fbpx

Vet verbranden door het eten van meer eiwitten

Ben jij minder gaan eten en misschien hierdoor ook wel minder eiwitten? Dit is een minder verstandige keuze. Je kunt juist vet verbranden door het eten van eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstof voor je cellen en weefsel. Eiwitten verbeteren je weerstand, helpen bij de opbouw van cholesterol, zorgen voor groei en ontwikkelen (met name bij baby’s en kinderen) en versnellen je stofwisseling. Daarnaast vergroten eiwitten de insuline gevoeligheid, wat belangrijk is bij vrouwen zoals ons met PCOS.

Uit onderzoek gebleken

In 2011 is er een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat vrouwen waarbij hun dieet uit een meer eiwitten bestaat dan een standaard dieet meer gewicht verloren. Er is een groep vrouwen met PCOS gevolgd. Deze groep is in tweeën gedeeld. De ene groep volgde een standaard dieet (15% van de calorieën kwam uit eiwitten en 30% uit vet) en de andere groep een dieet met meer eiwitten (meer dan 40% van de calorieën uit eiwitten en 30% uit vet) De vrouwen die meer eiwitten aten hadden meer gewicht verloren na 6 maanden dan degene die het standaard dieet volgde.

Naast dat je stofwisselingen er sneller van wordt zorgt het ook voor en verzadigd gevoel wat uiteraard ook een rol speelt bij afvallen of in stand houden van je gewicht.

Essentiële aminozuren

Dan een korte uitleg hoe ons lichaam werkt. Eiwitten worden in ons lichaam afgebroken tot aminozuren, die verder gebruikt worden als bouwstof. Je lichaam maakt gebruik van de aminozuren die het binnenkrijgt via voeding. Ontstaan er tekorten dat kan dit door het lichaam zelf worden aangemaakt. Behalve de essentiële aminozuren. Dit zijn 8 aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze moet je dus binnenkrijgen via je voeding.

Volwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren. Daarnaast gaat het om de juiste verhouding van eiwitten. Een verhouding die lijkt op het aminozuurpatroon van het eiwit in ons lichaam zelf. De biologische waarde van eiwitten geeft aan hoe sterk het patroon lijkt op dat van ons lichaam

Dierlijke eiwitten worden volwaardige eiwitten genoemd omdat alle 8 essentiële aminozuren aanwezig zijn en het heeft een hoge biologische waarde.
Kies wel voor biologisch vlees want niet-biologisch vlees zit vol met hormonen, pesticiden en antibiotica dat schade toe brengt aan je hormoonhuishouding.

Alle plantaardige eiwitten bevatten ook alle essentiële aminozuren. Alleen in plantaardige eiwitten is een paar van deze aminozuren maar in zeer lage hoeveelheid aanwezig ten opzichte van dierlijk eiwitten. Om deze reden worden dit onvolwaardige eiwitten genoemd. Echter zijn er wel plantaardige voedingsmiddelen die volwaardige eiwitten bevatten zoals quinoa, boekweit, hennepzaad, spirulina en chlorella

Biologische waarde

Je kunt ook een volwaardige eiwitrijke maaltijd creëren  (de biologische waarde verhogen) door verschillende plantaardige eiwitbronnen samen te eten. Door peulvruchten zoals bonen of linzen te combineren met een graan zoals bruine rijst krijg je alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheid binnen. Of groente samen met haver of aardappelen samen met ei.

Benieuwd naar PCOS Proof recepten. Download een voorbeeldmenu hieronder:

Als vegetariër toch voldoende eiwitten binnenkrijgen

Ik zelf geen vlees dus moet al mijn eiwitten uit plantaardige maaltijden halen. Vaak krijg ik de vraag of ik dan wel voldoende eiwitten binnenkrijg. Ja hoor, daar maak ik mij geen zorgen om. Ik zorg voor voldoende juiste combinaties. Ik eet vaker quinoa en ontbijt graag met granen zoals boekweit (ook nog eens heel erg goed voor je bloedsuikerspiegel), strooi hennepzaad over mijn havermout en voeg soms spirulina of plantaardige eiwitten toe aan mijn smoothie.

Wanneer je gezonder wilt eten, je PCOS onder controle wilt krijgen en wilt afvallen, vermijdt dan zeker geen eiwitten maar probeer juist eiwitten aan elke maaltijd toe te voegen. Meer weten over wat voeding en PCOS? Download mijn gratis PCOS tips.

Vorig bericht
Test: heb ik last van een schommelende bloedsuikerspiegel?
Volgend bericht
Skin tags: een symptoom van PCOS

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>