fbpx

Een terugval hoort er gewoon bij!

Vol enthousiasme ben je gestart met PCOS proof eten. En de eerste weken gaat het eigenlijk hartstikke goed. Tuurlijk is het niet altijd makkelijk maar je kunt je er eigenlijk best goed aan houden. Je bent trots op jezelf.

Wanneer je nu denkt PCOS Proof eten wat is dat? Download dan hieronder een voorbeeld menu om een idee te krijgen

Ok. Het ging dus Juist heel goed maar dan ineens heb je een ‘terugval’.

Een moment waarop het je niks lijkt uit te maken wat je eet en alles in je mond stopt wat de weken ervoor echt een no-go was.

Herkenbaar? 

Ik doe een gok. Ik denk van wel. Waarom? Omdat dit eigenlijk  iedereen gebeurt. Ik zal eerlijk zijn: de reden dat dit ik artikel nu schrijf om 00:00 uur ’s nachts is omdat ik vandaag zelf zo’n dag achter de rug heb. Nu denk je misschien huh Myriam jij ook? Yep, ik ook.

50/50

We zijn een weekend weg met familie. Van te voren heb ik bedacht dat ik de teugels wat mag laten vieren. De 80 / 20 regel is hier tenslotte voor.  Misschien ken je deze regel inmiddels al van mij. Simpel gezegd houdt deze in dat je 80% van de tijd de juiste keuzes maakt (lees: PCOS Proof eet) en in 20% van de tijd ook best iets kunt eten wat hier misschien niet helemaal perfect binnen past. Zo hou je het leuk, realistisch en is het geen dieet.

Maar vandaag was het niet 80/20 maar eerder 50/50.

Het ontbijt ging goed maar bij de lunch was er niet zoveel gezonde keuze waardoor ik te weinig heb gegeten. Ja en toen had ik ’s avonds flinke trek en was er friet, een dessert en mijn grote vriend Tony (die van chocolonely :)).

Zo dus. Het overkomt iedereen. Bij de een wat eerder dan bij de ander maar het gebeurt iedereen. Is dit erg? Het antwoord is nee. Maar wat vaak hergevolg is dat dit het moment wordt waarop je het volledig opgeeft. Gedachten als ’nu heeft het helemaal geen zin meer’ of ‘al die weken waren voor niks’, of ‘ ik kan het niet hoor’ steken de kop op. En dan val je vaak weer terug in je oude patroon.

Herpak jezelf

Wat het grote verschil maakt is dat je jezelf toespreekt en zegt dat je er vanaf NU weer volledig voor gaat. Hoe je tegen zo’n terugval aankijkt gaat het verschil maken. Pak de draad bij het volgende eetmoment gewoon weer op. Er is echt niks verloren. Want van één dag gezond eten krijgt je je hormonen niet in balans maar andersom geldt dit ook!

Ga vooral niet bij de pakken neerzitten en jezelf schuldig voelen. Dit heeft helemaal geen zin en werkt eerder averechts waardoor je jezelf het liefste weer wilt troosten met ongezonde items.

Zie het in plaats daarvan als een leermoment. Het hoort erbij en door de dag erop gewoon weer verder te gaan heb je juist vooruitgang geboekt. Je bent een stap dichter bij je doel. Je hebt jezelf overwonnen door niet in je oude patroon te blijven hangen.

Sta er wel bewust bij stil

Wat je jezelf wel kunt afvragen is ‘wat is de reden voor deze terugval?’ en bedenk hoe je dit de volgende keer voorkomt. Bij mij had het vandaag bijvoorbeeld heel veel gescheeld als ik wel gewoon goed had geluncht. Misschien niet helemaal PCOS Proof dan, maar dan had ik in de avond niet zoveel trek en was ik beter in staat geweest om de verleidingen te weerstaan. Leermoment!!

Dus realiseer je dat je bezig bent met het aanleren van een nieuwe levensstijl (wat niet zomaar even gedaan is) en dat dit nooit alleen maar in een stijgende lijn gaat. Dalen horen er ook bij. Juist door je dit te realiseren en weer met enthousiaste verder te gaan ben je een stap dichter bij je doel: leven zonder PCOS klachten.

Liefs, Myriam

Vorig bericht
PCOS behandeling – Minder stress door meditatie
Volgend bericht
Bijnieruitputting: symptomen en oorzaken
 • Aranka schreef:

  Bedankt voor het sturen van de mail.
  Vanochtend al m’n goede smoothie in m’n buik.. En door!! 🙂

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >