fbpx

Welke supplementen zijn voor mij geschikt?

Zelf kreeg ik jaren geleden de diagnose PCOS. Ik had last van veel verschillende klachten (stemmingswisselingen, vet dat zich ging concentreren op mijn heupen, vaak hoofdpijn) waarvan ik niet wist dat het door PCOS kwam. Na het stoppen met de pil werd ik niet meer ongesteld. Na onderzoek kreeg ik de diagnose PCOS en te horen dat de kans op een natuurlijke zwangerschap klein was. Maar inmiddels ben ik gelukkige moeder van 3 kinderen. En ook word ik gewoon weer elke maand ongesteld!

Nu heb jij hoogstwaarschijnlijk ook de diagnose gekregen. En je hebt gelezen dat supplementen kunnen ondersteunen, alleen: welke supplementen?

Een goede en logische vraag. Zomaar voedingssupplementen kopen doe je liever niet.

Mijn kennis en ervaring deel ik graag met jou. Hieronder beknopt meer uitleg over verschillende stoffen waar ik enthousiast over ben. Vanwege regelgeving mag ik hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten.

Voedingssupplementen

Allereerst: wat zijn eigenlijk supplementen? Dit zijn capsules, pillen of poeders die stoffen (zoals vitamines, mineralen en spoorelementen) bevatten die een aanvulling zijn op je voeding.

Vitamine supplementen vervangen dus niet (gezonde) voeding, maar zijn een goede aanvulling hierop.

PCOS en het natuurlijk herstel ondersteunen

PCOS is geen ziekte maar een verzameling van verschillende symptomen. Symptomen van PCOS zijn een onregelmatige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie, hierdoor heb je last van verminderde vruchtbaarheid. Ook acne, haaruitval en overbeharing door een te hoog testosteron (mannelijk hormoon) behoren tot de klachten. Daarnaast kan het zo zijn dat je eerder aankomt of veel moeite hebt met afvallen. En er kunnen vochtblaasjes langs de rand van de eierstokken gezien worden op een echo.

De reguliere behandeling is dat je de anticonceptie pil krijgt voorgeschreven. En wanneer je een kinderwens hebt, word je doorverwezen naar een gynaecoloog en volgt een (lang) medisch traject.

Het probleem is alleen dat je met bovenstaande behandelingen niet de oorzaak aanpakt, de symptomen worden alleen onderdrukt. Ze komen net zo snel weer terug als je stopt met de pil, of na je bevalling.

Ook verminder je hiermee niet de kans op de lange termijn risico’s (met PCOS heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bijvoorbeeld). Door zelf aanpassingen te maken kun je van je klachten afkomen en de kans op een zwangerschap vergroten. En deze aanpassingen werken juist ook ter ondersteuning van een eventueel medisch traject.

De 3 pijlers: Gezond eten, gezond leven en aanvullend supplementen

Voor je meer gaat lezen over supplementen is het goed om te weten dat je PCOS zelf op verschillende manieren kunt aanpakken. Er zijn namelijk drie pijlers:

1. Voeding
Een gezond voedingspatroon dat aansluit bij jouw oorzaak is van belang. Bij het merendeel van de vrouwen met PCOS is het van belang om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Misschien wat meer voor de hand liggende aanpassingen zijn dan het vermijden van suikers en snelle koolhydraten. Maar juist ook het toevoegen van eiwitten, vezels en de goede vetten is van belang. Dat maakt het moeilijk voor veel vrouwen met PCOS. Ovulatietesten zijn dan jammer genoeg niet aan jou besteed.

2. Stressbeperking en de juiste manier van sporten
Stress speelt ook een enorme rol bij het goed laten werken van je hormoonhuishouding. Stress in de vorm van werk of privéstress, maar ook de diagnose PCOS zelf levert vaak de nodige stress op. Verder kun je denken aan voeding die je niet goed kunt verdragen, maar ook te fanatiek en intensief sporten kan lichamelijke stress geven.

3. Aanvullende supplementen bij PCOS
En dan zijn er dus specifieke supplementen die het herstel van klachten, of de kans op een zwangerschap positief kunnen ondersteunen.

Het beste en meest effectieve is natuurlijk om alle drie de pijlers aan te pakken: voeding, ontspanning en aanvullend supplementen te slikken. Maar je kunt er voor kiezen om eerst met één onderdeel een start te maken. Ik krijg vaak de volgende vraag: ‘Ik eet niet volgens het PCOS dieet, heeft het dan wel zin om supplementen te nemen en werken deze dan wel?’

Mijn antwoord is dan ‘Ja dit heeft vaak wel zin. Als je om welke reden dan ook niet PCOS Proof eet kan het heel goed zo zijn dat je verschil merkt in je klachten, door alleen de voedingssupplementen te slikken.’

Welke supplementen zijn het meest geschikt voor mij?

Om je hier een duidelijk antwoord op te geven en het overzichtelijk te maken heb ik een schema gemaakt van de supplementen.

De uitgangsvraag is: Heb jij last van een schommelende bloedsuikerspiegel?

Enkele kenmerken hiervan zijn dat je energie dips hebt na de maaltijd, dat je vaak behoefte hebt aan zoet, dat je last hebt van stemmingswisselingen, dat je een hongergevoel hebt tussen de maaltijden door en vaker moe bent. Dit zijn maar een paar tekenen. Weet je niet of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Dan kun je deze test doen. Scoor je meer dan 40 punten bij de test dan is het heel waarschijnlijk dat je een inderdaad een schommelende bloedsuikerspiegel hebt. Weet je de uitslag, dan hoef je verder alleen maar de pijltjes te volgen 🙂

Onder het schema leg ik meer uit over de verschillende voedingssupplementen.

Supplementen

DCI (D-Chiro-Inositol)

Een van de meest effectieve stoffen bij het Polycysteus Ovarium Syndroom is DCI. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat DCI (D-Chiro-Inositol) een positief effect heeft bij het herstel van klachten die voorkomen bij het PCO syndroom.

Doordat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert, kunnen ook je hormonen in balans komen. En als je hormonen in balans zijn, verminderen en verdwijnen klachten.

Op deze manier heeft DCI effect bij het op gang brengen of het stabiliseren van de menstruatiecyclus. En om deze reden is het ook een waardevol als je graag zwanger wilt worden.

Maar ook helpt DCI bij klachten zoals verminderde energie, stemmingswisselingen, sterke behoefte aan zoet, acne, haaruitval en overbeharing en het kan het je helpen met afvallen als dit nodig is.

Lees hier meer over de werking van DCI.

Wanneer merk ik resultaat?
Voor DCI  (eigenlijk voor elk voedingssupplement) geldt dat je het 8 weken moet nemen om het goed te beoordelen. Als het voor je werkt (dit is vooraf niet met 100% zekerheid te zeggen) wil je na die periode echt eerste verschillen ervaren. Merk je geen verschil dan ligt de oorzaak niet bij je inositol metabolisme.

Je weet dat DCI effect voor jou heeft als je verandering en vermindering van je klachten opmerkt. De eerste tekenen zijn vaak dat je minder behoefte hebt aan zoet, dat je minder stemmingswisselingen hebt en dat je energieker bent.

Om echt te kunnen zeggen of DCI voor je werkt of niet, is het belangrijk dat je de juiste dosering neemt. Wanneer je te weinig van deze lichaamseigen stof binnenkrijgt merk je de voordelen niet en dat is zonde! De dosering is afhankelijk van je gewicht.

6 stoffen: kaneelextract, groente thee-extract, chromium, mangaan, vitamine D3, en R-alfa-liponzuur.

Bovenstaande stoffen dragen ook bij aan het stabiliseren van de bloedsuiker. En kunnen dan ook een goede aanvulling zijn op DCI. Alleen al de stof mangaan is erg waardevol; deze zorgt er voor dat DCI veel beter wordt opgenomen, zo verbeter je de werking en effectiviteit van DCI.

Er zijn producten met combinaties van deze verschillende stoffen samen waar je zelf naar kunt googlen.

Vitamine D3

Verhogen van de vitamine D spiegel blijkt zinvol bij vrouwen met PCOS. Zeker ook wanneer je bezig bent om zwanger te worden, aangezien een tekort waarschijnlijk invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Je lichaam maakt zelf vitamine D aan, alleen hiervoor moet je dagelijkse een half uur in de zon komen met een flink deel van je lichaam ontbloot. Nu schijnt in de winter de zon sowieso niet voldoende in Nederland (en lopen we meestal niet met blote armen en benen 😉 )  en in de zomer is het voor de meeste van ons ook nog best lastig om dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur in de zon te komen.

De kans dat je vitamine D spiegel niet hoog genoeg is, is daarom groot. Zeker in de maanden van oktober tot en met april. Het bijslikken van vitamine D3 is dan verstandig.

Omega-3

Er zijn verschillende redenen waarom omega-3 een goede toevoeging is voor een gezonde hormoonbalans. Het draagt onder andere bij aan de insuline gevoeligheid, aan afname van het testosteron niveau in het bloed en de toename van vruchtbaarheid.

De meeste omega-3 capsules zijn op basis van visolie. Mijn voorkeur gaat uit naar omega-3 op basis van een algenolie. Algen zijn de basis van omega-3 (er zit omega-3 in vis doordat ze algen eten!), het is vrij van vistoxines, je hebt geen last van een vieze vissmaak (visolie oxideert namelijk eerder) en het scheelt ook nog eens een heleboel dode vissen.

Als je wilt weten wat alle voordelen  van omega-3 bij PCOS zijn lees je het artikel ‘De 7 reden waarom je omega-3 van belang is bij PCOS’.

Best een hoop informatie hè!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen dan kun je mij  altijd een bericht sturen en help ik je graag verder. 

Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je een bericht sturen en help ik je graag verder.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts. Het toepassen van de adviezen is volledig op eigen risico.
Vorig bericht
PCOS en de pil: Is het verstandig om de pil te slikken?
Volgend bericht
Denk positief, bereik je doel!
 • Monica schreef:

  Is dci hetzelfde als coronisotol?
  En is het bij een apotheek ofzo te verkrijgen?

  • Myriam schreef:

   DCI staat voor D-Chiro-Inositol. Het is een voedingssupplement en niet bij een apotheek verkrijgbaar.
   Je kunt DCI online bestellen.

   • Beste Myriam,

    Mijn vraag is, stel dat ik het supplement dri sense kies, adviseer je dan alsnog daarbij extra vitamine d3 los te nemen? (omdat ‘t daar in zit en ook al in je multivitamine neem ik aan)

    Mvg

    • Hi Karin, Wanneer je de multivitamine combineert met Tri Sense slik je al een mooie hoeveelheid Vitamine D3 50mcg per dag. Maar wanneer je graag zwanger wilt worden of in de winter raad ik aan om 75mcg per dag te te nemen. Om deze reden combineer ik het nog met 1000ie vitamine D3 Groetjes, Myriam

 • Is het mogelijk dat sommige klachten (zoals acne) eerst verergen?

  • Myriam schreef:

   Dat acne eerst wat erger wordt kan voorkomen, als is het in de meeste gevallen niet zo. Door DCI normaliseert het oestrogeenniveau en tegelijkertijd daalt ook SHBG waardoor tijdelijk het vrije testosteron hoger kan zijn. Als deze daling eerder gebeurt dan het dalen van het totale testosteron kan door een verhoogt vrij testosteron acne tijdelijk toenemen. Hierna zal het gehele testosteron niveau dalen waardoor deze klachten weer verdwijnen.

 • Justine schreef:

  Mag je metformine en DCI samen nemen?

  Mvg
  Justine

  • Myriam schreef:

   Hi Justine,

   Je kunt het veilig combineren. Het heeft beide effect op je bloedsuikerspiegel.

   Metformine verlaagt de glucose in het bloed met lichaamsvreemde stoffen. Deze stoffen belasten de lever en dit het orgaan dat juist zo belangrijk is bij de afbraak van hormonen.

   DCI is een stof die op een natuurlijke manier de insuline gevoeligheid ondersteunt en van nature voorkomt in het lichaam. Omdat DCI een natuurlijke stof is zijn er geen bijwerkingen die wel bij het gebruik van Metformine voorkomen.

 • Marion schreef:

  Hallo
  Ik wil niet zwanger worden heb twee gezonde kinderen
  Maar hoorde dat het ook voor moeheid stemming wisselen helpt overbeharing
  Maar zijn er ook proef pakketten van stel dat het niks helpt

  • Myriam schreef:

   Hi! Ja het is zeker niet alleen voor vrouwen die zwanger willen worden bedoelt. DCI zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en hierdoor kunnen je hormonen in balans komen. Met als gevolg meer energie, minder stemmingswisselingen en ook overbeharing kan dan afnemen. Ik raad altijd aan om het minimaal 8 weken te proberen. Binnen deze periode moet je positief verschil merken anders ligt het (helaas) niet aan je inositolmetabolisme. Maar 2/3 weken proberen is zonde want wanneer je eerste verschillen merkt verschilt per persoon. Een paar pillen nemen heeft dus geen zin. De ene vrouw merkt al binnen 1 week verschil maar andere na 6 weken.

 • Mélanie Roelandts schreef:

  Mag DCI genomen worden terwijl je nog borstvoeding geeft?

  Groetjes,
  Mélanie

  • Myriam schreef:

   Hi Melanie, Zelf heb ik het ook tijdens mijn zwangerschap en borstvoedingsperiode geslikt. Je hebt misschien wel eens ergens gelezen dat je het niet tijdens je zwangerschap/borstvoedingsperiode moet slikken omdat er geen onderzoek is gedaan. Alleen, er is wél onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van DCI tijdens de zwangerschap (samen met myo inositol, mangaan en foliumzuur). Dat deze studie überhaupt is goedgekeurd en heeft plaatsgevonden geeft aan dat de gebruikte stoffen als veilig werden gezien, in ieder geval door de toetsingscommissie en de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Santa Maria Ziekenhuis in Bari, Italië (beiden keurden het onderzoek goed).

   Zij onderkennen daarmee dat DCI een natuurlijk menselijk metaboliet is (een stof die in het lichaam zelf wordt aangemaakt), dat het nodig is in de stofwisseling, en dat er geen reden is om aan te nemen dat het schadelijk zou kunnen zijn voor moeder of baby. Sterker: het onderzoek liet een positief effect zien op de gemeten glycemische (bloedsuiker) en cholesterol waardes.

   Maak hierin je eigen afweging.
   Groetjes, Myriam

   De verstrekte informatie vervangt niet de informatie die door een (behandelend) arts wordt gegeven en kan niet worden gezien als medisch persoonlijk advies.

   Dit is belangrijk, want vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes en insuline(on)gevoeligheid.

 • Renske schreef:

  Hai Myriam,
  Zou je alle supplementen tegelijk moeten proberen?
  Ik lees namelijk dat in elke dag mama bijvoorbeeld al vitamine D3 in zit..
  Of wat is volgens jou het belangrijkste?
  Wij hebben een kinderwens, ik sta op de wachtlijst voor een LEO maar dit is nu allemaal uitgesteld ivm corona..
  Ik had geen cyclus/menstruatie maar ben nu in maart ongesteld geweest en nu ook minimaal.. hier raak ik nogal van in de war!
  Hopelijk kun jij me een beetje helpen met welke supplementen je mij zou aanraden! 🙂

  • Myriam schreef:

   Hi Renske, Wat goed dat je nu kijkt wat je in de tussentijd kunt doen nu de behandelingen zijn uitgesteld.

   Een combinatie van de supplementen samen is het meest optimaal. Het is ook zo samengesteld dat je het uiteraard veilig kunt combineren maar ook de beste dosering is. In de multi zit inderdaad ook D3 maar juist samen met met de andere kom je op 3000iu wat ik de meest optimale dosering vindt.

   Wanneer je een keuze zou willen maken zou ik in ieder geval kiezen voor DCI en de multi om vruchtbaarheid te verhogen.

   Zet ‘m op! hoop dat je er snel verschil door merkt met mooi resultaat.

 • Ik heb een traag werkende schildklier en neem hier elke ochten L-Thyroxine voor. Nu heb ik ook de diagnose PCOS gekregen. Ik heb nu een aantal supplementen (D-chiro-inusitol, omega 3 en Saw Palmetto) bij u besteld, de vraag is of ik ze veilig kan combineren?

  • Myriam schreef:

   Je kunt de supplementen veilig met elkaar combineren en hebben geen interactie met elkaar.
   Waarschijnlijk neem je je medicatie in de ochtend op nuchtere maag?! DCI raad ik aan om ook te nemen voor je maaltijd alleen zou ik dit in jouw geval dan voor de lunch doen. De andere supplementen neem je juist na een maaltijd in. Groetjes, Myriam

 • Caroline schreef:

  Hoi Myriam,

  Ik kamp al bijna 15 jaar met pcos. M’n kinderwens is ondertussen (m.b.v. medicatie) al vervuld met 2 flinke zonen. M’n menstruatiecyclus is nog steeds heel onregelmatig, soms maanden ertussen, maar dat stoort eigenlijk niet zozeer. Waar ik wel nog last van heb, is ongewenste haargroei en overgewicht. En in de hoop daar eindelijk vanaf te geraken, zou ik DCI willen uitproberen.
  Ik slik nu dagelijks “Pure-multivitamine”, gewoon voor wat extra weerstand. Dat bevat o.a. 3,5 mg mangaan en 7,5 microgram vitamine D3.
  Is dit voldoende in combinatie met DCI? Of wat raad jij aan?
  En is het veilig om deze multivitamines te combineren met DCI en/of andere voedingssupplementen?

  Mvg

  • Myriam schreef:

   Allereerst wat heerlijk dat je 2 flinke zonen hebt mogen krijgen. Goed dat je wel kijkt wat je zelf aan je klachten kunt doen. Want onbewust kunnen er ook meer klachten samenhangen met PCOS.Of wat ik eigenlijk wil zeggen. Je kunt je gewoon veel beter voelen 🙂 zonder dat je misschien weet.
   Jouw multivitamine kun je goed combineren met DCI. Mangaan versterkt de werking van DCI dus is om die reden ook juist een goede combinatie. Ik raad aan om D3 hoger te doseren. Veel vrouwen hebben een te kort aan vitamine D3. Ik raad je naast de multi die je nu slikt (zeker in de herfst en wintermaanden) nog een losse D3 van 1000ie (25mcg) aanraden.

   Groetjes, Myriam

 • Beste Myriam,

  Bij mij is laatst PCOS geconstateerd.. ik heb een hele lange cyclus (70+ dagen) en daardoor ben ik naar de gyneacoloog doorverwezen. Die gaf mij pillen om de eisprong op te laten wekken. Mijn BMI is goed en ik heb verder geen andere symptonen. Wat zou jij mij aan kunnen raden?

  Ook mijn menstruatie is niet meer wat het geweest is. Er komt eigenlijk alleen nog maar “oud bloed” en ik kan het af met een klein inlegkruisje. Weet je daar ook wat meer over?

  • Myriam schreef:

   Hi Anouk, Verstandig om wel verder te kijken wat je kunt doen om je cyclus te reguleren ondanks het feit dat je verder niet echt klachten hebt. Want wanneer hormonen langer uit balans zijn kun je in de toekomst wel ineens klachten krijgen hierdoor.

   Ik kan het natuurlijk niet zo zeggen maar weinig en of oud bloed kan erop wijzen dat er geen eisprong aan vooraf is gegaan. Wat vaker gebeurt met PCOS.

   Weet je of je bloedsuikerspiegel schommelt? Dit kun je hier testen: https://healthyhormones.eu/pcos-test-schommelende-bloedsuikerspiegel/

   Wanneer dit zo is, is de kans groot dat je profijt zult hebben van DCI. Doordat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft kunnen je hormonen ook in balans komen. Zo heeft het indirect effect op je hormoonbalans en zo ook op de cyclus. Groetjes, Myriam

 • loethe schreef:

  Hoi Myriam,
  Ik heb van mijn dokter in Spanje Sinopol gekregen omdat ik al enkele jaren geen ongesteldheid heb en dit blijkt dus PCOS te zijn. Dit bestaat uit myo inositol, foliumzuur en liponzuur.
  Kan dit in samen met jouw supplementen of krijg ik dan teveel binnen?

 • Hoi Myriam,

  Helaas heb ik ook PCOS, een kinderwens en uitblijvende menstruatie.. Ik at altijd al redelijk gezond, maar sinds drie weken mijn voedingspatroon volledig omgegooid. En begonnen aan DCI, Tri Sense, Multi mama, D en Omega 3. Tot op heden voel ik me goed, nauwelijks zin in zoetigheden en is mijn acne verdwenen! Dus dat is top!

  Echter is mijn menstruatie nog steeds niet op gang.. ik hoop echt dat dat nog gaat komen!

  Maar elders las ik dat voor vrouwen met PCOS, zonder overgewicht vaak een te lage l-carnitine spiegel gemeten wordt. En dat dit ook van invloed kan zijn. Weet jij hier misschien meer over?

  Fijne dag!

 • Meryem schreef:

  Hallo Myriam,

  Ik heb ook de diagnose pcos gehad en heb gelukkig ook 3 prachtige kinderen mogen krijgen en geen kinderwens meer.
  We heb ik last van haaruitval , dunner worden haar op de kruin en vermoeidheid./ lusteloosheid.
  Welke Supplementen kan je mij adviseren? Ik slik ook de anticonceptie pil.

  • Myriam schreef:

   Weet je of je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel? Dit kun je hier testen. Indien je 40 punten scoort dan raad ik je aan om DCI te proberen.
   Aanvullend raad ik je zink en magnesium aan om ook de haaruitval mee aan te pakken.

 • Heeft het slikken van teunisbloemolie capsules ook zin?

  • Myriam schreef:

   Ik heb clienten die dit ook wel gebruiken of gebruikt hebben. Nadeel vind ik dat je dit alleen eerste helft van je cyclus slikt (tot eisprong) en vrouwen met pcos niet altijd weten wanneer ze hun eisprong hebben. Ik zelf zie betere resultaten met DCI vandaar dat ik het eigenlijk maar heel weinig adviseer. Groetjes, Myriam

 • Marissa schreef:

  Hallo Myriam,
  Ik ga beginnen met DCI en Six Sense. Zelf slik ik al DIM. Is het beter om te stoppen met DIM i.c.m. DCI omdat beiden het oestrogeenniveau reguleren (geval van dubbelop)?

  • Myriam schreef:

   Hi Marissa, DCI en DIM kun je goed met elkaar combineren. Het heeft een andere werking. DCI om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. En zo dan ook indirect je hormonen. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam helpt om oestrogeen te verteren en af te breken zodat hormonen in balans kunnen komen.

 • Onderwerpen

  START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

  Leer wat je zelf direct kunt doen!

  1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

  • onregelmatig ongesteld
  • haaruitval
  • overbeharing
  • stemmingswisselingen
  • gewichtsproblemen
  • depressieve klachten
  • suikercravings
  • niet zwanger kunnen worden

  PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


  De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
  Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
  >