Goed nieuws: Vaker eten is verstandig! Doordat je het druk hebt schiet ontbijt er soms bij in en pak je alleen maar een kop koffie. Je neemt een lichte salade als lunch. Maar rond een uur of vier krijg je zo’n trek dat je alleen maar kunt denken aan chocolade en die (eigenlijk helemaal niet zo lekkere) koek niet kunt weerstaan. Of ’s avonds rammel je van de honger en kun je op dat moment alles wel eten wat voorhanden is. Herken je jezelf hierin?
Ik wel, ik heb dit zo vaak gehad! Gelukkig heb ik ook een simpele oplossing voor je: probeer niet langer dan 3 tot 4 uur niets te eten.
Waarom?
Wanneer je een tijdje niet eet bereid je lichaam zich als het ware voor op een lange periode zonder eten. Je lichaam verlaagt je stofwisseling en slaat vet op. Dat is zinvol bij echte voedselschaarste, maar niet als je snel daarna weer gaat eten (zoals dat gelukkig in het normale leven het geval is).
Nog belangrijker, een groot gat tussen je maaltijden door zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel. Dit is het moment dat je je niet zo lekker en shaky begint te voelen. Je lichaam vraagt op dat moment om energie en dit worden de ‘sugar craving’ momenten genoemd. Je eet iets (niet zo gezonds…) om je bloedsuikerspiegel weer op pijl te krijgen. Dat lukt wel maar je bloedsuikerspiegel stijgt te veel. Dit komt omdat je op zo’n moment vaak geneigd bent om te kiezen voor snelle suikers, dit zijn ook de snacks die standaard voorhanden zijn.
Dan is het ook nog eens zo dat wanneer je insuline resistent bent, wat vaak het geval is bij vrouwen met PCOS, je receptoren niet voldoende reageren op de insuline die er wordt aangemaakt als reactie op de glucose in lichaam. Dus wordt en nog meer insuline aangemaakt en dan keldert je bloedsuiker in een keer naar beneden. En dan begint vervolgens het hele liedje weer van voor af aan.
Op de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt. De rode lijn is een persoon die insuline resistent is (pre-diabetes). Het moment dat de lijn onder de blauwe streep komt is het moment dat je je niet lekker voelt wanneer je insuline resistent bent en een signaal van je lichaam krijgt dat je iets moet eten.
Oplossing
De oplossing is niet eens ingewikkeld: zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Dit doe je door vaker iets kleins (en gezonds) te eten. Want zo voorkom je dat je bloedsuiker niveau te sterk daalt.
Daarnaast is minder suikers tot je nemen de oplossing zodat er geen scherpe bloedsuikerpiek ontstaat en je lichaam dit niet hoeft te corrigeren door extra insuline aan te maken. Met suikers bedoel ik niet alleen gewoon tafelsuiker maar ook andere snelle koolhydraten in grote hoeveelheden, zoals die in brood, rijst, pasta en aardappels en suikervervangers.
Dit betekent trouwens niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten, dat is ook weer niet verstandig. Je lichaam gaat ook dan in een soort opslagmodus waardoor je stofwisseling op de lange termijn vertraagt.
Dus eet iets vaker, en val toch af (of blijf je op gewicht als dat je doel is).
Beste myriam,
Ik weet nu 2 jaar dat ik pcos heb!
Ik ben heel aangekomen tijdens mij zwangerschap. Weet niet of ik het voor mijn zwangerschap ook al had.
Ben nu bezig om af te vallen, en vind dit onwijs moeilijk.
Ik eet minder koolydraten! Veel groeten,fruit,yoghurt en drink water en thee! Nou vroeg ik me af of jij nog wat tips voor mij heb! Hoop snel iets van je te horen groetjes Dione
Hi Dione, Wat goed dat je zelf aan de slag gaat met het aanpassen van je voeding. Minder koolhydraten en en veel groente en water is natuurlijk hartstikke goed. Het gaat ook om de combinaties die je eet. Dus ook voldoende goede vetten en eiwitten is een voorbeeld. Het is niet de bedoeling dat je de hele dag nog trek hebt. Zo wordt het onnodig zwaar en vaak werkt dit nogeens averechts of maar voor een korte periode.
Heb je je al opgegeven voor mijn nieuwsbrief? Je ontvangt dan 10 tips op het gebied van voeding. Wanneer je interesse hebt in persoonlijk advies kun je mij mailen myriam@healthyhormones.nl en zouden we een afspraak kunnen maken. Ik kijk dan specifiek naar jouw klachten en waar bij jouw de disbalans zit.Ik geef je dan gericht voedingsadvies. Inclusief een plan wat je als ontbijt, lunch, diner en tussendoor het beste kunt eten. En welke voeding je het beste kunt vermijden.
Groetjes, Myriam