fbpx

PCOS, wat kan ik er zelf aan doen?

Ja, dit is de vraag waar waar het bij mij allemaal mee begon toen ik de diagnose PCOS kreeg (en waardoor Healthy Hormones eigenlijk is ontstaan).

Ik werd naar huis gestuurd door mijn arts met de mededeling ‘kom maar weer terug tegen de tijd dat je een kinderwens hebt. Tegen die tijd kunnen we dan een hormoonkuur starten. En voor nu.. start maar weer met de pil!’

Dat was het dan en ik stond weer buiten.. Was het dan echt zo dat ik zelf niks kon doen aan het feit dat ik gewoon niet meer ongesteld werd?? Moest ik dan maar weer de pil gaan slikken zodat ik maandelijks iets van een bloeding zou hebben, wat niet eens een echte menstruatie is?

Dat was het moment dat mijn zoektocht begon met deze vraag ik mijn achterhoofd: wat kan ik zelf doen aan PCOS?

PCOS

Even nog kort weer, wat is PCOS?
Het staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom, of te wel meerdere vochtblaasjes in de eierstokken.
Wist je dat PCOS geen ziekte is? Het is namelijk een syndroom. Dit betekent dat het een verzameling is van verschillende klachten.
Wanneer je 2 van onderstaande 3 symptomen hebt dan kan de diagnose PCOS worden gesteld.

 1.  Niet of minder dan 2 keer per 3 maanden ongesteld worden – dit wordt amenorroe en oligorroe genoemd.
 2. Klachten die horen bij een teveel aan mannelijke hormonen – hyper androgenisme noemen artsen dit. Klachten die hierbij horen zijn haaruitval, acne, overbeharing, stemmingswisselingen.
 3. Cyste (blaasjes) die op een echo te zien zijn in de eierstokken

Het kan dus best zo zijn dat je geen last hebt van klachten die horen bij een teveel aan testosteron maar dat je toch PCOS hebt. Net als dat ik vaak hoor dat een vrouw helemaal geen overgewicht heeft maar wel PCOS. Dit kan heel erg goed. Een deel van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht of merkt dat ze eerder aankomt en ineens lastiger afvalt maar er zijn ook vrouwen met PCOS die een prima gewicht hebben. Net als vrouwen met PCOS die te licht zijn voor hun lengte.

Mama worden

Maar terug naar de hoofdvraag. Ik wilde dus graag te weten komen of ik zelf iets kon doen aan mijn PCOS klachten. Een kinderwens speelde op dat moment niet. Ik was toen pas net samen met mijn huidige vriend en was druk met carrière maken ? (toen nog in de event business). Maar dat ik heel graag op een dag mama wilde worden stond vast. Ik was zo’n kind dat altijd met poppen in de weer was. Ik speelde dat ze geboren werden, maakte dan geboortekaartjes en mijn oma’s kwamen op bezoek. Micheal en Nenuco heten mijn kids (poppen) toen trouwens ?

De mededeling dat het misschien allemaal niet zo gemakkelijk zou gaan sloeg dus toch wel in als een bom. Ik heb het nooit vanzelfsprekend gevonden (kinderen krijgen). Als ik mensen hoorde praten in termen als Ik neem een kind, dan stoorde dit me altijd al. Je moet altijd maar afwachten dacht ik dan.
En zo zie je maar… in mijn geval zou het dus allemaal niet vanzelf gaan.

Na veel speurwerk vond ik ‘oplossingen’ en ben ik aanpassingen gaan maken. Naar mijn gevoel at ik echt al gezond. Ik at gevarieerd, best wat groente en fruit en snoepte niet overdreven veel. Maar door steeds meer kleine aanpassingen te maken veranderde mijn hormoonbalans en werd ik weer ongesteld. En door weer ongesteld te raken kunnen je hormonen verder in balans komen.

Maar ik eet al gezond!

Dit is wel ook wat ik heel vaak lees in emails die ik van vrouwen krijg: ik eet al gezond. Dat kan dus ook heel goed zo zijn (ook al blijken de definities van gezond heel ver uiteen te lopen) maar dit hoeft niet te betekenen dat dit voor JOU ook het meest gezond is. Of laat ik het anders zeggen: dat jouw gezonde manier van eten de manier is om je hormonen weer in balans te krijgen.

Het was voor mij een droom die uitkwam dat ik, toen we graag een kindje wilden, binnen drie maanden zwanger was. Alles wat ik had gedaan om tot dit moment te komen had gewerkt!!
Boet werd geboren na een probleemloze zwangerschap. En ongelofelijk dat het bij nummer 2 (Jur) de eerste maand raak was.

Intens gelukkig ben ik met mijn jongens. Het is zeker niet altijd even makkelijk om een gezin met twee kinderen te runnen (die poppen legde ik gewoon weer weg als ik er klaar mee was :P) maar door mijn werk sta ik er nu gelukkig wel dagelijks bij stil dat deze mini-mensjes niet zo vanzelfsprekend zijn. En dat ik bevoorrecht ben om hun mama te mogen zijn en dat ik ze mag begeleiden naar een mooi eigen leven.

Ok genoeg sentiment… wat kun jij er dan zelf aan doen?

Er zijn 3 pijlers waarmee je PCOS kunt aanpakken

1. Voeding

Dit onderdeel benoemde ik al en dit is ook hetgeen waar de meeste vrouwen aan denken bij zelf wat doen aan PCOS. Door wat je eet en hoe je eet kun je je hormoonbalans beïnvloeden. Met voeding kun je er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft bijvoorbeeld. En insuline resistentie is een van de mogelijke oorzaken van PCOS.

Met voeding kun je ook je oestrogeen niveaus beïnvloeden en bepaalde voeding heeft ook effect op je testosteron niveau.

2. Stress vermindering

De eerste jaren dat ik vrouwen begeleide focuste ik me vooral op voeding. Maar ik kwam er daarna achter dat meer factoren een rol spelen dan alleen voeding. Je kunt nog zo perfect eten… als je dagelijks (te veel) stress ervaart dan blijft resultaat vaak uit. Stress kennen we allemaal als werk- of privé stress.
Ook de maatschappij speelt een rol, de 24 uurs economie, continu bereikbaar moeten zijn en social media. En wat dacht je van de diagnose PCOS zelf? Avonden lang het internet afstruinen, het hormoontraject waar je in terecht kunt komen, en als je hierin zit je agenda die om de kinderwens begint te draaien. Allemaal niet bevorderlijk voor bijvoorbeeld je cortisolniveau (het stresshormoon).

Maar er is ook een link met pijler 1, voeding. Je lichaam kan namelijk ook stress ervaren door voeding.
Voedingsstoffen waar je niet goed tegen kunt bijvoorbeeld. Jarenlang iets eten wat je lichaam niet goed verdraagt. Dan bedoel ik niet stoffen waar je echt allergisch voor bent, dan ben je er waarschijnlijk al achter. Maar stoffen waar je lichaam gevoelig voor is. Als reactie hierop gaat je lichaam ook het stresshormoon aan maken. Wat dus invloed heeft op je algehele hormoonbalans.

Daarnaast dragen onder ander ook sommige e-nummers,  suikers, cafeïne of alcohol bij aan jouw stress niveau.
Een juiste manier van ontspannen, tijd voor jezelf vrij maken en op een goede manier sporten zijn dus heel erg belangrijk als je op een natuurlijke manier PCOS wilt aanpakken.

3. Supplementen

En dan de laatste pijler. Helaas kunnen we door voeding niet alles binnenkrijgen wat we nodig hebben. Gewoonweg omdat het er niet (meer) in zit, of omdat je het zelf niet kunt aanmaken. Daarom zijn supplementen vaak een goede aanvulling zijn. Even voor de duidelijkheid: supplementen zijn geen medicijnen. Het zijn natuurlijke voedingssupplementen.

DCI, Six Sense, Saw Palmetto complex, d3 en een goede multivitamine vormen een goede basis. Eerder schreef ik een artikel om te bepalen welke supplementen voor jou geschikt kunnen zijn.

Wil je nog beter weten wat je specifiek kunt doen aan PCOS? Download de gids met de 7 stappen om PCOS klachten op een natuurlijke manier aan te pakken.

Vorig bericht
PCOS symptomen – donkere verkleuring van de huid
Volgend bericht
Heb ik PCOS?

Onderwerpen

START VANDAAG EN LAAT JOUW PCOS KLACHTEN VERDWIJNEN

Leer wat je zelf direct kunt doen!

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS

 • onregelmatig ongesteld
 • haaruitval
 • overbeharing
 • stemmingswisselingen
 • gewichtsproblemen
 • depressieve klachten
 • suikercravings
 • niet zwanger kunnen worden

PCOS is vaak de oorzaak. Wil je zelf iets aan je klachten doen of zwanger raken? Ik help je verder.


De misvatting dat je met je klachten moet leren leven of nooit kinderen kunt krijgen wil ik de wereld uithelpen. Ik had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder en klachtenvrij.
Er is ontzettend veel zelf aan te doen. Zit niet stil maar onderneem actie. Lees meer…
>