fbpx

Vruchtbaarheid man verhogen – ook van belang bij PCOS

Je hebt het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en jullie hebben een kinderwens. Voor je het weet zit je in de medische molen en wordt ook de kwaliteit van het sperma van je partner gecontroleerd. Wat kun je doen als blijkt dat de zaadkwaliteit van je partner niet optimaal is? Ik geef je graag wat “vruchtbaarheid man verhogen”-tips!

Ook benieuwd naar tips voor jezelf? Een ebook hierover kun je hieronder gratis downloaden:

Kans op een zwangerschap

Jullie zijn een jaar actief ‘bezig’ maar het zwanger worden lukt niet en daarom zijn jullie bij een arts terecht gekomen.
Doordat je onregelmatig ongesteld wordt en of je bloedwaardes afwijkend zijn of er cyste te zien waren op een echo is de diagnose PCOS gesteld. En doordat je geen of een onregelmatige eisprong hebt is de kans om zwanger te raken kleiner.

Voor de zekerheid wordt ook het sperma van je partner bekeken. Dan blijkt uit onderzoek dat ook je partner verminderd vruchtbaar is en zakt de moed even naar je schoenen.

Maar er is goed nieuws!
1. Ook bij verminderde zaadkwaliteit kan nog steeds een zwangerschap ontstaan
2. Er is veel te doen om de kwaliteit van het zaad te verbeteren

Vruchtbaarheid man

Van complete onvruchtbaarheid is bij mannen meestal geen sprake. In de meeste gevallen is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Dit noem je subfertiliteit.

De kwaliteit, hoeveelheid, vorm (morfologie) of bewegelijkheid (mobiliteit) van de zaadcellen kan bijvoorbeeld niet optimaal zijn waardoor je van verminderde vruchtbaarheid spreekt. Dit wordt vastgesteld door middel van een spermatest waarbij het zaad wordt onderzocht in een laboratorium.

Goed om te realiseren is dat zaadonderzoek altijd een momentopname is en de kwaliteit van spermaniet constant is.  Wanneer blijkt dat het de kwaliteit van het zaad slecht is, wordt vaak het onderzoek na een periode weer herhaald om te bekijken of het veranderd is.
Is de kwaliteit van de zaadcellen verminderd dan noem je dit ook wel zwak zaad of traag zaad. Is er sprake van verminderde kwaliteit, dan geeft dit overigens geen verhoogde kans op afwijkingen bij de baby.

De kwaliteit van het zaad

De kwaliteit van het zaad wordt bepaald door verschillend factoren.

Hoeveelheid zaadcellen

Het aantal zaadcellen is van belang voor de kans op een zwangerschap.  Normaal komen er tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen vrij bij een zaadlozing, wat neerkomt op 20 tot 50 miljoen per milliliter.  Bij minder dan 20 miljoen is er sprake van weinig zaadcellen in het sperma.

Bewegelijkheid van de zaadcellen

Zaadcellen moet beweeglijk genoeg zijn om zich door het slijm van de baarmoedermond, door de baarmoeder en eileiders naar de eicel te bewegen. Wanneer het zaad niet beweeglijk genoeg is kan dit voor problemen zorgen.

Vorm van het zaadcellen

Ook de vorm bepaald de kwaliteit. De goedgevormde zaadcellen hebben de grootste kans de eicel te kunnen bevruchten. Elke man heeft overigens zaadcellen die afwijkend zijn van vorm maar belangrijk is hierbij het percentage dat de juiste vorm heeft. Zo moet bijvoorbeeld het kopje van het sperma ‘puntig’ zijn om een eicel binnen te kunnen dringen.
Wanneer er sprake is van niet-optimaal zaad is er meestal sprake van een combinatie van bovenstaande factoren, weinig zaad, met minder beweging en veel afwijkende vormen. De waarden die worden aangehouden voor de kwaliteit te bepalen verschillen in Nederland per ziekenhuis.

Redenen voor verminderde zaadkwaliteit

Ziekten of aangeboren afwijkingen kunnen de oorzaak zijn voor verminderd zaadkwaliteit zoals:
•chemotherapie en bestraling ondergaan in het verleden
•niet goed ingedaalde ballen
 en hierdoor een operatie ondergaan in het verleden
•afwezigheid van zaadleiders
•spatader in de balzak (varicokèle)
•vroeger ontstekingen aan de bal(len) gehad (bijvoorbeeld de bof na de pubertijd)
•erfelijkheid
Vaak ligt de oorzaak niet aan een van bovenstaande punten en wordt er geen duidelijk reden gevonden waarom de kwaliteit van sperma verminderd is.

Vruchtbaarheid man verhogen

Levensstijl en voeding zijn van invloed op de zaadkwaliteit Tussen de aanmaak van zaadcellen en het tijdstip dat ze bij de zaadlozing naar buiten komen zit twee tot drie maanden. Wil je de vruchtbaarheid verhogen van jouw man? Je kunt  in een periode van 2 maanden al de kwaliteit van het sperma verbeteren.
Door middel van deze punten:

B12 / B11 (Foliumzuur) slikken

Voldoende vitamine binnenkrijgen is essentieel voor een goede vruchtbaarheid. Een te kort aan B11 / B12 kan leiden tot hogere homocysteine waarde en dit is schadelijk vanwege de toename van vrije radicalen. Foliumzuur voor mannen kan namelijk helpen om de vruchtbaarheid van de man te verbeteren.

B11 of te wel foliumzuur tekort heeft vaak te maken met het 5-MTHFR gen defect. Dit heeft 1 op de 3 mensen. Het lichaam zet dan foliumzuur (folaat) niet om naar de actieve vorm 5-MTHFR folaat en hierdoor gaat de zaadkwaliteit juist achteruit in plaats van dat het verbeterd door de vitamine die je inneemt.

Daarom is het zo belangrijk voor mannen  (en ook vrouwen) te kiezen voor een actieve vorm van foliumzuur.  Het grote nadeel is dat het grootste deel van de multivitamine’s die verkrijgbaar zijn foliumzuur in de niet actieve vorm bevatten.

Dus kies voor een multivitamine voor mannen met een actieve vorm van foliumzuur, b12 en antioxidanten zoals vitamine C en E. Dit vormt een goede basis als aanvulling op gezond en gevarieerd eten voor gezonde zaadcellen.

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten zitten in vis, paranoten, bladgroenten, eierdooier en vlees bijvoorbeeld.

Vul antioxidanten (tijdelijk) aan wanneer de kwaliteit van het sperma niet optimaal bevonden is door een arts. Slik 2 keer per dag een Zink supplement. Dit beschermd tegen oxidatieve stress en door de aanwezigheid van zink kan het testosteronniveau verhogen en op die manier de vruchtbaarheid bij mannen verbeteren.

Het aanvullen van zink is ook effectief voor vrouw met PCOS. Twee verschillende studies laten zien dat de zinkserumspiegel significant lager is bij vrouwen met PCOS, vergeleken met de controlegroep.

Verbeteren van de zinkstatus bij vrouwen met PCOS kan zorgen voor afname van insulineresistentie. Daarnaast kan zinksuppletie helpen bij haaruitval en overbeharing bij vrouwen met PCOS.

Omega-3

Meer omega-3 vetzuren (DHA)is in hoge concentraties aangetroffen in sperma. Dit toont aan dat de moleculen belangrijk zijn bij het bevorderen van de levensvatbaarheid van de zaadcel.

Omega-3 zit in voeding en kun je binnenkrijgen door regelmatig vette vis te eten zoals makreel, ansjovis, haring of via plantaardige bronnen zoals walnoten, lijnzaad en chiazaad.

Omdat niet veel mensen geregeld vette vis eten is het verstandig om omega-3 als supplement te slikken. Kies voor een algenolie die niet de vistoxines bevat die wel zitten in een visolie.

Meer over Omega-3  lees je in het artikel de 7 redenen waarom Omega-3 van belang is bij PCOS.

Vitamine D3

Studies wijzen uit dat vitamine D3 een gunstig effect heeft op de zaadkwaliteit. Zaadcellen worden er sneller en beweeglijker van. Ook was het aantal gezonde zaadcellen bij mannen met een te kort aan vitamine D veel lager dan bij de mannen met een normale waarde.

Zowel voor man als vrouw een goede vitamine om dagelijks te slikken zeker wanneer jullie bezig zijn met een kinderwens.

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je een bericht sturen en help ik je graag verder.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Category: Kinderwens
Vorig bericht
Help! Ik ben niet ongesteld & niet zwanger
Volgend bericht
Het PCOS succesverhaal van… Femke

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>