlicht. Alleen hebben de meeste Nederlanders een tekort aan vitamine D3 waardoor het heel belangrijk is om bij te slikken. Het speelt een rol bij insulinegevoeligheid en heeft zo ook effect op je stemming. Lees meer over het belang van vitamine D3.

Omega 3 – Een manier om omega-3 binnen te krijgen is via je voeding. De belangrijkste vormen DHA en EPA krijg binnen door regelmatig vette vis te eten (makreel, haring, zalm, forel, ansjovis, tonijn). Eet jij niet minimaal 2 keer per week vette vis dan raad ik een Omega 3 supplement aan.

Omega 3 verbetert de insuline gevoeligheid & verlaagt het testosteronniveau bij vrouwen met PCOS en heeft zo ook effect op je stemmingswisselingen. Maar er zijn meer reden met PCOS om Omega 3 te suppleren. Lees hier de 7 redenen waarom Omega 3 van belang is bij PCOS.

DCI – DCI zou ik toch wel HET PCOS supplement willen noemen. Het heeft effect op je bloedsuikerspiegel  en hierdoor krijg je minder last van stemmingswisselingen en minder behoefte aan zoet en nemen andere PCOS klachten af. Lees meer over D-Chiro-Inositol en de werking.

Verder heb je zelf invloed op stemmingswisselingen door stress te beperken en meer tijd vrij te maken voor ontspanning en jezelf. Doe dingen waar jij blij van wordt en plan bewust ontspanningsmomenten in.
Heb of had jij ook last van stemmingswisselingen bij PCOS? Wat heb je eraan gedaan en wat maakt voor jou verschil? Laat het hier weten en help andere vrouwen net als jij verder op weg.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je mij een bericht sturen en help ik je graag verder.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
Tips bij haaruitval bij vrouwen
Volgend bericht
PCOS overbeharing

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>